logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak efektywnie zwiększyć płynność gier na PC z i7-6700K, GTX 1070 Ti?

Gazylion 06 Lut 2024 21:26 468 18
REKLAMA
  • #1 20948606
    Gazylion
    Poziom 6  
    Ocena: 1

Witam,
    chciałbym dokonać upgrade mojego komputera i przychodzę do was z następującym pytaniem:

Co muszę zmienić, aby najefektywniej podnieść jakość w grach? Ogólnie głównym problemem jest to, że chciałbym grać w trochę nowsze tytuły w płynnej jakości. Nawet nie zależy mi na tym, żeby grafika była na ustawieniach ULTRA, tylko żeby gra była płynna, czyli bez żadnych ścinek, i na tym najbardziej mi zależy. Dodam, że posiadam 2 monitory, co może skutkować spadkiem płynności (aczkolwiek nie wiem, czy to jest problemem), oraz budżet, jaki posiadam, to 1000 zł. Chciałbym dokonać upgrade'u z części używanych, a oto moja specyfikacja:

CPU: Intel Core i7-6700K
    GPU: NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti
    Pamięć: Thermaltake DDR4-3200 (1600 MHz) 2x8 GB
    Płyta główna: Asus STRIX Z270F GAMING
    Dyski: Crucial P5 Plus NVMe PCIe M.2 1TB oraz jakiś HDD 1TB
    Chłodzenie: Silver Monkey X SNOWY BLACKOUT 360 3x120 mm
    Zasilacz: Corsair CX600

Ogólnie, jeżeli mogę sobie pozwolić na jakieś OC, które może przyczynić się do znacznej poprawy jakości, jestem otwarty na propozycję i wtedy nie będę rozważał wymiany sprzętu. Niestety, na tym totalnie się już nie znam, więc jeśli ktoś mógłby powiedzieć, co z czym się je, byłbym bardzo wdzięczny.

Z góry dziękuję oraz pozdrawiam serdecznie.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 20948854
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3547
    Jeżeli gry to najpierw do wymiany karta graficzna - chociażby coś pokroju RX6600XT/RX6650XT/RX7600.

Dobierasz $ to wymienisz płytę i procesor.
  • #6 20948874
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 260
    Nic Ci nie poprawi płynności, poza wymianą podzespołów na wydajniejsze. OC aktualnie nie zrobi zasadniczej różnicy, nie po tylu latach. Chociaż może gdybyś wymienił kartę graficzną, udało by Ci się trochę podgonić CPU za pomocą OC?

Jeśli wymienisz GPU, będziesz w stanie dokładać więcej efektów graficznych i grać w wyższych rozdzielczościach, ale wysoki klatkarz będzie poza Twoim zasięgiem z powodu CPU.

Jeśli wymienisz CPU (a wiec i cała platformę), będziesz mógł osiągać wyzsze klatkarze, ale tylko z bardzo mala iloscoa efektów graficznych i w niskich rozdzielczościach, bo kartę graficzną masz bardzo starą i już niezbyt wydajną do nowych gier, w dużej mierze z powodu sterownikow, mocy zdaje się jeszcze trochę w sobie ma.

W jakiej rozdzielczości grasz?
  • #8 20949445
    Gazylion
    Poziom 6  
    Najbardziej chodzi mi o płynność w grach więc nie zależy mi aż tak na rozdzielczości, FullHD w zupełności mi wystarcza. Czyli mówicie, że najlepszym rozwiązaniem jest wymiana najpierw procesora? I czy wymiana go na Ryzena 5 5600 będzie dużym upgradem?
  • #9 20949610
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 932
    Uruchom wymagającą grę i zobacz który komponent jest obciążony maksymalnie procesor czy grafika GPU ?
  • #10 20949657
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3344
    Jakie gry i na jakiej rozdzielczości chcesz odpalać? O opcji ray tracing zapomnij (nie ta generacja karty graficznej). Cyberpunka na 1080i powinno stabilnie na wysokich ustawienia trzymać na 50 fps. Wiedzmin 3 bardziej obciąża grafikę ale też powinno na 50-60 fps trzymać. Ja mam i7-4790 i gtx 1660 super tylko że gram na 1680 x 1050 i jakoś nie ma przycięć. Jedynie są spadki do 20 fps na centrum dogtown w cyberpunku 2077 (procesor nie wyrabia na dużej liczbie NPC-ów i samochodów).
  • #11 20949688
    n.vision
    Poziom 31  
    Ocena: 260
    Gazylion napisał:
    Najbardziej chodzi mi o płynność w grach więc nie zależy mi aż tak na rozdzielczości, FullHD w zupełności mi wystarcza. Czyli mówicie, że najlepszym rozwiązaniem jest wymiana najpierw procesora? I czy wymiana go na Ryzena 5 5600 będzie dużym upgradem?

Mi to trochę śmierdzi. Słuchaj, a może nie chodzi Ci nawet o ilość klatek, tylko o to że obraz jest nierówno wyświetlany? Jest taki paskudny efekt "rwania obrazu", szczególnie kiedy procesor nie domaga, albo kiedy dysk doczytuje dane w trakcie dużego obciążenia w tle. Miałem coś takiego kiedy używałem i5 4460, przesiadka na i7 4770 nie podniosła liczby klatek zasadniczo, ale płynność wzrosła drastycznie. Nie wiem dokładnie jak to jest dzisiaj, bo niedługo później wymieniłem na i5 11400f i nie mam już z tym problemu.

Próbowałeś używać vsynch? Ograniczać liczbę klatek? W co Ty w ogóle grasz, w jakich sytuacjach Ci to przeszkadza? Czy dla Ciebie dobrą opcją jest np. 60 klatek ale bardzo płynne? Albo 45 równych klatek? Co dokładnie masz na myśli mówiąc, że płynność jest niezadowalająca?

Mi osobiście trudno powiedzieć czy Ryzen 5600 to jest dobry wybór, widziałem testy porównawcze i w grach nie jest zasadniczo szybszy od i7 6700k
    https://www.youtube.com/watch?v=crMMksXscRA
    ...ale ma 2 rdzenie więcej i to może robić różnicę w niektórych scenariuszach.

Może masz jakiś problem z oprogramowaniem? Weź opisz co się dokładnie dzieje, w co grasz i czy Ci chodzi o ścinki, czy o niski klatkarz, czy o co właściwie? Żeby się nie okazało że wydasz 1500zł na sprzęt, a problemem będzie program pracujący w tle, 10 letni Windows, albo paskudnie zoptymalizowana gra

EDIT: Starym sprawdzonym sposobem na zwiększenie płynności (czyli równości wyświetlania klatek) jest ograniczanie ich zewnętrznym programem, używałem kiedyś do tego Riva Tuner Static Server. Niestety Nvidia nie oferuje niczego podobnego w swoich sterownikach. Takie rozwiązanie zmniejsza liczbę klatek, wymaga trochę grzebania, ale w wielu scenariuszach zasadniczo podnosi równość ich wyświetlania i efekt bywa bardzo przyjemny dla oka.
  • REKLAMA
  • #12 20949702
    Kasek21
    Poziom 43  
    To co wyżej i przy okazji: Zainstaluj i uruchom HWiNFO64 (sensors only), następnie włącz grę, pograj z 10-20min. i zamieść screen z programu.
  • #13 20949803
    turkuc11
    Spec od komputerów
    Ocena: 1915
    n.vision napisał:
    w grach nie jest zasadniczo szybszy od i7 6700k

Jest szybszy od 10400F czy 11400F, a co dopiero od starego 6700K.
  • REKLAMA
  • #15 20952988
    Gazylion
    Poziom 6  
    @n.vision

Dokładnie o te paskudne rwania obrazu mi chodzi, wybacz że wcześniej tego nie potrafiłem opisać, ale tak o to mi zdecydowanie chodzi. Chciałbym zdecydowanie się ich pozbyć lecz nie wiem jak. Tutaj zamieszczam screeny z programu HwInfo podczas grania 15 min w Elden Ringa + 15 min w GoW.

Zrzuty ekranu z programu HWiNFO pokazujące statystyki systemowe podczas grania. Zrzut ekranu programu HwInfo, pokazujący dane dotyczące procesora i temperatury systemu podczas gry. Zrzut ekranu z programu HWiNFO przedstawiający parametry systemu podczas grania. Zrzut ekranu programu HWiNFO pokazujący dane dotyczące GPU i innych parametrów systemowych podczas grania.
  • #16 20953027
    ITSpec.

Poziom 42  
    Ocena: 741
    Mówiłem, że to raczej procesor będzie większym problemem, 100% użycia.
    GPU oczywiście podobnie, ale w grach tak właśnie powinno być. CPU ma być mniej wykorzystywany.
    GPU się grzeje trochę, 95 stopni hotspot.
    Konto firmowe:
    Sprawny Komputer Tomasz Kokoszewski
    Patriotów 50, Warszawa, 04-912 | Strona WWW: https://sprawnykomputer.com.pl
  • Pomocny post
    #17 20953043
    Kasek21
    Poziom 43  
    A ile to masz maksymalnie FPS w grze bo w HWInfo widać, że sporo.

Może włącz Vsync i wtedy zobacz bo CPU będzie miał wtedy zdecydowanie lżej. No i najważniejsze nie powinno być takich spadków.

Grasz w 1080p na monitorze 60Hz, tak?

Panel sterowania Nvidia -> Zarządzanie ustawieniami 3D -> Synchronizacja pionowa -> Włącz.

Jeżeli FPS często spada poniżej 60FPS to włącz tryb Adaptacyjny.

Na bieżąco parametr FPS można sprawdzać na ekranie monitora po zainstalowaniu oprogramowania MSI Afterburnner.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik z procesorem Intel Core i7-6700K i kartą graficzną NVIDIA GeForce GTX 1070 Ti poszukiwał sposobów na poprawę płynności gier na PC. W odpowiedziach zasugerowano, że kluczowym krokiem jest wymiana karty graficznej na nowszy model, np. RX 6600XT, RX 6650XT lub RX 7600, ponieważ obecna karta staje się ograniczeniem w nowych tytułach. Wymiana procesora na Ryzen 5 5600 również została rozważona, ale podkreślono, że CPU może być wąskim gardłem. Użytkownik zauważył problemy z "rywaniem obrazu", co sugerowało, że procesor jest przeciążony. Ostatecznie, zmiana ustawień Vsync poprawiła jakość gry, co potwierdziło, że problem leżał w synchronizacji klatek.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA