Witam czy można zrobić zegar 24 godzinny z miernika częstotliwości?
Czy ktoś ma pomysł?
Czy ktoś ma pomysł?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamKontrolka81 napisał:Rozczulają mnie takie pytania ,,nie umiem a chcę""........elektronik montuje taki zegar bez schematu w parę godzin (ja dla znajomych podobnie i na LED, VFD, nixie i numitronach), amator po tygodniach nauki, dodatkowo masz miernik, który aby go przerobić na zegar (w sumie to proste) wymaga rozbebeszenia i połączenia wielu scalaków (a sporo do usunięcią bo zbędne) od nowa. Jeśli schematy, które pokazał kolega Citizen75 nic ci nie mówią to odpuść i zleć to komuś kto to potrafi zrobić. Powodzenia.Tak na kwarcu ale chciałbym do tego schemat jak to podłączyć?
Citizen75 napisał:Jeśli miernik jest sprawny (w miarę sprawny) to może lepiej go sprzedać. Trochę dołożyć i kupić chiński zegar "nixie". Szukaj pod nazwą "nixie tube clock". W tym zegarze nie ma prawdziwych lamp nixie tylko naśladujące je wyświetlacze LED. To nie to samo, nie ten sam urok, ale też możliwości większe, np. zmiana kolorów RGB, itp. W takich zestawach jest dedykowana obudowa. Trzeba tylko mieć to sobie zmontować. Choć i zmontowane zegary tego typu też są dostępne. Będzie prościej i taniej niż budowa zegara od podstaw wraz obudową, gdy nie masz odpowiednich umiejętności i zaplecza.
Kontrolka81 napisał:A jaki masz problem - ze schematu kolegi @Citizen75 wyrzuć jedna lampę i układ 74141 i będzie zegar pokazujący godziny, minuty i tylko dziesiątki sekund. Możesz wyrzucić dwie lampy i zostaną tylko godziny i minuty.Ponawiam swoją malutką prośbę o schemacik na 5 sztuk tych lampek
Kontrolka81 napisał:Tu jest problem bo to w zasadzie musi być już schemat gotowego urządzenia z pełna lista elementów i najlepiej projektem płytki drukowanej - przynajmniej jak tak oceniam twoje wiadomości z elektroniki. Takie opracowanie wymaga poświecenia większej ilości czasu niż rady co do dostosowania istniejących projektów. Nic więc dziwnego, że:Wracając do tematu który jest najbardziej realny do wykonania dla mnie
Kontrolka81 napisał:Raczej wiedzą ale nie koniecznie maja czas na taki projekt.reszta ludzi niestety pisze ze się da ale nie umieją tego pokazać na schemacie albo nie wiedzią
Kontrolka81 napisał:Wracając do tematu który jest najbardziej realny do wykonania dla mnie bo reszta ludziniestety pisze ze się da ale nie umieją tego pokazać na schemacie albo nie wiedzią
![]()
Ponawiam swoją malutką prośbę o schemacik na 5 sztuk tych lampek![]()
Dodano po 1 [minuty]:
Prośba do Pana Citizen75 😇😇