logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Naprawa Termomix TM5 - waga nie działa, problem z pokrętłem, odczyt przepisów

czuker 01 Lut 2024 00:50 2055 3
REKLAMA
  • #1 20938763
    czuker
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Dzień dobry

W moje ręce trafił Termomix TM5 z następującymi objawami
    1. Waga - termomix nie waży. Na wadze mam tylko dwie wartości: zero i MAX. Czy tak jak można znaleźć w sieci wystarczy spsikać nóżki jakimś preparatem typu Kontakt PR czy też zalać izopropanolem? Warto rozkręcać żeby widzieć na co się psika? Nóżki są dość głęboko w konstrukcji jeśli chcieć się do nich dostać od środka.
    2. Pokrętło - podobno nie pracuje płynnie. Po zdjęciu samej gałki pokrętła pokazało się sporo brudu ale nie wiem czy wyczyszczenie tego wystarczy czy jednak trzeba drążyć dalej i otwierać sam enkoder. Sposób montażu jest taki że konieczne jest odlutowanie metalowej blaszki stanowiącej górną część enkodera. Czy z Waszych doświadczeń wynika że zaglądanie do środka ma sens?
    3. Termomix nie czyta przepisów. Tu problemem jest sam moduł z przepisami (ta okrągła pastylka), ponieważ z odczytem innego modułu nie ma problemu. To jest naprawialne? Z tego co udało mi się znaleźć w internecie w środku siedzi jakąś karta pamięci z niestandardowym systemem plików w jakiś tam sposób zabezpieczona więc
    nie wiem czy jest to w ogóle możliwe do naprawy.

Termomix już częściowo rozebrany, zatrzymałem się na odpięciu tego dolnego kabelka od ekranu. Siedzi dość mocno i boję się mocniej pociągnąć żeby nie uszkodzić płytki. Jest na to jakiś bezpieczny sposób?
  • REKLAMA
  • #2 20939081
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1484
    1. Też widziałem te filmy w sieci. W podstawie urządzenia są 3 belki tensometryczne. Zastanów się czy i w jaki sposób "psikanie" czymkolwiek na te przetworniki wpływa na ich sygnały wyjściowe. Link
    2. Enkoder to część mechaniczna, rozebranie i wyczyszczenie powinno pomóc. Pod warunkiem, że nie jest wytarty do zera.
    3. Kapsel z przepisami to pamięć flash, tylko że zabezpieczona. Chyba jeszcze tego nikt nie rozpracował. https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3141393.html Będziesz musiał kupić/używany nowy jeśli jest potrzebny.
  • REKLAMA
  • #3 20939123
    czuker
    Poziom 25  
    Ocena: 68
    Widziałem filmiki na których waga w TM5 nie działa. Pani czy Pan kładą TM5 na odwróconym talerzu tak żeby nóżki znalazły się w górze, ze dwa razy uderzą w obudowę i waga zaczyna działać. I teraz mamy dwa wytłumaczenia - fake, w międzyczasie urządzenie było w naprawie, lub drugie - gdzieś tam zbiera się brud a takie stuknięcie powoduje jego przesunięcie. Wtedy psikanie może po prostu wymyś zanieczyszczenia. Możliwy jest też inny scenariusz - przewody od czujników idą za blisko czegoś innego co powoduje zakłócenia - też widziałem taka opinię. Pomagać miało zastosowanie kawałka taśmy izolacyjnej i przyklejenie ich tylko nie pamiętam czy bardziej do obudowy czy właśnie odsunięcie od obudowy. Uderzenie może powodować lekką zmianę położenia przewodów i ustąpienie zakłócenia.

A masz może jakiś sposób na bezpieczne odpięcie złącza z przedniego panelu?
  • #4 20939142
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1484
    Nie wierz we wszystko co widać na YT. Niektóre materiały są robione tylko dla reklam.
    Tu masz wyjaśnione jak działa tensometr.

W panelu jest zwykłe złącze bez blokad mechanicznych. Pociągnij z wyczuciem i wyjdzie.
    Naprawa Termomix TM5 - waga nie działa, problem z pokrętłem, odczyt przepisów
REKLAMA