logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy mogę używać spawarki BESTER 210-ND z instalacją 25A i kablem 4mm2?

rychu9191 27 Sty 2024 21:46 1284 4
REKLAMA
  • #1 20932390
    rychu9191
    Poziom 5  
    Ocena: 30
    Witam.
    W domu na wsi mam licznik z zabezpieczeniem przedlicznikowym 25A. Aktualnie mam puszczony kabel 3x2.5mm2 z bezpiecznika wewnątrz domu o wartości 16A do garażu. Czy mogę go wymienić na 25A i spokojnie korzystać ze spawarki inwerterowej BESTER 210-ND w pełnym zakresie, używając metody MMA?

Dodano po 34 minutach:

Ok. Już zostałem wyjaśniony na PW w tej kwestii.

Mam jeszcze inną opcję. Mam przechowalnię z chłodnią i drugi licznik 3 fazy z zabezpieczeniem przelicznikowym 40A. W przechowalni mam jeden bezpiecznik o wartości 10A, który odpowiada za oświetlenie (2 żarówki) oraz podłączony czujnik tlenu/CO2. Ewentualnie mógłbym go zmienić na 25A i użyć kabla 4mm2 z gniazdkiem nadtynkowym, aby zrobić przedłużacz o długości 20m z porządną wtyczką i gniazdem. W ten sposób mogę go rozciągnąć do garażu, gdy potrzebuję coś grubszego pospawać parę razy do roku?
  • REKLAMA
  • #2 20932458
    jarekgol
    Poziom 40  
    Ocena: 1142
    Bezpieczniki między innymi zabezpieczają przewody. Więc nie możesz dać większego bezpiecznika mając za nim nadal cienki przewód.
    Natomiast w drugim opisanym przypadku być może możesz dołożyć to 25A i dorobić gniazdko, a zostawić 10 do oświetlenia i takich tam.
    Przy czym to są dość podstawowe kwestie i rozważ powierzenie tej pracy elektrykowi.
  • REKLAMA
  • #3 20932486
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2652
    Producent podaje, że zabezpieczenie 16A powinno wystarczyć.
    Problem jednak leży w przekroju przewodu oraz jego długości, ponieważ im cieńszy przewód zasilający i im dłuższy, tym gorzej będzie spawać spawarka i nie osiągniesz odpowiednio dużego prądu spawania. Zwłaszcza jeśli chciałbyś używać spawarki transformatorowej.
    Przy spawarkach inwertorowych, takich jak wyżej, jest dużo lepiej niż przy transformatorowych.

Jeśli chodzi o spawarkę - jeżeli będziesz spawał tylko metodą MMA, to jest OK. Ale jeśli chodzi o TIG, wolałbym, aby spawarka miała wbudowany zawór gazowy oraz żeby była to spawarka TIG HF, a nie TIG Lift.

Spawarki TIG z wbudowanym zaworem gazowym zaczynają podawać gaz po naciśnięciu przycisku znajdującego się na rączce palnika. Dzięki temu można zaoszczędzić sporo kasy, bo czysty argon jest po prostu drogi.
    Różnica między TIG Lift a TIG HF polega na tym, że w przypadku Lift zajarzenie łuku następuje poprzez potarcie wolframową elektrodą po spawanym materiale, zaś w przypadku HF wystarczy tylko zbliżyć elektrodę do spawanego materiału. Spawarki wyposażone w HF mają wbudowany generator wysokiego napięcia, które w przypadku zbliżenia elektrody do materiału powoduje przeskok iskry oraz zajarzenie łuku. Dzięki temu o wiele łatwiej jest zajarzyć i utrzymać łuk, a do tego nie trzeba tak często ostrzyć elektrody wolframowej. Elektroda ta powinna być ostro zakończona. W momencie pocierania jej o materiał i próby zajarzenia łuku, bardzo szybko się wypala i degraduje. Dlatego trzeba ją często wyciągać i ostrzyć.
  • REKLAMA
  • #4 20932512
    rychu9191
    Poziom 5  
    Ocena: 30
    Tego kabla 2,5 mm² do garażu z domu będzie z 15 m na bezpieczniku 16 A. Czy finalnie na pełnej mocy będą problemy ze spawaniem MMA?

btw
    W sumie nie będę spawał większymi elektrodami niż 4, więc 155-ND by wystarczyła...
  • #5 20933969
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2652
    Na każdym obciążonym przewodzie powstają spadki napięcia. W wyniuku tych spadków napięcia, spawarka może nie osiągać maksymalnej mocy, a tym samym maksymalnej wartości prądu spawania. Tak jak wspominałem wcześniej w przypadku spawarek inwertorowych to obniżenie mocy będzie mniej zauważalne niż w przypadku spawarek transformatorowych.
    Myślę, że ta spawarka inwertorowa 210ND nie powinna stwarzać większych problemów.

Dla przykładu ja mam spawarkę MIG-MAG/MMA IDEAL TECNO MIG 225 PRO CuSi o maksymalnym prądzie spawania 225A.
    Czasami zdarza mi się ją podłączać przedłużaczem 25m z żyłami 2,5mm2
    Spawarka nie stwarza problemów z zabezpieczeniami 16A, nawet przy maksymalnym prądzie spawania.

Ale jak spawam grube elementy i potrzeba powyżej 160A to tutaj zdecydowanie odczuwa się spadek mocy przy tym przedłużaczu. Jak potrzebuję spawać dużym prądem, zwłaszcza metodą MMA to wtedy używam przedłużacza siłowego z żyłami 6mm2 i wtedy spawarka zdecydowanie lepiej sobie radzi.

Wcześniej miałem spawarkę transformatorową MIG-MAG Bester o maksymalnym prądzie spawania 180A. Nie dość, że przy zabezpieczeniu 16A trudno było spawać, bo zabezpieczenie było często wyłączane to spawając na przedłużaczu 10-15m z żyłami 2,5mm2 już się po prostu nie dało spawać. Spawarka po prostu smarkała, a nie spawała.
REKLAMA