logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić zasięg Bluetooth w systemie DALI z modułami Casambi?

scthom560 29 Sty 2024 20:39 852 2
REKLAMA
  • #1 20935378
    scthom560
    Poziom 1  
    Mam duży problem z zasięgiem modułów Bluetooth montowanych w oprawach oswietlenieowych w hybrydowym systemie DALI. Do kontrolerów DALI podłączone są moduły Bluetooth pełniące funkcje bramki, które komunikują się z wyłącznikami i oświetleniem (system Casambi). Jak to w DALI każdy moduł obsługuje do 63 urządzeń (64 na każdej "odnodze" licząc z bramka). Moduł jest montowany w suficie w sąsiedztwie grupy urządzeń z których zbiera dane. I tu pojawia się problem. Oprawy oświetleniowe mają przeważnie metalowe obudowy które blokują sygnał z zamontowanych w nich modułów ale z tym ciężko coś zrobić. Rozebrałem jeden z modułów slużących jako bramka i okazuje się że antena Blutooth to cienka ścieżka na płytce drukowanej wielkości max. 1x2cm. Zasięg jaki udaje się uzyskać obecnie to około 10m. Czy jest sens przeprowadzenia testów z anteną zewnętrzną i jaki typ anteny będzie najlepszy? Jak dużej poprawy zasięgu można się spodziewać. Będę wdzięczny za każdą poradę.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20935386
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15544
    BT działa w paśmie 2,4GHz podobnie jak routery - możesz spróbować z taką.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • Pomocny post
    #3 20935416
    TvWidget
    Poziom 39  
    Ocena: 700
    Jak sobie wyobrażasz dołączenie anteny zewnętrznej lub gniazdka do niej ?
    Straty związane z niedopasowaniem falowym mogą być znacznie większe niż zysk anteny zewnętrznej.
    Wspominasz coś o metalowych oprawach. Antena na laminacie nie może znajdować się w pobliżu metalowych elementów. Odstęp powinien wynosić przynajmniej ze 3cm.
    Metalowe pudełko oczywiście bardzo silnie będzie tłumić sygnał. W takim przypadku wystawienie na zewnątrz anteny znacząco może poprawić sytuację. Nawet jeśli nie będzie ona dopasowana. Trudno jednak coś doradzić nie widząc jak całość wygląda.
    Ogólna zasada uzyskania dużego zasięgu to zapewnienie tzw. optycznej widzialności anten.
REKLAMA