logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakup tunera Sat+naziemna

andrzejlisek 05 Lut 2024 15:57 960 17
REKLAMA
  • #1 20946303
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    Ocena: 708
    Obecnie posiadam tuner Uclan Ustym 4K Pro. Istnieje możliwość, że w niedługim czasie odsprzedam ten tuner pewnej osobie, a ja będę chciał kupić sobie nowy tuner. Póki co, nie potrzebuję teraz nic kupować, ale zapytać nie zaszkodzi.

Chodzi o tuner spełniający warunki:
    1. Telewizja naziemna i satelitarna w jednym urządzeniu.
    2. Odbiór sygnału 4K (chodzi o sam odbiór, bo ja nie mam telewizora 4K, obraz byłby skalowany w dół), DTV-T2, HEVC.
    3. Dobrze działający Timeshift.
    4. Budżet do 500zł.
    5. Łatwość i automatyzacja strojenia SAT.
    6. Możliwość wykonania jednej listy zawierającej kanały naziemne i kilka wybranych satelitarnych, takie jakby "przedłużenie" podstawowej listy kanałów o kilka kanałów SAT w języku polskim, których nie ma naziemnie.

Super by było, gdyby oprócz powyższego, dobrze działał HbbTV i odróżnianie stacji "radio" i "tv" przy strojeniu sat. Docelowo ma współpracować z anteną naziemną i satelitami Hotbird 13.0E, Astra 1 19.2E, ewentualnie dodatkowo niektóre kanały Astra 2 28.2E (możliwe do odebrania na standardowej antenie) i Astra 5 4.7E.

A teraz to, co NIE JEST mi w ogóle potrzebne:
    1. Możliwość oglądania innego programu niż nagrywany (inaczej mówiąc, nie potrzebuję tunera z dwiema głowicami SAT lub Terr/Cable).
    2. Odbiór nietypowych sygnałów satelitarnych (multistream, dosyły itp).
    3. Funkcje multimedialne i inne funkcje niezwiązane z odbiorem telewizji i HbbTV.

Pod pojęciem "łatwości i automatyzacja strojenia", rozumiem pewną sprawę: Zauważyłem, że na satelitach, niemalże co chwilę są zmieniane stacje, jedna pojawia się, druga znika, trzecia zmienia transponder lub parametry. Z tego powodu co jakiś czas trzeba na nowo dostrajać. Idealnie to ta czynność składałaby się z następujących etapów:
    1. Skasowanie wszystkich kanałów.
    2. Wykonanie wyszukiwania kanałów.
    3. Podział kanałów radiowych i telewizyjnych, nieuwzględnienie innych kanałów, np. "DATA", które nie są użyteczne w uniwersalnych uniwersalnych tunerach FTA.
    4. Uzyskanie listy kanałów telewizyjnych jednego satelity w kolejności wg częstotliwości, a w ramach częstotliwości wg SID, czyli ta sama kolejność, jak na portalach typu LyngSat, KingOfSat.

Posiadany Uclan Ustym 4K Pro kiepsko radzi sobie z rozróżnianiem Radio/TV/Data, a do uzyskania pożądanego efektu potrzebowałem napisać prosty program, tylko dlatego, że DreamBoxEdit nie ma możliwości jednoczesnego sortowania wg dwóch kolumn. A i tak po wykonaniu wszystkich czynności trzeba przejrzeć wszystkie kanały, bo tuner czasami nawet wrzuca kilka programów kodowanych. Ręczne zmienianie kolejności mnie nie interesuje, bo to jest żmudna robota, a za jakiś czas wszystko idzie do kosza i od początku.

A ponieważ czynność trzeba co jakiś czas powtarzać, chodzi o to, żeby była ona jak najprostsza, jak najkrótsza. Jeszcze wcześniej, miałem Ferguson Ariva 252, który lepiej i trafniej rozróżniał kodowane/niekodowane, a także lepiej odróżniał kanały TV od innych, przy czym do Radio wrzucał wszystko, co nie jest kanałem przesyłającym obraz, więc w TV było całkiem OK od razu, a w Radio był śmietnik.

Posiadany tuner jest prawie idealny na moje potrzeby, ale Timeshift działa tak sobie, a HbbTV w ogóle nie działa. W tym tunerze udało mi się strojenie uprościć na ile się da. Kasuje, robię strojenie automatyczne, zaciągam do kompa pliki za pomocą DreamBoxEdit, potem odpalam swój program, który sortuje kanały, wgrywam z powrotem do tunera, sprawdzam prawidłowość przyporządkowania każdego programu, koryguję w DreamBoxEdit, ponownie wgrywam do tunera i tyle.

Chodzi o to, czy do powyższych celów, najlepiej kupić jeszcze raz Uclan Ustym 4K Pro, czy inny oparty na E2, czy zupełnie coś innego?
  • REKLAMA
  • #2 20946381
    berthold61
    Poziom 28  
    Ocena: 308
    W uklan możesz pobrać listę kanałów jaką chcesz ja lubię od kol jakitaki , oscam możesz zainstalować a radio pobrać w bukiecie jeśli wiesz co to jest a tam masz tysiąc stacji w osobnej liście więc uważam że to dobry sprzęt,
  • #3 20946398
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2917
    Jak tego Pro się pozbędziesz to kup Ustym 4K Combo_OTT_Denys_OS.
    Ma wszystko co potrzeba , jest Combo.
    @berthold61
    Cytat:
    W uklan

Pisze się Uclan, uClan a listę robi się samemu.
  • REKLAMA
  • #4 20946442
    berthold61
    Poziom 28  
    Po co listę samemu skoro jest ich pełno do pobrania w aktualizacjach ,mnie one pasują
  • #5 20946486
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Ocena: 887
    Wystarczy sprzedać stary tuner i kupić nowsza wersję zmieniając producenta np. na najnowszą wersję Octagon SF8008 SUPREME 4K , ma możliwość montażu dysku m.2.
    Można też kupić standardowy tuner uClan D-Box 4K CI+.

Życzenia odnośnie HbbTV ( zapomnij możesz sobei pomarzyć ) i obsługi to masz strasznie wygórowane bo to nie zależy od tunera tylko od użytkownika który nie potrafi po prostu odpowiednio skonfigurować sobie systemu pod siebie.
    Jak to się mówi twój tuner to twój problem, widocznie nie masz po prostu pojęcia jak jak sobie poszukać gotowe listy kanałów albo nie potrafisz obsługiwać najprostszych dostępnych programów do edycji list.

Jak nie chcesz się wkopać w beznadziejną obsługę to nigdy nie kupuj tunera tylko na Denys OS.
  • REKLAMA
  • #6 20947473
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    tomaszlonski napisał:
    Życzenia odnośnie HbbTV ( zapomnij możesz sobei pomarzyć ) i obsługi to masz strasznie wygórowane bo to nie zależy od tunera tylko od użytkownika który nie potrafi po prostu odpowiednio skonfigurować sobie systemu pod siebie.

Hbb nie jest "must have", ale ZTCW, każdy odbiornik powinien mieć HBB, nawet w jakimś rozporządzeniu jest to napisane, w jakiej wersji. Czy Hbb to już jest coś standardowego, jak np. teletekst w latach 90 (każdy jeden telewizor z pilotem kupiony w latach 90 miał teletekst), czy nadal w powijakach i rzadko który odbiornik (telewizor lub tuner) to to dobrze obsługuje.

tomaszlonski napisał:
    Jak to się mówi twój tuner to twój problem, widocznie nie masz po prostu pojęcia jak jak sobie poszukać gotowe listy kanałów albo nie potrafisz obsługiwać najprostszych dostępnych programów do edycji list.

Nawet, jeżeli to prawda i niezbędną wiedzę da się nadrobić wykorzystując www.google.com, to czy w wymienionych przeze mnie punktach jest coś nietypowego? Jeżeli tak, to co? Jeżeli zawarłem coś nietypowego, czego prawie nikt nie używa, to ja rozumiem, że potrzebna jest specjalistyczna wiedza, żeby to uruchomić i mieć. Zawsze mi się wydawało, że oglądanie telewizji wykorzystującej współczesne standardy, nagrywanie i timeshift to są standardowe funkcje tunera.

HbbTV sobie daruję, nie jest mi to aż tak potrzebne, ale skoro jest możliwe, to lepiej, żeby był. Już kiedyś pytałem się o HBB do swojego tunera i uzyskałem odpowiedź, że to najwyczajniej w świecie nie jest to możliwe, bo Enigma2 nie obsługuje bieżącej wersji i nic nie zapowiada, żeby miał obsługiwać (chyba, że już dorobili bieżącą wersję lub powstała biblioteka, którą wystarczy wgrać). Nie jest to kwestia wgrania jakiegoś softu lub zmiany ustawień.

Timeshift - w Ferguson Ariva działał bardzo dobrze z sygnałem SD, z HD działał tak sobie (raz czy dwa razy na minutę wycinał sekundę nagrania, utrudniał przełączanie kanałów), a w uClan działa z każdym sygnałem, jednak przewijanie działa koślawo. W zastosowaniu takim, że coś przegapiłem, cofnę 10 sekund i jeszcze raz zobaczę to nie bardzo, jak już, to cofnie się o minutę, ale z drugiej strony to nie jest aż taki wielki problem. Dyskutowałem o tym i dowiedziałem się, że ten sprzęt nie da rady, że trzeba było kupić "mocniejszy" tuner, który kosztuje 2 lub 3 razy tyle.

tomaszlonski napisał:
    Jak nie chcesz się wkopać w beznadziejną obsługę to nigdy nie kupuj tunera tylko na Denys OS.

Już jakiś czas temu, ktoś doradzał mi, żeby wymienić domyślny OpenATV na jakiś inny program. Potem odłożyłem temat na później i zapomniałem o tym. To nie było w kontekście jakiegoś konkretnego problemu z użytkowaniem, tylko tak ogólnikowo, że ten inny program jest lepszy od OpenATV. Jaki to mógł być program?
  • #7 20949082
    berthold61
    Poziom 28  
    Jak masz ten tuner podłączony kablem LAN (internet) to wył tuner wciśnij guzik z przodu trzymaj jednocześnie zał tuner i trzymaj aż wyskoczy ci update a potem wybierz instalacja z sieci i pobierz HYPERION 9,3 po instalacji wszystkiego wejdź w blu panel i tam masz ikonka aktualicaje a w niej i system oraz listy kanałów tych list tam masz od liku polecam jakitaki co miesiąc nowa ,jak by co to pisz , wg mnie najlepsze oprogramowanie do uclana to hyperion .
  • #8 20949463
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    LeDy napisał:
    Jak tego Pro się pozbędziesz to kup Ustym 4K Combo_OTT_Denys_OS.

tomaszlonski napisał:

Widze, że co do Denys, zdania są podzielone.

W międzyczasie doszukałem się, że kiedyś polecono mi BlackHole, ale mój tuner tego nie obsłuży.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3740016.html#19000664
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic3872740.html#19886154

Czy może sam sprzęt jest OK, tylko Denys można i warto wymienić na inny system i jaki system?

berthold61 napisał:
    Jak masz ten tuner podłączony kablem LAN (internet) to wył tuner wciśnij guzik z przodu trzymaj jednocześnie zał tuner i trzymaj aż wyskoczy ci update a potem wybierz instalacja z sieci i pobierz HYPERION 9,3 po instalacji wszystkiego wejdź w blu panel i tam masz ikonka aktualicaje a w niej i system oraz listy kanałów tych list tam masz od liku polecam jakitaki co miesiąc nowa ,jak by co to pisz , wg mnie najlepsze oprogramowanie do uclana to hyperion .

Czy po wykonaniu tych czynności, trzeba przywrócić ustawienia fabryczne i wszystko od początku ustawiać i dostrajać stacje (lub ewentualnie ponownie wgrać listę z internetu)? Czy dostanę multiboot, czy ATV zostanie trwale zastąpiony Hyperion?
  • #9 20949697
    berthold61
    Poziom 28  
    ATV możesz zostawić lub skasować zależy co tam chcesz w hyperion wszystko dużo lepiej się ustawia nie trzeba czegoś gdzieś pobierać wszystko robisz z tunera , wejdź na forum zukon mod tam masz wszystko za rączkę i największa fajtłapa sobie poradzi bez obrazy oczywiście , naprawdo warto przejść na hyperiona o wiele logiczniejszy i wszystko dostępne z poziomu tunera bez szukania po necie , oscam oraz oscam config zainstaluj i droga ci się otwiera ale to na PW
  • #10 20950259
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Do Hyperiona musi sie przyzwyczaić, to jedyny system na enigma2 robiony dla Polskich odbiorców. Odwiedzenie forum nie zaszkodzi: www.zukon.pl

@andrzejlisek nic nie trzeba resetować bo to inny system , należy go tylko zainstalować i konfigurować od podstaw. Hyperion zwykle jest wymagany jako pierwszy system we flash ale czasami można zainstalować jako inny.

Odnośnie DenysOS to nie jest taki zły ale nie spełnia wymagań jakie chcesz. Enigma2 spełnia ale należy opanować obsługę nie w obrębie jednego systemu tylko kilku dostępnych bo każdy oferuje co innego.

Wracając do tematu aktualizacji kanałów to sam korzystam z pluginu jak i możliwością wolnego oprogramowania w którym mozna sobie samemu wprowadzać zmiany w kodzie to dla swoich klientów oferuję własne listy programów które same się ściągają w razie aktualizacji transponderów. Zwykle maja kolejność kanałów operatora .
    Nie muszą sami szukać poprawek tylko automatycznie jeśli potrzeba raz w tygodniu uaktualniam im odpowiednią listę którą poprawiam u siebie w domu. Co oni zrobią z konfiguracją czy ustawieniami listy to już mnie nie obchodzi bo to ich wybór. Jeśli maja problemy to dzwonią i dodaję odpowiedni brakujący kanał, po prostu współpraca użytkowników dla których mogę sobie indywidualnie dopasować listy.

Sprawdzałeś w ogóle jak działają pluginy ? Dostępnych masz kilka : s4aUpdater, Bouquet Maker itp.?

Odwiedź lepiej forum sat4all i tam pytaj o problemy.
  • #11 20950541
    andrzejlisek
    Poziom 32  
    tomaszlonski napisał:
    Odnośnie DenysOS to nie jest taki zły ale nie spełnia wymagań jakie chcesz. Enigma2 spełnia ale należy opanować obsługę nie w obrębie jednego systemu tylko kilku dostępnych bo każdy oferuje co innego.

Których z wypisanych przeze mnie punktów nie ma w DenysOS?

tomaszlonski napisał:
    Sprawdzałeś w ogóle jak działają pluginy ? Dostępnych masz kilka : s4aUpdater, Bouquet Maker itp.?

Odwiedź lepiej forum sat4all i tam pytaj o problemy.

Nie sprawdziałem dokładnie, tzn instalowałem jakieś, typu blindscan i pare innych z oficjalnego repozytorium, ale tych konkretnych (jeszcze) nie testowałem.
  • #12 20950849
    LeDy
    Poziom 43  
    Ja mam Ustym z Denys_OS i , moim zdaniem, jest to jedyny, normalny system.
    Tam jest wszystko proste, logiczne, intuicyjne, jak w Arivach, Cryptoboxach.
    Niczego nie potrzeba dogrywać, bo wszystko w nim jest.
    Używałem Ustym do SAT i naziemnej . Taki powinien być dekoder dla normalnego użytkownika.
  • #13 20951970
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    No tak ale robisz w nim wszystko sam bo potrafisz i chcesz, oczywiści im dłużej go masz tym mniej czasu tracisz na konfigurację nowych programów czy poprawki kanałów. W końcu to są najprostsze i najbardziej potrzebne czynności do obsługi w tunerze.
    U mnie znajomi kręcą nosem na ten system i niestety pozostają przy enigmie2 zwykle to są starzy użytkownicy nBoxów, a szkoda. :/

@andrzejlisek masz przecież Denys OS to jaki problem sobie sprawdzić, @LeDy poleca.
  • REKLAMA
  • #14 20952060
    berthold61
    Poziom 28  
    LeDy napisał:
    Używałem Ustym do SAT i naziemnej . Taki powinien być dekoder dla normalnego użytkownika.

Muszę go koniecznie sprawdzić , z sieci mi nie instaluje ale z pendriva to zrobię z czystej ciekawości , ja testowałem kilka i tak po prawdzie ani jeden się nie nadawał dla mnie bo za dużo grzebaniny szukania programów czy to oscam czy list kanałów dlatego dosyć długo siedzę na hyperion od 7 do obecnego 9,3 bo wszystko z guzika się robi czy to listy kanałów czy oscamy pluginy inne bzdety ale tego denysa muszę sprawdzić na bank.
  • #15 20952494
    LeDy
    Poziom 43  
    berthold61 napisał:
    LeDy napisał:

Muszę go koniecznie sprawdzić , z sieci mi nie instaluje ale z pendriva to zrobię z czystej ciekawości , ja testowałem kilka i tak po prawdzie ani jeden się nie nadawał dla mnie bo za dużo grzebaniny szukania programów czy to oscam czy list kanałów dlatego dosyć długo siedzę na hyperion od 7 do obecnego 9,3 bo wszystko z guzika się robi czy to listy kanałów czy oscamy pluginy inne bzdety ale tego denysa muszę sprawdzić na bank.

Z sieci musisz mieć włączone powiadomienia lub wejść i pobrać ręcznie. Listę , jak raz miałeś to tylko przeszukujesz i dokładasz, nowe, usuwasz nieaktywne, w miejsce jakie chcesz. Możesz robić to "hurtowo" Ile, tysięcy?, te gotowe listy mają programów? Moja ma ok. 400(HB)
  • #16 20953546
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    Uważaj bo są różne instalki a jedna nawet czyści wszystkie sloty w recovery !

Jak ściągasz i instalujesz .den to wyczyści, jak wgrywasz w inny slot niż pierwszy to tylko instalki *mmc.zip
  • #17 20953622
    berthold61
    Poziom 28  
    A z USB też jakieś niebezpieczeństwo ?
  • #18 20953728
    tomaszlonski
    Poziom 38  
    USB jest do slotów.

Często by działało online musisz mieć pena fat32 podłączonego do USB.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje tunera satelitarnego i naziemnego, który obsługuje 4K, DTV-T2, HEVC, ma funkcję Timeshift, a także umożliwia łatwe strojenie kanałów. W dyskusji polecane są różne modele, w tym Uclan Ustym 4K Combo_OTT oraz Octagon SF8008 SUPREME 4K. Uczestnicy rozmowy podkreślają znaczenie oprogramowania, sugerując Hyperion jako lepszą alternatywę dla Denys OS, ze względu na łatwość konfiguracji i dostępność aktualizacji kanałów. Wskazano również na możliwość korzystania z gotowych list kanałów oraz na różnice w obsłudze między systemami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA