logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór między PLAY a Orange dla LTE - porównanie zasięgu i testów

i4mm4d 06 Lut 2024 13:40 5427 8
REKLAMA
  • #1 20947804
    i4mm4d
    Poziom 3  
    Witam. Poproszę o poradę :D
    Do tej pory miałem słaby internet od lokalnego dostawcy, ale obecny wiatr i deszcz sprawił, że nawet tych słabych parametrów nie są w stanie mi zapewnić, więc podziękuje im za współpracę i wybiorę jedną z ofert "ogólnopolskich". Biorę pod uwagę PLAY lub Orange. BTS Playa mam 400m od domu, BTS Orange 1.5km od domu. Teren wiejskiego osiedla domów jednorodzinnych.

Zrobiłem mały test przykładając telefon z kartą play/orange do okna dachowego, dom dwupiętrowy. Godzina 13, deszcze i wiatr, więc warunki średnie. Poniżej wyniki.

play:
    Wybór między PLAY a Orange dla LTE - porównanie zasięgu i testów Wybór między PLAY a Orange dla LTE - porównanie zasięgu i testów

orange:
    Wybór między PLAY a Orange dla LTE - porównanie zasięgu i testów Wybór między PLAY a Orange dla LTE - porównanie zasięgu i testów

Wydaje mi się, że powinienem wybrać ofertę Play, bo mam bliżej i wyniki testów to potwierdzają, ale może macie inne zdanie. Nie jestem znawcą tematu.
    Czy przy takich parametrach i odległości warto kupować dodatkową antenę na dach, czy zwykly router np TP-Link Archer AX73 zawieszony pod oknem dachowym wystarczy? Nie zależy mi na śrubowaniu wyników za wszelką cenę, raczej optymalny koszt do możliwości technicznych w tym miejscu.
    Czy dla tych pasm Playa, warto kupować router z agregacją pasm? Czy wynik speedtestu z porządnym routerem będzie podobny do tego ze smartfonu?
    Będę wdzięczny za wszelkie rady dotyczące sprzętu, router, lub router z anteną. Z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20947862
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #3 20948429
    i4mm4d
    Poziom 3  
    Dzięki za odpowiedź. Zakładając, ze wybrałem Play i router bez anteny, ale chciałbym mieć możliwość podpięcia anteny w razie potrzeby, to jaki router polecacie? Chciałbym by miał tę agregacje pasm, i w miarę ogarnął zasięgiem WIFI cały dom. Nie musi być idealnie, bo do tej pory ogarniał to stary router tplinka za 100zł (https://www.tp-link.com/pl/home-networking/wifi-router/tl-wr740n/). Budżet myślę że do 1000zł.
    Czy taki ZTE MF297D będzie odpowiedni? A jeśli tak, to czy macie jakieś doświadczenia z tymi powystawowymi od "mobilny.net.pl", można je śmiało kupować czy to jakieś felerne egzemplarze?
    https://www.mobilny.net.pl/zte-mf297d-p-184.html
  • #4 20948441
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20948458
    i4mm4d
    Poziom 3  
    Trochę tak mam bo okno dachowe jest na środku dwuspadowego dachu, więc jakby po środku domu. Jedynie wysokość może być problematyczna bo to strych, potem piętro i parter. Chciałbym na parterze chociaż 50% potencjału ze źródła-routera na strychu. To możliwe?
  • REKLAMA
  • #6 20948484
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    A ja chcialbym zobaczyć test PLAY wewnatrz domu ale o tej porze.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 20948497
    i4mm4d
    Poziom 3  
    Proszę:
    Ekran aplikacji mobilnej z informacjami o sieci komórkowej LTE. Zrzut ekranu wyników testu prędkości internetu pokazujący prędkości pobierania i wysyłania oraz ping.
  • REKLAMA
  • #8 20948512
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5754
    Tak jak myślalem stacja wieczorem moze być przytkana, to mobilny maszt bez LTE2600.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 20948558
    i4mm4d
    Poziom 3  
    Maszt z LTE 2600 PLAYA mam około 2km od domu, ale nie wiem czy warto kierować się w tę stronę.
    Chyba zamówię jakiś router, a potem antenę i będę po prostu próbował na prepaidowej karcie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wybór między operatorami PLAY a Orange dla LTE, biorąc pod uwagę zasięg i wyniki testów. BTS PLAY znajduje się 400 m od domu, a BTS Orange 1,5 km. Testy przeprowadzone w trudnych warunkach pogodowych sugerują lepsze parametry dla PLAY. Odpowiedzi wskazują, że router z możliwością podłączenia anteny zewnętrznej może poprawić jakość sygnału. Użytkownik pyta o rekomendacje routerów, preferując model z agregacją pasm do 1000 zł. Proponowane są różne modele, w tym ZTE MF297D oraz LTE5398-M904, z sugestią użycia dodatkowego routera dla lepszego zasięgu WiFi w domu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA