logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Amplituner Tandberg TR-2075 - Warczy po właczeniu High Filter 1 .

DarekRz4 05 Lut 2024 11:00 663 22
REKLAMA
  • #1 20945842
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ocena: 163
    Witam.
    Siedzę już jakiś czas nad ta z pozoru banalną usterką i nie mogę jej usunąć. Może ktoś z kolegów naprowadzi mnie na trop. Załączam schemat problematycznej części amplitunera. Sprzęt po włączeniu działa absolutnie bez zarzutu. Wszystko jest ok, wszystkie funkcje działają bez zarzutu , oprócz dwóch filtrów które włączane są wciskanymi przyciskami na płycie czołowej. Są tam 3 przyciski filtrów dźwięku. Opisane są one jako :
    Low Filter
    High Filter 1
    High Filter 2 - Ten działa normalnie nic nie trzaska i nie buczy.
    Po włączeniu przycisku Low Filter w głośnikach słychać cichy trzask ,ale tylko przy włączaniu co nie powinno mieć miejsca.
    Po właczeniu przycisku High Filter 1 w głośnikach jest potężne łupnięcie / trzask taki sam jak przy Low Filter tylko kilkadziesiąt razy głośniejszy i w głośnikach oprócz normalnego dźwięku słychać wtedy warkot jakby przydźwięk sieciowy bardzo głośny . Na schemacie widać że w pozycji spoczynkowej przycisków sygnał omija filtry i tym bypasem idzie sobie dalej . W pozycji włączonej zwora zostaje przerwana i sygnał idzie przez te proste filtry składające się raptem z kilku elementów. Schemat ukazuje jeden kanał . Drugi jest oczywiście identyczny. Chciałbym zaznaczyć że ten trzask i buczenie występuje w obu kanałach jednocześnie i tylko wtedy kiedy przycisk High Filter jest wciśniety, po jego wyciśnięciu dźwięk jest absolutnie normalny . Teoretycznie można by więc wykluczyć uszkodzenie jakichkolwiek elementów w tych filtrach bo przecież nie mogły się w obu kanałach uszkodzić te same elementy jednak : Zabrałem się za drobiazgowe sprawdzanie wszystkich elementów w nich łącznie z badaniem pojemności kondensatorów , rezystancji rezystorów i dwóch tranzystorów w obu kanałach w filtrach. Niczego nie znalazłem . Wszystkie elementy są sprawne . Zespół filtrów znajduje się na osobnej płytce która wygląda jak nowa i pomimo że sprzęt jest z 1975 roku nie ma tam żadnych zimnych lutów i nawet ich zaczątków. Sprzęt nie był nigdy naprawiany. Wymieniłem prawie wszystkie kondensatory w zasilaczu bo tam niektóre były podeschnięte . Napięcia na tranzystorach są następujące :
    B - 11,9V
    C- 19,5V
    E- 11,9V
    Ma ktoś z kolegów jakiś pomysł ? Możecie coś doradzić ?
    Załączniki:
    • Amplituner Tandberg TR-2075 - Warczy po właczeniu High Filter 1 . tand2.jpg (219.36 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20945959
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2015
    Witam,
    tego typu "łupniecia" to objaw ładowania/rozładowywania kondensatora,
    u ciebie nie ma wielkiego wyboru i jest to zapewne C813, zarówno LowFilter jak i HighFilter1 zmieniają polaryzację tego kondensatora, wypadłoby sprawdzić co "wchodzi" czyli co jest na pinie 2 (Signal L CH) może masz tam składową stałą.
    HighFilter2 załącza jedynie do masy kondensator, więc nie będzie on miała tu wpływu.
    - sprawdź elementy C813, R817,815, 813
    - sygnał na pinie 2
    - sam przełącznik, stan styków.
    Pozdrawiam
  • #3 20945988
    W.P.
    Specjalista - zasilacze komputerowe
    Ocena: 1212
    Z trzaskami można sobie poradzić poprzez dodanie na wejściu (2) szeregowego kondensatora o wystarczająco dużej pojemności by nie pogorszyć pasma oraz rezystora do masy by przełączanie nie wiązało się z przeładowywaniem pojemności.

Zastanawia mnie przydźwięk, którego normalnie nie ma a po przełączeniu jest i to jak piszesz głośny. Tutaj chyba tylko obserwacja sygnału oscyloskopem.

Co do napięć na tranzystorze to chyba chochlik namieszał. Ub i Ue nie mogą być identyczne.
  • #4 20946018
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam.
    Kolego WP - Napięcia na bazie i emiterze są praktycznie identyczne , mogą się różnic o 0,1V . Sprawdzę to jeszcze raz jak będę w domu bo tam mam sprzęt.Co do dokładania czegokolwiek to nie jestem tego zwolennikiem . Uważam , że skoro sprzęt działał przez dziesiątki lat dobrze i tak został zaprojektowany to należy teraz znaleźć przyczynę , usunąć ją i ma dalej działać jak go zaprojektowano . Przecież na 100% jest tego jakaś przyczyna która pojawiła się po czasie.
    Viayner - Sprawdzałem te kondensatory i wszystkie elementy "pod" tym Bypasem - Są ok , miernik pojemności nie wykazuje niczego nienormalnego, ale wymienię je na nowe dla pewności . Nie jestem przekonany że mogły się uszkodzić w obu kanałach te same elementy choć w elektronice wszystko jest możliwe :)
    Co do styków samego przełącznika to na pewno działa bez zarzutu. Zresztą już włączanie Low Filter (inny przycisk) powoduje że słychać ten objaw tylko wielokrotnie ciszej więc to musi być jedna przyczyna która wpływa na oba filtry z różna intensywnością . Piszesz o składowej stałej , jednak jej obecność wpływała by przecież na jakość dźwięku przy wyłączonych filtrach , a tego tutaj nie słychać - dźwięk jest doskonałej jakości bez filtrów .
  • #5 20946066
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2015
    Witam,
    DarekRz4 napisał:
    ... Zresztą już włączanie Low Filter (inny przycisk) powoduje że słychać ten objaw tylko wielokrotnie ciszej więc to musi być jedna przyczyna która wpływa na oba filtry z różna intensywnością . Piszesz o składowej stałej , jednak jej obecność wpływała by przecież na jakość dźwięku przy wyłączonych filtrach , a tego tutaj nie słychać - dźwięk jest doskonałej jakości bez filtrów .

przeanalizuj droge sygnalu to powinno wyjasnic twoje spostrzezenia.
    Zgadazm sie z kolega W.P. napiecia Ub i Ue nie powinny byc identyczne.
    Pozdrawiam
    PS sprawdzales elementy w ukladzie? elementy sasiadujace wplywwja czesto na pomiar.
  • REKLAMA
  • #6 20946098
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam.
    Nie, elementy wylutowywałem i sprawdzałem poza układem. Sprawdzałem wszystkie kondensatory , rezystory i dwa tranzystory . Wszystko jest ok to znaczy tak wynika z pomiarów. Pomiary napięć nie wykazują żadnych różnic między obwodami filtrów prawego i lewego kanału . Na obu tranzystorach w L i R napięcia B i E są praktycznie identyczne ( jeszcze sprawdzę , ale jeśli się różnią to o 10 te części volta. Tranzystory też były wylutowywane do sprawdzenia. Kurcze tych elementów jest tak mało że zaczynam wątpić czy szukam usterki we właściwym miejscu zwłaszcza ze objaw jest w obu kanałach , a jedynym wspólnym obszarem jest zasilanie .
  • #7 20946102
    W.P.
    DarekRz4 napisał:
    Napięcia na bazie i emiterze są praktycznie identyczne, mogą się różnić o 0,1V
    Powinna być różnica min. 0,5V.
    Sprawdź przede wszystkim czy na wejściu (pin 2) nie ma składowej stałej.
    DarekRz4 napisał:
    Piszesz o składowej stałej, jednak jej obecność wpływała by przecież na jakość dźwięku przy wyłączonych filtrach, a tego tutaj nie słychać - dźwięk jest doskonałej jakości bez filtrów.
    Obecność napięcia stałego na wejściu nie miałaby wpływu na jakość, gdyż C813 i tak odciąłby składową stałą.

Dodano po 2 [minuty]:

Spróbuj w takim razie pomierzyć pomiędzy emiterem a bazą (zamiast względem masy).
  • #8 20946168
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Ok , sprawdzę to zgodnie z twoją sugestią i dam znać .
    Dziękuję za poświęcony czas.

Dodano po 5 [godziny] 2 [minuty]:

Witam.
    Różnica napięć pomiędzy bazą a emiterem wynosi 0,35V więc nie są identyczne- przepraszam. Sygnał na pinie 2 jest pozbawiony składowej stałej. Jest idealny. Wyciągnięty i podłączony do drugiego wzmacniacza . Wzmacniacz gra idealnie . Zmieniłem dla spokojności C813 na nowy. Oczywiście nic to nie dało. Podstawiłem inne tranzystory także. Nie wiem już czego się czepić, no bezsens jakiś.

Dodano po 25 [minuty]:

Rozłączyłem teraz zwory na ściance tylnej ( pre out i amp in) żeby nie uszkodzić koncówki i podlaczyłem sobie ten sygnal do sluchawek. Teraz mogę w miarę bezpiecznie wlaczyć ten nieszczesny filtr. Wiec tak - nawet wtedy kiedy nie podaję zadnego sygnału i właczam filtr slychac glośne łup w sluchawkach i przydźwięk no do zludzenia podobny do przydźwieku sieciowego, no warkot głośny. Z napieciami nic się wtedy nie dzieje są prawidlowe.
  • REKLAMA
  • #9 20946809
    W.P.
    DarekRz4 napisał:
    Po włączeniu przycisku High Filter 1 w głośnikach jest potężne łupnięcie / trzask taki sam jak przy Low Filter tylko kilkadziesiąt razy głośniejszy i w głośnikach oprócz normalnego dźwięku słychać wtedy warkot jakby przydźwięk sieciowy bardzo głośny.
    Czy jest jakiś łatwy sposób odłączenia R811, C809 od emitera Q801? Oczywiście podczas występowania w/w warkotu. Oznaczałoby to usunięcie filtru i zamiana stopnia na wtórnik napięciowy.

Zastanawiam się, czy nie dochodzi tu do wzbudzenia.
  • #10 20946947
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Nie bardzo bo nie da się niczego odlutować z tej płytki wtedy kiedy sprzet gra bo nie ma dostępu do druku. Trzeba ją całą odłączyć żeby to zrobić.
  • #11 20947053
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Ocena: 1927
    DarekRz4 napisał:
    Uważam , że skoro sprzęt działał przez dziesiątki lat dobrze i tak został zaprojektowany to należy teraz znaleźć przyczynę

Pracował u Ciebie dobrze i nagle zaczął łupać?
  • #12 20947055
    DarekRz4
    Poziom 24  
    A tego to juz nie rozumiem, ale może być to jakiś trop. Jeśli zewrę na stałe styki przełącznika w jednym z kanałow ( obojetnie którym) tak żeby filtr był zawsze wyłączony niezależnie od jego pozycji to objaw znika, to znaczy nic nie strzela i nic nie buczy . Oba kanały zachowują się normalnie choc tylko jeden ma zwarte styki w pozycji zawsze włączonej a drugi jest pozostawiony bez zwory. Nie ma znaczenia którego kanału zewrę styki objaw znika.
    Nie ,nie to jest sprzet kolegi. Kupił go gdzieś za granicą , ale nie był rozkręcany, z taką przypadłoscią przyjechał.
  • #13 20947081
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    Co dokładnie się dzieje, jakie są efekty dźwiękowe kiedy:
    1) Wszystkie filtry są wyłączone i włączasz LOW FILTER
    2) Wszystkie filtry są wyłączone i włączasz HIGH FILTER 1
    3) Włączony jest LOW FILTER i włączasz HIGH FILTER 1
    4) Włączony jest HIGH FILTER 1 i włączasz LOW FILTER
    Chodzi mi o sam moment włączenia w każdym przypadku oraz to, co się dzieje potem. To powinno być sprawdzone bez sygnału.

Dodano po 1 [minuty]:

DarekRz4 napisał:
    Jeśli zewrę na stałe styki przełącznika w jednym z kanałow

Którego przełącznika? Które styki? d-e czy e-f?
  • #14 20947109
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam.
    Jeśli zewrę styki d-e przełacznika high filter 1 ale tylko sekcję jednego kanału i go wcisnę ( to jest dwusekcyjny przełacznik jak nasz isostat) to objaw znika w obu kanałach. Oczywiste jest że w tym kanale który ma zwarte styki objawu nie będzie bo w nim filtr jest wyłaczony trwale , ale brak objawu w drugim kanale mnie trochę zdziwił bo przecież filtr zostaje tam załaczony i powinno być łup. Mozna go właczać i wyłaczać i zadnego trzasku oraz buczenia nie ma . Najciekawsze jest to że nie ma znaczenia ktore styki zewrę to znaczy czy bedzie to kanał lewy czy prawy - wystarczy ze bedzie zwarty jeden kanał objaw znika w obu.
    Sławku, nie ma znaczenia ktore filtry są wlaczone lub wyłaczone. Wystarczy że wcisnę high filter1 jest głosne krotkie łup w obu kanałach i głosne buczenie ala przydźwięk które jest cały czas bardzo głośne. Oczywiście dźwięk z tunera czy innego źródła jest też słyszalny w tle tego buczenia. Pisałem wyzej że sprawdzałem też bez załaczonego sygnału, nawet wtedy kiedy żadne źrodło nie jest włączone i wcisnę high filter 1 to jest łup i buczenie.
  • REKLAMA
  • #15 20947121
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    DarekRz4 napisał:
    Najciekawsze jest to że nie ma znaczenia ktore styki zewrę to znaczy czy bedzie to kanał lewy czy prawy - wystarczy ze bedzie zwarty jeden kanał objaw znika w obu.

Tak, to jest istotnie ciekawe, zwłaszcza że wydaje się to absurdalne patrząc na schemat ale jednak zjawisko występuje pomimo tego że wyglada to absurdalnie. Wniosek z tego ze nie widzę czegoś co występuje w rzeczywistym urządzeniu.

Co się dzieje kiedy zewrzesz styki d-e przełącznika LOW FILTER i
    1) włączysz LOW FILTER (HIGH FILTER 1 wyłączony)
    2) włączysz HIGH FILTER 1 (LOW FILTER wyłączony)
  • #16 20947132
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Jeśli właczę high filter 1 przy wyłaczonym low filter to mam łup , tak samo zresztą jak przy właczonym. Natomiast jesli chodzi o pytanie pierwsze to tego nie robiłem to znaczy nie zwieralem styków low filter . On w pozycji wyłaczonej i tak ma zwarte styki .
    Tez sadzę że jest to absurd bo ze schematu wynika że kanał L i R są zupelnie niezalezne wiec objaw powinien pozostać w jednym z nich. Tak jednak nie jest.
  • #17 20947414
    W.P.
    Myślałem o tym odłączeniu na chwilę (wpis #9) bo nie mogę pozbyć się myśli, że to skutek wzbudzenia i zamiany filtru w generator a "łupnięcie" w chwili przełączenia to nie efekt komutacji styków a początek przejścia w stan wzbudzenia.

Co prawda by takie zjawisko zaistniało to muszą być spełnione 2 podstawowe warunki - wzmocnienia i fazy a tutaj mamy wtórnik czyli wzmocnienie 1. Trochę za mało.
    Ale przecież buczy, i to nie od zasilacza.

Czy masz możliwość skorzystania z oscyloskopu? Oraz, czy filtry obu kanałów są na tej samej płytce?

Ps. Drążę ten kierunek, bo kiedyś, kiedy już w tani sposób można było pobawić się wzmacniaczami operacyjnymi i skonstruować aktywny filtr pasmowo przepustowy, czy zaporowy, zdarzało mi się, że filtr nagle zaczynał piszczeć, buczeć, gwizdać a włączanie lutownicy (zwarciówka) objawiało się nawet ciekawym efektem akustycznym.
    Co ciekawe, wcześniej, bez filtru w torze akustycznym włączania lutownicy nie słyszałem.
    Oczywiście niczego wstępnie nie obliczałem dysponując jedynie garstką szufladkowych elementów.
  • #18 20947465
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam.
    Oscyloskop będę miał z powrotem dopiero za tydzień , więc na razie nie mogę z niego skorzystać . Oba kanały są na tej samej płytce . Zaraz zamieszczę jej zdjęcie : Płytka elektroniczna z różnymi komponentami, takimi jak rezystory, kondensatory i przewody. Wnętrze urządzenia elektronicznego z widocznymi płytkami drukowanymi i przewodami. Zbliżenie na płytkę elektroniczną wewnątrz urządzenia audio z widocznymi potencjometrami i przewodami.
  • #19 20949966
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Witam.
    Po kolejnym, przeglądzie plytek i kolejnych pomiarach które nic nie dały zdecydowałem się wymienic wszystkie kondensatory na tej płytce zarowno elektrolityczne jak i foliowe. Po tej operacji objaw zniknął . Pomierzyłem jeszcze raz stare kondensatory i kazdy z nich trzymał pojemność . Może sprawność ktoregos z nich była zachwiana , może dostawał zwarcia pod napieciem. Nie dowiem sie tego nigdy. Dziekuje za poswięcony czas panowie. Pozdrawiam
  • #20 20950044
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    DarekRz4 napisał:
    Nie dowiem sie tego nigdy.

Dowiedziałbyś się łatwo gdybyć wymieniał po jednym i sprawdzał za kazdym razem.
  • #21 20950595
    DarekRz4
    Poziom 24  
    Problem w tym że zeby wymienić choćby jeden element na tej plytce trzeba ją wymontować poprzez wykrecenie srub i wypiecie wszystkich łączówek które nie są najlepszej jakości zwlaszcza ze mają 50 lat. Potem zeby ją zamontować i sprawdzić trzeba wpiać wszystko ponownie a nię jest to łatwe bo przewody są krotkie .Robienie tego z kazdym elementem to proszenie się o klopoty innego rodzaju o straconym czasie nie wspomnę. Dlatego zrobilem to hurtem.
  • #22 20950607
    SlawekKedra
    Poziom 43  
    No tak, w niektórych urządzeniach nie daje się łatwo wylutować czegokolwiek tak więc w takich przypadkach zabawa w pojedyncze elementy nie ma za bardzo sensu.
  • #23 21860581
    badbadur
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich. Miałem ten sam objaw w naprawianym przeze mnie Tandbergu TR2075. Układ po wciśnięciu przełącznika HIGH FILTER 1 po prostu się wzbudza. Styki nie mają nic do rzeczy. Wina leży po stronie zasilania stopnia. Napięcie jest podawane z poprzedzającego ten stopień przedwzmacniacza (board nr. 42431 - korektor barwy). Starzenie się elementów w tym obwodzie powoduje spadek napięcia przy przełączeniu HIGH FILTER 1 i wzbudzenie się układu. Pomaga wymiana wszystkich elementów, albo dolutowanie kondensatorów ok. 0,47 µF na gałęzie zasilania w punktach R819, R825 i (analogicznie w sąsiednim kanale) oraz do masy. Po tym "zabiegu" wszystko wraca do normy. Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Amplituner Tandberg TR-2075 po włączeniu filtru High Filter 1 generuje głośne trzaski i warkot przypominający przydźwięk sieciowy, natomiast High Filter 2 działa poprawnie bez zakłóceń. Objaw pojawia się również przy włączeniu Low Filter, choć znacznie słabiej. Problem nie wynika ze styków przełączników ani uszkodzonych kondensatorów C813, rezystorów R817, R815, R813 czy tranzystorów, które po wymontowaniu i pomiarach wykazują prawidłowe parametry. Napięcia na bazie i emiterze tranzystorów różnią się około 0,35 V, a sygnał na wejściu (pin 2) jest pozbawiony składowej stałej. Próby eliminacji objawu poprzez zwarcie styków filtru w jednym kanale powodują zniknięcie trzasków i buczenia w obu kanałach, co wskazuje na wspólny obszar problemu, prawdopodobnie zasilanie. Po wymianie wszystkich kondensatorów na płytce filtrów, zarówno elektrolitycznych, jak i foliowych, problem ustąpił, mimo że stare kondensatory zachowywały nominalną pojemność. Dodatkowo, w innym przypadku podobnej usterki Tandberg TR-2075, przyczyną wzbudzeń i zakłóceń była degradacja elementów w obwodzie zasilania stopnia filtru (korektor barwy, board nr 42431), gdzie pomocne było dolutowanie kondensatorów 0,47 µF na gałęziach zasilania przy rezystorach R819, R825 i analogicznie w drugim kanale. Wzbudzenia nie były efektem uszkodzonych styków, lecz spadku napięcia zasilania powodowanego starzeniem się elementów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA