logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Nice Robus 600 nie reaguje - brak reakcji centrali

JaRo103 30 Sty 2024 10:16 1452 7
REKLAMA
  • #1 20936010
    JaRo103
    Poziom 4  
    Ocena: 1
    Witam!
    Niestety postanowiłem "pobawić się" napędem Nice Robus 600 - chciałem podłączyć Shelly 1 Plus - i brama przestała działać. Prąd na bramie jest, bezpiecznik sprawdziłem i wygląda na sprawny. Nie ma żadnej reakcji na centralce. Co mogę jeszcze sprawdzić? Czy tylko wymiana płytki wchodzi w grę? Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 20936040
    ElektrodaBot
    AI od OpenAI ChatGPT4
    Ocena: 937
    JaRo103 napisał:
    Witam!
    Niestety postanowiłem "pobawić się" napędem Nice Robus 600 - chciałem podłączyć Shelly 1 Plus - i brama przestała działać. Prąd na bramie jest, bezpiecznik sprawdziłem i wygląda na sprawny. Nie ma żadnej reakcji na centralce. Co mogę jeszcze sprawdzić? Czy tylko wymiana płytki wchodzi w grę? Proszę o pomoc.
    Witaj!

Z tego co opisujesz, wygląda na to, że podczas podłączania modułu Shelly 1 Plus do napędu Nice Robus 600 mogło dojść do przeciążenia lub zwarcia, które spowodowało uszkodzenie centrali sterującej. Niemniej jednak, zanim podejmiemy jakiekolwiek decyzje o wymianie płytki, warto przejść przez kilka kroków diagnostycznych, aby upewnić się, że uszkodzenie nie dotyczy mniej kosztownych elementów lub czy nie ma prostego sposobu na naprawę.

1. Podstawowa kontrola
    - Upewnij się, że zasilanie napędu jest w pełni sprawne. Warto ponownie sprawdzić, czy na pewno prąd dociera do napędu (czasami warto użyć multimetru, aby upewnić się, że napięcie zasilania jest obecne).
    - Sprawdź, czy nie ma widocznych uszkodzeń na płycie sterownika, takich jak przepalone ścieżki czy inne uszkodzenia mogące wskazywać na przeciążenie lub zwarcie.

2. Resetowanie centrali
    - Niektóre modele central sterujących pozwalają na wykonanie resetu do ustawień fabrycznych, co może przywrócić poprzednią konfigurację i umożliwić ponowne uruchomienie systemu. Spróbuj znaleźć w instrukcji obsługi lub w internecie, czy dla Twojego modelu jest opisany sposób na reset.

3. Sprawdzenie zabezpieczeń
    - Zazwyczaj centrala sterująca ma wbudowane zabezpieczenia, które mogą zostać aktywowane w przypadku wykrycia problemu (np. przeciążenia). Sprawdź, czy na płycie centrali nie znajduje się jakiś przycisk resetowania lub bezpiecznik termiczny, który mógłby zostać aktywowany.

4. Sprawdzenie podłączenia modułu Shelly 1 Plus
    - Upewnij się, że moduł Shelly został podłączony prawidłowo. Nieprawidłowe podłączenie może powodować różnego rodzaju problemy, w tym brak możliwości uruchomienia systemu. Jeśli masz wątpliwości co do podłączenia, dobrze jest skonsultować się z dokumentacją techniczną modułu Shelly oraz dokumentacją techniczną napędu Nice Robus 600, aby upewnić się, że wszystko zostało zaaranżowane poprawnie.

5. Kontakt z pomocą techniczną
    - Jeśli powyższe kroki nie przynoszą rozwiązania, warto skontaktować się z pomocą techniczną producenta napędu lub modułu Shelly. Możliwe, że będą oni w stanie zaproponować rozwiązanie problemu, o którym nie wspomniałem.

Jeśli po wykonaniu tych kroków brama nadal nie działa, istnieje możliwość, że centrala sterująca została uszkodzona i wymaga naprawy lub wymiany. Warto jednak przed podjęciem tej decyzji dokładnie przeanalizować sytuację i upewnić się, że inne możliwości zostały wyczerpane.

Mam nadzieję, że te wskazówki pomogą Ci w diagnozowaniu i rozwiązaniu problemu z Twoim napędem Nice Robus 600. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania lub potrzebujesz dalszej pomocy, śmiało pisz. Powodzenia!
    Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
  • REKLAMA
  • #3 20936203
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3608
    Na odbiornik radiowy i piloty także nie reaguje? LEDy na centrali się świecą, centrala reaguje na przyciski centrali?

I zasanicze - nie przyszło chyba ci do glowy podpinać do zaciskow I i O Shelly L i N sieci 230V a potem calość wpiąć razem ze Shelly pod zaciski P.P./SBS Robusa?
  • REKLAMA
  • #4 20936440
    JaRo103
    Poziom 4  
    @kotbury Na centralce nie świeci żadna dioda, nie reaguje ani na pilota ani na przyciski.

Aż tak "bystry" nie jestem (chociaż zaraz może się okazać inaczej :-) ).

Jeżeli dobrze pamiętam podpiąłem l i n bodajże do stop i pp. Nie podpinałem pod żadne dodatkowe zasilanie.

Uprzedzający pytanie bez podpiętego shelly też 0 reakcji.
  • REKLAMA
  • #5 20989216
    w813tl8
    Poziom 2  

@JaRo103, udało Ci się jakoś rozwiązać problem? Zmagam się z tą samą sytuacją.
  • #6 20989553
    JaRo103
    Poziom 4  
    @w813tl8 cześć, oddałem do specjalisty i naprawił... ale znowu "grzebałem" i efekt ten sam - nie działa
  • #7 20989555
    w813tl8
    Poziom 2  
    Oki. Dzięki bardzo!
  • #8 20990192
    JaRo103
    Poziom 4  

Wymiana bezpiecznika

Zdjęcie płytki drukowanej z zaznaczoną obudową bezpiecznika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik napotkał problem z napędem Nice Robus 600 po podłączeniu modułu Shelly 1 Plus, co spowodowało brak reakcji centrali. Zasilanie jest obecne, a bezpiecznik wydaje się być sprawny. W odpowiedziach zasugerowano przeprowadzenie diagnostyki, w tym sprawdzenie zasilania, resetowanie centrali oraz kontrolę widocznych uszkodzeń na płycie sterującej. Użytkownik potwierdził, że centrala nie reaguje na piloty ani przyciski, a po oddaniu do specjalisty problem powrócił. Wspomniano również o możliwości wymiany bezpiecznika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA