Mam 4 diody 10 A, jak mocny będzie cały mostek? Wiem, że w mostkach trójfazowych jest współczynnik 2,8, ale nie mogę odnaleźć, jak to wygląda w mostkach jednofazowych. Pozdrawiam.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamDaris napisał:Cześć, czy to ma znaczenie? Rozważam hipotetyczny układ. Diody 10 A.
Daris napisał:Bardziej mi chodziło o określenie, czy prąd całego mostka będzie większy, taki sam czy mniejszy niż pojedynczej diody.
Daris napisał:Wpis #9.Bardziej mi chodziło o określenie, czy prąd całego mostka będzie większy, taki sam czy mniejszy niż pojedynczej diody.
Cytat:Jak diody są 10 A, to na wyjściu mostka jednofazowego możesz uzyskać 20 A (bo pracują na przemian).
jarekgol napisał:Że na przemian to ok, może wytrzymać więcej niż 10, ale moc strat w elemencie rośnie z kwadratem prądu, więc do tego 2*10 podchodziłbym ostrożnie.
kazikszach napisał:popłynie taki sam prąd i o wartości 50% prądu wyjściowego.
jarek_lnx napisał:@Daris
Pytanie z pierwszego postu jest głupio zadane, dlatego w odpowiedzi ludzie odpowiadają na różne pytania. Większość elektroników rozumie moc mostka jako moc strat, bez zrozumienia tego faktu niektórych odpowiedzi nie zrozumiesz.
Daris napisał:Wszyscy co wspomnieli o szeregowym połączeniu zrozumieli je inaczej. Poza tym jak napiszesz byle jak, w pierwszym poście, a gdzieś dalej podasz szczegóły, to niektórzy odpowiedzą wg tego co przeczytali na początku.Czy pytanie moje było niezrozumiałe?
Daris napisał:Czy pytanie moje było niezrozumiałe?
jarekgol napisał:kazikszach napisał:popłynie taki sam prąd i o wartości 50% prądu wyjściowego.
Nie zgadzam się, popłynie taki sam prąd przez dwie diody, przecież to połączenie szeregowe, ale połowę czasu. Ze względów opisanych wyżej 2x większy prąd przez połowę czasu to nie to samo co połowa dwukrotnie za dużego prądu.