logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki tablet na Win10 z 2GB RAM do Worda, edycji audio i przeglądania?

ShakeAll 14 Lut 2024 19:49 561 5
REKLAMA
  • #1 20961775
    ShakeAll
    Poziom 20  
    Ocena: 134
    Potrzebuję tabletu do takiej bardzo podstawowej pracy typu: Word, prosta edycja audio (podcast), Youtube, Facebook i czasem wydrukować jakiś dokument.

Niczego więcej nie oczekuję, ponieważ mam stanowisko do pracy, a tablet ma WYŁĄCZNIE zastąpić smartfon, który dla mnie ma za mały ekran.

Czy taki tabet ma sens?

Czy Win10 daje radę na 2GB ramu?
  • REKLAMA
  • #2 20961790
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 603
    ShakeAll napisał:
    Czy Win10 daje radę na 2GB ramu

Z 4GB źle chodzi więc ja bym celował w 8GB
  • REKLAMA
  • #3 20962158
    dLogan
    Poziom 23  
    Ocena: 85
    ShakeAll napisał:
    Czy taki tabet ma sens?

Miałby sens ale pod warunkiem że "siedziałbyś" na jakimś Chrome OSie albo innym, dowolnym Linuxie.
    ShakeAll napisał:

Dla samego Windowsa ok to 4GB. Dla luźnej pracy, jak odpalisz sobie youtube, worda i coś tam jeszcze w tle, celowałbym - jak wyżej - w 8GB RAMu. Ja miałem 16 i dla mnie to było mało, swojego PieCa planuję użytkować długo więc profilaktycznie włożyłem 64G RAMu. PS. W tym momencie system zbuforował sobie przeszło 50G danych - przeprowadzałem dużo operacji plikowych na własne potrzeby i dzięki dużej ilości RAMu nie odczułem różnicy w działaniu systemu.
    ShakeAll napisał:
    tablet ma WYŁĄCZNIE zastąpić smartfon

To dlaczego szukasz tabletu z Windowsem? Jeśli - teoretycznie - mógłbyś hulać na Androidzie to równie dobrze mógłbyś hulać na tym Thomsonie z pierwszego posta i wgranym Linuxie.
    qrek1 napisał:
    Z 4GB źle chodzi więc ja bym celował w 8GB

No z Windowsami różnie bywa XD

@ShakeAll Do 300 zł znalazłbyś coś od Lenovo 10' na Atomie. Miałem 2 tablety na Atomach. Surface'a i Della, obydwa pogoniłem krótko po zakupie ze względu na ich wady. Konkretnie u mnie się nie sprawdzały, ale w Twoim przypadku nie powinno być problemów.
    Jaki masz budżet?
  • REKLAMA
  • #4 20963731
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 925
    ShakeAll napisał:

Raczej nie. Windows 7 powinien dac radę.

Szukał bym tabletu z większą ilością RAM lub starego laptopa.
    Można też pomyśleć na Linux-em np. Mint-em. Wtedy powinno wystarczyć pamięci.
  • REKLAMA
  • #5 20963782
    k45i89o98j66
    Poziom 39  
    Ocena: 969
    Tylko samsung + kupiony office na androida ale za 1 049,00 Samsung Galaxy Tab A8 X205 LTE 4/64GB srebrny to bez offisa i tylko na androidzie.

np:
    https://www.x-kom.pl/p/698361-tablet-10-samsung-galaxy-tab-a8-x205-lte-4-64gb-srebrny.html
  • #6 21210915
    ShakeAll
    Poziom 20  
    Ocena: 134
    Zupełnie zapomniałem o tym temacie, ale zanim go zamknę, zostawię dla potomnych rozwiązanie.

Kupiłem poleasingowego Chromebooka z dotykowym ekranem, 4GB RAM i 32GB dysk.
    Do wszystkich podstawowych prac biurowych sprawdza się idealnie, akceptuje większość aplikacji z Androida, a co za tym idzie, można też bawić się w edycję audio czy nawet prostą edycję video.
    Mimo że sprzęt ma kilka lat, bateria wytrzymuje 6-8h w zależności od obciążenia.
    Udało mi się go kupić za 120zł bez ładowarki. Aktualizacje ChromeOS do czerwca 2029r.
REKLAMA