logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana płynu hamulcowego: częstotliwość i konsekwencje zaniedbania

asaledr 01 Lut 2024 21:17 3816 13
REKLAMA
  • #1 20940138
    asaledr
    Poziom 4  
    Ocena: 17
    Jak wiadomo płynu hamulcowego prawie nikt nie wymienia tak jak oleju w skrzyni. Co ile powinno się wymieniać płyn hamulcowy i jakie mogą być konsekwencje jego nie wymieniania? Coś może się dziać specjalnego?
  • REKLAMA
  • #2 20940189
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3468
    Co 2 lata zaleca się wymianę. Jakie skutki? Przede wszystkim wszystko koroduje jak zamiast płynu zrobi się brudna woda. Kilka razy spotkałem się z zagotowaniem płynu i całkowitą utratą hamulców w czasie jazdy, choć samo przegrzanie to nie wina płynu. Niedawno też przy dużym mrozie nie mogłem ruszyć z miejsca jednym Subaru, w dwóch kołach po przekątnej trzymały hamulce. Jak tylko wjechałem do warsztatu to wszystko wróciło do normy, więc podejrzenie padło na zamarznięty płyn, ale pewności nie mam.
  • #3 20940194
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 370
    Zaciski ci skorodują a tłoczek jak się nie zakleszczy to będzie płyn przepuszczał i cała tarcza razem z klockami zardzewieje.
    Sprzęgło hydrauliczne też masz na płynie a nie na oleju jak większość sądzi.
  • #4 20940225
    bambus94
    Poziom 34  
    Ocena: 711
    >>20940189
    Masz w tym Subaru Hillholder? Bo to on działa na jednym obwodzie.

Ja średnio co 2 lata wymieniam. A raczej jak jest jakaś grubsza robota przy hamulcach to wlatuje nowy płyn.
  • REKLAMA
  • #5 20940316
    ociz
    @bambus94 a widzisz, nawet nie wiedziałem ze w nich coś takiego występuje, to był Forerster MK2. Całkiem możliwe że to HH, bo trzymało przednie lewe i tylne prawe koło.
  • #6 20940418
    coperfild
    Poziom 35  
    Ocena: 1686
    Cytat:
    Zaciski ci skorodują a tłoczek jak się nie zakleszczy to będzie płyn przepuszczał i cała tarcza razem z klockami zardzewieje.
    Sprzęgło hydrauliczne też masz na płynie a nie na oleju jak większość sądzi.

No tak, a o jakich pojazdach piszemy?
    Wiem że płyn trzeba zmienić ale większość to złe naprawy bo ktoś sobie wciśnie tłoczek i gitara.
  • #7 20941045
    michal_rybka
    Poziom 35  
    Ocena: 762
    mi się nigdy nic nie stało od niewymieniania płynu hamulcowego (a jeżdżę samochodami min 20 letnimi), wymieniam go jak wymieniam przewody hamulcowe albo cylinderek (bo stary płyn wtedy i tak wycieknie)

prędzej można sobie zaszkodzić urywając np odpowietrznik albo zapowietrzając sobie układ niż pożytku z takiej wymiany...
    no chyba, że tak w zbiorniczku już ewidentnie jest błoto i syf, to przynajmniej ze zbiorniczka warto to wyssać strzykawką i nalać nowego, pobełtać, znów wyssać i nalać nowego
  • #8 20941059
    Mastertech
    Poziom 30  
    Ocena: 370
    No tak ale kto co 2 lata wymienia przewody hamulcowe?
    Najczęściej płyn wymieniany jest przy wymianie kompletu klocki i tarcze, wtedy tłoczek maksymalnie wciskamy przy otwartym odpowietrzniku bo tam właśnie jest newralgiczne miejsce gdzie woda powoduje korozję i może poważnie uszkodzić cały zacisk. Jak ktoś prowadzi warsztat to ja się nie dziwię że bardzo chętnie wymieniałby płyn co dwa lata, najlepiej metodą zbliżoną do wymiany oleju na 1-2-3.
  • REKLAMA
  • #9 20941119
    James596
    Poziom 29  
    Ocena: 507
    To podpytam niejako przy okazji.
    Jakie konsekwencje niesie za sobą mała częstotliwość wymiany płynu w sprzęgle hydraulicznym?
    Czy jego wymiana wpłynie na lżejszą pracę pedału sprzęgła?
  • #10 20941469
    ociz
    michal_rybka napisał:
    stary płyn wtedy i tak wycieknie

Robi się tak żeby nie wyciekł. Zwłaszcza że większość peudonaprawiaczy nie radzi sobie z odpowietrzeniem agregatu ABS. Potem sobie tłumaczą swoją porażkę tym że niby potrzebny do tego komputer czy jakieś specjalistyczne narzędzia...
    Wymiana płynu polega na uśnięciu go ze zbiorniczka, dolewaniu nowego i tym nowym przepłukiwanie reszty układu
    James596 napisał:
    Czy jego wymiana wpłynie na lżejszą pracę pedału sprzęgła?
    .
    Nie. W większości samochodów i tak się nie da wymienić go w wyprzęgniku bez demontażu skrzyni biegów, więc skazany jest on na stary syf.
  • REKLAMA
  • #11 20941493
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3276
    Jak jest odpowietrznik na sprzęgle to chociaż pompę można przelać świeżym płynem i wyprzęgnik trochę przepłukać.
  • #12 20941530
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2541
    Płyn hamulcowy DOT4 ma tą ciekawą właściwość, że nowy jest przeźroczysty, a z biegiem lat staje się czarny.
    Dwa przypadki w motocyklach które nie miały wymienianego płynu od nowości, tj. powyżej 10 lat.
    W pierwszym doszło do blokowania się hamulca podczas jazdy. Płyn hamulcowy zaczął się krystalizować.
    W drugim hamulec działał ogólnie jak hamulec bębnowy, dziwna praca klamki hamulca, zero-jedynkowe działanie, wpadanie klamki do połowy. Po wymianie klamka zaczęła płynnie pracować, hamulec płynnie dozować od początku skoku klamki.
  • #13 20941768
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #14 20942975
    ppc
    Poziom 18  
    Ocena: 120
    Kiedyś udało mi się zagotować hamulce w maluchu. Płyn przy wymianie miał kolor coca coli. Efekty to hamulce z waty i konieczność hamowania ręcznym.

Podsumowanie tematu

✨ Wymiana płynu hamulcowego powinna odbywać się co 2 lata, aby uniknąć korozji elementów układu hamulcowego, takich jak zaciski i tłoczki. Zaniedbanie tej czynności może prowadzić do poważnych problemów, w tym do zagotowania płynu, co skutkuje utratą hamulców. Użytkownicy zauważają, że stary płyn może krystalizować się, co wpływa na działanie hamulców, a w przypadku sprzęgła hydraulicznego, jego rzadkie wymienianie może prowadzić do trudności w pracy pedału. Wymiana płynu jest szczególnie istotna przy wymianie klocków i tarcz hamulcowych, aby zapobiec korozji. Płyn hamulcowy DOT4 z czasem zmienia kolor na czarny, co jest oznaką jego degradacji. W przypadku niektórych modeli, takich jak Subaru, mogą występować dodatkowe problemy związane z systemem Hillholder.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA