logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie mini tunera DVB-T2 do Samsung PS42D5SX/XEC przez SCART

Piotrekop 26 Sty 2024 14:38 594 20
  • #1 20929883
    Piotrekop
    Poziom 11  
    Ocena: 17
    Witam,
    czy ktoś może doradzić jak odpalić stary TV Plasma Samsung Model : PS42D5SX/XEC w sygnale DVB-T2 tj. chodzi mi o sposób podłączenia mini tunera z wyjściem HDMI. TV ma tylko SCART We/Wy i chinch. Dokładnie czy istnieje możliwość konwersji tego sygnału i czy rozdzielczość będzie przyzwoita TV naziemnej. Wiem, że to kwestia kabli i adapterów żeby się podpiąć. Ewentualnie czego uzyć, ponieważ chodzi mi głównie o jakość obrazu. TV jest na działce sezonowej. Załączam manual i service manual może ktoś wpadnie na inny pomysł. Dzięki
    Panel tylny telewizora Samsung PS42D5SX/XEC z opisami złącz. .
    Załączniki:
    • Samsung D72A.pdf (28.65 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Samsung_20050526192738453_BN68-00867D-01Pol.pdf (4.11 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #3 20929899
    Piotrekop
    Poziom 11  
    Andrzej Ch. napisał:
    Trzeba szukać konwertera z HDMI do chinch. Są dostępne na OLX czy Allegro

Tak, dzięki za info, ale jaka będzie spodziewana jakość tj. rozdzielczość. Chciałem ustalić pewne kwestie żeby nie wydawać na darmo pieniędzy.
  • Pomocny post
    #5 20930034
    Andrzej Ch.
    Poziom 33  
    Ocena: 387
    Na wyjściu uzyskamy rozdzielczość SD. Przynajmniej ja nie znam konwertera żeby na chinch uzyskać sygnał Full HD. Jeśli Twój odbiornik TV nie ma wejścia HDMI to nie uzyskasz w ogóle na żadnym z dostępnych na tym odbiorniku źródeł sygnału lepszego niż SD.

@smax17 Powinno zadziałać, choć znam tańsze rozwiązania.
  • Pomocny post
    #7 20930135
    _kli_
    Poziom 41  
    Ocena: 1027
    Telewizor ma wejście Component. Teoretycznie lepszą (niż na Scart) jakość obrazu powinieneś uzyskać przy pomocy konwertera HDMI -> Component Link
    Piszę "teoretycznie", bo nigdy takowego nie podpinałem.
  • #8 20930501
    Piotrekop
    Poziom 11  
    _kli_ napisał:
    Telewizor ma wejście Component. Teoretycznie lepszą (niż na Scart) jakość obrazu powinieneś uzyskać przy pomocy konwertera HDMI -> Component Link
    Piszę "teoretycznie", bo nigdy takowego nie podpinałem.

no właśnie tez nigdy nie testowałem połączenia component oprócz audio. Video to inna bajka. Specyfikacja konwertera podaje we/wy rozdzielczość 1080. Pytanie czy to możliwe? Wyżej jest info, żeby nie oczekiwać lepiej niż sygnał SD. do tego dochodzą znaczne różnice cenowe konwerterów. Pytanie czy to kwestia marży czy jakości. Czy np. nie wystarczy zwykły kabel component/HDMI lub SCART/HDMI?

Dodano po 1 [minuty]:

Andrzej Ch. napisał:
    Powinno zadziałać, choć znam tańsze rozwiązania.

czyli co np? Sam kabel?
  • Pomocny post
    #9 20930567
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1047
    Component to cały czas SD, tylko w innej postaci.
    HD z tego nie wyświetlisz.

Można spróbować podłączyć się do PC in, takim konwerterem HDMI->VGA:
    https://www.swiatkabli.pl/pl/p/Adapter-KONWER...u-z-HDMI-meskie-na-VGA-zenskie-AUDIO-jack/125

Schemat panelu tylnego z oznaczonym złączem PC IN / AUDIO
  • Pomocny post
    #10 20930633
    _kli_
    Poziom 41  
    misiek1111 napisał:
    Component to cały czas SD

Chyba chciałeś napisać że "Component to cały czas analog".:?:
    Cytat:
    Kabel component: najlepszy dostępny kabel analogowy. Dzięki temu, że obraz przenoszony jest przez 3 osobne sygnały (stąd 3 wtyki RCA w tym kablu) maksymalna dostępna rozdzielczość wynosi aż 1080i (1920x1080).

https://www.youtube.com/watch?v=7kLI1bcmXsY
    Piotrekop napisał:
    Sam kabel?

A jak "na kablu" zamienisz sygnał cyfrowy na analogowy?
  • Pomocny post
    #12 20930689
    _kli_
    Poziom 41  
    Piotrekop napisał:
    Ten z YT ma 5 kabli a tu mamy we-wy po 3 RCA

W telewizorze też masz 5 wejść - trzy video (czerwony, niebieski, zielony) i dwa audio L/R (biały i czerwony).
  • #13 20930749
    Piotrekop
    Poziom 11  
    _kli_ napisał:
    W telewizorze też masz 5 wejść - trzy video (czerwony, niebieski, zielony) i dwa audio L/R (biały i czerwony).

a ok. Jest w manualu oznaczony component 5x. Czyli co, obraz będzie w lepszej rozdzielczości przy tym adapterze z YT? Przynajmniej tak pokazuje film...
  • #14 20930766
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 138
    Ja bym obstawiał jednak wejście VGA.
  • #15 20930793
    _kli_
    Poziom 41  
    Piotrekop napisał:
    Czyli co, obraz będzie w lepszej rozdzielczości przy tym adapterze z YT?

Tak mówi teoria, ale jak już wspomniałem, nie miałem okazji tego sprawdzić.:?:
    HDMI na VGA też możesz spróbować.
  • Pomocny post
    #16 20930822
    misiek1111
    Poziom 37  
    Kup oba - kosztują grosze i zdaj nam relację z jakości obrazu. Chyba nikt jeszcze takiego porównania nie robił :)
    Do konwertera VGA, należy jeszcze dokupić kabel VGA i przedłużkę audio (chyba że starczy ten kabelek w zestawie).
  • #17 20930841
    Piotrekop
    Poziom 11  
    https://allegro.pl/oferta/kabel-tv-component-do-ps3-ps2-av-hd-dzwiek-7046497791
    a taki kabel component nie załatwi tez sprawy, czy lepiej kable z adapterem?

A VGA na 15 pinów, a to nie jest tak jak wtyczka RS232? Będzie kwestia jeszcze końcówek męski/żeński bo tu akurat wszędzie wyjścia męskie. Trzeba pewnie dołożyć przejściówki na żeński-żeński HDMI żeby połączyć tuner DVB-TLink i adapter męski-męski w przypadku VGA. Wszystko loteria. Też mi doświadczenie podpowiada VGA bo miało się do czynienia często przy łączeniu chociażby PCeta do monitora lub laptopa. VGA załatwi tylko video. trzeba jeszcze zadbać o audio jesli bedzie to ten z linku powyżej VGA adapter. - Pewnie mini jack/chinch

Dodano po 3 [minuty]:

misiek1111 napisał:
    Kup oba - kosztują grosze i zdaj nam relację z jakości obrazu. Chyba nikt jeszcze takiego porównania nie robił :)
    Do konwertera VGA, należy jeszcze dokupić kabel VGA i przedłużkę audio (chyba że starczy ten kabelek w zestawie).

w sumie można i tak. Jak zrobię to dam opis.
  • #18 20930888
    yahooyahoo
    Poziom 24  
    Ocena: 138

VGA jest na złączu DB15, gniazda w sprzętach zawsze są żeńskie, a wtyki na kablach męskie. Adapter będzie miał wyjście żeńskie (chyba że kupisz adapter zintegrowany z kablem, to wtedy wpinasz go bezpośrednio w TV).
  • #19 20930911
    misiek1111
    Poziom 37  
    VGA to nie RS232. Wygląda tak i ma w Twoim przypadku oba złącza męskie:
    https://www.google.com/search?client=firefox-...2ahUKEwjg5PeUjPyDAxVVLBAIHXk3BOUQ0pQJegQIDRAB

Piotrekop napisał:
    Trzeba pewnie dołożyć przejściówki na żeński-żeński HDMI żeby połączyć tuner DVB-TLink

Pewnie trzeba. Albo nie trzeba, jak kupisz dekoder "na stół". Taki ma gniazdo HDMI żeńskie:

Wyjście HDMI na tylnym panelu dekodera

Audio dla VGA, podłączasz tu:
    Złącza PC IN i AUDIO na panelu
  • #20 20932399
    Piotrekop
    Poziom 11  
    yahooyahoo napisał:
    VGA jest na złączu DB15, gniazda w sprzętach zawsze są żeńskie, a wtyki na kablach męskie. Adapter będzie miał wyjście żeńskie (chyba że kupisz adapter zintegrowany z kablem, to wtedy wpinasz go bezpośrednio w TV).

misiek1111 napisał:
    VGA to nie RS232. Wygląda tak i ma w Twoim przypadku oba złącza męskie:

albo takie cudo z allegro
    Adapter HDMI do VGA z wyjściem audio

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje sposobu na podłączenie mini tunera DVB-T2 do telewizora plazmowego Samsung PS42D5SX/XEC, który posiada jedynie złącze SCART i chinch. W dyskusji zasugerowano użycie konwertera HDMI do chinch, jednak podkreślono, że jakość obrazu będzie ograniczona do rozdzielczości SD. Inne opcje obejmują konwertery HDMI do Component, które teoretycznie mogą oferować lepszą jakość, ale również nie gwarantują wyświetlania sygnału HD. Użytkownicy wymieniają różne adaptery i kable, a także poruszają kwestie związane z jakością sygnału oraz koniecznością dodatkowych kabli audio. Wskazano również na możliwość użycia konwertera HDMI na VGA, ale z uwagą na potrzebę podłączenia audio.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA