logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak obliczyć moc jednofazowego mostka prostowniczego z 4 diodami 10 A?

Daris 13 Lut 2024 23:04 3624 150
Najlepsze odpowiedzi

Jak obliczyć maksymalny prąd i straty mocy jednofazowego mostka prostowniczego z czterech diod 10 A?

Dla jednofazowego mostka Graetza z diod 10 A wprost z dyskusji wynika, że można go obciążyć prądem około 20 A, bo w każdej połówce okresu przewodzą na przemian dwie inne diody, więc prądy gałęzi nie sumują się do 10 A na jednej diodzie [#20962767][#20960949] W praktyce trzeba jednak patrzeć w kartę katalogową konkretnego elementu, bo producenci podają prąd średni If(av) i osobno dopuszczalne impulsy oraz warunki chłodzenia [#20967896][#20962148] Moc strat liczysz dla dwóch przewodzących diod naraz, a w wątku padło, że na mostku spadek napięcia jest rzędu 1,4–1,6 V, więc radiator ma znaczenie [#20967758][#20963152] Jeśli więc pytasz o obciążalność prądową, odpowiedź z wątku to 20 A, ale dokładna moc strat zależy od konkretnej diody i zastosowania [#20962689][#20967896]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #61 20962208
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6018
    nyquist napisał:
    No właśnie, wszystko wyjaśniłoby się, gdyby autor wątku, zamiast napisać:
    nyquist napisał:
    podał konkretny model diody. Byłoby wreszcie wiadomo, co oznacza te "10A"

Oj, widzę jak ci się grunt osuwa pod nogami :) weź pięć diod przypadkowo wybranych i zobacz jaki parametr prądu maksymalnego tam podano, czy nie jest to Ifav? A później zajrzyj do definicji parametrów producenta.

nyquist napisał:
    struktura półprzewodnikowa to nie kawałek drutu w transformatorze, który można 2-krotnie przeciążyć, a następnie wyłączyć, żeby ostygł.
    Oczywiście że można przeciążać, ale żeby przeciążać trzeba mieć szczegółowe dane, co wolno, a czego nie.
    Jak ta co podałem powyżej dioda "25A" wytrzyma 80A w (prostokątnym) piku? oczywiście, przy wypełnieniu 1/4:
    Wykresy charakterystyk prądowych diody serii 25F(R).
  • REKLAMA
  • #62 20962211
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4182
    Jeszcze może być ładowanie kondensatora. Właśnie z tego powodu 1N4001 wytrzymuje 30A przez pół okresu 60Hz - ten czas ma wystarczyć na naładowanie kondensatora ładunkiem do 0,25C, czyli np. 10 000µF do 25V (teoretycznie, bo prąd przez te pół okresu nie jest stały, ograniczenie może dotyczyć całki z kwadratu prądu, i wtedy ładunek będzie mniejszy). Niemniej jednak, struktura diody jest w stanie przewodzić prąd dużo większy od nominalnego, co wpływa nie tylko na początkowy impuls ładowania kondensatora po włączeniu do sieci.
  • #63 20962213
    nyquist
    Poziom 26  
    Ocena: 192
    jarek_lnx napisał:
    Oczywiście że można przeciążać, ale żeby przeciążać trzeba mieć szczegółowe dane, co wolno, a czego nie.

Zgadza się, przepraszam za wprowadzenie w błąd... :-(
    Niestety miałem ostatnio przez jakiś czas do czynienia z tanią chińską elektroniką, która ma to do siebie, że bazuje na elementach dobranych na styk pod względem parametrów i w przypadku których często dochodzi do awarii, zanim jeszcze nastąpi ich przekroczenie, stąd moja ostrożność pod tym względem i mój błąd.
    jarek_lnx napisał:
    Oj, widzę jak ci się grunt osuwa pod nogami

Ale o co chodzi? Bo siedzę twardo i nic się pode mną nie osuwa... :-D
  • #64 20962218
    CYRUS2
    Poziom 43  
    Ocena: 3448
    nyquist napisał:
    Kolego, spokojnie, naprawdę wszystko się zgadza :-) Przeczytaj jeszcze raz mój cały post. Ja analizuję przepływ prądu w poszczególnych gałęziach prostownika

Przepływ gałęziach.
    Jak obliczyć moc jednofazowego mostka prostowniczego z 4 diodami 10 A?
    Każda połówka sinusa to gałąź .
    W kolorach i z numerami połówek.
    @nyquist gdzie są twoje "5A" ?
  • #65 20962270
    _jta_
    Specjalista elektronik
    nyquist napisał:
    bazuje na elementach dobranych na styk pod względem parametrów i w przypadku których często dochodzi do awarii, zanim jeszcze nastąpi ich przekroczenie

Może warto czasem spojrzeć na podtytuł występujący w notach katalogowych: ABSOLUTE MAXIMUM RATINGS. Obciążanie elementów do absolutnego maksimum nie jest zbyt mądrym pomysłem, i kiedyś zalecano, by prądy i napięcia nie przekraczały 70-80% tego, a moc - 50-60% (o ile dobrze pamiętam % z tych zaleceń).
  • #66 20962386
    bratHanki
    Poziom 39  
    Ocena: 1367
    Nadal będę się upierał, że prądy nie sumują się ponieważ nie płyną w tej samej chwili a całość sporu wynika z założenia, że dioda o prądzie średnim 10A przez pół okresu może przyjąć prąd 20 A. W następnej połówce okresu pracuje druga gałąź i stąd wniosek, że mostek złożony z diod 10 A można obciążyć prądem 20 A. Można ale nie jest to rozsądne.
  • REKLAMA
  • #67 20962435
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2523
    Dioda o maksymalnym prądzie średnim w kierunku przewodzenia będzie przewodziła maksymalny prąd średni w kierunku przewodzenia. Co w tym nierozsądnego? Chyba tylko to, że dioda pracuje z maksymalnymi możliwymi prądami? Jednak z tego powodu nie powinna się zepsuć.
  • #68 20962454
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    bratHanki napisał:
    całość sporu wynika z założenia, że dioda o prądzie średnim 10A przez pół okresu może przyjąć prąd 20 A
    To nie jest nasze założenie, tylko definicja producenta diody.
    bratHanki napisał:
    Można ale nie jest to rozsądne.
    Jeśli czytanie definicji podanych przez producenta diody, nie jest rozsądne, to jakie znasz lepsze źródła informacji o diodach np Vishay, Toshiby czy ABB? Bo takich producentów cytowałem w #38
  • #69 20962472
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    Ocena: 642
    Znów pojawia się problem z rozróżnieniem wartości chwilowych, średnich i skutecznych. Niestety okazuje się, że tutaj wielu nie rozumie tych wartości, bo jak widać prosty obwód a jaki rozjazd w opiniach.

Jakim prawem ma się rządzić reguła dodawania prądów połówek sinusoidy to jest dopiero zagadka, której rozwiązania nie znajdziesz w najmądrzejszych księgach.
  • #70 20962583
    bratHanki
    Poziom 39  
    Czy to by znaczyło, że z mostka złożonego z czterech diod o średnim prądzie 10 A każda, można pobrać 40 A bo każda z diod przez pół okresu pracuje przy 20A? Tak by wynikało jeżeli prądy się sumują.
  • #71 20962598
    Daris
    Poziom 20  
    Ocena: 93
    3 strony :), po pracy to wszystko przeczytam. Miłego dnia
  • #72 20962639
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    bratHanki napisał:
    Czy to by znaczyło, że z mostka złożonego z czterech diod o średnim prądzie 10 A każda, można pobrać 40 A bo każda z diod przez pół okresu pracuje przy 20A? Tak by wynikało jeżeli prądy się sumują.
    Ale sumują się prądy z dwóch obwodów dla dodatniego i ujemnego napięcia z transformatora patrz #38
  • REKLAMA
  • #73 20962656
    damian1115
    Poziom 37  
    Ocena: 899
    Czytając niektóre wypowiedzi odnosi się wrażenie że można do mostka prostowniczego zbudowanego na układzie Graetza przewidzianego na 10A, od biedy zastosować diody o dopuszczalnym prądzie 5A. Zawsze się zalecało żeby stosować diody z zapasem, czyli o większym dopuszczalnym prądzie, a tutaj sugeruje się odwrotnie.
    Coś mi się wydaje że jak autor tematu przeczyta te odpowiedzi to będzie żałował że go założył, więcej jest tu odpowiedzi gmatwających niż wyjaśniających.
    I kto tu ma rację?
  • #74 20962678
    m2606
    Poziom 34  
    Ocena: 543
    Mamy perpetum mobile :-) Ja też tego nie rozumiem .
    Choć się staram jak mogę i zwróciłem uwagę na pewne rzeczy ,które dla mnie wcześniej nie istniały,to w dalszym ciągu sumowanie prądów w szeregu jest dla mnie perpetum mobile.
    Dzielę sobie układ mostka i okres na pół,bo drugie pół leży wtedy odłogiem i dla mnie to jest jasne .
    Rozróżniam też pojęcia prąd chilowy, średni, skuteczny.
    Jedyne co mi przychodzi na myśl to to że dioda nie musi ogarniać całej sinusoidy i nadrabia wtedy kiedy może przekraczając 10A żeby "nadgonić" .Pod warunkiem jednak że ma z czego,bo w dalszym ciągu nie wiem z czego jest to 20A skoro na wejściu jest 10.
    Zrobiliście z prostego mostka wywód naukowy a dalej nikt nie wyłożył tego do końca zrozumiale.
    Chyba ze jestem za ciemny...
  • #75 20962689
    _jta_
    Specjalista elektronik
    damian1115 napisał:
    Zawsze się zalecało żeby stosować diody z zapasem, czyli o większym dopuszczalnym prądzie, a tutaj sugeruje się odwrotnie.

Nie całkiem odwrotnie: dla diody zwykle podaje się, jaki średni prąd wyprostowany ona może przewodzić, a w mostku pracują dwie gałęzie równoległe; przyjmować z zapasem jak najbardziej należy, ale ten zapas liczy się od 2xI_AV. Jeśli mostek ma prostować 10A, to zrobienie go z diod 5A oznaczałoby zero zapasu; jeśli ma być w miejscu, dla którego przewidziano użycie mostka na 10A i przyjęto go z odpowiednim zapasem (czyli naprawdę potrzebuje dawać prąd wyprostowany 7-8A), to diody 5A pasują.

bratHanki napisał:

Nie, bo sumują się tylko prądy równoległych gałęzi, a w mostku masz połączenie szeregowo-równoległe - 2 równoległe gałęzie po 2 szeregowo połączone diody, każda gałąź przez swoją połówkę okresu przewodzi 20A, w sumie wychodzi 20A przez cały okres.
  • REKLAMA
  • #76 20962690
    vodiczka
    Poziom 43  
    Ocena: 4287
    Ktoś_tam napisał:
    Mam transformator 10V, 10A. Podłączę do niego mostek Gretza a za mostkiem wepnę rezystor. Jaka maksymalna moc może odłożyć na rezystorze 1 Om? Jaki będzie prąd płynący przez niego i jakie napięcie się na nim odłoży?
    Jeśli będzie to w okolicy 10A to czemu?
    Jeśli będzie to w okolicy 20A to czemu? Powinno być ok 20A skoro prąd się sumuje? Prawda?
    Przykład z d... strony bo w twoim przykładzie prąd ogranicza moc transformatora a nie dopuszczalna moc tracona na mostku.
    Powinieneś zadać takie pytanie: Mam transformator o wydajności uzwojenia wtórnego ok. 50A do którego podłączam mostek zbudowany z 4 diod 10A. Jaki maksymalny prąd mogę brać z transformatora by nie przeciążyć mostka, 10A czy 20A?

Zacząłeś z trafem, odpowiedz na pytanie które kiedyś było już wałkowane w ogniu dyskusji:
    Mamy transformator z symetrycznym uzwojeniem wtórnym 2x10V 2x10A. W jakim układzie możemy pobrać większy prąd z transformatora:
    1/ prostownik pełnokresowy dwudiodowy - jedna dioda przewodzi prąd z jednego uzwojenia
    2/ prostownik pelnookresowy z mostkiem Gretza - mostek przewodzi prąd z obu uzwojeń połączonych rownolegle.
  • #77 20962736
    m2606
    Poziom 34  
    vodiczka napisał:
    Jaki maksymalny prąd mogę brać z transformatora by nie przeciążyć mostka, 10A czy 20A?

Tak powinno być zadane to pytanie,wtedy odpowiedzi też by się różniły.
  • Pomocny post
    #78 20962767
    vodiczka
    Poziom 43  
    Jeżeli nie dzielimy zapałki na czworo to odpowiem, że mostek złożony z 4 diod można obciążyć prądem dwukrotnie wyższym niż znamionowy prąd pojedyńczej diody.
  • #79 20962787
    bratHanki
    Poziom 39  
    _jta_ napisał:

bratHanki napisał:

Nie, bo sumują się tylko prądy równoległych gałęzi, a w mostku masz połączenie szeregowo-równoległe - 2 równoległe gałęzie po 2 szeregowo połączone diody, każda gałąź przez swoją połówkę okresu przewodzi 20A, w sumie wychodzi 20A przez cały okres.

Przeczytaj moje wszystkie posty, pisałem o tym od początku a to co cytujesz to moja krytyczna polemika z teorią sumowania prądów.
    Dodam jeszcze, że używamy diod , które określa wartość średnia prądu ale mierniki są wyskalowane w wartościach skutecznych i być może stąd wrażenie, że tego prądu przybywa po wyprostowaniu.

vodiczka napisał:
    Jeżeli nie dzielimy zapałki na czworo to odpowiem, że mostek złożony z 4 diod można obciążyć prądem dwukrotnie wyższym niż znamionowy prąd pojedyńczej diody.

Nie pomyliłeś diod z uzwojeniami? Prądy płynące przez diody będą takie same tylko prąd w uzwojeniach prostownika z wyprowadzonym środkiem będzie 2xwiększy niż w połączonych równolegle.
  • #80 20962808
    kazikszach
    Poziom 39  
    Ocena: 1092
    Skoro If(av) to średni prąd przewodzenia jednego okresu napięcia przemiennego, czyli że prąd płynie przez 1/2 okresu (działanie diody), to w mostku jest prostowanie dwupołówkowe, więc mostek można obciążyć prądem 2xIf(av),
  • #81 20962809
    damian1115
    Poziom 37  
    vodiczka napisał:
    mostek złożony z 4 diod można obciążyć prądem dwukrotnie wyższym niż znamionowy prąd pojedyńczej diody.

No i można, konkretna odpowiedź, bez zbędnego kombinowania, niepotrzebnych obliczeń, wzorów.
    Tutaj co niektórzy jak widać chcieli zabłysnąć, i pokazać jaka ich wiedza jest ogromna i za bardzo zaczęli "rozmywać" ten temat, a autor zadał tylko proste pytanie, licząc na prostą odpowiedź.
    Teraz musi przeczytać trzy strony żeby się dowiedzieć że 10 plus 10 równa się 20.
  • #82 20962812
    LEDówki
    Poziom 43  
    Ocena: 2523
    Pytanie było jak obliczyć moc mostka. Udało się określić maksymalny prąd mostka względem maksymalnego prądu diod.
  • #83 20962818
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    damian1115 napisał:
    No i można, konkretna odpowiedź, bez zbędnego kombinowania, niepotrzebnych obliczeń, wzorów.

I jak zawsze wygrała potęga chłopskiego rozumu.
  • #84 20962819
    damian1115
    Poziom 37  
    LEDówki napisał:
    . Udało się określić maksymalny prąd mostka względem maksymalnego prądu diod.

Masz rację "udało", bo jak do tej pory to nic nie wskazywało na to że ten cel będzie osiągnięty.
  • #85 20962876
    m2606
    Poziom 34  
    Czyli mamy diody 10A ,podłączamy pod mostek źródło stałe , możemy doić 20A i diody to "zniosą" -tak to rozumiem...
  • #86 20962888
    damian1115
    Poziom 37  
    m2606 napisał:
    Czyli mamy diody 10A ,podłączamy pod mostek źródło stałe , możemy doić 20A i diody to "zniosą" -tak to rozumiem..

No powiedzmy, bo musisz uwzględnić ten zapas o którym była mowa, i tu kolega o tym wspomniał.

_jta_ napisał:
    Nie całkiem odwrotnie: dla diody zwykle podaje się, jaki średni prąd wyprostowany ona może przewodzić, a w mostku pracują dwie gałęzie równoległe; przyjmować z zapasem jak najbardziej należy, ale ten zapas liczy się od 2xI_AV. Jeśli mostek ma prostować 10A, to zrobienie go z diod 5A oznaczałoby zero zapasu; jeśli ma być w miejscu, dla którego przewidziano użycie mostka na 10A i przyjęto go z odpowiednim zapasem (czyli naprawdę potrzebuje dawać prąd wyprostowany 7-8A), to diody 5A pasują.
  • #87 20962917
    m2606
    Poziom 34  
    Dla mnie dioda 10a to dioda 10a a nie 20.
    Przez dwie diody popłynie prąd 20a ze stałym obciążeniem..
  • #88 20962976
    Mlody_Zdolny
    Poziom 31  
    "Ze stałym obciążeniem" może i nie ale dla określonej liczby połówek sinusa w określonym odstępie czasu określonej długości trwania może popłynąć chwilowo prąd wielokrotnie razy większy od deklarowanego przez producenta prądu średniego.
  • #89 20963078
    398216 Usunięty
    Poziom 43  
    Ocena: 9186
    Mlody_Zdolny napisał:
    I jak zawsze wygrała potęga chłopskiego rozumu.
    Czy ktoś z Kolegów miał okazję rozbebeszyć scalony mostek 1A (okrągły)? Jakie diody tam siedzą? Zdziwko nie?
  • #90 20963088
    vodiczka
    Poziom 43  
    398216 Usunięty napisał:
    Jakie diody tam siedzą? Zdziwko nie?
    Nie rozbebeszałem, ujawnij jakie i ewentualnie dodaj zdjęcie.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy obliczania mocy mostka prostowniczego zbudowanego z czterech diod o nominalnym prądzie 10 A. Uczestnicy forum wskazują, że w mostku jednofazowym prąd płynący przez diody jest podzielony, co oznacza, że przez każdą diodę płynie 10 A, ale w sumie mostek może obsłużyć 20 A, ponieważ dwie diody pracują na przemian. Wiele odpowiedzi podkreśla, że moc strat na diodach zależy od spadku napięcia, który wynosi około 1,4 V przy 10 A, co prowadzi do strat mocy rzędu 14 W. Uczestnicy zwracają uwagę na znaczenie doboru diod z zapasem, aby uniknąć ich uszkodzenia w warunkach pracy. W dyskusji pojawiają się również różnice w interpretacji wartości prądu, co prowadzi do nieporozumień.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA