logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przeróbka/dodanie tranzystora NPN BC548 dla detektora wycieków wody Tuya Wifi CB3S

belveder79 11 Lut 2024 12:06 1968 4

TL;DR LABEL_AI_GENERATED

• Przeróbka detektora wycieków wody Tuya WiFi CB3S z AliExpress, aby lokalnie wybudzał się po dotknięciu czujnika.
  • Zastosowano tranzystor NPN BC548 z rezystorem 10 kΩ między czujnikiem a płytką, co pozwoliło obejść problem uśpienia.
  • Urządzenie działa na 2 baterie AAA, a identyfikacja płytki wskazuje BK7231N w module CB3S.
  • Modyfikacja działa zgodnie z oczekiwaniami: detektor zasypia i budzi się po dotknięciu sensora.
  • Wyciąg z narzędzia flashującego jest niepełny, bo pomija przekaźnik/brzęczyk, więc trzeba go dodać i odpowiednio skonfigurować piny.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
Treść została przetłumaczona angielski » polski Zobacz oryginalną wersję tematu
Słuchaj:
  • Właśnie zakupiłem kolejny detektor wycieków wody WiFi z Aliexpress

https://de.aliexpress.com/item/1005005754072819.html

Detektor wycieków wody WiFi z białym czujnikiem i przewodem na tle mapy.

co jest trochę inne niż Ten jeden tutaj, ale zasadniczo działa w ten sam sposób.

Detektor wycieków wody WiFi z otwartą obudową i pudełkiem. Zbliżenie na płytkę drukowaną detektora wycieków wody z oznaczeniami połączeń 3.3V, TX, RX i Gnd.

Zasilany jest na 2 baterie AAA i tak jak w poprzednim poście po prostu zasypia, ale się nie budzi.

Aby to zadziałało, postępowałem zgodnie z tą samą procedurą, co w górnym poście i użyłem tranzystora BC548 NPN o napięciu pomiędzy 3,3 V (rezystor +10 k), jeden pin od czujnika do podstawy, a drugi do złącza na płycie.

Działa zgodnie z oczekiwaniami - zasypia, budzi się po dotknięciu czujnika.

Zbliżenie na płytkę drukowaną detektora wycieków wody z widocznymi podzespołami elektronicznymi i przewodami.

Wyciągnięcie z narzędzia do flashowania jest niekompletne i pomija przekaźnik, ponieważ płytka ma również brzęczyk na dole. Aby go użyć, musisz dodać go jako przekaźnik i odpowiednio skonfigurować w następujący sposób:

{
      "vendor": "Tuya",
      "bDetailed": "0",
      "name": "Tuya WiFi Smart Water Leakage Detector (CB3S, no TuyaMCU)",
      "model": "unknown",
      "chip": "BK7231N",
      "board": "CB3S",
      "flags": "0",
      "keywords": [
        "water leakage",
        "CB3S",
        "Aliexpress"
      ],
      "pins": {
        "7": "Rel;0",
        "8": "DoorSnsrWSleep_nPup;0",
        "14": "BAT_Relay;1",
        "23": "BAT_ADC;1",
        "24": "Btn;0",
        "26": "WiFiLED_n;0"
      },
      "command": "",
      "image": "https://obrazki.elektroda.pl/1396778400_1707649738.jpg",
      "wiki": "https://www.elektroda.com/rtvforum/viewtopic.php?p=20955712"
    }

Nie wiem jak jest ze zużyciem baterii. NIE mam żadnego niestandardowego skryptu, więc zobaczę, jak długo „przeżyje” bez poprawiania go.

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    belveder79
    Poziom 6  
    belveder79 napisał 15 postów o ocenie 2, pomógł 1 razy. Jest z nami od 2023 roku.
  • REKLAMA
  • #2 20957109
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12953
    Chociaż rzeczywiście uważam, że wykonałeś dobrą robotę przy modyfikacji, nie jestem pewien, czy naprawdę była ona wymagana. Myślę, że prawidłowe ustawienie pinów (podciąganie, ściąganie lub brak) z odpowiednim ustawieniem DSEdge (DSEdge 0 lub DSEdge 1 lub DSEdge 2) działałoby wystarczająco dobrze w OpenBeken. Widziałem już czujnik drzwi, który również na początku wydawał się nie być w stanie wybudzić się z jednego określonego stanu, ale okazało się, że muszę zmienić tylko ustawienie DSEdge. Aby uzyskać więcej informacji, możesz przeszukać inne tematy:
    https://www.elektroda.com/rtvforum/find.php?q=DSEdge
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20957358
    belveder79
    Poziom 6  
    Ocena: 2

Dzięki...

Masz całkowitą rację. Jestem pewien, że musi to działać z odpowiednimi ustawieniami w OpenBeken, dotyczącymi niektórych parametrów DSEdge i tym podobnych, ponieważ niezmodyfikowana konfiguracja działa również z oprogramowaniem Tuya... Openbeken z pewnością ma wymagane funkcje... Podobnie jak w innym poście, tak było nie działa ze standardowymi ustawieniami nPup itp. z konfiguracji modułu. Nie może więc obejść się bez ustawień niestandardowych...

Moim głównym problemem jest ogólna łączność chipsetów dotycząca Wi-Fi z OpenBeken. Ponieważ one (dowolne z nich, CBU, CB3S itp.) w ogóle nie łączą się z moją siecią, zabawa z ustawieniami jest naprawdę czasochłonnym zadaniem. Nie znalazłem jeszcze obejścia, więc ogólnie rzecz biorąc, czujniki Tuya są obecnie raczej czymś, czym się interesuję, a nie prawdziwym rozwiązaniem...
  • REKLAMA
  • #4 20957427
    p.kaczmarek2
    Moderator Smart Home
    Ocena: 12953
    Czy Twoje Wi-Fi jest zatłoczone. Czy próbowałeś zmienić ustawienie kanału WiFI lub przenieść czujniki bliżej routera?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 20957434
    belveder79
    Poziom 6  
    Ocena: 2

Pisałem o swoich doświadczeniach z czujnikami drzwiowymi Tutaj .

Rzeczywiście mam około 50 urządzeń w mojej sieci, ale w zasadzie mogę (i zrobiłem to) dodać kolejnych 20-40 urządzeń, od telefonów komórkowych po laptopy i inne. Żaden nie miał żadnego problemu, ale OpenBeken po prostu przez większość czasu w ogóle nie łączy się lub trwa to prawie wiecznie.

Dodano po 25 [minutach]:

Zwykle pracuję w sieci w trybie 802.11b/g/n. Mogę powiedzieć, że gdy uruchamiam sieć tylko w trybie 802.11b/g, działa ona znacznie lepiej – nie świetnie, ale przynajmniej w 80% przypadków otrzymuję połączenie w ciągu 60 sekund, w jakich urządzenie powinno to zrobić żyć na baterii....
Słuchaj:
REKLAMA