logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Koszt remontu instalacji wod-kan, gazowej i elektrycznej w mieszkaniu 55m² z lat 70?

pseudocfoch 15 Lut 2024 21:04 1050 6
REKLAMA
  • #1 20963405
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Zastanawiam się nad kupnem mieszkania do remontu. Pomyśl o mieszkaniu z lat 70., które nigdy nie zostało odnowione. Znajduje się prawie na płaskim piętrze 11-piętrowego budynku. Łazienka wymaga generalnego remontu, bo rury unoszą się w powietrzu. Należy je umieścić w ścianie. Oraz gaz. rury są stare i niezbyt przylegają do ściany. Podobnie jest z prądem, w mieszkaniu jest aluminium, a na zewnątrz na szczęście miedź. Jak myślisz, ile mniej więcej może mnie kosztować naprawa tej instalacji wodociągowej, gazowej i elektrycznej? Niestety podczas wizyty zapomniałem zrobić zdjęcia mieszkania.

Dodano po 3 [minuty]:

To mieszkanie o powierzchni 55 m².
  • REKLAMA
  • #2 20963430
    DiZMar
    Poziom 43  
    Ocena: 6520
    pseudocfoch napisał:
    Jak myślisz, ile mniej więcej może mnie kosztować

Kogo konkretnie pytasz? Jeżeli mnie to uważam, że więcej niż wykończenie nowego kupionego w stanie deweloperskim.
  • REKLAMA
  • #3 20963446
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    DiZMar napisał:
    pseudocfoch napisał:
    Jak myślisz, ile mniej więcej może mnie kosztować

Kogo konkretnie pytasz? Jeżeli mnie to uważam, że więcej niż wykończenie nowego kupionego w stanie deweloperskim.

Jest droższy o minimum 180 000 zł, nie wykończony, bez kluczy pod ręką.
  • REKLAMA
  • #4 20963469
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2598
    Sama łazienka to 25-30 tys. zł. Kuchnia z 50 tys. Chyba, że meble kuchenne będziesz kupował najtańsze w markecie. Same meble kuchenne na zamówienie to kszt obecnie 10-20 tys. zł., a przecież jeszcze potrzebe są płytki, osprzęt kuchenny.
    Przeróbka gazu to zależy czy będzie to na zasadzie wymiany dotychczasowych rur i pozostawienie tych samych tras to koszt może wynieść ze 4-6 tys. zł. Jeżeli będzie zmieniana trasa przebiegu rur to trzeba jeszcze doliczyć koszty projektu i nadzoru budowlanego, czyli dodatkowe 2-3 tys. zł.
    Ponieważ jest to budynek 11-piętrowy to odpadają wszystkie tańśze miedody wykonania instalacji gazowej np. miedź zaprasowywana. Najprawdopodobniej zarządca budynku zgodzi się tylko i wyłacznie na rury stalowe, spawane.
    Nowa rozdzielnica + wymiana przewodów to koszt rzędu 5 do kilkunastu tys. zł.
    Pozostają jeszcze roboty typu łatanie dziur, gipsówki, malowanie itd.

Jak założysz 100 tys. zł to masz szanse zmieścić się w tej kwocie o ile sporo tych prostych prac wykonasz we własnym zakresie i nie będzie trzeba jeszcze wymieniać tynków oraz przy tanich materiałach.

Poza tym ceny robocizny zależą od miejscowości oraz tego czego oczekujesz od wykonawców.
  • REKLAMA
  • #5 20963528
    clubber84
    Poziom 38  
    Ocena: 1670
    Od początku lutego w kilku swoich tematach autor wałkuje temat jednego i tego samego mieszkania, którego jeszcze nawet nie kupił, a już planuje co wymienić, gdzie i na co.

Więc albo kupisz mieszkanie i zaczniesz remontować albo wszystkie tematy dotyczące tego mieszkania pójdą do kosza z uwagi na wałkowanie tego samego w tematach powtarzających się, czyli duplikaty.
  • #6 20963593
    pseudocfoch
    Poziom 2  
    Obawiam się, że remont będzie bardzo kosztowny.

Dodano po 26 [minuty]:

Za około 550 000 mogę kupić mieszkanie do generalnego remontu, nie gotowe do zamieszkania. Za 610 000 w tej samej lokalizacji kupię mieszkanie gotowe do zamieszkania, tyle że "odświeżone" i o 5 m² mniejsze. Za 660 000 zł mogę kupić mieszkanie w tej samej lokalizacji, 7 m² mniejsze, ale po generalnym remoncie, ale nie w pełni wyposażone. Dlatego mam wątpliwości, co kupić. Dla mnie opłaca się kupić pierwszą lub ostatnią opcję, bo druga opcja będzie kiedyś wymagała remontu i wszystko może się zniszczyć.
  • #7 20963881
    Plumpi
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 2598
    Wszystkie te mieszkania "odświeżone" czy po rzekomym "kapitalnym remoncie" to jak rosyjska ruletka. możesz kupić dobrze, ale jezeli te mieszkania były szykowane przez handlarzy to zazwyczaj są wyremontowane najtańszym kosztem.

Dlatego najepesze rozwiazania to:
    1. Kupić mieszkanie do kapitalnego remontu za odpowiednio niższe pieniadze.
    2. Kupić mieszkanie nowe w stanie do wykończenia, bo tu będzie najmniej roboty i wtedy będziesz wiedział co masz.
    3. Kupić mieszkanie po remoncie, ale remoncie udokumentowanym. Najlepiej jakby sprzedający przedstawił jakieś dokumenty zakupu materiałów lub przedstawił zdjecia z wykonanych prac. Wtedy byłoby wiadomo co zostało zrobione i jakimi materiałami. Wtedy też byłoby wiadomo czego można się spodziewać.

Tak czy siak, oglądajac mieszkania, warto zabrać z sobą osobę, która ma pojęcie o budowlance i instalacjach.
    Albo też rób zdjecia, wrzucaj tutaj, a tu sie znajdą osoby, któe mogą to wstępnie ocenić.

Podsumowanie tematu

✨ Rozważając remont mieszkania z lat 70. o powierzchni 55 m², użytkownik pyta o koszty związane z modernizacją instalacji wodno-kanalizacyjnej, gazowej i elektrycznej. Wskazano, że łazienka wymaga generalnego remontu, a rury gazowe i elektryczne są w złym stanie. Szacowane koszty remontu łazienki wynoszą 25-30 tys. zł, a kuchni około 50 tys. zł, z dodatkowymi kosztami za meble kuchenne. Przeróbka instalacji gazowej może kosztować 4-6 tys. zł, a wymiana instalacji elektrycznej od 5 do 15 tys. zł. Użytkownik obawia się wysokich kosztów, porównując oferty mieszkań do remontu oraz gotowych do zamieszkania, co prowadzi do wątpliwości co do najlepszego wyboru.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA