logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak podświetlenia wyświetlacza w radio Philips TAR8805/10 - jak naprawić?

tadeuszgr 04 Lut 2024 22:09 1197 17
  • #1 20945357
    tadeuszgr
    Poziom 18  
    Ocena: 54
    Wyświetlacz -brak podświetlenia, logika działa można podejrzeć ,ogólnie działa.
    Kolega mówił, że był chyba naelektryzowany i w czasie przyciskania włącznika coś trzasnęło i wyświetlacz przestał świecić.
    Jestem amatorem i problemem jest dla mnie ustalenie skąd baza Q202(masa dla katody podświetlenia -patrz zdjęcie ) bierze sygnał-jest tam tylko 0,58V?Chyba że jestem na niewłaściwym tropie.
    Załączniki:
    • Brak podświetlenia wyświetlacza w radio Philips TAR8805/10 - jak naprawić? DSC00080.JPG (3.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak podświetlenia wyświetlacza w radio Philips TAR8805/10 - jak naprawić? DSC00079.JPG (4.32 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak podświetlenia wyświetlacza w radio Philips TAR8805/10 - jak naprawić? DSC00078.JPG (3.67 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Brak podświetlenia wyświetlacza w radio Philips TAR8805/10 - jak naprawić? DSC00077.JPG (1.5 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #2 20945694
    yogi009
    Poziom 43  
    Ocena: 2650
    Możesz spojrzeć w notę katalogową wyświetlacza (o ile ją znajdziesz), zlokalizuj pin'y odpowiadające za podświetlenie i napięcie jakie trzeba na nie podać. Potem to już chyba zostaje wykonać alternatywny obwód do tych pin'ów. Naprawa oryginału może być kłopotliwa. Na pewno zacznij od schematu wyświetlacza, od opisu jego działania. Jeżeli jest tam regulacja jasności wyświetlacza, może dojść temat sterowania PWM.
  • #3 20946457
    tadeuszgr
    Poziom 18  
    Mam problem ze znalezieniem datasheet wyświetlacza. Jakie piny i napięcia na nim pokazałem na zdjęciu wyświetlacza ale nie mam doświadczenia i nie potrafię ocenić czy są prawidłowe. Podobnie nie mogę znaleźć noty CD3314LEO głównego scalaka na płycie .Dalej niewiele wiem ale dziękuję za zainteresowanie.
  • #4 20946475
    yogi009
    Poziom 43  
    tadeuszgr napisał:
    CD3314
    to czterokanałowy procesor dźwięku.

Dodano po 1 [minuty]:

tadeuszgr napisał:
    Mam problem ze znalezieniem datasheet wyświetlacza.

Podaj sygnatury z tego wyświetlacza.
  • #5 20946909
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2362
    Na drugim zdjęciu kolega podał czerwone napisy, czy to jest typ wyświetlacza?
    Nic nie ma w sieci pewnie produkowany tylko do tego odbiornika.
  • #6 20947346
    tadeuszgr
    Poziom 18  
    Na drugim zdjęciu jest typ wyświetlacza i napięcia jakie zmierzyłem. Ja myślę , że Q202 na PCB (na trzecim zdjęciu) nie "robi" pełnej masy dla katody diody podświetlenia bo jest na katodzie 0,6V czyli dioda ma tylko (3,2-0,6)V.
    Problem dla mnie stanowi odszukanie co steruje bazą tego Q202 ale dzisiaj poświęcę więcej czasu na przeszukanie całej płytki.

Dodano po 10 [godziny] 2 [minuty]:

Rozpracowałem wyświetlacz-na "krótko" świeci czyli winien jest Q202(K-N1 chyba) którego podejrzewałem i dalej nie wiem co go steruje. Myślę, że poprzez niego odbywa się sterowanie programowe podświetleniem bo jest takowe ale nie działa. Spróbuję go podmienić -gdy dalej nie będzie działał to planuję odłączyć Q202 ale nie wiem czy nie będzie to miało wpływu na pozostałe funkcje wyświetlacza?Podłączę podświetlenie na "Krótko"
    Przepraszam za takie pytania ale jest to pierwsze radio w życiu które próbuję naprawić.
  • #7 20948516
    yogi009
    Poziom 43  
    tadeuszgr napisał:
    Przepraszam za takie pytania

To są bardzo dobre pytania, a i ścieżka logiczna, którą się posługujesz jest w porządku.
  • #8 20949419
    Kazimierz Gąska
    Poziom 12  
    Ocena: 31
    Za Q202 wstawiłem BC847 i radio działa. Pozdrawiam.
  • #9 20949455
    Telo
    Serwisant RTV
    Gratulacje, dobrze, że ten naelektryzowany kolega nie uszkodził procesora, bo wtedy tylko utylizacja. Do tego typu sprzętu nie ma części na gwarancji, wymienia się na nowe, jeżeli są dostępne.
  • #10 20949539
    yogi009
    Poziom 43  
    Kazimierz Gąska napisał:
    Za Q202 wstawiłem BC847 i radio działa.

Gratuluję sukcesu, ale przede wszystkim dociekliwości. To coraz rzadsza cecha dzisiaj.
  • #11 20949986
    tadeuszgr
    Poziom 18  
    Rozgrzałem hot air , wyświetlacz się "wystraszył" moich wariacji i zaświecił pięknym niebieskim światłem. Popatrzyłem jeszcze na sterowanie Q202(na bazie trochę "cienkie " impulsy PWM ale wyświetlacz ładnie świecił. Nie wierząc zbytnio w sukces powiadomiłem kolegę -jest załamany bo tydzień nie ma radia, że działa i poszedłem spać.
    Dzisiaj rano zmontowałem elementy i "załamka". Wyświetlacz świeci na 25%.Regulacja systemowa nie działa.

YOGI 09 Gdzie Panu udało się znaleźć coś na temat tego procesora audio bo ja nie znajduję. Może jeszcze spróbuję ale chyba tego nie ogarnę, za mało wiedzy i doświadczenia. Jestem tylko amatorem nie rozumiejącym wcześniej co to prąd.
  • Pomocny post
    #12 20949998
    yogi009
    Poziom 43  
    Jakie napięcia masz na tym wyjściu PWM (stan wysoki)? Jeśli w okolicach 5V, podaj tam 5V gdzieś z płytki i będziesz miał pełną jasność wyświetlacza. To tak na szybko. A potem można dodać banalnie prosty sterownik PWM na małej, dodatkowej płytce.

Dodano po 1 [minuty]:

tadeuszgr napisał:
    Gdzie Panu udało

Tu na forum jesteśmy "na Ty" :-)

Dodano po 2 [minuty]:

Skoro wczoraj działał z BC847, a dziś cisza, może być zły dobór tranzystora (może z większym prądem, sprawdź np. kartę katalogową BC817). Albo moduł sterowany pali tranzystor zasilający z powodu jakiegoś zwarcia.
  • #13 20950292
    tadeuszgr
    Poziom 18  
    To p.Kazimierz Gąska wtrącił. Ja nic nie zrobiłem poza włączeniem hot air.
    Oddam koledze w takim stanie-można odczytać wyświetlacz a jak się pogorszy to skorzystam z porady yogi 009
    Dziękuję wszystkim za pomoc w szczególności yogi009
    Jestem zbudowany życzliwością kolegów bo różnie mówią ludzie o tym forum.
    Ja staram się naprawiać większość rzeczy żeby nie zaśmiecać dodatkowo naszej matki Ziemi
  • #14 20950307
    yogi009
    Poziom 43  
    tadeuszgr napisał:
    Jestem zbudowany życzliwością kolegów bo różnie mówią ludzie o tym forum.

Tak, tak. Pełno jest posiadaczy jednego postu, którzy od początku mają tylko roszczenia. Ale zostawmy socjologię :-)

Popatrz tutaj:

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4034290.html#20949922

Dzisiaj wstawiłem taki sterownik PWM, co prawda tu jest f = 6,4Hz, ale to łatwo ustawisz zmieniając kondensator z 4,7uF na odpowiednio mniejszy (jak coś, pomogę to policzyć). Tu masz poziom wypełnienia High-Low jak 20-80 (na wyjściu odwróconym odwrotnie). Jeśli spojrzysz na wartości rezystorów przy diodach, złapiesz, w jaki sposób możemy sobie "zaprogramować" optymalne wypełnienie. To jest oczywiście układ nie regulowany, ale pokazuje, jak łatwo to zrobić. W ekstremalnej formie możesz w miejsce tych rezystorów wstawić roboczo dwa peerki, ustawić odpowiednią jasność wyświetlacza. Potem sprawdzasz ustawione rezystancje na tych peerkach i lutujesz stałe rezystory SMD. Albo zrobisz sobie wersję regulowaną z peerkami (w razie czego pisz na [PW], coś pomogę).

Dla mnie największą wartością tego tematu jest Twoja chęć użycia własnego mózgu i próba własnoręcznej naprawy. Tego nie kupisz od Chińczyka :-)
  • #15 20950625
    Aress124
    Poziom 28  
    Ocena: 214
    Nie wiem czy dobrze rozumiem ale raz podświetlenie działa dobrze a raz jest coś nie tak?
    Teraz jest kluczowe pytanie, czy ten tranzystor się uszkadza czy jest sprawny, jeśli tranzystor jest ok to może gdzieś są popękane luty i dlatego jest taki efekt.
  • #16 20950945
    Telo
    Serwisant RTV
    Ten oryginalny tranzystor, jakie miał oznaczenie? Może są zimne luty i gdy dmuchałeś na niego gorącym powietrzem, to się naprawiło, ale gdy ostygło, przestało działać.
    Sprawdź dokładnie, jakiego typu tranzystor powinien tam być? Może nie bipolarny, a jakiś tranzystor polowy MOSFET?
    Nie wiemy jaki tam płynie prąd w obwodzie wysterowania podświetleniem.
  • #17 21354158
    domino20
    Poziom 13  
    Ocena: 17
    Witam czy problem z podświetleniem został rozwiązany ? Posiadam takie samo radyjko z tym samym problmem. Płytkę na której znajduje się wyświetlacz wraz z wyświetlaczem wykluczyłem, taśmę połączeniową również. Problem tkwi w płycie głównej - tylko gdzie wogóle zaglądać. Spróbuję hotem przelecieć wszystkie luty ale to narazie jedyny pomysł.

Mam jeszcze jedno takie radyjko w którym z kolei działa podświetlenie a nie ma dźwięku i z niego też przekładałem poszczególne moduły w celu eliminacji.
  • #18 21355026
    yogi009
    Poziom 43  
    Poszukaj sygnału sterującego tym wyświetlaczem, daj na ten pin stan wysoki (albo niski - nie znamy logiki układu PWM), to powinno zapalić podświetlenie.

Podsumowanie tematu

✨ W radiu Philips TAR8805/10 wystąpił problem z brakiem podświetlenia wyświetlacza, mimo że logika i funkcje wyświetlacza działają poprawnie. Uszkodzenie nastąpiło prawdopodobnie po wyładowaniu elektrostatycznym podczas naciskania włącznika, co spowodowało przerwanie podświetlenia. Analiza wskazała na tranzystor Q202 (prawdopodobnie typu K-N1) sterujący masą katody diody podświetlenia, który nie zapewniał pełnego napięcia masy (ok. 0,6 V na katodzie przy napięciu 3,2 V). Próby naprawy obejmowały podmianę Q202 na tranzystor BC847, co przywróciło działanie radia i podświetlenia. Występowały jednak problemy z regulacją jasności i sterowaniem PWM podświetlenia, które mogły wynikać z uszkodzeń lub złych połączeń lutowanych. Zastosowano również rozgrzanie hot air, które tymczasowo poprawiło świecenie wyświetlacza. Dyskusja zawierała sugestie dotyczące znalezienia datasheet wyświetlacza i procesora CD3314LEO, a także propozycje budowy prostego sterownika PWM do regulacji jasności. Wskazano na możliwość uszkodzeń zimnych lutów oraz konieczność sprawdzenia typu tranzystora (bipolarny lub MOSFET) i prądów w obwodzie podświetlenia. W przypadku braku oryginalnych części zalecano stosowanie zamienników i ewentualne modyfikacje układu sterowania podświetleniem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA