logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Która pralkosuszarka lepsza: Blomberg czy Privileg, otwierana od góry?

danutalaskowska65 14 Lut 2024 22:38 1317 17
REKLAMA
  • #1 20962106
    danutalaskowska65
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Muszę kupić używaną pralkosuszarka otwierana od góry. Trafiłam w jednym z komisów na dwie: blomberg i privileg.
    Nie mam pojęcia która lepsza.
  • REKLAMA
  • #2 20962110
    AsReeX
    Poziom 40  
    Ocena: 1590
    Coś takiego wgl istnieje? Pralko suszarka otwierana od góry? Pokaż
  • #3 20962113
    danutalaskowska65
    Poziom 2  
    Która pralkosuszarka lepsza: Blomberg czy Privileg, otwierana od góry? Która pralkosuszarka lepsza: Blomberg czy Privileg, otwierana od góry?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20962133
    AsReeX
    Poziom 40  
    Szczerze? To 20 letnie pralki przywiezione z Niemiec - odpuść sobie.
  • #5 20962152
    danutalaskowska65
    Poziom 2  
    Nie bardzo mam wyjście.... moja padla, że naprawa się nieopłaca.... a z kasą mam tragedię.. ;(
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 20962200
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2624
    Blomberg niby jest niemiecką firmą. Ale nie wiem czy jeszcze jest niemiecką czy już nie.

Natomiast Privileg to była tylko marka, niestety już upadłej firmy handlowej Quelle zajmującej się handlem wysyłkowym. Pod marką Privileg sprzedawano produkty pochodzące od różnych małych i dużych producentów, a jakość była przeróżna. Mieli okres, że większość sprzętu produkowane było dla tej marki przez Elektrolux, a firma ta to w dość dobry sprzęt. W 2010r. sprzedano prawa do Marki Privileg, amrykańskiej firmie Whirlpool, która także przejęła firmę Indesit. Whirlpool posiada także prawa do kilkudziesięciu marek z których w Europie najbardziej znane są: Hotpoint, Baunknecht, Ariston, Polar.
    Ale od 2023r. firma Whirlpool nalezy już do tureckiej firmy Acelik, która takze jest właścicielem marki Beko.

Przypomina mi się tutaj kawał:
    "Mamo jak to jest Ty jesteś biała, tatuś jest żółty, a ja jestem czarny?
    Matka odpowiada:Synek była taka impreza, że ciesz się, że jeszcze nie szczekasz" ;)

Reasumując: Jeżeli ten Privileg to produkt Elektroluxa to byłby to doby wybór. Ale jeżeli jest to produkt bliżej nieokreślonego producenta to chyba lepiej byłoby wybrać Blomberg.
    Aczkolwiek jeżeli jest to sprżet kilkunastoletni czy też 20-letni to dobrze się nad tym zastanów, bo możesz wydać pieniądze, a sprżet może być wadliwy.

Swego czasu znajomi mnie ciągnęli, aby im naprawiać takie przywożone pralki. Powiem Ci, że szybko odpuściłem ten interes, bo naprawy były nieopłacalne, a moja uczciwość nie pozwalała mi robić napraw "po łebkach", byle tylko sprzedać.
    Kupisz nnową pralkę, dokładając niewiele to przynajmniej masz te kilka lat gwarancji i masz spokojną głowę. Czy "musisz" mieć w tym suszarkę? Weź też pod uwagę, że jeżeli jest to tak stary sprzęt to tam suszarka może być mocno prądożerna.

Suszarki dzielimy na 3 rodzaje:
    1. Z obiegiem ciepłego powietrza (ta suszy pobierając dość dużą ilość prądu z sieci, a parę z suszenia wyrzuca na pomieszczenie - jest to najmniej ekonomiczny rodzaj suszenia)
    2. Kondensacyjną z użyciem zimnej wody z sieci wodociągowej (ta suszy podobnie jak wyżej pobierając prąd z sieci, ale nie wyrzuca pary wodnej na pomieszczenie lecz ją kondensuje i wyrzuca do kanalizacji, kondensowanie odbywa się na specjalnym wymienniku schładzanym wodą z sieci wodociągowej - jest trochę mniej prądożerna od tej pierwszej, ale dodatkowo podczas suszenia zużywa pewną ilość zimnej wody)
    3. Najbardziej ekonomiczna jest suszarka z pompą ciepła. Zawiera ona agregat podobny do lodówki z 2 wymiennikami. Jeden wymiennik się podgrzewa, a drugi chłodzi. Ten ciepły wymiennik podgrzewa powietrze, a ten zimny służy do skraplania pary wodnej. Niestety tego typu praloko-suszarki są dość drogie, ale proces suszenia w nich jest najtańszy.

Którą z ww metod zastosowano w tych pralkach, któe masz na uwadze? Tego nie wiem. Trzeba by było znać dokładne oznaczenia (symbole) tych urzadzeń.
    No i jeszcze jedno pytanie - czy firma sprzedająca udziela jakiejś rękojmii?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20962236
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    Ocena: 853
    Pralkosuszarka ładowana od góry, czyli tzw. "Top loader". Nie słyszałem o takiej, nie widziałem takiej. To jakiś błąd w opisie.
  • #8 20962285
    danutalaskowska65
    Poziom 2  

OPIS:

Jesteśmy firmą z 25-letnim doświadczeniem w sprzedaży używanego sprzętu AGD, RTV, gastronomicznego i sklepowego. Oferujemy tylko i wyłącznie markowe urządzenia zachodnich producentów. Sprzęt jest z gwarancją, zawsze zapewniamy serwis pogwarancyjny i transport. Kupując u nas jedno urządzenie zaoszczędzacie Państwo około 1.000 zł.

Pamiętaj! Tylko oryginalne niemieckie i szwedzkie urządzenia wyprodukowane bezpośrednio w Niemczech i Szwecji, w niemieckich i szwedzkich fabrykach, są bardzo trwałe i niezawodne... Zapraszamy do zakupów.

PRALKO SUSZARKA PRIVILEG ładowana od góry

- wymiary 45/85/60

- klasa energetyczna A

- efektywne suszenie

- 5 kg pojemności

- system wagowy

- system antyzagnieceniowy

- 6 miesięcy pełnej gwarancji na terenie całego kraju

- zawsze serwis pogwarancyjny

- dostarczymy do każdej miejscowości w kraju

- na terenie Trójmiasta montaż i utylizacja

Dostawa:

Trójmiasto - 100 zł (pod dom, firmę)
    Pomorskie - 150 zł (pod dom, firmę)
    Kraj - 150 zł (pod dom, firmę)

Uwaga. Przy zamówieniu dwóch urządzeń dostawa na terenie kraju
    wyniesie również 150 zł.

As Komis KOMIS AGD
    Gdańsk Przymorze ul. Jagiellońska 8
    80-371 Gdańsk
    Zapraszamy na: www.askomis.pl
    lub na: www.askomis.com
  • Pomocny post
    #9 20962473
    AsReeX
    Poziom 40  
    Jakubserwis napisał:
    Pralko- suszarka ładowana od góry, czyli tgz."Top louder"...nie słyszałem o takiej, nie widziałem takiej. To jakiś błąd w opisie.

Okazuje się, że jest coś takiego xD
  • Pomocny post
    #10 20962474
    rokbok
    Poziom 40  
    Ocena: 1016
    danutalaskowska65 napisał:
    Jesteśmy firmą z 25-letnim doświadczeniem w sprzedaży używanego sprzętu AGD, RTV...

Papier wszystko przyjmie, opis opisem, a rzeczywistość swoje, chociaż jeżeli w opisie Privileg-a to prawda że klasa energetyczna to A, jej wiek nie powinien być taki odległy, lepiej jak by podali moc i zużycie na 100 cykli wody i prądu.
  • Pomocny post
    #11 20962545
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    AsReeX napisał:
    Okazuje się, że jest coś takiego xD
    Masz jakiś model, żeby podpatrzeć części? Technicznie nie wyobrażam sobie takiej konstrukcji.
  • Pomocny post
    #12 20962571
    AsReeX
    Poziom 40  
    Jakubserwis napisał:
    Masz jakiś model, żeby podpatrzeć części? Technicznie nie wyobrażam sobie takiej konstrukcji.

@Abuhamzaa podeślij koledze jakiś model ^^
  • Pomocny post
    #13 20962575
    elektryku5
    Poziom 39  
    Ocena: 1053
    AsReeX napisał:
    Szczerze? To 20 letnie pralki przywiezione z Niemiec - odpuść sobie.

Takie coś ma sens pod warunkiem kupna za grosze i przede wszystkim jakiegoś w miarę popularnego modelu, żeby były części do tego.
    Ten sprzęt nie spełnia ani jednego ani drugiego warunku.
  • #14 20962587
    danutalaskowska65
    Poziom 2  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jak zaczęłam dopytywać o szczegóły, odpisali mi, że nie mają tych pralko-suszarek na stanie...
    Dramat...

Dodano po 2 [minuty]:

A jaka jest wasza opinia o takiej:
    SAMSUNG Pralko-suszarka wolnostojąca WD8NK52E0ZW AddWash Slim?
  • Pomocny post
    #15 20962628
    Jakubserwis
    Specjalista AGD
    danutalaskowska65 napisał:
    A jaka jest wasza opinia o takiej:SAMSUNG Pralko-suszarka wolnostojąca WD8NK52E0ZW AddWash Slim?
    Taka jaka o całym Szajsungu.
    Dobre na gwarancji, a po gwarancji części drogie, typowe uszkodzenia elektroniki zalanej w żelu, po wierzchu kosmos a w środku PRL śmierdzący chińskim plastikiem. Ogólny stosunek jakości do ceny jest -1. Chyba wolałbym kupić Beko, jeśli już musi być slim.
    Poprzedzając: Candy wybij sobie z głowy. Ale to tylko moja opinia.
  • #16 20962702
    danutalaskowska65
    Poziom 2  
    ;)) dzięki
    Kiedyś mechanik polecał mi samsungi, ale to było chyba 6 lat temu....
    A slim musi być, większą mi sie nie zmieści, ani do łazienki, ani do kuchni..
    Z suszarką mogę się jeszcze zastanowić...
    Przydałaby się, bo wieszać też za bardzo nie mam gdzie..
  • #18 20963001
    danutalaskowska65
    Poziom 2  
    Dzięki pomocnym odpowiedziom zrezygnowałam ze swojego pomysłu i uniknęłam kłopotów ;)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukiwał używanej pralkosuszarki otwieranej od góry, rozważając modele Blomberg i Privileg. W dyskusji pojawiły się wątpliwości co do jakości tych urządzeń, z uwagi na ich wiek i pochodzenie. Blomberg jest niemiecką marką, natomiast Privileg to marka, która przeszła przez różne etapy produkcji, w tym współpracę z Elektroluxem i Whirlpool. Użytkownicy ostrzegali przed zakupem starych modeli, sugerując, że mogą być trudne do naprawy i nieefektywne. W końcu użytkownik zrezygnował z pomysłu zakupu pralkosuszarki i rozważał model Samsung WD8NK52E0ZW, który również spotkał się z krytyką ze względu na jakość po gwarancji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA