logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dyson V11 naprawa płyt głównych w odkurzaczach przy brak reakcji wyświetlacza.

Parker f 11 13 Sty 2024 11:06 3354 10
REKLAMA
  • #1 20906734
    Parker f 11
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam wszystkich serdecznie na tym super forum.
    Dyson V11 - naprawa płyty głównej silnika. Czy ktoś z Was wie, jak naprawić te płyty? Mieszkam chwilowo w Niemczech i mam 3 sztuki. Jeden w ogóle nie startuje, drugi włącza się i wyłącza, a trzeci świeci wyświetlacz i zero reakcji. Włączniki są sprawne, akumulator również. Będę wdzięczny za jakiekolwiek pomocne porady.
    Pozdrawiam serdecznie.
    Zbliżenie płyty głównej silnika Dyson V11 z widocznymi elementami elektronicznymi.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 20906883
    andrzej61
    Poziom 27  
    Ocena: 188
    Trochę walczyłem z tymi płytkami, ale raczej z marnym rezultatem. Na początek można sprawdzić, czy nie ma zwarcia na złączu między śrubami oraz jak wyglądają styki taśmy wyświetlacza. Po podłączeniu baterii, jak się na niej zachowuje LED. Może ta, która się włącza i wyłącza, ma zapchaną turbinę i wystarczy przełożyć z drugiej. Jeżeli załącza się wyświetlacz, można co prawda wejść w diagnostykę. Wyświetli się pewnie jakiś kod błędu, ale niestety producent nie ujawnia na ich temat żadnych informacji.
    :arrow: Poprawiłem TONI_2003
  • #3 20906891
    Parker f 11
    Poziom 9  
    Dziękuję za informację, szkoda, widziałem na YouTube że ludzie ogarniają takie przypadki,nie wiem czy to wina microkontrolera czy innych podzespołów, zapewne jest jakiś sposób na naprawę, a udało Ci się jakieś naprawić ??Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #4 20907020
    andrzej61
    Poziom 27  
    Udało się coś naprawić, ale raczej przez podmianę taśmy czy wyświetlacza. O ile w V6 czy V7 wymiana zwartych tranzystorów MOSFET powodowała uruchomienie turbiny, to w V11 wymiana ewidentnie zwartych MOSFET-ów już nie. Doszedłem do wniosku, że może tak jak blokują się baterie, tak po jakimś uszkodzeniu blokują się także płytka turbiny. A do tego trzeba by znać jakiś sposób na reset. Nie mam teraz żadnej płytki, bo może po wymianie MOSFET-ów trzeba by wymienić ich driver. Przy uszkodzonych procesorach mamy raczej zwarcia na linii 3,3V. Jeszcze ważne, aby się uruchomiła turbina, musi być sprawna komunikacja bateria - płytka turbiny.
    Dyson V11
  • REKLAMA
  • #5 20907039
    Parker f 11
    Poziom 9  
    Ok.Dzięki.Będziemy w kontakcie, pozdrowienia z Düsseldorf.
  • #6 21568491
    lamparskimateusz
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    A tak z ciekawości, rozładowała mi się bateria SV28 i nie miga już w ogóle. Czy jest szansa na jej ożywienie?
  • REKLAMA
  • #7 21568574
    andrzej61
    Poziom 27  
    Jeżeli jest to bateria tylko z niebieskimi LED, a one nie świecą nawet po podłączeniu do ładowarki, to najprawdopodobniej jest ona zablokowana i raczej nie ma sposobu na jej odblokowanie. Po drugie, nie wiadomo, w jakim stanie są ogniwa.
  • #8 21568626
    lamparskimateusz
    Poziom 7  
    Ocena: 7
    Ogniwa sprawdziłem, są ok, po prostu doprowadziłem do odłączenia BMS od ogniw i tyle. Próbowałem metodę Raspberry Pi, ale jest to v10, wróciła niebieska dioda, miga 2 razy na niebiesko, nic więcej.
  • #9 21568687
    andrzej61
    Poziom 27  
    Dawno się Dysonami nie zajmowałem, nie wiedziałem, że jest jakieś alternatywne oprogramowanie. Więc znaczy to, że program V10 został wgrany do V? Jeżeli ogniwa sprawne, to pozostaje wymiana BMS na chiński zamiennik z Ali. One się nie blokują.
  • #10 21644216
    Aldous
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Mam podobny problem z płytą główną silnika V11, pracuje jakby się zacinał, bardzo nierówno, szczególnie w trybie eco. Ekran sprawny, MOSFET-y sprawne. Podejrzewam, że padł jakiś kondensator, ale zwarć nie znalazłem. Czy ktoś zna wartości kondensatorów na tych płytkach? Mam schemat, ale niestety bez wartości.
    Załączniki:
    • Dyson V11 naprawa płyt głównych w odkurzaczach przy brak reakcji wyświetlacza. Schematic.png (91.49 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21908792
    Tomasz365
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Naprawa płytek od silnika V11 jest pracochłonna - zwłaszcza przez lakier, którym wszystko jest zalane. Ogólnie usterki można podzielić na 3 przypadki:

1. Niby działa ale nie da się włączyć. Nie wykrywa filtra. Nie włącza silnika Oberwane i skorodowane elementy i ścieżki od wilgoci.

2. Podświetla się wyświetlacz ale nic nie reaguje. Zwarcie w lini 3,3V - procesor U1 + mały szklany scalaczek SMD U12 po drugiej stronie procesora. Po usunięciu tych elementów zwarcie ustępuje.

3. Efekt zapchanego filtra. W trybie Boost działa bez problemu a w Eco i Med ma czkawkę ( włącza i wyłącza silnik). Ale jakby odwrotnie tzn. przy zatkanym przepływie powietrza działa poprawnie na wszystkich trybach a przy swobodnym przepływie silnik pulsuje. To jest ciekawy przypadek. Gdzieś czytałem, że trzeba wymienić 3x 270uF/ 35V na takie z niskim ESR. Oryginalne kondensatory miały dobre parametry 280uF ESR = 0,3 Zgodnie z oczekiwaniem wymiana na nowe nie pomogła. Winnym okazał się sam silnik, który ma zbyt duże opory pracy. Po wymianie silnika z innego odkurzacza zaczął poprawnie pracować bez czkawki. Podczas testów z różnymi silnikami efekt czkawki był większy lub mniejszy. Możliwe, że udało by się oszukać elektronikę przez jakiś rezystor w szeregu z silnikiem ale nie próbowałem.

Silnik jest w wersji nienaprawialnej - poklejone wszystko twardym silikonem ale to jeszcze da się rozebrać. Największym zaskoczeniem dla mnie jest porcelanowa oś silnika a na niej przyklejone łożyska, wirnik, magnes i jakieś plastikowe ograniczniki. Podczas próby wymiany łożysk raczej popęka.

Z innej beczki. Wymiana samej zablokowanej elektroniki w baterii na taką z ALI daje dobre efekty. Bateria pracuje nadal bez problemu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy naprawy płyty głównej silnika odkurzacza Dyson V11 przy objawach braku startu, samoczynnego wyłączania oraz świecącego wyświetlacza bez reakcji. Wskazano na potrzebę sprawdzenia zwarć na złączu, styków taśmy wyświetlacza, komunikacji bateria–płytka turbiny oraz stanu turbiny i filtra. Opisano, że w V11 sama wymiana zwartych MOSFET-ów zwykle nie przywraca działania, możliwe są uszkodzenia drivera, blokada elektroniki po awarii oraz zwarcie na linii 3,3 V związane z procesorem U1 i układem U12. W późniejszych wpisach podano, że naprawa jest pracochłonna przez lakier ochronny, a typowe usterki obejmują korozję, uszkodzenia ścieżek, problemy z kondensatorami oraz przypadki pulsowania silnika w trybach Eco/Med mimo poprawnej pracy w Boost.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA