logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe

Bolo_812 01 Lut 2024 17:20 534 9
  • #1 20939718
    Bolo_812
    Poziom 2  

Witam wszystkich.
    Jak w tytule, prośba o dobór sprzętu i operatora, pewnie bez anteny zewnętrznej się nie obejdzie. Lokalizacja: Stare Grochale, niedaleko Nowego Dworu Mazowieckiego. W okolicy jest las, poligon, z drugiej strony za Wisłą lotnisko Modlin. Mam kilka BTS-ów w okolicy, ale słabiutko z zasięgiem, mimo nie wielkiej odległości. Testy robiłem przed domem na telefonach z kartami: T-Mobile i Play w weekend, bo te akurat miałem. Jest to działka, na której nie przebywam na co dzień, ale planuję podpiąć kamery i mieć w miarę możliwości przyzwoite osiągi w czasie, kiedy tam jestem, oraz aby mieć podgląd z kamer, gdy mnie tam nie ma.

Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe Dobór sprzętu i operatora internetu dla Starych Grochal, kamerki monitoringowe
  • #2 20942067
    Bolo_812
    Poziom 2  
    Rozumiem, że za mało danych. Przydałoby się pewnie pomiary z Orange i Plusa. Niestety w tym tygodniu nie dam rady tam się wybrać, może w następnym, jeśli czas pozwoli.

Nie wiem do końca, czy dobrze kombinuję. Jestem świeży w tym temacie, więc jeśli piszę głupoty, to poprawcie proszę. Ale z tego, co się rozejrzałem, powinienem szukać routera z agregacją minimum trzech pasm. W moim przypadku na ten czas byłoby to np. 800, 1800, 2100 LTE. Strasznie mi przeskakuje, więc antena powinna zrobić robotę. Na telefonie nie łapałem 2600, więc pytanie, jakby było na routerze z anteną.

Nie wiem, czy prawidłowo, ale dlatego wykluczyłem ZTE mf 286d. Znalazłem za to Huawei B818-263 i Zyxel LTE5398-M904.

Nie wiem, czy to dobry zarys. Poza tym, w jaką antenę warto celować, bo polecana przez was antena Dualna LTE-A/5G/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz może się w tej sytuacji nie do końca sprawdzić na brak obsługi niższych/innych zakresów.
  • #3 20942192
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5814
    Zasięg z BTS-ów w Zakroczymiu na Twierdzy Byłych Więźniów, Play słabe parametry sygnału na LTE800, T-mobile podobnie a na LTE1800/2100 bardzo słabe. Ogólnie i tak w PLAY liczą się tylko LTE2600+2100+1800 i ich agregacja, są na tym BTS-ie więc podstawa jest skuteczna antena kierunkowa Dual LTE 1800-2600MHz do routera która pozwoli skorzystać z ich agregacji.
    Podobnie w T-mobile. Zasięgowe LTE800 ma niewielkie znaczenie , dlatego skupiamy się na pasmach pojemnościowych,najtańszy router z agregacja 3 pasm w QAM256 to B628-350 za około 400-500 zł, wymieniony Zyxel OK, najtaniej na https://www.amazon.pl/Zyxel-Udost%C4%99pniani...onfigurowania-LTE5398-M904/dp/B0B6W9CXZT?th=1
    B818 nie polecam, antena Cybertecha powinna spełnić zadanie, testy Play ubogie, aplikacja pokazuje wiecej danych dla T-mobile, warto zawsze robić tylko z jedna aktywna kartą SIM.
    Orange korzysta z tych samych BTS-ów co T-mobile, Plus maw N.Michałowie LTE2600+1800+900, takie same pasma na Fortecznej w Zakroczymiu ale tam jeszcze 5G2600.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #4 20942623
    Bolo_812
    Poziom 2  
    Na 5G nawet nie patrzę. Zostaje znaleźć ciekawa ofertę czyli T-mobile/ Orange na równi skoro te same Bts, następnie Plus i na szarym końcu Play, chodź jak wspomniałeś antena może to zmienić.
    Zakupię ten zestaw: Zyxel LTE5398-M904. + Cybertech Dualna LTE-A/5G/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz. Dokupię starter Plusa, pobawię się anteną i agregacją wtedy dopiero dobiorę operatora końcowego.
    Ps. będę zamawiał antenę ze stronki Cybertecha , jakie końcówki sma(m) - potrzebne są konektorki czy wystarczą końcówki na kablu ?
    Oraz na jakich konfiguracjach agregacji warto się skupić
    Ruter obsługuje pasma LTE:
    LTE FDD: B1/B3/B5/B7/B8/B20/B28
    LTE TDD: B38/40/41

B1+B3+B7
    B3+B7+ B38
    Czy może zostawić na auto o ile jest taka opcja
  • #5 20942663
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5814
    Jak kupisz ten zestaw to wszystko wytłumaczę, antena z kablami na wymiar najlepiej, nie dłuzsze jak 10m i SMA na kablach.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 20944742
    Bolo_812
    Poziom 2  
    Graty zamówione będą pewnie środa – czwartek
    Pozostał jeszcze wybór kamerki. Rozglądam się za dwoma kamerkami jedna do domu będzie niedaleko rutera i myślałem nad wifi. Druga dwór jak wifi nie da rady to będzie po kablu, od razu mówię że nie zależy mi na funkcjach wywalonych w kosmos, budżetowe do 250 zł sztuka będzie git. Znalazłem coś takiego ktoś coś podpowie:

Kamera IP wewnętrzna Imou IPC-T42EP
    Link
    Kamera IP wewnętrzna Imou Ranger 2
    Link
    Kamera IP IMOU Bullet 2 1440p 4MP IP67 WiFi
    Link
  • #7 20984916
    Bolo_812
    Poziom 2  

Witam,
    Mam mały problem, router restartuje albo rozłącza z LTE (zaktualizowany do najnowszej wersji softu). Chodził sobie już od około dwóch tygodni i już dwa razy mnie rozłączył. Gdy pojechałem ustawienia i wszystko było OK z siecią WiFi też się połączyłem, ustawienia były jak zostawiłem, nie było tylko internetu. Po restarcie wszystko wróciło do normy. Nie byłoby problemu, gdybym tam przebywał, a tak lekka lipa :( Jakieś pomysły?

Ps. Bawiłem się agregacją i anteną więcej niż chwilowe 17-25 Mb na speed teście nie dało rady wyciągnąć. Agregacja automatyczna pokazała b1+b3+b7, testowałem ręcznie pokolei, to średnia była 8-14 Mb
  • #8 20996234
    Bolo_812
    Poziom 2  
    Witam
    Dla osób co posiadają ten ruter Zyxel LTE5398-M904 i mają problem z odnawianiem/ zerwaniem adresu ip i utratą połączenia LTE, może komuś się przyda. U mnie pomogło wgranie fireware do modułu anteny LTE rutera !! o nazwie:
    Update_EG18EAPAR01A08V05M4G-R01A13M4G_01.200.01.200_V02
    Jak dobrze pamiętam i nic nie pokręciłem jest to soft firmy Netgar do tego samego modułu LTE – dodam tylko że robicie to na własną odpowiedzialność. Od wgrania jak na razie działa bez problemu lecz spowolnił mi nie co prędkość lecz nic nie zrywa jak do tej pory, kamerka działa, za bardzo się nie pobawiłem bo jestem tam weekendowo. Chwilowo wygląda na problem rozwiązany ale to czas zweryfikuje.
    Ps. Jakieś sposoby na polepszenie prędkości ?

-----------------------Edit----------------------------------- ;)
    Po niedługim czasie, tzn kilka dni od w/w wpisu mogę potwierdzić że działa, ani nie zerwało czy rozłączyło cały czas śmiga - data wpisu 19.03. pozdrawiam
  • #9 21140694
    wojtmular
    Poziom 3  
    >>20996234 Dobry wieczór :) Bolo_812, czy nadal wszystko śmiga? Nadal polecasz ten ruch z wgraniem firmware? Mam ten sam router, i chyba ten sam problem, który się nasilał - trzeba było restartować kilka razy dziennie, a dziś już restart nie pomaga i internetu brak :(
    Pozdrawiam
  • #10 21147707
    Bolo_812
    Poziom 2  
    Tak do tej pory tylko z raz się z restartował i to całkiem niedawno, po za tym dział bezproblemowo

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukuje odpowiedniego sprzętu i operatora internetu dla lokalizacji w Starych Grochalach, gdzie planuje zainstalować kamery monitorujące. Testy zasięgu wykazały słabe parametry sygnału z BTS-ów T-Mobile i Play. Użytkownik rozważa zakup routera z agregacją trzech pasm LTE, preferując modele takie jak Huawei B818-263 oraz Zyxel LTE5398-M904. Zdecydował się na antenę Cybertech Dualna LTE-A/5G/4G 17dBi MIMO 1800-2600MHz. W kontekście kamer, użytkownik rozważa modele Imou IPC-T42EP, Imou Ranger 2 oraz Imou Bullet 2 1440p 4MP IP67 WiFi. Pojawiły się również problemy z restartowaniem routera, które zostały częściowo rozwiązane przez aktualizację oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA