logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kia Carens 3 - alternator nie ładuje na niskich obrotach, co robić?

ElDanielos 23 Sty 2024 18:34 2112 45
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego alternator w Kia Carens 3 2.0 CRDi zaczyna ładować dopiero po przygazowaniu i gdzie szukać usterki w obwodzie wzbudzenia?

Sprawdź obwód wzbudzenia L, bo po podaniu 12 V przez żarówkę 2–5 W alternator powinien wzbudzić się od razu; jeśli tak się dzieje, usterka jest po stronie instalacji, a nie samego alternatora [#20925396][#20931882] Zmierz ciągłość między pinem L we wtyczce alternatora a wyjściem w liczniku/obwodem kontrolki, bo w tym aucie wskazywano też na rezystor i diodę M28 lub zimny lut w tym torze [#20944094][#20944098] Autor potwierdził brak przejścia między kostką alternatora a licznikiem, a po prowizorycznym bypassie alternator startował od razu, co zawęziło problem do instalacji przed alternatorem [#20944058][#20964648] Ostatecznie wytypował skrzynkę bezpieczników pod maską i po jej wymianie ładowanie wróciło, więc warto zacząć od tego miejsca oraz połączeń w torze L [#20983695]
Wygenerowane przez model językowy.
  • Pomocny post
    #31 20944094
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 543
    Może nie ten przewód.
    Jak "przedzwaniasz" to ?
    Odepnij kostkę od altka i sprawdź czy jak dźgniesz ten pin przy liczniku probówką to się kontrolka zaświeci.
    Może ktoś coś pociął po drodze,albo porobił jakieś przekaźniki.
    Nie masz czasem jakiegoś DRL-a własnej roboty zapiętego pod ten obwód?
  • Pomocny post
    #32 20944098
    abart64
    Poziom 33  
    Ocena: 629
    Nie wiem po co grzebać w liczniku skoro wzbudzenie wmusza rezystor i dioda M28. To trzeba zlokalizować i sprawdzić.
  • #33 20944126
    m2606
    Poziom 34  
    Zapomniałem że jest schemat :-(
    W zasadzie jeśli lampa rzeczywiście świeci i gaśnie po odłączeniu kości w altewrnatorze to pole poszukiwań można zawęzić do tych kilku pinów. Schemat elektryczny układu z alternatorem
  • #34 20944128
    ElDanielos
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Złącze elektryczne z wieloma pinami oznaczone jako CON. A.
    Mała kostka, górny rząd, drugi pin od lewej ( na zdjęciu od prawej).
    DRL mam fabryczne - świecą światła mijania - z tym że nie ma wtedy podświetlenia zegarów, pokręteł i przełączników. Po odłączeniu kostki od alternatora same się zapalają, i gasną po wpięciu jej na miejsce.
    Przejście sprawdzałem ,,na szybko". Może faktycznie coś przegapiłem. Spróbuję jeszcze raz to zrobić, tak dla pewności.

P.S. Nie jestem trollem, mam realny problem z tym autem. Też się zastanawiam dlaczego kontrolka świeci, chociaż przejścia nie ma, a mimo to gaśnie po wzbudzeniu alternatora z obrotów...

P.S.2 - okazało się że pin 10ty występuje dwa razy w tym liczniku- na małej kostce i tej trzeciej, pojedynczej. Co nie zmienia faktu, że na nim też nie ma przejścia - kluczyk w stacyjce oczywiście przekręcony.
  • #35 20944456
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3351
    ElDanielos napisał:
    P.S.2 - okazało się że pin 10ty występuje dwa razy w tym liczniku- na małej kostce i tej trzeciej, pojedynczej. Co nie zmienia faktu, że na nim też nie ma przejścia - kluczyk w stacyjce oczywiście przekręcony.

Po co ci kluczyk w stacyjce, zostaw go w spokoju.
    Zrób tak :
    -wyjmij wtyczkę z alternatora
    -zmierz przejście pomiędzy L na wtyczce a tym pojedyńczym wyjściem na liczniku lub 10 pinem, przejście musi być.
    m2606 napisał:
    Zapomniałem że jest schemat

No i co z tego skoro nie wiesz co do czego i jeszcze wprowadzaszw błąd innych.
  • #36 20944460
    ElDanielos
    Poziom 10  
    abart64 napisał:
    Nie wiem po co grzebać w liczniku skoro wzbudzenie wmusza rezystor i dioda M28. To trzeba zlokalizować i sprawdzić.

Czy te elementy mogą znajdować się gdzieś w okolicach hamulca postojowego? Znalazłem na jakimś zagranicznym forum Kii Cee'd post gościa który chciał zamontować swój alarm, i ktoś wrzucił takie zdjęcie
    Schemat kilku elementów elektrycznych w samochodzie.
  • #37 20944478
    m2606
    Poziom 34  
    Aleksander_01 napisał:
    No i co z tego skoro nie wiesz co do czego i jeszcze wprowadzaszw błąd innych.

A to ciekawe,może rozwiniesz.

EDIT:
    Podbijam-gdzie wprowadziłem w błąd tych "innych"?

Jesteś w stanie zlokalizować moduł DRL?
    Masz od niego pomiar w obu kierunkach ,będzie łatwiej zawęzić obszar poszukiwań.
    Rezystor wpięty równolegle z kontrolką też ma znaczenie,ale wszystkiego na raz nie zrobisz.
  • #38 20946788
    ElDanielos
    Poziom 10  
    Kijanka dzisiaj została zaprowadzona ,,na wezwanie z partyzanta" do auto elektryka w Szczecinie. Jestem bardzo ciekaw czy uda mu się naprawić. Dam znać jak będzie już wszystko wiadome.
  • #39 20946893
    Aleksander_01
    Poziom 43  
    Ocena: 3351
    @m2606 Ja Twój post "zmieniłem" i odczytałem tak
    m2606 napisał:
    Odepnij kostkę od altka i sprawdź czy jak dźgniesz ten pin przy liczniku probówką to się kontrolka zaświeci.
    to oryginał
    a ja zmieniłem w głowie na "Odepnij kostkę od (tu zmieniłem na licznik) i sprawdź czy jak dźgniesz ten pin przy liczniku probówką to się kontrolka zaświeci".
    Wtedy rzecz jasna pozbywasz zasilania licznik i sprzwdzanie nie miałoby sansu.
    Przyznaję się bez bicia - mój błąd, za co bardzo przepraszam.

Szkoda że autor się poddał, wszak usterka jest prosta i przy odrobinie cierpliwości mógł to zrobić swoimi siłami.
  • #40 20946985
    m2606
    Poziom 34  
    Spoko :-)

Ja zawsze żałuję jak autor się poddaje. Traktuję jego walkę jak swoją...
  • #41 20964648
    ElDanielos
    Poziom 10  
    Witam ponownie po dłuższej przerwie.
    To nie tak, że się poddałem. Zanim poprosiłem o pomoc szanownych forumowiczów, dzwoniłem i odwiedziłem kilku auto-elektryków, opisując problem i zostawiając namiary do siebie, ale ,,euforia" jaką u nich widziałem i słyszałem sprawiła że założyłem ten wątek. Zaskoczył mnie telefon od jednego z nich, że zrobiło mu się tzw. okno, i może wziąć moje auto do siebie. Zgodziłem się z braku czasu, co ostatecznie nic niestety nie zmieniło. Usterki nie naprawił.
    Mając już jakąś wiedzę na ten temat, i trochę wygospodarowanego czasu, postanowiłem dokładniej przyjrzeć się komunikacji licznika z alternatorem, i tak:
    -bankowo nie ma przejścia między kostką alternatora a pojedynczym wtykiem w liczniku, bez znaczenia który pin, tym bardziej 10.
    -za co odpowiada pin 1 w pojedynczej wtyczce licznika? Pojawia się na nim napięcie po przekręceniu kluczyka, a po zrobieniu na próbę prowizorycznego bypasu do kostki alternatora, ten startuje od razu, a kontrolka gaśnie. Zaskoczyło mnie to.
    -czy linia L ,,biegnie" bezpośrednio z alternatora do licznika jedną żyłą, czy zalicza po drodze jakąś lub jakieś wtyczki? Jakie i gdzie? Instalacja jest tak poprowadzona,że bez szczegółowego schematu nie jestem w stanie znaleźć miejsca przerwania żyły lub zaśniedziałego konektorka.
  • Pomocny post
    #42 20964650
    m2606
    Poziom 34  
    Masz przecież schemat .Tyle wystarczy.
  • #43 20983695
    ElDanielos
    Poziom 10  
    [film][/film]Witam wszystkich. Metodą prób i błędów wytypowałem że problem jest w skrzynce bezpieczników pod maską. Zamówiłem używaną z takimi samymi numerami. Pierwsze odpalenia nie napawały radością, ale dzisiaj rano wszystko zagrało jak należy.

I oby już tak pozostało.

Dziękuję za pomoc.
    Temat uważam za zamknięty.
  • #44 20983708
    ElDanielos
    Poziom 10  
    Wymieniłem skrzynkę bezpieczników.
  • #45 21123473
    lechm56
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 366
    Temat odblokowano na wniosek autora.
  • #46 21332194
    ElDanielos
    Poziom 10  
    Problem powrócił z pierwszymi przymrozkami. Wymieniłem licznik oraz wewnętrzną skrzynkę bezpieczników - bez efektów. Rezystor wzbudzenia jest chyba gdzieś poza tymi elementami. Pytanie, gdzie i w jakiej obudowie?
    Posiada może ktoś serwisówkę do tego auta? Interesuje mnie zdjęcie 55 - tak wynika, że schematu zamieszczonego przez ,,nubi"...

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy Kia Carens 3 (2009, 2.0 CRDi) z alternatorem Denso, który nie ładuje na niskich obrotach, wymagając przygazowania powyżej 2500 obr./min do wzbudzenia ładowania. Wymieniono już dwa oryginalne alternatory (w tym jeden regenerowany i jeden używany AS-PL A3173), bez poprawy. Podejrzenia skierowano na instalację elektryczną, zwłaszcza na linię wzbudzenia (pin L) i połączenia między licznikiem a alternatorem. Testy wykazały brak przejścia sygnału wzbudzenia między licznikiem a alternatorem, mimo że kontrolka ładowania na desce gaśnie po odłączeniu kostki alternatora. Zalecano test z żarówką 2-5 W podłączoną do pinu L, co pozwoliło na natychmiastowe wzbudzenie alternatora, wskazując na problem w obwodzie wzbudzenia lub kontrolce ładowania. Wskazano na możliwe uszkodzenie rezystora lub zimny lut w liczniku, a także na konieczność sprawdzenia bezpieczników (zwłaszcza 10A CLUSTER) i elementów układu DRL, które mogą wpływać na obciążenie instalacji. Ostatecznie problem rozwiązała wymiana skrzynki bezpieczników pod maską na używaną z tymi samymi numerami, co przywróciło prawidłowe ładowanie. Po pewnym czasie problem powrócił przy niskich temperaturach, mimo wymiany licznika i wewnętrznej skrzynki bezpieczników, co sugeruje, że rezystor wzbudzenia może być umieszczony gdzie indziej i wymaga dalszej lokalizacji. Dyskusja podkreślała różnice w sterowaniu alternatorem między wersją benzynową (sterowanie ECU) a dieslem (brak sterowania ECU), a także znaczenie prawidłowego połączenia i działania obwodu wzbudzenia (pin L) oraz kontrolki ładowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA