logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Czy laptopy konwertowalne z odpinaną klawiaturą są mniej wydajne?

Bartek20401 20 Lut 2024 20:57 333 5
REKLAMA
  • #1 20970863
    Bartek20401
    Poziom 3  
    Ocena: 6
    Jestem przed kupnem laptopa. Zależy mi żeby miał możliwość obrócenie go w tryb tabletu i robieni na nim odręcznych notatek. Przeglądając olx pojawiło mi się sporo ofert laptopów z odpinaną klawiaturą typu Microsoft surface. I tutaj pytanie czy takie laptopy przez to że mają mniej miejsca z tymi samymi podzespołami, będą mniej wydajne albo szybciej się przegrzać. Jakie są wady takiego rozwiązania?
  • REKLAMA
  • #2 20970912
    cysiekw
    Poziom 42  
    Ocena: 1408
    Jeśli porównujesz identyczne podzespoły powinny mieć zbliżoną wydajność.
    Bartek20401 napisał:
    Jakie są wady takiego rozwiązania?
    W przypadku ms surface cena była chora. Lenovo yoga była bardziej przystępna cenowo.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 20973402
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8203
    Bartek20401 napisał:
    Jakie są wady takiego rozwiązania?

Ma to wszystkie wady laptopa, sporo wad tabletu i mało zalet jeśli chodzi o wydajność.

Komputery z odłączaną klawiaturą należy traktować jako tablet. Miejsca na chłodzenie nie ma i jest ono najczęściej pasywne. Zatem wsadzane są do tego sprzętu raczej bardzo energooszczędne komponenty, co nie wpływa najlepiej na wydajność takiego sprzętu. I tak, można wsadzić tam nawet I7, ale zanim się ono dobrze rozpędzi, to throttling bardzo szybko zredukuje wydajność do akceptowalnych poziomów.

Z wad należy dołożyć najczęściej brak możliwości ingerowania w taki sprzęt (zdarzają się rozkręcalne, ale ogólnie wszystko jest zwykle wlutowane, najczęściej brak możliwości zmiany dysku czy pamięci, chociaż pamięci to już często nawet w laptopach się nie da wymienić). Najczęściej utrudnione serwisowanie. Często też mało portów, które często są zlokalizowane na obwodzie ekranu (plus, jeśli klawiatura działa jako stacja dokująca i robi kilka portów więcej, ale nie zawsze jest tak luksusowo).

Taki sprzęt wybiera się raczej jeśli się szuka tabletu z dodatkami, a nie komputera i jeśli oczekiwania względem wydajności nie są za duże (praca biurowa, multimedia, www).
  • REKLAMA
  • #5 20975233
    Bartek20401
    Poziom 3  
    Super, dziękuję bardzo za wyczerpującą odpowiedź właśnie tego się obawiałem.
  • #6 20975234
    Bartek20401
    Poziom 3  
    Tak, jak opisał to dt1
REKLAMA