Cześć!
Mam pewne problemy z automatycznym wykrywaniem OBK związane z HomeAssistantem.
Przypuszczam, że robię coś złego… lub właściwie nie rozumiem, jak wszystko (powinno) działać w OBK, więc po kilku próbach i błędach zdecydowałem się zacząć zawracać sobie głowę tutaj…
Mam nadzieję, że to tylko moje złe postępowanie (brak zrozumienia), a nie coś innego...
Co próbuję osiągnąć:
- zdefiniuj „funkcjonalności” w konfiguracji sieciowej OBK (zdefiniuj piny, pwms, przyciski...)
- wydaj funkcję automatycznego wykrywania HA z OBK, aby wyświetlić/skonfigurować urządzenie/elementy w HomeAssistant
Niektóre podstawowe opcje wydają się działać OK (deklarowanie pinu jako przycisku + deklarowanie pinu jako przekaźnika dla tego samego przycisku powoduje utworzenie „przełącznika” w HA; zadeklarowanie pinu jako „dInput” powoduje również utworzenie „czujnika binarnego” w HA...), więc to chyba „ok”.
Problemy zaczynają się od świateł/ściemniaczy PWM.
Mam 4-kanałowy ściemniacz, w którym chciałbym używać każdego kanału jako prostego ściemniacza - po prostu „jasność” dla czterech różnych świateł.
Tak więc skonfigurowałem piny 6,7,8,9 jako PWM i ustaw odpowiednie piny „channelType” na „Dimmer” za pośrednictwem aplikacji internetowej
Ale… po automatycznym wykryciu otrzymuję pojedyncze „lekkie” urządzenie w HA z właściwościami RGB, color… zamiast 4 prostych „ściemniaczy”.
Pomyślałem, że problem może polegać na tym, że OBK domyślnie pobiera kolejne „kanały” jako elementy RGB i dlatego „publikuje” tylko jedno światło… więc skonfigurowałem piny jako 6,7,8,9 jako PWM1, PWM10, PWM20, PWM30 miał nadzieję uzyskać 4 oddzielne „światła” i… połowicznie się udało!
W konfiguracji OBK HA konfiguracja jest ładnie pokazana, ALE automatyczne wykrywanie w HA nie ma ŻADNEGO ŚWIATŁA?!
Poza tym... kanały w MQTT są „po prostu czymś” (6,7,8,9) zamiast 1,10,20,30, jak powinny. Ponadto „led_dimmer” itp. to tylko JEDEN zamiast dla każdego kanału (jak rozumiem).
Jak skonfigurować urządzenie OBK, aby automatycznie wykrywało 4 (proste) dimmery w HA?
Wiem, że mógłbym skopiować i wkleić sugerowaną konfigurację HA w pliku config.yaml, ale jest to brzydkie i wymaga ciągłych edycji/poprawek w dwóch miejscach (urządzenie + plik konfiguracyjny)
Wygenerowana konfiguracja HA (lub zmiany ręczne) NIE JEST wysyłana do HA poprzez „rozpoczęcie automatycznego wykrywania HA”, prawda? Służy tylko do „kopiowania do schowka”, prawda?
Ponadto... czy można „skonfigurować” piny, które mają być wykrywane jako WYZWALACZE (przyciski) w HA? Jak mówią dokumenty HA, wyzwalacze nie mogą być definiowane w pliku confg.yaml, ale (tylko) poprzez automatyczne wykrywanie?
Przyciski powinny naprawdę działać jako wyzwalacze w HA (NIE czujniki binarne, w których trzeba sprawdzać przejścia z włączenia->wyłączenia lub wyłączenia->włączenia) - aby były prawdziwymi wyzwalaczami/zdarzeniami. To znacznie uprościłoby przyciski wielofunkcyjne (pojedyncze, podwójne, potrójne naciśnięcie, krótkie naciśnięcie, długie naciśnięcie...)
Jak zachowuje się jakiekolwiek „automatyczne zachowanie” powiązane z pinami (na przykład PWM, domyślnie działające jako światła RGBC(W)), gdy zaczynasz dodawać procedury obsługi zdarzeń itp. w OBK? Czy „automatyczne zachowanie” pozostaje nienaruszone? (byłe publikowanie i słuchanie led_dimmer... led_brightness...)
Czy istnieje sposób użycia „zmiennych” (innych niż kanały) w poleceniach PUBLISH/SUBSCRIBE w skryptach/procedurach obsługi OBK, na przykład w celu użycia „krótkiej nazwy”, „pełnej nazwy”, „podstawowego tematu mqtt”? W ten sposób skrypt mógłby być taki sam i automatycznie używałby poprawnych nazw/tematów dla poleceń MQTT. (po utworzeniu procedur obsługi zdarzeń/skryptów dla pras btn lub obsługi ściemniaczy itp.)