logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Pomiary elementów] Test diody QN0406 multimetrem na płytce sterującej

x-fly 16 Lut 2024 09:35 504 7
REKLAMA
  • #1 20963852
    x-fly
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Cześć wszystkim, trafiła mi się płytka sterująca wycieraczką w aucie, próbuję ją ożywić po zalaniu, jest tam już linia CAN, powiedzcie proszę jak ten element zachowa się przy badaniu go miernikiem na teście diody, da się go w ogóle sprawdzić multimetrem?
    Schemat elektryczny tłumika przepięć SOT-23 z opisem elementu NUP2105L.
  • REKLAMA
  • #2 20963869
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7737
    Podwójny dwukierunkowy Transil. Zabezpiecza przed szpilkami napięcia na linii. Multimetrem raczej ciężko sprawdzić, jednak brak zwarcia to 99% pewności że jest sprawny.
  • REKLAMA
  • #3 20963911
    x-fly
    Poziom 10  
    Szybka odpowiedź, oczywiście dziękuje,

Zbudowałem tester mosfeta QN0406
    Specyfikacja MOSFET typu QN0406 z diagramem wyprowadzeń
    Na bramkę daję sygnał PWM 5V, obciążenie to LED też do 5V, f=1,5kHz + oscyloskop na drenie. Czy to wystarczy żeby na 100% sprawdzić stan mosfetów które sterują silniczkiem wycieraczki? Przebiegi są bardzo ładne mosfety się wyrabiają ale może mają za małe obciążenie żeby je dobrze sprawdzić ??
  • REKLAMA
  • #4 20963928
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7737
    Silnik wycieraczek to powyżej kilku amper a LED? Z drugiej strony takie testy są bez sensu, dla tranzystorów które pracują w układzie z częstotliwościami powyżej 1MHz takie testy byłyby ok. Jeśli już tak Ci zależy na sprawdzeniu, to podłącz oryginalny silnik w roli obciążenia i steruj swoim PWM.
  • #5 20964708
    x-fly
    Poziom 10  
    Do sprawdzania MOSFETa jeszcze wrócę. Będę się starał zwiększyć obciążenie do minimum 1A np żarówk, myślę że dobrze będzie symulowała silniczek.

Teraz GORĄCA prośba o sprawdzenie multimetrem na teście diody układu LNK 304 305 lub 306 wg rysunku.
    Duża obudowa to DIP a mała SMD mają różnie wyprowadzenia. Męczę się z przetwornicą. Czy w nowym układzie wychodzą dokładnie takie pomiary? Bo mam jeden też nowy 305 i między D i S w obie strony jest jakby dioda a w dwóch pozostałych które mam jest jak na rysunku czyli tylko w jedną str dioda. Proszę kogoś żeby przemierzył

Schemat wyprowadzeń układów LNK 302/304/305/306 i wyniki pomiarów.
  • REKLAMA
  • #6 20965034
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3805
    Jak widzisz oba pomiary masz poprawne, ale nie jest to 100% wskaźnik iż owe układy scalone są dobre! To jest niejako spełniony warunek tak na zimno czy układ może być dobry, a 100% uzyskujesz w układzie na PCB i pod obciążeniem przetwornicy :)
    Diagram sprawdzający pomiary układów scalonych LNK 302/304/305/306
  • #7 20966110
    x-fly
    Poziom 10  
    Witam, dzień dobry, fajnie że się chciało przemierzyć 😉

Najlepsze jest to że moje i Twoje pomiary są powiedzmy takie same, robiłem je na dwóch używanych układach. Za to nowiutki nigdy nie lutowany pokazuje mi "diodę" między S i D ale w obie strony 😵 tym samym miernikiem oczywiście no Głowa tęga. W poniedziałek kupię kilka kolejnych nowych i pomierzę bo nie daje mi to spokoju..
  • #8 20968702
    x-fly
    Poziom 10  
    Jestem znowu. Drugą noc ślęczę nad naszą ukochaną elektroniką i próbuję coś pojąć.

Schemat układu elektronicznego z tranzystorami p-mos i n-mos

Czy dobrze to rozumuję że jest to samopodtrzymanie?
    1. Brak zasilania -> co tu dużo pisać

2. Zasilanie na LNK -> LED faktycznie świeci , na S i G w T1 jest potencjał wysoki = brak otwarcia T1, na S i G w T2 potencjał GND też brak otwarcia -> ogólnie brak napięcia na wyjściu

3. Sygnał na transoptor powoduje że na G w T1 jest potencjał GND a na S jest dalej wysoki = otwarcie T1 (p-mos) i potencjał przełazi dalej na Dren (dając możliwość zasilania dalszych układów), dodatkowo wysoki potencjał pojawia się na G w T2 (n-mos) a że na jego S jest GND = otwarcie T2 = GND na stałe na bramce G w T1, w tym momencie sygnał z transoptora nie jest już potrzebny bo T2 podtrzymuje otwarcie T1

4. Jakiekolwiek zmiany na transoptorze nic nie wnoszą ??? Kondensator na T2 utrzymuje pewność jego otwarcia gdyby na linii były np spadki

5. Zastanawiam się również czy może być tak: po zaniku głównego zasilania duże elektrolity przed LNK (niewidoczne na szkicu) oddają napięcie i podtrzymują układ jeszcze chwilę (widać po LED że kilka dobrych sekund), ceramik na T2 rozładuje się na końcu, po zaniku zasilania T1 i T2 znowu są zamknięte i otworzą się dopiero przy ponownym sygnale z transoptora (i włączeniu wcześniej zasilania oczywiście)

6. Co by było gdyby nie było ceramicznego przy T2 ?

Podsumowanie tematu

✨ Członek forum pyta o możliwość testowania diody QN0406 multimetrem na płytce sterującej wycieraczek po zalaniu. Odpowiedzi sugerują, że multimetrem trudno jest sprawdzić ten element, ale brak zwarcia może wskazywać na jego sprawność. Użytkownik zbudował tester MOSFET-a QN0406, używając sygnału PWM i LED jako obciążenia, ale zastanawia się, czy to wystarczy do pełnej weryfikacji. Inni użytkownicy sugerują, aby podłączyć oryginalny silnik wycieraczek jako obciążenie. Dodatkowo, pojawia się temat pomiarów układów LNK 304, 305 i 306, gdzie użytkownicy dzielą się swoimi doświadczeniami z pomiarami diod w tych układach, podkreślając, że pomiary nie są jednoznacznym dowodem na sprawność układów scalonych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA