logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ford Focus Mk-1: Spryskiwacze nie działają, brak dźwięku pompki - co robić?

pinochio 11 Lut 2024 23:38 1116 3
REKLAMA
  • #1 20957237
    pinochio
    Poziom 11  
    Ocena: 76
    Witam, nie miałem chyba odpowiedniego płynu i pewno mi zamarzł. Nie działają mi spryskiwacze, nie słychać działania pompki, jak sobie z tym poradzić, co mogę sprawdzić? Płyn nie ucieka, dolałem zimowego, jest teraz ciepło, spryskiwacze nadal nie działają i pompka nie brzęczy.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 20957241
    pinochio
    Poziom 11  
    Ok, podjadę do kolegi mechanika i odkręci mi koło i nadkole i poproszę, żeby to sprawdził.
  • #4 21312785
    pinochio
    Poziom 11  
    Pisałem w innym temacie, że 8 miesięcy mnie nie było w kraju i samochód przez ten czas stał w garażu. Teraz po przyjeździe do kraju dopiero zabrałem się za wymianę tej pompki do spryskiwaczy, kosztowała nowa zaledwie 30 zł. Podłączyłem tak jak stara była, kostka ma drucik z przodu, który się naciska, żeby kostkę można było wyjąć. Przewody gumowe podłączyłem tak samo jak w starej były podłączone, trudno byłoby się pomylić, bo jeden, ten z przodu był bardziej biały. Na sucho sprawdziłem, że pompka brzęczy, potem tylko się dziwiłem, że jakoś to dziwnie działa, bo naciskanie spryskiwacza na przednią szybę wyzwalało wodę na tylną szybę. Zajarzyłem dopiero, jak już koło założyłem. Dzisiaj od nowa rozbieram, sprawdzam, wszystko poprawnie było założone, kostka, wężyki, tak jak w starej. Przełożyłem wężyki i jest ok. Czy jest możliwe, że nowa pompka kręci w odwrotne strony?

Zdjęcie pompki spryskiwacza w samochodzie.
    Stara pompka

Ręka trzyma pompki do spryskiwaczy obok samochodu.
    Nowa pompka
REKLAMA