logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Miernik PFL-30 do zegara 24h - czy to możliwe i jak to zrobić?

Kontrolka81 26 Sty 2024 11:23 840 21
REKLAMA
  • #1 20929543
    Kontrolka81
    Poziom 2  
    Witam czy można zrobić zegar 24 godzinny z miernika częstotliwości?
    Czy ktoś ma pomysł?
  • REKLAMA
  • #2 20929586
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 370
    Lampy i sterowanie nimi adaptujesz w prosty sposób, ale sporo musisz jeszcze dołożyć aby przerobić to na zegar, potrzebne ci zupełnie inne liczniki ale można je zrobić.
  • #3 20929703
    Kontrolka81
    Poziom 2  
    Super, ale jak to zrobić od strony kuchni?
    Co trzeba zakupić?
  • REKLAMA
  • #4 20929736
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 370
    Wykonaj generator 1Hz i podaj na wejście łańcucha liczników 7490.
    Np na układzie CD4060 z kwarcem.
    Potem izoluj z tego łańcucha (nie zapomnij przerzucić we/wy aby nie rozerwać łańcucha) środkowy licznik i segment który będzie robił za dwukropek.
    Liczniki 7490 zmień zliczanie cyfry dziesiątek minut do 6, a dziesiątek godzin do 2.
    Usuń im obecny Reset, niech liczą w koło. To tyle aby ruszył.
  • #5 20930115
    Kontrolka81
    Poziom 2  

Trochę to rozumiem, ale czy można by cię prosić o schemat i jak te lampy podłączyć? Trzeba je wymontować z miernika?
  • #7 20931391
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Ocena: 941
    Mastertech napisał:
    Wykonaj generator 1Hz
    W PFL30 już jest na kwarcu.
  • #8 20934219
    Kontrolka81
    Poziom 2  
    Tak na kwarcu ale chciałbym do tego schemat jak to podłączyć?
  • #9 20934785
    cirrostrato
    Poziom 38  
    Kontrolka81 napisał:
    Tak na kwarcu ale chciałbym do tego schemat jak to podłączyć?
    Rozczulają mnie takie pytania ,,nie umiem a chcę""........elektronik montuje taki zegar bez schematu w parę godzin (ja dla znajomych podobnie i na LED, VFD, nixie i numitronach), amator po tygodniach nauki, dodatkowo masz miernik, który aby go przerobić na zegar (w sumie to proste) wymaga rozbebeszenia i połączenia wielu scalaków (a sporo do usunięcią bo zbędne) od nowa. Jeśli schematy, które pokazał kolega Citizen75 nic ci nie mówią to odpuść i zleć to komuś kto to potrafi zrobić. Powodzenia.
  • #10 20935854
    Kontrolka81
    Poziom 2  
    Właśnie o to michodzilo by wiedzieć jak i co , szukam kogoś kto by to zrobił :)
    Więc jakąś propozycję?
  • #11 20935919
    Citizen75
    Poziom 30  
    Ocena: 460
    Jeśli miernik jest sprawny (w miarę sprawny) to może lepiej go sprzedać. Trochę dołożyć i kupić chiński zegar "nixie". Szukaj pod nazwą "nixie tube clock". W tym zegarze nie ma prawdziwych lamp nixie tylko naśladujące je wyświetlacze LED. To nie to samo, nie ten sam urok, ale też możliwości większe, np. zmiana kolorów RGB, itp. W takich zestawach jest dedykowana obudowa. Trzeba tylko umieć to sobie zmontować. Choć i zmontowane zegary tego typu też są dostępne. Będzie prościej i taniej niż budowa zegara od podstaw wraz obudową, gdy nie masz odpowiednich umiejętności i zaplecza.
  • REKLAMA
  • #12 20936565
    Olkus
    Poziom 32  
    Ocena: 917
    Citizen75 napisał:
    Jeśli miernik jest sprawny (w miarę sprawny) to może lepiej go sprzedać. Trochę dołożyć i kupić chiński zegar "nixie". Szukaj pod nazwą "nixie tube clock". W tym zegarze nie ma prawdziwych lamp nixie tylko naśladujące je wyświetlacze LED. To nie to samo, nie ten sam urok, ale też możliwości większe, np. zmiana kolorów RGB, itp. W takich zestawach jest dedykowana obudowa. Trzeba tylko mieć to sobie zmontować. Choć i zmontowane zegary tego typu też są dostępne. Będzie prościej i taniej niż budowa zegara od podstaw wraz obudową, gdy nie masz odpowiednich umiejętności i zaplecza.

W pełni się zgadzam. Poza tym szkoda dewastować stary miernik, który komuś może się przydać.

Pozdrawiam,
    A.
  • #13 20940563
    Kontrolka81
    Poziom 2  
    Właśnie sens w tym że on ma oryginalne łapy nixe i prze 50lat ten miernik częśtotliwości użyty był może 2 razy :).
    Więc cenna rzecz i nie ma co z chińczykami porównywać :).

Wnętrze starego miernika częstotliwości z widocznymi lampami elektronowymi i komponentami elektronicznymi. Zbliżenie na wnętrze miernika częstotliwości z oryginalnymi lampami nixie. Czerwone lampy nixie na płytce obwodowej z przewodami Wnętrze starego miernika częstotliwości z widocznymi lampami nixie i elementami elektronicznymi.
    Lampy nixie w mierniku częstotliwości z lat 70.
    Załączniki:
    • Miernik PFL-30 do zegara 24h - czy to możliwe i jak to zrobić? 20240202_075411.jpg (2.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Miernik PFL-30 do zegara 24h - czy to możliwe i jak to zrobić? 20240202_075420.jpg (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #14 20941022
    cirrostrato
    Poziom 38  
    To go sprzedaj. Poza tym on ma tylko pięć nixie więc przeróbka na full zegar to kupa roboty. Policzyłem na cito ile by kosztowało wykonanie zegara gg.mm.ss na elementach kupionych na Allegro i wychodzi mi poniżej 300zł lub mniej...plus wiedza jak to poskładać, ja mam wszystkie elementy w szufladzie więc dla mnie koszt zero.
  • #15 20941038
    Citizen75
    Poziom 30  
    Patrząc na zdjęcia widać, że miernik zachował się w bardzo dobrym stanie i moim zdaniem szkoda go przerabiać. Tym bardziej, że nie mając doświadczenia możesz go niechcący uszkodzić i nie będzie ani miernika, ani zegara. Nie piszę tego złośliwie. Faktycznie ten miernik to cenna rzecz i ceny takich mierników i prawdziwych lamp nixie osiągają często zawrotne ceny.

Miernik ten ma pięć lam, więc do zegara trzeba albo dołożyć, albo ująć jedną lampę. Na płytce lamp masz dekodery (UCY 74141) dedykowane do sterowania tymi lampami. Akurat ten dekoder może być trudno dostępny w sprzedaży, a jego cena wysoka. Na płytce drukowanej lamp są zatrzaski MH7475 i one w przypadku zegara są zbędne. Kolejne układy to liczniki UCY 7490 i to one zliczają impulsy i przekazują je do dekoderów UCY 74141. Trzeba by odpowiednio skrócić cykl zliczania, aby zegar po doliczeniu do 59 minuty zerował zliczenie minut, a nie liczył dalej. Podobnie z godzinami, maksymalnie godzina 23 w cyklu 24 godzinnym. Trzeba też dorobić obwody programowania zegara np. po zaniku zasilania, aby łatwo ustawić prawidłowy czas. Do tego potrzebny jest generator kwarcowy 1Hz. Poniżej masz schemat tego typu zegara na sześciu lampach nixie (wyświetlanie sekund). Na schemacie nie ma generatora 1Hz, a zegar z tego schematu potrzebuje częstotliwości 60Hz. Potrzebny jest zasilacz stabilizowany i wysokonapięciowy do lamp. Są one w mierniku. Przydało by się podtrzymanie zliczania, zegara na wypadek zaniku napięcia sieciowego. Być może dobrze by było zaprojektować do tego płytkę drukowaną.

Nie są to przesadnie skomplikowane rzeczy, ale jeśli poniższy schemat nic ci nie mówi to szkoda przerabiać miernik bo może się to nie udać. Za niewygórowaną cenę możesz kupić podobne zegary o czym już wcześniej pisałem.

Schemat zegara z sześcioma lampami Nixie pokazujący połączenia elektryczne i komponenty jak dekodery, liczniki i zasilacze.
  • #16 20945441
    Kontrolka81
    Poziom 2  

Rewelacja, wyłożyłeś kawę na ławę :) Doskonale to opisałeś, a schemat jest jasny jak słońce :) Dziękuję.
    Teraz, po rozświetleniu tematu, wygląda to tak, że przydałaby się mi jeszcze jedna taka lampa, ale mam tylko jeden miernik. Więc jest 5 lamp i dla tych pięciu przydałoby się zaprojektować płytę, tak jak sam bardzo dobrze podpowiadasz.
    Czyli coś takiego, że pierwsza i druga lampa zliczałaby godziny, a trzecia musiałaby robić za dwie kropki, czyli musiałaby pulsować co 1 sekundę jedna świecąca komórka w lampie, a ostatnie dwie robiłyby robotę za minuty :)
    I mamy wykorzystane wszystkie pięć :)
    Teraz pytanie, czy jest to wykonalne z tych pięciu lampeczek :)
    Teraz trzeba taki schemat opracować i narysować :) Czyli tamten musi ulec zmianie.
  • #17 20961852
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1246
    Szkoda pruć miernik ale sprzedać tez ciężko.

Kiedyś kupiłem zdewastowanego zopana. 25MHz mierzy. Idąc do domu z warsztatu wpadłem na pomysł by zrobić generator który by generował częstotliwość jako czas.
    W tym momencie dzwoni kolega programista świetny w te klocki i mówi Zdzichu mam pomysł. Zróbmy z miernika zegar. Zrobię ci układ generujący częstotliwość tak by wyświetlał się czas. Układ kolega jako eksperyment popełnił i działało ale miernik poszedł na handel. Układ w zapomnienie. Działało na arduino nano i układ generatora Si 5351. Zrobił to na modułach.

Tak mi ten temat retrospekcję wywołał.

Te mierniki mają wadę lampy na drucikach a nie w podstawkach.
  • #18 20962900
    Kontrolka81
    Poziom 2  
    Super dziękuję za kolejny trop by zakończyć zmagania i wykonać tef zegar :)
    Może i lampy wadę mają druciki ale one są nowe i myślę że spokojnie lata to pochodzi :):)
    Podążając za tropem skoro kolega miernik opylił :) to czy posiada ten układ gdzieś bo byłbym zainteresowany tym projektem wykonanym na arduino:):)
    I odkupił od niego :):)
    Albo wykonać nowy :)
    ......czekam.na odpowiedź :) i dziękuję
  • #19 20963031
    zdzisiek1979
    Poziom 39  
    Ocena: 1246
    Niestety nie posiadam. U kolegi programisty był i zaginął w czeluściach albo został zdemontowany na moduły bo moduły uniwersalne generator na si i arduino.
  • #20 20970050
    Kontrolka81
    Poziom 2  
    Wracając do tematu który jest najbardziej realny do wykonania dla mnie bo reszta ludzi :):) niestety pisze ze się da ale nie umieją tego pokazać na schemacie albo nie wiedzią :):):):)
    Ponawiam swoją malutką prośbę o schemacik na 5 sztuk tych lampek :)

Dodano po 1 [minuty]:

Prośba do Pana Citizen75 😇😇
  • #21 20970348
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1110
    Kontrolka81 napisał:
    A jaki masz problem - ze schematu kolegi @Citizen75 wyrzuć jedna lampę i układ 74141 i będzie zegar pokazujący godziny, minuty i tylko dziesiątki sekund. Możesz wyrzucić dwie lampy i zostaną tylko godziny i minuty.
    Tak dodatkowo to schemat kolegi @Citizen75 jest przeznaczony na obszar USA bo generuje sobie impulsy 1Hz z sieci 60Hz, dla naszej sieci trzeba zmienić dzielnik wejściowy - ten na dole schematu.

Kontrolka81 napisał:
    Wracając do tematu który jest najbardziej realny do wykonania dla mnie
    Tu jest problem bo to w zasadzie musi być już schemat gotowego urządzenia z pełna lista elementów i najlepiej projektem płytki drukowanej - przynajmniej jak tak oceniam twoje wiadomości z elektroniki. Takie opracowanie wymaga poświecenia większej ilości czasu niż rady co do dostosowania istniejących projektów. Nic więc dziwnego, że:
    Kontrolka81 napisał:
    reszta ludzi niestety pisze ze się da ale nie umieją tego pokazać na schemacie albo nie wiedzią
    Raczej wiedzą ale nie koniecznie maja czas na taki projekt.
    Przy takich potrzebach to jest inny dział gdzie zgłasza się zamówienie na wykonanie projektu takiego zegara i oferuje jakąś kwotę na ten projekt.

Tak do końca to nie określiłeś co w zasadzie ma mieć ten zegar:
    - Tylko lampy i obudowę z tego PFL-30 a reszta całkiem nowa - takie schematy na lampach NIXIE można znaleźć w sieci i dla wersji godziny/minuty trzeba tylko 4 lamp.
    - Nowa elektronika ale zasilanie z PFL bo już jest - tu trzeba dostosować gotowe schematy do obecnego zasilacza.
    - maksymalne użycie podzespołów i płytek z PFL - schemat PFL-30 jest dostępny w Internecie to trzeba pomyśleć co zmienić ale sygnał 1Hz wydaje się być dostępny może nawet 0,1Hz i gdyby go podać na licznik pierwszej z prawej lampy a licznik zmienić na modulo 6 to dostaniemy impuls co minutę 1/60Hz, w tym wypadku jak w trzeciej lampie zmienimy licznik modulo 10 na modulo 5 a w ostatnich ograniczymy licznie do 12 albo 24 to będzie zegar. Troche trzeba ciąć ścieżek i cos polutować ale wydaje się być wykonalne. W tym wypadku zostanie najwięcej oryginalnych części PFL.
  • #22 20970985
    Citizen75
    Poziom 30  
    Kontrolka81 napisał:
    Wracając do tematu który jest najbardziej realny do wykonania dla mnie bo reszta ludzi :):) niestety pisze ze się da ale nie umieją tego pokazać na schemacie albo nie wiedzią :):):):)

Dodano po 1 [minuty]:

Prośba do Pana Citizen75 😇😇

Może nie tyle nie umieją czy nie chcą pokazać tylko trzeba zrobić cały projekt od podstaw. Narysować poprawny schemat i zaprojektować płytki. Układy TTL są podatne na zakłócenia i trzeba to uwzględnić przy projektowaniu płytki. W przeciwnym razie zegar może sam zmieniać wskazania.

Potrzebny jest zasilacz 5V do układów TTL i podtrzymanie bateryjne liczników, aby przy braku napięcia z sieci nie trzeba było za każdym razem ustawiać zegara.

Potrzebny jest też zasilacz "wysokiego napięcia" do lamp.

Ten schemat, który wskazałem w poście #15 wymaga generatora częstotliwości 1Hz. Oryginalnie wykorzystana jest w nim częstotliwość sieci 60Hz (USA). U nas w kraju jest 50Hz i też można ją wykorzystać, ale potrzeby jest odpowiednio zmodyfikowany dzielnik częstotliwości.

Osobiście bym dodał szóstą lampę do takiego zegara. Można wykorzystać część oryginalnych podzespołów z miernika. Tylko robiąc konstrukcję zegara od podstaw można mieć mały estetyczny zegar, a oryginalne płytki drukowane są dość duże.

Uzupełniłem, 23.03.2024r.

W mającym się ukazać kwietniowym numerze "Zrozumieć Elektronikę" zostaną opublikowane dwa artykuły. Jeden opisujący konstrukcję zegara z lampami nixie w oparciu o mikrokontroler. Drugi artykuł "Wykorzystanie lamp gazowaych" opisujący ogólnie wykorzystanie lamp nixie. Mogą one być pomocne zamim zaczniesz budować swój zegar.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy dyskutują o możliwości przekształcenia miernika częstotliwości PFL-30 w zegar 24-godzinny. Wskazują, że wymaga to zastosowania generatora 1Hz oraz odpowiednich liczników, takich jak UCY 7490, do zliczania godzin i minut. Wskazówki dotyczące modyfikacji obejmują usunięcie zbędnych elementów oraz zaprojektowanie schematu, który uwzględniałby pulsujące lampy jako wskaźniki czasu. Niektórzy sugerują, że lepszym rozwiązaniem może być sprzedaż miernika i zakup gotowego zegara na lampach nixie, ze względu na trudności związane z przeróbką. W dyskusji podkreślono również wartość oryginalnych lamp nixie oraz ryzyko uszkodzenia miernika podczas modyfikacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA