logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd wysyłania SMS przez SIM1 - Perfeta - przestało działać z dnia na dzień

garfield1988gse 13 Sty 2024 17:37 10365 15
REKLAMA
  • #1 20907419
    garfield1988gse
    Poziom 9  
    Ocena: 14
    Koledzy działało już kilka lat, aż do wczoraj. Przypadkowo nie rozbroiłem alarmu w 2-giej strefie i tam wszedłem. Alarm oczywiście się załączył ale na manipulatorze i w aplikacji wyświetla się komunikat "Błąd wysyłania SMS przez SIM1".

SMS z powiadomieniami wcześniej przychodziły bez problemów. Przestało działać z dnia na dzień - SMS-y teraz nie przychodzą.

Próbowałem nawet zrestartować na twardo cały system czyli odłączyłem zasilanie z sieci i zasilanie z akumulatora i zostawiłem tak na parę minut, efektem było tylko skasowanie awarii z manipulatora i aplikacji, ale po sztucznym wywołaniu alarmu w celu sprawdzenia, problem powrócił.

Z alarmem mogę się łączyć normalnie za pomocą aplikacji w telefonie lub za pomocą laptopa.

Kartę mam w Virgin i działała bez problemu od chwili zakupu czyli 2019 lub 2020 roku. Poniżej screen z programu z ustawieniami, które mam od kilku lat i na których wszystko działało.

Zrzut ekranu z ustawieniami Telefonu GSM w systemie alarmowym
  • REKLAMA
  • #2 20907444
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 640
    Sprawdź kartę SIM bezpośrednio w telefonie tj wykonaj połączenie i wyślij SMS.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20907726
    garfield1988gse
    Poziom 9  
    @dawidedziu właśnie sprawdziłem kartę SIM i jest dobra bo da się wysyłać SMS-y i telefonować, działa w obie strony.
    Włożyłem z powrotem kartę SIM do centralki i dalej jest powiadomienie "Błąd wysyłania SMS przez SIM1".
  • #5 20908357
    garfield1988gse
    Poziom 9  

bhtom napisał:
    Może karta nie działa w sieci 2G?

Ale jak to się ma do tego?

garfield1988gse napisał:
    Kartę mam w Virgin i działała bez problemu od chwili zakupu, czyli w 2019 lub 2020 roku.
    - To znaczy, że od nowości była wsadzona do alarmu i działała.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20908976
    kiedybl
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    garfield1988gse napisał:

bhtom napisał:
    Może karta nie działa w sieci 2G?

Ale jak to się ma do tego?

garfield1988gse napisał:
    Kartę mam w Virgin i działała bez problemu od chwili zakupu, czyli w 2019 lub 2020 roku.
    - To znaczy, że od nowości była wsadzona do alarmu i działała.

Cześć,

Miałem to samo. W moim przypadku problemem był słaby zasięg u klienta w momencie wysyłania SMS.

Awaria zniknie samoczynnie przy kolejnej prawidłowo wysłanej wiadomości tekstowej SMS. Można wymusić wysłanie SMSa zapytaniem o stan systemu (jeśli jest skonfigurowane).
  • #7 20909158
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15487
    Karta loguje się do sieci będąc w centrali?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #8 20909460
    garfield1988gse
    Poziom 9  
    sosarek napisał:
    Karta loguje się do sieci będąc w centrali?

Wydaje mi się, że tak ponieważ mogę łączyć się z aplikacją za pomocą laptopa jak i komórki zdalnie.
    Jak jestem zalogowany do systemu poprzez laptopa to pokazuje normalnie sieć P4 i zasięg oraz... trójkąt z awarią SMS-ów

Poniżej ocenzurowany obrazek gdzie widać zasięg i nazwę sieci.

Zrzut ekranu programu Perfecta Soft z widocznym interfejsem użytkownika, listą ustawień systemowych i połączeniem TCP/IP.
  • #9 20909774
    kiedybl
    Poziom 9  
    @garfield1988gse tak jak napisałem wyżej. W momencie wysłania poprawnie kolejnego SMS'a przez centralę awaria zniknie.
  • REKLAMA
  • #10 20911516
    garfield1988gse
    Poziom 9  
    kiedybl napisał:
    Można wymusić wysłanie SMSa zapytaniem o stan systemu (jeśli jest skonfigurowane).

Czy kolega może mi podpowiedzieć jak to zrobić? Przyznam, że system konfigurowałem parę lat temu i nie wiem za bardzo co i gdzie przeklikać aby Twój patent zadziałał.
  • #12 20911747
    kiedybl
    Poziom 9  
    garfield1988gse napisał:
    kiedybl napisał:
    Można wymusić wysłanie SMSa zapytaniem o stan systemu (jeśli jest skonfigurowane).

Czy kolega może mi podpowiedzieć jak to zrobić? Przyznam, że system konfigurowałem parę lat temu i nie wiem za bardzo co i gdzie przeklikać aby Twój patent zadziałał.

Kolega Dawid podał chyba najprostszy sposób. Sprawdzenie stanu konta.
  • #13 20913288
    garfield1988gse
    Poziom 9  
    Zrobiłem tak jak kolega @dawidedziu radził, z tą różnicą, że wpisałem godzinę 20:05 - niestety nic się nie wydarzyło. Powiedzcie czy mimo tego, że wysłałem dane z komputera na centralkę i zapisałem tam te dane, to powinienem jeszcze "na twardo" zrestartować alarm, żeby się skasowała informacja o awarii SMS?

Jeśli nic się nie poprawi myślę jeszcze nad dwiema opcjami:

1) spróbować kartę przełożyć na slot nr 2 i tak też zaprogramować centralkę

lub

2) w slot 1 włożyć testowo kartę z mojej komórki, bo mam ją też w Virgin (zmienić oczywiście numer) i zobaczyć czy się coś zmieni
  • Pomocny post
    #14 20913336
    dawidedziu
    specjalista-kamery przemysłowe
    Ocena: 640
    Sprawdzenie stanu konta nie powoduje wysłania SMS'a zwrotnego do Ciebie - to jest tylko sprawdzenie stanu konta.

Jeśli także u siebie wpisałeś w pole "SMS sterujący sprawdzeniem środków" Stan, to wyślij dokładnie takiego SMS'a na numer, który masz obecnie w alarmie.

Opcja numer 2 raczej bardziej praktyczna tj zapewne zadziała od razu powiadamianie. Ale warto i opcję numer 1 sprawdzić.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 20913364
    garfield1988gse
    Poziom 9  
    Koledzy @kiedybl i @dawidedziu pomogliście - właśnie wysłałem takiego sms o jakim pisał @dawidedziu i za chwilę przyszedł mi sms zwrotny ze stanem konta, a w aplikacji ikonka błędu zmieniła się na taką, która wystąpiła ale już nie występuje, no i mogłem też skasować błąd z poziomu manipulatora.

Bardzo Wam dziękuję za pomoc.
  • #16 21306422
    mwasiak75
    Poziom 2  
    >>20913364
    U mnie było to samo, bo skończyła się kasa na koncie. Doładowałem konto, załączyłem alarm i wszedłem na czujkę. Alarm zaczął wyć i moduł wysłał skutecznie powiadomienie SMS. Wszystko jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył błędu wysyłania SMS przez SIM1 w centrali alarmowej Perfeta, który pojawił się nagle po kilku latach poprawnego działania. Karta SIM Virgin działała poprawnie w telefonie, jednak centrala wyświetlała komunikat o błędzie SMS. Sprawdzono zasięg i połączenie z siecią (P4), które było aktywne, a także możliwość zdalnego połączenia z systemem. Przyczyną problemu okazał się brak wysłania poprawnego SMS-a z centrali, co mogło być spowodowane słabym zasięgiem lub wyczerpaniem środków na koncie SIM. Rozwiązaniem było wymuszenie wysłania SMS-a zapytania o stan konta (kod USSD *101#) na numer przypisany do alarmu, co spowodowało otrzymanie odpowiedzi i automatyczne usunięcie błędu. W przypadku braku efektu zalecano testowe przełożenie karty SIM do innego slotu lub użycie innej karty SIM z aktywnym kontem. Ostatecznie problem rozwiązało doładowanie konta SIM, co przywróciło poprawne wysyłanie powiadomień SMS przez centralę.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA