logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyjąć trzpienie blokujące z głowicy Schlosser Diamant Invest M30x1,5?

ania_rybak_6bsp6 01 Lut 2024 13:33 1764 10
REKLAMA
  • #1 20939361
    ania_rybak_6bsp6
    Poziom 3  
    Witam,

Mam pytanie, może znajdzie się tu ktoś kto pomoże :)

Mam zamontowane przy grzejnikach głowice termostatyczne schlosser diamant invest M30x1,5. Chciałabym zwiększyć temperaturę w mieszkaniu. Wyczytałam w instrukcji, że temperatura w mieszkaniu zależy od ustawienia tzw. trzpieni blokujących, które znajdują się na głowicy. Niestety trzpienie siedzą bardzo mocno i nie sposób je wyjąć. Może ktoś poradzi jak je wyjąć? Nie sposób ich wydłubać. Przez chwilę myślałam, że może jakoś od środka się je wyjmuję, ale z tego, co widzę w instrukcji jak zbudowana jest głowica, to ona się w żaden sposób nie rozkręca.
    Nie wiem czy jest na to jakiś sposób czy trzeba dłubać na siłę do skutku a nie chcę nic zepsuć ?

Termostat grzejnikowy Schlosser Diamant Invest M30x1,5 z widocznymi trzpieniami blokującymi

Będę wdzięczna z pomoc :)
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20939431
    ania_rybak_6bsp6
    Poziom 3  
    Trochę lepiej, ale szału nie ma.
  • REKLAMA
  • #5 20939464
    mipix
    Poziom 38  
    Ocena: 1468
    Masz trzpień w pozycji 2, czyli jakaś blokada jest ustawiona. Ale skoro bez głowicy grzejnik nie daje ciepła, to tak jak pisał poprzednik, nie masz przepływu.
    Schemat blokowania i ograniczania nastaw temperatury głowicy.
  • REKLAMA
  • #6 20939465
    ania_rybak_6bsp6
    Poziom 3  
    Kryzę sprawdzałam już wcześniej jest ustawiona na 3 z sześciu poziomów. Nie wiem na ile mogę ją podkręcić w górę, bo to mieszkanie w bloku i podobno np. na maksa nie można odkręcić, bo mogę zabierać wtedy ciepło sąsiadom, tak słyszałam.

Zawory regulacyjne pod kaloryferem na tle ściany i podłogi. Zbliżenie na zawór grzejnika z metalowym pokrętłem na białej powierzchni.
  • #8 20939483
    ania_rybak_6bsp6
    Poziom 3  
    78db78 Tak, ten bolec też sprawdzałam, rusza się.

mipix No właśnie wiem, że jest blokada. Jest ustawione na 20 stopni. Przy zdjętej głowicy grzeje trochę lepiej. Może zdejmę jeszcze raz, na dłuższy czas i zobaczę. Powinna być duża różnica temperatury pomiędzy zdjętą głowicą a założona?

Dodano po 9 [minuty]:

>>20939464

Ok, mąż mi mówi, że sprawdzał innego dnia jak nie było w domu i rzeczywiście po dłuższym czasie ze zdjętą głowicą zrobiło się cieplej, a grzejnik zaczął parzyć. Ja sprawdzałam dziś, tylko chyba za krótko poczekałam.

To w takim razie jak wydłubać te uparte trzpienie? Na siłę dziobać?
  • #9 20939581
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    ania_rybak_6bsp6 napisał:
    Kryzę sprawdzałam już wcześniej jest ustawiona na 3 z sześciu poziomów. Nie wiem na ile mogę ją podkręcić w górę, bo to mieszkanie w bloku i podobno np. na maksa nie można odkręcić, bo mogę zabierać wtedy ciepło sąsiadom, tak słyszałam.

Zawory regulacyjne pod kaloryferem na tle ściany i podłogi. Zbliżenie na zawór grzejnika z metalowym pokrętłem na białej powierzchni.

Wiele zależy od tego, która to jest kondygnacja. jeśli ostatnia, to nawet znaczne podkręcenie kryzy nie spowoduje zaburzeń w ogrzewaniu mieskzań sąsiadów, ale jesli parter, to ustawienie na max. moze spowodowac to, że na ostatnim piętrze nie będzie grzało (jeśli nie da się glowicy - w końcu ona reguluje temperaturę). Dla zmiany nastawy wstępnej trzeba przekręcić samo to czarne (specjalnym kluczykiem - ja taki posiadam). Głowc tej marki akurat nie znam, ale w tych, ktore mają blokadę, zawsze jest możliwość zmany ich ustawienia (np., by można było ustawić grzanie na fill, albo też np. uniemożliwić całkowite zakręcenie grzejnika). Co do kryzowania (nastawy wstępnej), to warto by spróbować od przestawienia na 4. Jeśli będzie wyraźny efekt - poprzestać na tym, a jeśli nie, ewentualnie dać na 5 (ale wtedy dać głowicę).
  • #10 20939648
    ania_rybak_6bsp6
    Poziom 3  

Głowicy wolałbym nie zdejmować na stałe, żeby móc na noc wygodnie zakręcać ogrzewanie.

Jeśli chodzi o zmianę ustawienia blokady, to wiem, że istnieje możliwość zmiany jej ustawienia. To, czego nie wiem, to jak wyjąć trzpienie, które ustawiają tę blokadę (widoczne na zdjęciu głowicy). A trzeba jakoś je wyjąć, żeby włożyć w inne miejsce i ustawić blokadę na więcej niż 20 stopni. Są mocno wciśnięte, zassane, nie ma za co ich złapać, żeby wyjąć..
  • #11 20939811
    Zbigniew Rusek
    Poziom 38  
    Ocena: 1535
    Akurat na noc zakręcac, a ni na dizeń? przecież to w dizeń slońce pcha się przez okna i nagrzewa pomieszczenia, a w nocy nie nagrzewa, oraz na zewnątrz jest niższa temepratura niż w dzień. Jak się zakręci na noc, to rano jest zimno.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o sposób na wyjęcie trzpieni blokujących z głowicy termostatycznej Schlosser Diamant Invest M30x1,5, aby zwiększyć temperaturę w mieszkaniu. W odpowiedziach sugerowane są różne metody, w tym sprawdzenie ustawienia kryzy grzejnika oraz możliwość podkręcenia jej na wyższy poziom. Użytkownik zauważa, że po zdjęciu głowicy grzejnik działa lepiej, ale obawia się uszkodzenia podczas próby wydobycia trzpieni. Inni uczestnicy dyskusji podkreślają, że ustawienie blokady na wyższe temperatury może być możliwe, ale wymaga wyjęcia trzpieni, które są mocno osadzone.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA