logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panele skierowane na północ i kąt połaci 5st ma to sens? Jakie inwertery do testów porównawczych?

Kamil1987 16 Lut 2024 00:13 1044 5
REKLAMA
  • #1 20963628
    Kamil1987
    Poziom 16  
    Ocena: 27
    Witam,

Jak w temacie, najbardziej pasuje mi skierowanie paneli na 100% północ a szczęście w nieszczęściu to kąt połaci 5 stopni, bez kominów i drzew w bliskiej okolicy. Nie mogę znaleźć danych jaki szacunkowy uzysk będę miał względem paneli skierowanych na południe, czy będzie to 50-60% czy bardziej 40% przyjmując panel skierowany w tym czasie na południe jako 100%

Jakie mikro inwertery koniecznie z LAN lub WiFi i chmurą kupić na testy? Coś popularnego i sensownego co po testach bezproblemowo sprzedam, zakup będzie na fakturę więc tym bardziej się łatwo sprzeda na normalnych warunkach bez większej straty. Jakiś VICTRON czy może jest na rynku tani ale znany chińczyk z chmurą?

Myślę też o konstrukcji pod panele która mimo połaci na północ podniesie panele w taki sposób, aby były skierowane na południe przynajmniej pod kątem 5-10 stopni, nie chcę przesadzać z żaglem i kusić wiatru. Szczytem techniki było by podnoszenie na siłowniku każdego panelu do kąta 40 st. z automatyczną pogodówką i czujnikiem prędkości wiatru, z obsługą programistyczną i elektroniczną bym sobie poradził to nie mam pomysłu na sensowny montaż siłowników i konstrukcji do podnoszenia. Może coś takiego jest na rynku w sensownych pieniądzach?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 20963818
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 680
    Tabela współczynnika wydajności paneli słonecznych w zależności od kąta i odchylenia od południa.
    Obliczenia można rozpocząć od panela zamontowanego na płasko. -10° sprawi, że na krótkim dniu (kiedy Słońce góruje na 12...17°) w zasadzie nie będzie ekspozycji.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 20963825
    studniarz
    Poziom 20  
    Ocena: 179
    Witam.
    Ciężko znaleźć bo temat "egzotyczny" ale poniższy obrazek coś Tobie pomoże, do tego im bardziej płasko to zwiększy się Tobie produkcja .... ja obstawiam(wróżę) uzysk na poziomie ok 60-65% procent w skali roku w porównaniu z kierunkiem południowym, myślę że falownik o mocy ok. 60-70% mocy instalacji chyba będzie ok. ....reszta to już próby, próby ....
    Pozdrawiam.
    Tabela produkcji energii z paneli fotowoltaicznych w zależności od kierunku ustawienia
  • REKLAMA
  • #4 20963893
    gimak
    Poziom 41  
    Ocena: 1675
    Kamil1987 napisał:
    Jak w temacie, najbardziej pasuje mi skierowanie paneli na 100% północ a szczęście w nieszczęściu to kąt połaci 5 stopni, bez kominów i drzew w bliskiej okolicy. Nie mogę znaleźć danych jaki szacunkowy uzysk będę miał względem paneli skierowanych na południe, czy będzie to 50-60% czy bardziej 40% przyjmując panel skierowany w tym czasie na południe jako 100%

Nie odpowiem konkretnie, bo takich eksperymentów nie robiłem. Podejrzewam, że uzysk będzie dużo mniejszy niż 40%. Tak sądzę na podstawie wyników jakie uzyskałem w moim przypadku. Mam panele, z których mógłbym, przy prostopadłym ustawieniu paneli do słońca, uzyskać 2.28 A i które służą mi do ładowania akumulatora w samochodzie i do oświetlenia garażu. Ustawione są pionowo i w słoneczny dzień, w okresie letnim uzyskiwałem z nich 0.7 A, a w okresie zimowym 1.62 A. To było dawniej. Teraz jak 7 metrów przed garażem postawili mi blok mieszkalny, to efekt jest jeszcze gorszy, bo panele są oświetlone bezpośrednio dwa razy w ciągu dnia, raz przed południem i raz po popołudniu, przez ok. 1 godzinę w każdym przypadku. W tym czasie, promienie słoneczne na panele padają pod kątem ok. 20° i wtedy czasem, przy ostrym słońcu, uzyskuję prąd do 0.5 A, przy zacienionych panelach prąd spada do 0.05-0.07 A, a w pochmurny dzień, przez cały dzień, prąd spada praktycznie do zera.
    Na podstwie tych danych, przez analogię, można wyciągnąć wnioski co do efektów w tym wypadku.
    Kamil1987 napisał:
    Myślę też o konstrukcji pod panele która mimo połaci na północ podniesie panele w taki sposób, aby były skierowane na południe przynajmniej pod kątem 5-10 stopni, nie chcę przesadzać z żaglem i kusić wiatru. Szczytem techniki było by podnoszenie na siłowniku każdego panelu do kąta 40 st. z automatyczną pogodówką i czujnikiem prędkości wiatru, z obsługą programistyczną i elektroniczną bym sobie poradził to nie mam pomysłu na sensowny montaż siłowników i konstrukcji do podnoszenia. Może coś takiego jest na rynku w sensownych pieniądzach?

Obawiam się, że na rynku, tym bardzie za sensowne pieniądze, trudno będzie coś znaleźć. Gdybym ja się w to ubierał, to raczej poszedłbym w kierunku paneli śledzących słońce w pionie i poziomie, na konstrukcji przedstawionej tu na forum, wykorzystującej podstawę (koło) z trampoliny dla dzieci. Jest to konstrukcja lekka i wydaje mi się stabilna.
    To rozwiązanie pozwoliłoby maksimum tego co daje słońce.
  • REKLAMA
  • #5 20964052
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 561
    Kamil1987 napisał:

Szacunkowo, dla Warszawy, to różnice w uzysku rocznym pomiędzy ustawieniem optymalnym (180° / 33°), a kierunkiem północnym przy prawie płaskim ustawieniu paneli nie są aż takie wielkie, jakby się mogło wydawać. Przy naturalnym spadku dachu o te 5° to około kilkunastu do dwudziestu kilku procent, przy zerowym kącie nachylenia to już kilkanaście procent, a przy podniesieniu paneli na +5° (w stosunku do spadzizny dachu +10%) to już tylko około 10% mniej.

Warto więc by było wypoziomować panele albo nawet unieść je delikatnie na plus na ekierkach, bo zysk wtedy wyraźnie się zwiększa.

To oczywiście tylko szacunki (bez statystyki pogodowej), w realu byłoby na pewno mniej z uwagi na słabą wentylację tak ułożonych paneli. Trzeba by zachować rozsądne odstępy dach panele oraz duże dylatacje pomiędzy panelami. Inna rzecz, że to tylko cztery stuki, więc przy dobrym montażu można by pewnie zejść do rozsądnych strat i nie narazić dachu na odlot przy pierwszym wietrze. ;)

To uzyski roczne, ale teraz internet coś mi kulawo chodzi i nie mam jak zrobić pełnych symulacji na miesiące. Może wieczorem.
  • #6 20964460
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 716
    Mam wrażenie, że wszyscy zapominacie, że już nie ma systemu net metering a jest net billing i obecnie kluczową sprawą jest w miarę równomierna produkcja w ciągu dnia nawet kosztem straty łącznej produkcji w ujęciu rocznym.
    Dach 5stopni na północ nie jest żadnym minusem obecnie: podnosi się na nim panele o ok.25stopni na południe i ma się 20stopni na południe co daje ładną produkcję przez praktycznie cały dzień przez cały rok. Oczywiście im bliżej równonocy letniej będzie ona większa.

Mikroinwerter do testów? Hoymiles HM-800 (ok.750zł), DTU-W lite (ok.150zł), dwa panele do niego, podłączyć do rozdzielnicy w domu i testować.
    Do 0,8kWp nie trzeba zgłaszać do ZE
REKLAMA