logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jaki laptop 13-15" kupić który da się w przyszłości łatwo serwisować

hindoos 02 Wrz 2025 22:25 1653 36
Najlepsze odpowiedzi

Jaki 13–15-calowy laptop biznesowy kupić, żeby w przyszłości dało się go łatwo serwisować, z wymiennym RAM-em, dyskiem NVMe i prostym dostępem do wentylatora oraz gniazda zasilania?

Najbardziej sensowny kierunek to poleasingowy laptop biznesowy z serii Lenovo ThinkPad T albo HP EliteBook, bo w tych konstrukcjach łatwiej wymienić dysk, dołożyć RAM i znaleźć tanie części [#21651831][#21651996][#21656128] W wątku padł konkretny przykład ThinkPada T14 Gen 1 z i5-10210U, 32 GB RAM i 1 TB SSD jako gotowej konfiguracji, a same ThinkPady T-serii zostały wskazane jako dość łatwo serwisowalne [#21651996][#21656128] Jeśli chcesz coś w rozmiarze 13–15", to warto celować w ThinkPad T14 albo HP EliteBook 840/850 G5–G7 [#21656057] Dell Latitude też był wymieniany jako opcja biznesowa, ale w rozmowie pojawiły się zastrzeżenia co do jakości i awaryjności nowszych Delli [#21651831][#21652975] Do tego lepiej unikać marek, dla których za kilka lat może zabraknąć części zamiennych, jak obawiano się w przypadku CHUWI [#21652803][#21652903]
  • #1 21651752
    hindoos
    Poziom 36  
    Ocena: 656
    Potrzebuję długodystansowego pod kątem żywotności laptopa dla emeryta :) który byłby dość łatwo serwisowalny.
    Co mam na myśli?
    Żeby w miarę prosto dało się go otworzyć do czyszczenia czy wymiany wiatraków, gniazdo zasilania było względnie łatwo wymienne w razie uszkodzenia (ewentualnie żeby zasilanie było przez jedno z kilku usb-c), to samo z dyskiem i RAMem, żeby dało się zrobić przynajmniej 32GB RAM (bazowo może być mniej) i dysk też nie przylutowany tylko najlepiej jakiś NVMe.
    Wiem że mamy wśród kolegów wielu serwisantów, może udałoby się dowiedzieć które modele "robi się" w miarę przyjemnie?
    Rozmiary raczej z tych kompaktowych, 13-15".
    Zintegrowana grafika. Niska waga na plus. Nie Mac :p
  • #2 21651760
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 601
    hindoos napisał:
    Wiem że mamy wśród kolegów wielu serwisantów, może udałoby się dowiedzieć które modele "robi się" w miarę przyjemnie?

Jak byś miał kolegów serwisantów to by ci powiedzieli że zakup laptopa to zły pomysł i stacjonarki tak się nie psują
  • #3 21651793
    hindoos
    Poziom 36  
    Zgadza się ale stacjonarki nie schowasz do szuflady jak nie używasz. I nie zabierzesz jej w podróż pociągiem. I nie użyjesz jej na działce na baterii. Mogę tak długo :)
    Tak więc nie, stacjonarka odpada.
  • #4 21651806
    qrek1
    Poziom 38  
    hindoos napisał:
    I nie zabierzesz jej w podróż pociągiem. I nie użyjesz jej na działce

tak, ale nie oczekuj w związku z tym że uzyskasz od laptopa porównywalną trwałość, czy wydajność. Zawsze to będzie duże gorsze w tych aspektach. I nawet te najlepsze będą tylko trochę lepsze od tych gorszy i o rzędy wartości gorsze od najsłabszych stacjonarnych komputerów. Należy się z tym pogodzić i nie mieć oczekiwań że laptop przy intensywnym użytkowaniu nie padnie duże szybciej niż najgorszy stacjonarny komputer.
  • #5 21651809
    hindoos
    Poziom 36  
    Ależ ja to wszystko wiem. Laptop to zawsze kompromis. Natomiast są pewne modele które wybitnie utrudniają życie serwisantów, a są takie które ktoś najwyraźniej przemyślał. I na tym aspekcie chciałbym się skupić w tym temacie.
  • #6 21651817
    qrek1
    Poziom 38  
    hindoos napisał:
    Natomiast są pewne modele które wybitnie utrudniają życie serwisantów, a są takie które ktoś najwyraźniej przemyślał. I na tym aspekcie chciałbym się skupić w tym temacie.

Czyli zakładasz że są modele które po awarii laptopa zapewnią ci możliwą/tańszą naprawę... ja osobiście czarno to widzę. Ale może znajdzie się ktoś kto podziela Twój optymizm.
  • #7 21651831
    MiroLord
    Poziom 26  
    Ocena: 172
    Nie napisałeś, co ten emeryt będzie na nim robił. Warto rozejrzeć się za sprzętem poleasingowym np. Lenovo Thinkpad, Dell Latitude, HP Elitebook. Poleciłem kiedyś znajomej emerytce Thinkpada T440, kosztował ją 550 zł. Jest z niego bardzo zadowolona.
    Sprawdź ofertę sklepu Rnew, może wybierzesz coś ciekawego. Sam mam Thinkpada T410 kupionego w 2015 roku za 670 zł, działa do tej pory. Części zamienne tanie jak barszcz.
  • #8 21651866
    hindoos
    Poziom 36  
    Racja, praca biurowa (napisać i odczytać maila, wydrukować pdfa, napisać jakiś dokument), konsumpcja internetu, oglądanie filmów i seriali z serwisów streamingowych, podłączanie do tv przez hdmi żeby wyświetlić zdjęcia z wyjazdów oraz żeby obejrzeć filmy i seriale na większym ekranie. To chyba tyle
  • #9 21651996
    MiroLord
    Poziom 26  
    Masz tu przykładową ofertę:
    ThinkPad T14 Gen 1 i5-10210U 32 GB 1TB SSD 14" FHD DOTYK
    Z reguły droższe laptopy do biznesu mają klapki serwisowe, gdzie można szybko wymienić dysk, dołożyć pamięć czy wymienić kartę sieciową. W tych tanich z reguły obudowa nie ma klapek serwisowych (taniej jest zrobić na wtryskarce cały korpus obudowy), wymiana dysku czy dołożenie pamięci wiąże się z rozbieraniem całego laptopa.
  • #10 21652011
    OPservator
    Poziom 39  
    Ocena: 1233
    Powiem tak kolego, najprzyjemniejszymi laptopami do serwisowania w ostatnich latach jakie miałem na biurku, był Microsoft Surface Pro 7 i każdy jeden MacBook (Apple).
    Coraz więcej producentów próbuje możliwie utrudnić serwis, jednocześnie obniżając jakość plastiku, który pęka od patrzenia, a gdzie dopiero od otwierania...
    w/w laptopy są drogie, ale są aluminiowe i łatwe w serwisowaniu ;) No i macbook to żywotność lekko na dekadę.

PS - sekunduję opinię @qrek1 - laptopów się nie kupuje, chyba że nie masz innego wyjścia. Obecnie możesz kupić nawet intel nuc w całkiem niezłych parametrach który jest jeszcze prostszy w serwisowaniu jak laptop - tyle tylko że musisz się podłączyć do monitora/telewizora i posiadać myszkę/klawiature, które masz w laptopie wbudowane.
  • #11 21652012
    r103
    Poziom 37  
    Ocena: 945
    hindoos napisał:
    Potrzebuję długodystansowego pod kątem żywotności laptopa dla emeryta :) który byłby dość łatwo serwisowalny.

Ale mamy rok 2025 nie 2005 i to już nie czasy np Thinkpada T60 :-(
  • #12 21652156
    hindoos
    Poziom 36  
    Zdaję sobie z tego wszystkiego sprawę :) Zresztą też dla lepszego kontekstu, wymiana będzie z Asusa U36SG (kupiony 12 lat temu, używany codziennie, wytrzymał do dziś kiedy niestety padł na amen) a tymczasowo mój emeryt leci na mojej zastępczej niezniszczalnej Toshibie R630-14N (kupiona 14 lat temu, katowana intensywnie przeze mnie przez 9 lat do programowania a potem okazjonalnie do takich właśnie awaryjnych zastosowań). Nie wierzę że nowy komputer choćby zbliży się do tego wyniku bo już się takich sprzętów nie robi.
    Poleasingowe serie biznesowe generalnie brałbym w ciemno ALE miałem ostatnio parę przypadków kiedy dwa Delle (jeden Latitude, jeden Precision) po raptem 3 latach użytkowania (akurat po zakończeniu NBD, co za przypadek :P ) zaczęły
    a) piszczeć wentylatorami
    b) padła bateria (w Asusie była ciągle oryginalna, w Toshibie jestem po jednej zmianie, obie działają przez ok. godzinę a tu "nowy" Dell i po 5 minutach trup)
    c) pojawiły się problemy z usypianiem laptopa, komputer budził się sam np. w torbie, przegrzewał się od pracy w futerale i jak trzeba było z niego skorzystać to się okazywało, że bateria jest wyładowana

Tak więc nie jest tak różowo z biznesową i to stwierdzenie
    r103 napisał:
    Ale mamy rok 2025 nie 2005 i to już nie czasy np Thinkpada T60

jest niestety smutną prawdą.
  • #13 21652161
    OPservator
    Poziom 39  
    hindoos napisał:
    a) piszczeć wentylatorami

