logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[OpenBL602] BL-200 Cozy Life - brak hotspotu po wgraniu oprogramowania

kamilm20 27 Sty 2024 20:44 2310 8
REKLAMA
  • #1 20932262
    kamilm20
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witajcie,

ostatnio wgrałem oprgramowanie OpenBL602 do modułu BL-200 - żarówka Cozy Life. Do tego celu wykorzystałem oprogramowanie BLDevCube w wersji 1.8.
    Zrzut ekranu oprogramowania Bouffalo Lab Dev Cube 1.8.8 dla BL602/604 z ustawieniami konfiguracyjnymi.

Zdjęcie układu elektronicznego z widocznymi komponentami, w tym modułem WiFi.

Proces przebiegł prawidłowo natomiast po odlutowaniu i podłączeniu 230V nie uruchamia się z jakiegoś powodu hotspot. Podłączyłem urządzenie do polecanego terminala i znalazłem taką informację:

[ 0][ERROR : hal_board.c: 942] wifi NULL.

[ 0][ERROR : hal_board.c:1075] bt NULL.

Wygląda jakby moduł wifi był nie wykrywany. Czy można coś z tym zrobić?

Załączam też logi.
    Załączniki:
    • logs_BLDevCube.txt (20.54 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • terminal_logs.txt (9.83 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20933091
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12941
    Niestety nie miałem osobiście takiego problemu, ale na jednym z wątków na naszym forum przeczytałem, że to może być kwestia wersji BLDevCube oraz tablicy partycji. Czy próbowałeś flashować też starszym DevCube, czy wtedy był taki sam problem?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #3 20933612
    kamilm20
    Poziom 11  
    Cześć,

próbowałem kilkakrotnie. W wersji 1.4.8 mam błąd:

Zrzut ekranu narzędzia do programowania, pokazujący konfigurację i błąd podczas wgrywania oprogramowania.

Potem próbowałem różne kombinacje - wersję 1.8 z parametrami 1.8 oraz 1.8 z parametrami 1.4.8 - nadal niestety nie pojawia się hotspot.
    Interfejs użytkownika programu Bouffalo Lab Dev Cube 1.8.0 z wypełnionymi opcjami konfiguracji oprogramowania.
    Zrzut ekranu aplikacji do programowania mikrokontrolerów z wypełnionymi polami konfiguracji.

Dodatkowo zrobiłem próbę na drugim module żeby wykluczyć uszkodzenie i zachowanie jest takie samo - przy czym po wgraniu z parametrami 1.4.8 przestał odpowiadać po porcie COM. Programator jest raczej ok bo programowałem kilka ESP. Masz jakiś pomysł co może być nie tak?
  • REKLAMA
  • #4 20935901
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Nie miałem tego problemu, u mnie działało wszystko tak jak na naszym filmiku:
    https://www.youtube.com/watch?v=f5l7eNOuAZM
    Jeśli u Ciebie to nie działa, to możesz spróbować chociażby innych ustawień partycji (plików TOML) dostępnych w SDK.
    Mógłbyś też spróbować pobrać nowe pliki TOML z nowego SDK BL602, może coś oni zmienili?
    Skoro i tak nie działa jeden moduł, to warto popróbować, może coś się uda.

EDIT: A może powinieneś przekopiować plik TOML ze starego (naszego SDK) do nowego flashera? Czy one są takie same?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20938651
    kamilm20
    Poziom 11  

Cześć,

zrobiłem dzisiaj sporo testów - moje logi wyglądają podobnie. Odczytałem po porcie szeregowym po wgraniu różnych plików *.toml, boot*.bin i niestety żadna konfiguracja nie odpaliła wifi. Załączam konfigurację i logi.

Wspomniane pliki *.toml różnią się pomiędzy wersjami - ja używałem od 1.4.8 przez 1.8.0 po 1.8.8 i żaden nie załatwiał tematu.

Jeśli jest potrzeba pobrania zawartości i podesłania, to mogę to zrobić, tylko potrzebuję zostać zasilony w wiedzę, w jaki sposób to zrobić. Dziękuję za pomoc!
    Załączniki:
    • [OpenBL602] BL-200 Cozy Life - brak hotspotu po wgraniu oprogramowania konfig2_1.PNG (51.37 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • [OpenBL602] BL-200 Cozy Life - brak hotspotu po wgraniu oprogramowania konf_1_1.PNG (50.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 5_1_stary_toml.txt (5.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 4_1.txt (5.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • [OpenBL602] BL-200 Cozy Life - brak hotspotu po wgraniu oprogramowania 4_1.PNG (50.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 3_1.txt (5.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • [OpenBL602] BL-200 Cozy Life - brak hotspotu po wgraniu oprogramowania 3_1.PNG (50.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 2_1.txt (5.2 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1_1.txt (4.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #6 20938656
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Te pliki TOML co wedle nich wgrywasz to są z najnowszego SDK z Githuba, od Bouffallo Lab?

Jeśli tak, to spróbuj użyć plików z naszego starego SDK, tego co OpenBeken/OpenBL602 używa:
    https://github.com/openshwprojects/OpenBL602/
    Mówiąc inaczej, BLDevCube użyj nowe ale TOML stare.

Ale tak jak mówię, to zasadniczo zgadywanie, z BL602 miałem mało do czynienia, nie jest to zbyt popularna platforma...
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20938736
    kamilm20
    Poziom 11  
    Tak - wszystkie kombinacje .toml wykonałem i efekt jest ten sam czyli nie wstaje hotspot.
    Załączniki:
    • toml_bldev_OpenBL.txt (5.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • toml_bldev_189_2M.txt (5.14 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • toml_bldev_189_1M.txt (4.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • toml_bldev_188.txt (4.74 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 21641477
    Cutin
    Poziom 12  
    Ocena: 11
    @kamilm20 Czy udało Ci się rozwiązać ten problem? Mam dokładnie ten sam problem jak Ty. Flashowałem wersją 1.8.0 proces flashowania przebiegł pomyślnie lecz urządzenie nie było widoczne dla WIFI.
    Zrobiłem to samo wersją 1.4.8 i efekt ten sam.

Różnica jest tylko w wersjach FW. Widzę Ty użyłeś OpenBL602_1.17.408 a ja OpenBL602_1.18.154 i OpenBL602_1.18.158
  • REKLAMA
  • #9 21642087
    kamilm20
    Poziom 11  
    Odpuściłem, bo nie potrafiłem sobie z tym poradzić.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy braku uruchomienia hotspotu WiFi po wgraniu oprogramowania OpenBL602 do modułu BL-200 (żarówka Cozy Life) za pomocą narzędzia BLDevCube w wersjach 1.4.8 oraz 1.8. Proces flashowania przebiega poprawnie, jednak moduł nie wykrywa WiFi ani Bluetooth, co potwierdzają błędy w logach: "wifi NULL" i "bt NULL". Próby użycia różnych wersji plików konfiguracyjnych *.toml oraz boot*.bin z różnych wersji SDK (w tym najnowszego SDK Bouffallo Lab oraz starszego SDK OpenBL602 z GitHuba) nie przyniosły efektu. Testy na dwóch modułach wykluczyły uszkodzenie sprzętowe. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z niezgodności wersji BLDevCube i tablic partycji lub konieczności użycia odpowiednich plików TOML ze starszego SDK. Różnice w wersjach firmware (OpenBL602_1.17.408 vs OpenBL602_1.18.154/1.18.158) również nie rozwiązały problemu. Brak jednoznacznego rozwiązania, problem pozostaje nierozwiązany.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA