logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Przesuwający się cień na wszystkich panelach od 14:00

Adewag 20 Kwi 2023 08:59 2334 32
REKLAMA
  • #1 20548054
    Adewag
    Poziom 21  
    Ocena: 249
    Chciałbym zamontować panele skierowane na południowy wschód ( ok 15 st. odchylenia do południa). Niestety, ze względów obiektywnych, o godz. 14:00 (kwiecień) zaczyna pojawiać się cień, który przesuwa się stopniowo zacieniając o godz 15:00 połowę paneli. Produkcja będzie od 8:00 do 14:00, to będę musiał zaakceptować. Moje pytanie brzmi:

czy w miesiącach letnich o godz. 14:00, kiedy cień będzie mniejszy niż w kwietniu, ale energia słoneczna większa, panele nie ucierpią? Część panela będzie w pełnym słońcu, a pozostała w zupełnym cieniu. Zdjęcie 16.04.23 godz. 14:55.
    Załączniki:
    • Przesuwający się cień na wszystkich panelach od 14:00 IMG_20230416_145532718 (1).jpg (3.2 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20548113
    ppwielki
    Poziom 27  
    Ocena: 285
    Panele pv najlepiej pracują kiedy jest chłodno i słonecznie. W lato sprawność paneli spadnie a dodatkowe zacienienie mocno ograniczy produkcję. Przy stałym częściowym zacienieniu taka lokalizacja nie ma sensu. Co do skutków technicznych to musisz się doktoryzować bo wiele zależy od konstrukcji i ilości paneli https://www.kompaniasolarna.pl/slowniczek-oze...-silnego-zacienienia-modulu-fotowoltaicznego/
  • #3 20548119
    MichałS
    Poziom 35  
    Ocena: 669
    Adewag napisał:

czy w miesiącach letnich o godz 14:00 kiedy cień będzie mniejszy niż w kwietniu, ale eneria słoneczna większa, panele nie ucierpią? Część panela będzie w pełnym słońcu, a pozostała w zupełnym cieniu. Zdjęcie 16.04.23 godz14:55.

Zadziałają diody obejściowe, ale czy jest sens pakować moduły w sam róg? To zdjęcie nie pomaga, za mało na nim widać.
  • #4 20548763
    Adewag
    Poziom 21  
    Warunki mam trudne. Dach dwuczęściowy, skierowany na wschód. Wokół słupy energetyczne, kominy, fire mury, hala sportowa, drzewa itp.
    Dlatego chciałem spróbować nie na dachu, ale na zadaszeniu tarasu 8 m na 2.8 m, kąt nachylenia tylko 20 st. Odstępując 1m od narożnika mogę zainstalować 6x550W lub 8x410W lub 11x380W, co daje od 3 do 4 kWp. Roczne zużycie mam ok 2800 kWh. W kwietniu słońce świeci na dach tarasu od 8:00 do 14:00 czyli mam tylko 6 godzin, ale w tym te najlepsze. Pojawiający się o 14:00 cień przesuwa się szybko i po ok. godzinie zasłania prawie całe zadaszenie, bo od południowo zachodniej strony jest wysoki mur. Czy te 6 godzin wystarczy? Czy może lepiej na wschód?
    Załączniki:
    • Przesuwający się cień na wszystkich panelach od 14:00 mapa.png (1.15 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Przesuwający się cień na wszystkich panelach od 14:00 Dach 28 luty 15;30.jpg (3.02 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Przesuwający się cień na wszystkich panelach od 14:00 Taras 27 luty 15;30 .jpg (3.24 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Przesuwający się cień na wszystkich panelach od 14:00 Taras rano 2 marzec 8;00.jpg (3.41 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #5 20548774
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #6 20548913
    Adewag
    Poziom 21  
    Przy OFF na starcie tracę 5000 zł dotacji, potem zakup akumulatorów, regulatorów.
    Przy zapotrzebowaniu 2800 kWh na rok inwestycja zwracałaby długo.
  • #7 20549002
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #8 20549070
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 704
    A ten dach zachodni to już nie jest Twój?
    Jeśli sąsiada to może na wschodnim dschu ale na stelażach z lekkim nachyleniem w stronę południową?
    Też mam cień ale tylko od słupa energetycznego i tylko od 14 do 16 - panele szeregowo a więc spadek jest i to spory 😞
  • #9 20549241
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Ocena: 388
    Zrób instalację na mikroinwerterach. Odpadnie Ci problem z przesuwającym się cieniem, bo będzie on miał wpływ tylko na moduł w danej chwili zacieniony. Nie baw się w optymalizatory, bo wydasz na nie więcej niż na mikroinwertery, a skutek będzie dyskusyjny. Szczerze Ci powiem, że patrząc na te zdjęcia, to nie zazdroszczę :-).
    Jeśli chodzi o zacienienie, to musisz wiedzieć, że aby cień nie miał wpływu na moduł, to obiekt zacieniający powinien być dalej niż 100-krotność jego szerokości (dokładnie 106, OIDP). Jak masz słup o średnicy np. 30 cm, to żeby nie zacieniał modułu, powinien być oddalony min. 30 m. To wynika z matematyki.
  • #10 20549349
    Adewag
    Poziom 21  
    Od wschodu hala sportowa, od zachodu mur. Tracę około 1/3 wszystkiego?
    Załączniki:
    • Przesuwający się cień na wszystkich panelach od 14:00 strata.png (143.9 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 20549440
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    Adewag napisał:
    Przy OFF na starcie tracę 5000 zł dotacji, potem zakup akumulatorów, regulatorów.
    Przy zapotrzebowaniu 2800 kWh na rok inwestycja zwracałaby długo.

Warunki masz trudne, więc i trzeba się liczyć z możliwością znacznie większych wydatków niż przy instalacji standardowej (dla podobnych mocy). I tego nie przeskoczysz.

Ale przede wszystkim zmień myślenie. Nie traktuj PV jako inwestycji do zarabiania po x latach, a jako wydanie wolnych środków, aby potem korzystać na bieżąco z oszczędności na zużyciu prądu z ZE. I mieć komfort w samopoczuciu. Wtedy możesz złapać inną optykę na swoją instalacje, dobrze przemyśleć i zrobić.
    A jak się będziesz zadręczał, że nie spłaci ci się po X latach, to lepiej odpuść.

Z cieniami problem, bo tak czy inaczej traciłbyś czy to na diodach by-pass, czy na optymizatorach czy na mikrokonwerterach. Wybór rozwiązania to kwestia szacunku różnicy strat do całkowitej produkcji.

Pozostają jeszcze kombinacje z dedykowanymi konstrukcjami na dachy minimalizującymi problemy zacienienia albo traker (nawet jednoosiowy), jeśli mówimy o niedużych mocach instalacji (powiedzmy te 3 kWp). Niestety, w obu przypadkach wzrosłyby znacznie koszty instalacji, o ile oczywiście dałoby się je jakoś zrealizować w tej konkretnej sytuacji.

Sporo szacowania, ale jakbyś dobrze przysiadł, pochłonął wiedzę, a potem pokombinował, to jakieś optymalne rozwiązanie pewnie byś znalazł - koszty inwestycji vs bieżące oszczędności + lepsze samopoczucie (to akurat bezcenne jest... ;))
  • #12 20549451
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Pisałeś coś o max. 11 modułach 380 W. W takim układzie bez zastanowienia montuj dwa mikroinwertery Hoymiles 2250W i masz rozwiązany problem okresowych zacienień. Dwa inwertery plus moduł DTU (DTU musi być PRO S) wyjdzie Ci porównywalnie z falownikiem podobnej mocy, może ciut drożej. Możesz też założyć trzy mikroinwertery jednofazowe.
  • #13 20549619
    Adewag
    Poziom 21  
    Przy 11x380W mam sumarycznie 4180W. Jak stracę 1/3 na cień zostanie 2786W czyli tyle ile potrzebuję. Gdybym zastosował:
    dzidek1968 napisał:
    dwa mikroinwertery Hoymiles 2250W
    albo
    dzidek1968 napisał:
    trzy mikroinwertery jednofazowe.
    to uzyskałbym dodatkowo po1godzinie rano i po południu z części niezacienionych paneli. Czy to co piszę ma sens?
  • #14 20549850
    michalPV
    Poziom 31  
    Adewag napisał:
    Czy to co piszę ma sens?

Na mikroinwerterach tracisz tylko na tym panelu lub panelach gdzie jest cień bo działają niezależnie od siebie. Przykładowo: 2 panele działają na 50% mocy, reszta bez cienia na 100%
    Jak połączysz do klasycznego inwertera to zrobisz zapewne połączenia szeregowe i wtedy jak kawałek 1 panela będzie w cieniu to reszta w szeregu pracuje tak jak ten zacieniony. Przykładowo: 2 panele działają na 50% mocy, reszta bez cienia działa na 50% mocy.
  • #15 20549879
    Adewag
    Poziom 21  
    Do tej pory nie myślałem o mikroinwerterach, bo są narażone na czynniki atmosferyczne i są w miejscu trudnodostępnym. Widzę, że chyba będę musiał zmienić swoje nastawienie.
    Hoymiles 2250W ma 6 wejść, x2=12, a ja mam mieć ewentualnie 11 paneli. Będę musiał szukać miejsca na 12 sty?
  • Pomocny post
    #16 20549889
    michalPV
    Poziom 31  
    Adewag napisał:
    bo są narażone na czynniki atmosferyczne i są w miejscu trudnodostępnym

Nie musisz ich montować przy panelach, możesz tak samo zamontować jak przy klasycznym falowniku.
    Oczywiście im bliżej tym lepiej bo tu chodzi o spadek napięcia na długości przewodów DC a przy mikroinwerterach są niskie napięcia a więc % spadek na długości przewodów DC jest bardziej zauważalny.
    Adewag napisał:
    Hoymiles 2250W ma 6 wejść, x2=12, a ja mam mieć ewentualnie 11 paneli. Będę musiał szukać miejsca na 12 sty?

Albo szukać miejsca na 12 sty albo podłączyć 11. Każdy panel działa niezależnie od siebie.
  • REKLAMA
  • #17 20549923
    k_pec
    Poziom 34  
    Ocena: 559
    Adewag napisał:
    Przy 11x380W mam sumarycznie 4180W. Jak stracę 1/3 na cień zostanie 2786W czyli tyle ile potrzebuję.

Nie wiem, jakie panele masz na myśli, ale przede wszystkim jest kwestia, czy te 380W mocy panelu to podawane jest dla warunków NOCT czy STC. Bo - przykładowo - jeśli te 380W to dla STC, wtedy dla NOCT byłoby typowo tylko około 300W. A to zmieniłoby trochę twoje kalkulacje.

Nie wiem, czy wiesz, ale panele w naszym klimacie to bardziej koło warunków NOCT pracują na dachu, w szczególności w słoneczne, gorące lato (wentylacja paneli, zwłaszcza na płaskich dachach!). O ile jest pełne światło, bo tak w ogólności bywa przeciętnie mniej słonecznie. Czyli raczej przy on-gridzie kieruj się roczną produkcją i zużyciem w kalkulacjach i oczekiwaniach.

Adewag napisał:
    Do tej pory nie myślałem o mikroinwerterach, bo są narażone na czynniki atmosferyczne i są w miejscu trudnodostępnym. Widzę, że chyba będę musiał zmienić swoje nastawienie.

Przewidziane są do pracy na zewnątrz, a co ważniejsze, są na nich stosunkowo niewielkie moce, więc nie ma zbytnich powodów, żeby miały wysoką awaryjność. Po za tym - jak instalacja zostanie zrobiona dobrze to jest F&F. Pozostaje okresowa kontrola, ale która i tak zawsze musi być.
  • #18 20550287
    ignac80
    Poziom 20  
    Ocena: 164
    michalPV napisał:
    Adewag napisał:
    Czy to co piszę ma sens?

Na mikroinwerterach tracisz tylko na tym panelu lub panelach gdzie jest cień bo działają niezależnie od siebie. Przykładowo: 2 panele działają na 50% mocy, reszta bez cienia na 100%
    Jak połączysz do klasycznego inwertera to zrobisz zapewne połączenia szeregowe i wtedy jak kawałek 1 panela będzie w cieniu to reszta w szeregu pracuje tak jak ten zacieniony. Przykładowo: 2 panele działają na 50% mocy, reszta bez cienia działa na 50% mocy.

Nie wprowadzaj w błąd. Jeżeli zacienisz dwa panele to zostaną odcięte diodami a pozostałe dają pełną moc. Jeżeli zacienionych w 50 % jest większa ilość paneli to falownik decyduje czy więcej mocy uzyska z pobierania 50 % z wszystkich paneli czy pobierając dwa razy większy prąd tylko z paneli niezacienionych odcinając zacienione.
  • #19 20550339
    michalPV
    Poziom 31  
    ignac80 napisał:
    to falownik decyduje czy więcej mocy uzyska z pobierania 50 % z wszystkich paneli czy pobierając dwa razy większy prąd tylko z paneli niezacienionych

Że niby falownik potrafi pobrać 2x większy prąd z paneli? Wow. A wcześniej (zanim bedzie cień) nie umie podwajać prądu?
    ignac80 napisał:
    Jeżeli zacienisz dwa panele to zostaną odcięte diodami a pozostałe dają pełną moc.

Szkoda, że tak nie działają moje panele jak piszesz 😞 muszą być chyba jakieś felerne...
    Mam 4 panele, napięcie ok.145V, wchodzi na pierwszy panel cień od słupa -> napięcie spada do 115-120V, czyli jakieś 20%.
    Możesz mi wyjaśnić wg Twojej teorii dlaczego całość produkcji mi spada o 20% skoro tylko 1 panel ma cień od słupa a reszta jest w pełnym słońcu?
  • REKLAMA
  • #20 20550351
    dzidek1968
    Poziom 28  
    ignac80 napisał:

Nie wprowadzaj w błąd. Jeżeli zacienisz dwa panele to zostaną odcięte diodami a pozostałe dają pełną moc. Jeżeli zacienionych w 50 % jest większa ilość paneli to falownik decyduje czy więcej mocy uzyska z pobierania 50 % z wszystkich paneli czy pobierając dwa razy większy prąd tylko z paneli niezacienionych odcinając zacienione.

Co Ty za bzdury wypisujesz??? Chyba pomyliłeś hasło w Wikipedii ;-)) Jakaś nowa fizyka chyba powstała. Moduły połączone szeregowo, a cwany falownik z jednych pobiera większy prąd, a z innych mniejszy :-). Powiesz mi gdzie taki można kupić? Bo mój Fronius nie ma takiej opcji. Ani żaden falownik zamontowany u moich klientów...
  • #21 20550365
    ignac80
    Poziom 20  
    michalPV napisał:
    ignac80 napisał:
    to falownik decyduje czy więcej mocy uzyska z pobierania 50 % z wszystkich paneli czy pobierając dwa razy większy prąd tylko z paneli niezacienionych

Że niby falownik potrafi pobrać 2x większy prąd z paneli? Wow. A wcześniej (zanim bedzie cień) nie umie podwajać prądu?
    ignac80 napisał:
    Jeżeli zacienisz dwa panele to zostaną odcięte diodami a pozostałe dają pełną moc.

Szkoda, że tak nie działają moje panele jak piszesz 😞 muszą być chyba jakieś felerne...
    Mam 4 panele, napięcie ok.145V, wchodzi na pierwszy panel cień od słupa -> napięcie spada do 115-120V, czyli jakieś 20%.
    Możesz mi wyjaśnić wg Twojej teorii dlaczego całość produkcji mi spada o 20% skoro tylko 1 panel ma cień od słupa a reszta jest w pełnym słońcu?

Falownik może pobierac pełną moc z paneli niezacienionych lub z wszystkich paneli ale ograniczając prąd do najbardziej zacienionego panela. MPPT falownika wyszukuje przy jakim prądzie i napięciu może najwięcej wyciągnąć mocy.
    Jeżeli z 4 paneli zacienisz 1 to dioda go odetnie i będzie napięcie niższe o ten jeden panel czyli o 1/4. Prąd będzie taki sam więc moc spadnie o około 25%.

Dodano po 8 [minuty]:

dzidek1968 napisał:
    ignac80 napisał:

Co Ty za bzdury wypisujesz??? Chyba pomyliłeś hasło w Wikipedii ;-)) Jakaś nowa fizyka chyba powstała. Moduły połączone szeregowo, a cwany falownik z jednych pobiera większy prąd, a z innych mniejszy :-). Powiesz mi gdzie taki można kupić? Bo mój Fronius nie ma takiej opcji. Ani żaden falownik zamontowany u moich klientów...

Gdzie napisałem , że z jednych paneli pobiera większy a z innych mniejszy prąd . Przed krytykowaniem przeczytaj 10 razy dokładnie co napisałem .
    Falownik wybiera jedną z opcji , mniejszy prąd dla wszystkich paneli lub niższe napięcie z niezacienianych paneli ale z większym prądem. Po to jest MPPT w falowniku aby wyciągnąć jak najwięcej mocy.
  • #22 20550398
    dzidek1968
    Poziom 28  
    ignac80 napisał:

Falownik może pobierac pełną moc z paneli niezacienionych lub z wszystkich paneli ale ograniczając prąd do najbardziej zacienionego panela.

I to jest akurat prawda, tyle że źle przez Ciebie interpretowana ;-). Jeśli zacienisz jeden moduł (ta tafla to moduł, a nie panel) to faktycznie popłynie ograniczony prąd. Tak mniej więcej do niewiele większego od zera ;-)

Dodano po 6 [minuty]:

ignac80 napisał:

Jeżeli z 4 paneli zacienisz 1 to dioda go odetnie i będzie napięcie niższe o ten jeden panel czyli o 1/4. Prąd będzie taki sam więc moc spadnie o około 25%.

Żadna dioda nie odetnie zacienionego modułu w ten sposób, że prąd go cudownie ominie. Diody busbar (najczęściej trzy w module) służą do tego, żeby minimalne zacienienie modułu nie powodowało całkowitego zaniku prądu, a tylko 1/3 (ew. 2/3 przy większym cieniu). W dużym uproszczeniu moduł składa się z trzech sekcji ogniw połączonych równolegle. Jak zacienisz jedną, to pracują dwie pozostałe, ale prąd jest odpowiednio niższy. I żadne zaklinanie rzeczywistości tu nie pomoże. Coraz więcej pojawia się modułów z 9 busbarami, czyli jakiś listek na ogniwie nie zmniejszy prądu o 1/3, a tylko o 1/9. To, o czym chciałeś napisać, nazywa się optymalizatorem i jest bardziej rozbudowanym urządzeniem niż dioda ;-)

Dodano po 6 [minuty]:

ignac80 napisał:

Gdzie napisałem , że z jednych paneli pobiera większy a z innych mniejszy prąd . Przed krytykowaniem przeczytaj 10 razy dokładnie co napisałem .

"Jeżeli zacienionych w 50 % jest większa ilość paneli to falownik decyduje czy więcej mocy uzyska z pobierania 50 % z wszystkich paneli czy pobierając dwa razy większy prąd tylko z paneli niezacienionych odcinając zacienione."

Nie wiem jak inni, ale ja to tak zrozumiałem :-). Falownik nie wie ile i które moduły są zacienione, w ogóle nie wie nawet jaką mają moc nominalną. Ja szczerze mówiąc nawet nie wiem jak działa algorytm MPPT, ale na pewno nie jest on oparty o sztuczną inteligencję. Po prostu stara się uzyskać z modułów jak największy prąd, bo to jest jego zadanie.

Dodano po 7 [minuty]:

ignac80 napisał:

Falownik wybiera jedną z opcji , mniejszy prąd dla wszystkich paneli lub niższe napięcie z niezacienianych paneli ale z większym prądem. Po to jest MPPT w falowniku aby wyciągnąć jak najwięcej mocy.

Falownik po prostu będzie starał się uzyskać maksymalną moc w danych warunkach oświetlenia. Raczej nie wie czy to słońce zaszło, czy któryś moduł w stringu jest zacieniony. Oczywiście producenci doskonalą algorytmy śledzenia MPP, ale główna zasada jest właśnie taka. Z tego co czytałem to np. Fronius coś udoskonalił w swoich falownikach, że niby mają lepsze uzyski przy nieciekawym nasłonecznieniu lub różnicy w parametrach poszczególnych modułów, ale nie wiem ile w tym prawdy, a ile marketingu :-)
  • #23 20550442
    ignac80
    Poziom 20  
    dzidek1968 napisał:
    Żadna dioda nie odetnie zacienionego modułu w ten sposób, że prąd go cudownie ominie. Diody busbar (najczęściej trzy w module) służą do tego, żeby minimalne zacienienie modułu nie powodowało całkowitego zaniku prądu, a tylko 1/3 (ew. 2/3 przy większym cieniu). W dużym uproszczeniu moduł składa się z trzech sekcji ogniw połączonych równolegle. Jak zacienisz jedną, to pracują dwie pozostałe, ale prąd jest odpowiednio niższy. I żadne zaklinanie rzeczywistości tu nie pomoże. Coraz więcej pojawia się modułów z 9 busbarami, czyli jakiś listek na ogniwie nie zmniejszy prądu o 1/3, a tylko o 1/9. To, o czym chciałeś napisać, nazywa się optymalizatorem i jest bardziej rozbudowanym urządzeniem niż dioda ;-)

Nie żadna tylko każda dioda jest po to aby odciąć cały bądź część modułu ( ominąć go ) . Przy zacienionym module powstaje napięcie w przeciwnym kierunku , dioda przewodzi a na module jest tylko niewielkie napięcie , niecałe 1V . Prąd z pozostałych modułów może spokojnie przepływać przez właśnie tę diodę omijając go.
    Praktycznie czy jest jedna czy trzy diody w module to nic nie zmienia. Jeżeli moduł ograniczy prąd o 1/3 to i tak zostanie cały ominięty bo prąd z pozostałych , niezacienionych jest większy. Stosowanie trzech diod ma sens gdy zostaną zacienione wszystkie panele jednocześnie w tej samej części np u dołu.
    dzidek1968 napisał:
    Nie wiem jak inni, ale ja to tak zrozumiałem . Falownik nie wie ile i które moduły są zacienione, w ogóle nie wie nawet jaką mają moc nominalną. Ja szczerze mówiąc nawet nie wiem jak działa algorytm MPPT, ale na pewno nie jest on oparty o sztuczną inteligencję. Po prostu stara się uzyskać z modułów jak największy prąd, bo to jest jego zadanie.

Oczywiście, falownik nic nie wie o panelech ( modułach ) . MPPT działa w ten sposób, że stopniowo np zwiększa pobór prądu ( obciąża ) modułów sprawdzając moc. Jeżeli moc się zwiększa to dalej zwiększa pobór prądu. W pewnym momencie moc zaczyna już spadać mimo zwiększającego się prądu gdyż znacznie spada napięcie. MPPT tak reguluje prąd z modułów aby moc była największa. Falownik nie stara się wydobyć jak największy prąd, tylko jak największą moc.
    Jak jest duży prąd a nie ma napięcia to nie ma też mocy.
  • #24 20550631
    dzidek1968
    Poziom 28  
    Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie że chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz :-). Starasz się udowodnić, że jeden zacieniony moduł w stringu nie ma wpływu na resztę, że tylko on zostaje "odcięty", że prąd w stringu się nie zmienia itd. Ile założyłeś już instalacji PV? Jakoś w każdej, którą zrobiłem, zacienienie jednego modułu powoduje drastyczny spadek mocy w całym stringu :-). Dlatego niektórym klientom zakładam instalacje na mikroinwerterach, które są wydajniejsze od stringowych i nie tak bardzo wrażliwe na lokalne zacienienia. Gdyby było tak jak piszesz to jaki byłby sens stosowania optymalizatorów? Skoro zacieniony moduł i tak nie daje mocy to optymalizator cudownie jej nie wyczaruje. Ale, wbrew Twojej teorii o diodach, spowoduje właśnie "ominięcie" tego modułu bez większych strat.
  • #25 20550668
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    dzidek1968 napisał:
    ignac80 napisał:

Falownik może pobierac pełną moc z paneli niezacienionych lub z wszystkich paneli ale ograniczając prąd do najbardziej zacienionego panela.

I to jest akurat prawda, tyle że źle przez Ciebie interpretowana ;-). Jeśli zacienisz jeden moduł (ta tafla to moduł, a nie panel) to faktycznie popłynie ograniczony prąd. Tak mniej więcej do niewiele większego od zera ;-)

Dodano po 6 [minuty]:

ignac80 napisał:

Jeżeli z 4 paneli zacienisz to dioda go odetnie i będzie napięcie niższe o ten jeden panel czyli o 1/4. Prąd będzie taki sam więc moc spadnie o około 25%.

Dodano po 6 [minuty]:

ignac80 napisał:

"Jeżeli zacienionych w 50 % jest większa ilość paneli to falownik decyduje czy więcej mocy uzyska z pobierania 50 % z wszystkich paneli czy pobierając dwa razy większy prąd tylko z paneli niezacienionych odcinając zacienione."

Nie wiem jak inni, ale ja to tak zrozumiałem :-). Falownik nie wie ile i które moduły są zacienione, w ogóle nie wie nawet jaką mają moc nominalną. Ja szczerze mówiąc nawet nie wiem jak działa algorytm MPPT, ale na pewno nie jest on oparty o sztuczną inteligencję. Po prostu stara się uzyskać z modułów jak największy prąd, bo to jest jego zadanie.

Dodano po 7 [minuty]:

ignac80 napisał:

Falownik po prostu będzie starał się uzyskać maksymalną moc w danych warunkach oświetlenia. Raczej nie wie czy to słońce zaszło, czy któryś moduł w stringu jest zacieniony. Oczywiście producenci doskonalą algorytmy śledzenia MPP, ale główna zasada jest właśnie taka. Z tego co czytałem to np. Fronius coś udoskonalił w swoich falownikach, że niby mają lepsze uzyski przy nieciekawym nasłonecznieniu lub różnicy w parametrach poszczególnych modułów, ale nie wiem ile w tym prawdy, a ile marketingu :-)

Kol.dzidek1968, nie masz racji, w przypadku zacienienia sprawna dioda bypass, na jednej czy też na wszystkich sekcjach zablokuje, odetnie jedną część albo cały panel, napięcie spadnie o wartość zablokowanej sekcji natomiast prąd pozostanie na podobnym poziomie jaki był przed zacienieniem
  • #26 20550669
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #27 20550673
    3301
    Poziom 34  
    Ocena: 868
    dzidek1968 napisał:
    Nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie że chyba nie bardzo wiesz o czym piszesz :-). Starasz się udowodnić, że jeden zacieniony moduł w stringu nie ma wpływu na resztę, że tylko on zostaje "odcięty", że prąd w stringu się nie zmienia itd. Ile założyłeś już instalacji PV? Jakoś w każdej, którą zrobiłem, zacienienie jednego modułu powoduje drastyczny spadek mocy w całym stringu :-). Dlatego niektórym klientom zakładam instalacje na mikroinwerterach, które są wydajniejsze od stringowych i nie tak bardzo wrażliwe na lokalne zacienienia. Gdyby było tak jak piszesz to jaki byłby sens stosowania optymalizatorów? Skoro zacieniony moduł i tak nie daje mocy to optymalizator cudownie jej nie wyczaruje. Ale, wbrew Twojej teorii o diodach, spowoduje właśnie "ominięcie" tego modułu bez większych strat.

Jeżeli było tak jak wyżej napisałeś to albo nie było diod bypass albo niesprawne.

Optymalizator robi podobnie jak te opisane diody, omija, blokuje, odłącza zacieniony panel ale cały, diody blokują tylko zacienione sekcje
  • #28 20551427
    ignac80
    Poziom 20  
    3301 napisał:
    Optymalizator robi podobnie jak te opisane diody, omija, blokuje, odłącza zacieniony panel ale cały, diody blokują tylko zacienione sekcje

Optymalizator nie robi tak samo jak diody. Diody zabezpieczają zacieniony panel przed odwrotną polaryzacją i przepuszczają prąd z pozostałych niezacienionych. Optymalizator wykorzystuje moc paneli częściowo zacienionych , dostosowywuje prąd do pozostałych niezacienionych zmniejszając napięcie.
    3 diody w sekcjach nic nie dają i tak zostaje odcięty cały panel . Sens takiego układu jest dopiero przy łączeniu równoległym paneli. Pierwszy niezacieniony daje np 9A a drugi z zacienieniem jednej sekcji 6 A więc prądy się zsumują i będzie 15A. Przy takim układzie ale w szeregu ten drugi panel będzie całkowicie odcięty.
  • #29 20551676
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 357
    Przy takim zacienieniu paneli wybrałbym instalację na mikroinwerterach gdzie każdy panel pracuje niezależnie.
  • #30 20551714
    dzidek1968
    Poziom 28  
    3301 napisał:

Kol.dzidek1968, nie masz racji, w przypadku zacienienia sprawna dioda bypass, na jednej czy też na wszystkich sekcjach zablokuje, odetnie jedną część albo cały panel, napięcie spadnie o wartość zablokowanej sekcji natomiast prąd pozostanie na podobnym poziomie jaki był przed zacienieniem

OK, masz rację, a ja za użyłem za dużo skrótów myślowych :-). Dioda pomoże w przypadku zacienień okazjonalnych, typu liść, ptasia kupa czy czasem zimą kawałek śniegu. Ale poleganie na busbarach w przypadku codziennego zacienienia modułów nie jest dobrym rozwiązaniem. Diody mogą szybko odmówić współpracy i będzie kłopot. W takich sytuacjach powinno się stosować optymalizatory lub mikroinwertery. Optymalizatory są droższym i bardziej kłopotliwym rozwiązaniem. Mają sens wtedy, gry cień może padać na jeden, dwa moduły. Jeśli takich zacienień jest więcej to tylko mikroinwertery.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje montaż paneli fotowoltaicznych skierowanych na południowy wschód, jednak obawia się o ich wydajność z powodu cienia, który pojawia się o godzinie 14:00 w miesiącach wiosennych. Dyskusja koncentruje się na wpływie zacienienia na produkcję energii oraz na możliwościach technicznych, takich jak zastosowanie mikroinwerterów, które mogą zminimalizować straty związane z częściowym zacienieniem. Uczestnicy podkreślają, że mikroinwertery pozwalają na niezależną pracę paneli, co jest korzystne w trudnych warunkach lokalizacyjnych. Użytkownik rozważa również różne modele paneli oraz inwerterów, w tym Hoymiles 2250W, oraz ich odpowiednie umiejscowienie w celu optymalizacji wydajności.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA