Co powoduje, że płyn hamulcowy robi się czarny? Ile lat płyn mógł byc nie wymieniany jeśli jest już czarny jak smoła?
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamlocarnos napisał:Co powoduje, że płyn hamulcowy robi się czarny
Megawe napisał:za to powi no sie delikwentowi urywać jaja. Tylko wazelina lub specjalny smar.Mechanicy" używają ropopochodnych środków do smarowania tłoczków których
kidler84 napisał:sam u siebie spaliłem płyn w ciągu jednej nocy
radek3p napisał:Jazda z takim płynem to samobójstwo
kidler84 napisał:Dodam tylko, że sam u siebie spaliłem płyn w ciągu jednej nocy.
robokop napisał:Jak zczarniał - to znaczy że masz błoto w układzie hydraulicznym - czyli syf z wody i skorodowanych przewodów, plus resztki startej/rozłożonej gumy z uszczelniaczy pompy i zacisków.
kidler84 napisał:Co to jest 200st i jak ta temp ma się do nagrzanej tarczy do czerwoności (ok 1000st) Widziałem nawet stopiony kołpak.. także to twoje 200st to jest wytrzymałość płynu w sprawnym układzie hamulcowym.. żaden producent nie da ci gwarancji że płyn nie zmieni koloru i wytrzyma temperatury wywołane przez tarcze o temp 1000% większość chłopaków ma tutaj rację że z czasem się brudzi od zużytych części itp ale jeżeli pytający twierdzi że kolor ma jak smoła to wiem że taki kolor ma powiedzmy delikatnie "przegrzany" powyżej 200st płyn hamulcowy i może tak się stać po jednej trasie. Dlatego nie możemy winić klienta że nie dba o płyny w aucie.
Moderowany przez ArturAVS:Ironia całkowicie nie na miejscu.
3.1.9. Rozpowszechnianie treści ironizujących, prześmiewczych lub złośliwych, stanowiących przejaw braku szacunku do innych Użytkowników lub osób trzecich.
kidler84 napisał:Oprócz klocków tarczy i zacisków które kiedyś widziałeś były też bębny szczęki i cylinderki które niemal że bezpośrednio przenosiły temp na płyn. Nie bez powodów producenci rezygnują z tego rozwiązania.
robokop napisał:kidler84 napisał:Oprócz klocków tarczy i zacisków które kiedyś widziałeś były też bębny szczęki i cylinderki które niemal że bezpośrednio przenosiły temp na płyn. Nie bez powodów producenci rezygnują z tego rozwiązania.
Weź naprawdę przestań. Odchodzi się od hamulców bębnowych z zupełnie innego powodu - a mianowicie ich dużo mniejszej skuteczności. Problem "grzania" się bębnów również rozwiązano skutecznie - produkując żebrowane, aluminiowe, Gdybyś przegrzał płyn tak, że aż by "się zwęglił", to na pewno byś go nie zobaczył - bo gumowe osłonki i uszczelniacze dawno przestały by istnieć i płyn by sobie zwyczajnie wyciekł.
Strumien swiadomosc... napisał:Z bębnami jest też dużo drożej jeśli chodzi o serwis.
locarnos napisał:Co powoduje, że płyn hamulcowy robi się czarny? Ile lat płyn mógł byc nie wymieniany jeśli jest już czarny jak smoła?
robokop napisał:Odchodzi się od hamulców bębnowych z zupełnie innego powodu - a mianowicie ich dużo mniejszej skuteczności.
johnny833 napisał:Zgnitych rurek już nie wspominam. A takich "fur" jeździ tysiące.
LENIWIEC_PL napisał:No jeśli chodzi o przewody hamulcowe to na przeglądach zauważyłem, że zwracają na to ostatnio mocno uwagę co wedle mnie jest prawidłowym podejściem
LENIWIEC_PL napisał:lecz dla wielu wymiana przewodów hamulcowych to kolosalne koszty więc taniej opłaca się zezłomować autko niż wymienić przewody