Norma w nowych konstrukcjach, na 10 ~2 letnich laptopów chyba tylko w 2 nie piszczały po wyjęciu kotów z wentylatorów... Z czego w jednej sztuce to jeszcze ośka siadła i wentylator ma bicie :D
  • #14 21652189
    hindoos
    Poziom 36  
    No właśnie, a skoro tak już jest, to teraz kluczowe dla mnie jest znalezienie takiego lapka gdzie zdjęcie spodu, wywalenie starego wentylatora, wpięcie nowego i złożenie tego z powrotem nie będzie wymagało rozklejania na gorąco obudowy.
  • #15 21652296
    MiroLord
    Poziom 26  
    Akurat z Thinkpadami nie miałem problemów, czy to zakupionych dla siebie, czy innych osób. Może miałem szczęście.
  • #16 21652341
    hindoos
    Poziom 36  
    To może to Dell się skundlił, ale jak wspominałem o tym paru znajomym którzy też siedzą w IT to wiele osób narzekało na Delle. To się zaczęło gdzieś 6-7 lat temu, wtedy pierwszy raz widziałem jak masowo padały nowo dostarczone laptopy, gdzie ja zadowolony siedziałem na Dellowskiej stacjonarnej stacji roboczej, wprawdzie dość leciwej i odstającej wydajnościowo od laptopów moich kolegów z zespołu, ale przynajmniej nie rzucającej BSODami w trakcie pracy.
  • #17 21652359
    MiroLord
    Poziom 26  
    Nie zapytałem jeszcze o budżet, ile max możesz wydać na tego laptopa?
  • #18 21652361
    hindoos
    Poziom 36  
    Myślę, że tak w okolicach 2-4k
  • #19 21652366
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 924
    hindoos napisał:
    jak wspominałem o tym paru znajomym którzy też siedzą w IT to wiele osób narzekało na Delle. To się zaczęło gdzieś 6-7 lat temu, wtedy pierwszy raz widziałem jak masowo padały nowo dostarczone laptopy,

Rzeczywiście były takie epizody że w nowych Dell-ach padały płyty głowne. Ale to bez znaczenia bo przyjeżdzają z nową i sprawnie wymieniają. W poleasingowych zdarza się to rzadko. Co miało paść to padło wcześniej. Ja używam poleasingowe Dell-e i Thinkpad-y i jestem bardzo zadowolony.
  • #20 21652803
    clubber84
    Poziom 39  
    Ocena: 1719
    Witam,
    hindoos napisał:
    Myślę, że tak w okolicach 2-4k

jeśli idzie o "serwisowalność" (otwarcie obudowy) i "dla emeryta", to niech kolega sprawdzi sprzęt pod marką CHUWI. Spód jest mocowany na wkręty, nie klejony, łatwa wymiana pamięci, itp.
    Są różne konfiguracje sprzętowe, niektóre modele można wyrwać w promocji.

Pozdrawiam
  • #21 21652903
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    clubber84 napisał:
    jeśli idzie o "serwisowalność" (otwarcie obudowy) i "dla emeryta", to niech kolega sprawdzi sprzęt pod marką

Przyznam że osobiście nie skusił bym się na chińską maszynę. Uważam że jej serwisowalność za kilka lat będzie zerowa z powodu braku cześci. Osobiście postawił bym na komputery poleasingowe - DELL, HP, Think pad. Właśnie ze wzgledu na dużą podaż tanich części używanych.
  • #22 21652904
    OPservator
    Poziom 39  
    @LightOfWinter CHUWI na rynku jest już kawał czasu i ma się dobrze, ale jak z częściami zapasowymi to nie wiem - sam posiadałem dualBoot tablet (Windows 10 & Android) od CHUWI i w sumie złego słowa powiedzieć nie mogłem - ale że po 2 latach zabawka się znudziła, to poszła do kolejnej osoby :P
  • #23 21652910
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    >>21652904
    OPservator napisał:
    CHUWI na rynku jest już kawał czasu i ma się dobrze, ale jak z częściami zapasowymi to nie wiem

Bynajmniej nie krytykuje samej marki. Sązę tylko że w wypadku awarii będzie brakować części zamiennych.
    Takie mam doświadczenie z Chińskimi brandami.
  • #24 21652916
    OPservator
    Poziom 39  
    LightOfWinter napisał:
    Sązę tylko że w wypadku awarii będzie brakować części zamiennych.
    Takie mam doświadczenie z Chińskimi brandami.

Też mam takie doświadczenia z chińskimi brandami - może poza Xiaomi, to jest wyjątek. Jak wyżej wspomniałem - nie wiem jak z częściami do tamtej zabawki, bo relatywnie szybko się jej pozbyłem z braku zastosowania.
  • #25 21652961
    jarewa
    Poziom 35  
    Ocena: 519
    A co to za różnica jaki to producent? jak większość idzie na jedno kopyto. Lenovo bardzo utrudnia życie serwisantom to powinno być na ostatniej pozycji do wyboru a ktoś o nim tu wspomniał.
  • #26 21652975
    viayner
    Poziom 43  
    Ocena: 2047
    Witam,
    wspominasz o laptopie dla emeryta do zastosowań biurowo-domowych i 32 GB RAM-u to chyba nadmiar,
    do takich zastosowań wystarczy nawet słabszy i tańszy laptop.
    Serwisowanie, może zastanów się nad wyborem laptopa wymagającego mniej serwisowania niż szukaniem takiego, który trzeba ciągle otwierać.
    Sugeruję z własnego doświadczenia serię ThinkPad, używałem wielu i nigdy nie było problemu. Dell to dla mnie porażka - używam w firmie, sam fakt, że firma używała ThinkPadów, przeszła na Delle (te z serii pro) i wracamy po paru latach do ThinkPadów, chyba potwierdza tę opinię.
    Prawdę mówiąc, w przypadku każdej firmy da się znaleźć model działający poprawnie i w miarę długo, nie ma co kryć, że to już nie te czasy, kiedy laptop działał latami.
    Pozdrawiam
  • #27 21653016
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    jarewa napisał:
    A co to za różnica jaki to producent? jak większość idzie na jedno kopyto. Lenovo bardzo utrudnia życie serwisantom to powinno być na ostatniej pozycji do wyboru a ktoś o nim tu wspomniał.

Róznica jest w jakości wykoania jeśli kupujemy sprzęt poleasingowy przeznaczony do biznesu. Nie ma tam obudowy o grubości kubeczka do jogurtu.

Jeśli chodzi o biznesową serie Lenovo Think pad - to nie zauważyłem większych trudności przy wymienie częsci. Używany są na tyle tanie że wolę wymienić niż naprawiac jest szybciej i prościej.
  • #29 21653111
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    jarewa napisał:
    A co z czarnym klejem? pod gpu cpu ?

Napisałem powyżej :) Jak częśc jest odpowiednio tania nie naprawiam, tylko kupuję sprawną używana i wymieniam. Prościej i szybciej.
  • #30 21655809
    Hermanowy
    Poziom 17  
    Ocena: 48
    Ja moge polecić HP Elitebook, Zbook. Korzystam od 8 lat około i obkupiłem całą rodzinę w nie.
    Kolega "Okoliczny" z dawnego forum NHL co jakiś czas wrzuca zwykle nowki poleasingowe z GB na gwarancji na allegro. Kupowałem od niego już parę razy. Minusem brytyjska klawiatura, ale od czego jest aliexpress. Sam wymieniałem i śmiga. Do tej pory żaden laptop nie odmówił posłuszeństwa.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru laptopa o przekątnej 13-15 cali, który będzie łatwy w serwisowaniu i trwały, przeznaczonego dla emeryta do zastosowań biurowych i multimedialnych. Kluczowe wymagania to możliwość łatwego otwarcia obudowy bez konieczności rozklejania, wymiana wentylatorów, dysku NVMe i pamięci RAM (do 32 GB), a także łatwa wymiana gniazda zasilania lub zasilanie przez USB-C. Uczestnicy polecają głównie laptopy poleasingowe biznesowe, takie jak Lenovo ThinkPad, Dell Latitude, HP EliteBook i ZBook, ze względu na dostępność części zamiennych i solidną konstrukcję. Wskazano, że nowsze modele Dell mogą mieć problemy z wentylatorami i baterią, a Lenovo bywa krytykowane za stosowanie czarnego kleju pod układami BGA, co utrudnia serwis. HP EliteBook i ZBook mają mieszane opinie – jedni chwalą, inni zgłaszają problemy z oprogramowaniem i awariami. Microsoft Surface Pro 7 i MacBooki są uznawane za łatwe w serwisowaniu, ale przekraczają budżet. Chińskie marki jak CHUWI budzą wątpliwości co do dostępności części zamiennych w przyszłości. Framework Laptop 16 jest bardzo serwisowalny, lecz poza budżetem. Ostatecznie autor rozważa Lenovo ThinkPad T14 Gen 4 z procesorem i5-1335U jako optymalny wybór, choć tymczasowo korzysta z Lenovo IdeaPad C340-14. Podkreślono, że laptopy to kompromis między mobilnością a trwałością, a serwisowalność jest kluczowa dla długowieczności sprzętu.
REKLAMA