logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Philips 55PUS8807/12 Walka z podświetleniem Matrycy pomocy.

MateuszFz1 21 Lut 2024 17:43 927 10
REKLAMA
  • #1 20972167
    MateuszFz1
    Poziom 2  
    Witam od ponad roku a dokładnie rok i dwa miesiące posiadam w.w telewizor, lecz niedawno zauważyłem, bardzo duże plamy na czarnym tle więc zgłosiłem telewizor do serwisu Mik. Radom telewizor udał, się na naprawę gwarancyjną została, wymieniona matryca na nową dnia 05.02.2024r odebrałem, telewizor po jakimś czasie włączyłem oraz zacząłem sprawdzać, czy coś widać tego dnia nie było, nic widać Lecz dnia 7.02.2024r już pojawiły się duże białe plamy na czarnym tle więc dnia 9.02.2024 r. Zgłosiłem telewizor ponownie, lecz z żądaniami wymiany na nowy model wolny od wad bądź o zwrot gotówki. Dziś tj. 21.02.2024r dostałem pismo z ekpertzy, że „ten typ tak ma” .... i tu teraz pytanie, czy jest jakaś szansa, aby z tym walczyć, czy już raczej po ptakach (jakieś pismo od rzeczoznawców) lub cos tego podobne ?

Poniżej załączyłem ekspertyzę .

Telewizor z białymi plamami na ekranie
    Załączniki:
    • EX1769540-1.pdf (324.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 20972363
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15489
    Jeśli to ewidentna wada fabryczna reklamowałbym go nadal.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 20972438
    Telo
    Serwisant RTV
    Ocena: 2313
    Jesteś na 100 procent przekonany że serwis wymienił matrycę a może tylko wykonali procedurę czyszczenia.
  • #4 20972505
    MateuszFz1
    Poziom 2  
    >>20972438
    Z tego co wiadomo to na pierwszej naprawie gwarancyjnej wymieniono całą matrycę te ślady różnią się między stara matrycą a nowa …
  • REKLAMA
  • #5 20973011
    Telo
    Serwisant RTV
    Trzeba rozebrać tv i podłączyć generator białego tła bo trudno na odległość stwierdzić.
  • #6 20982316
    serwiselectrojan
    Poziom 10  
    Ocena: 5
    Przeczytałem ekspertyze od twojego serwisanta. U nas w serwisie tak wyglądają tv po "czyszczeniu przez praktykantów. Nie powiem Ci zdalnie na 100 bom nie kaszpirowski, ale jestem deeply przekonany, ze panowie czyszcząc dyfuzory zapomnieli użyc czystej sciereczki i masz pan zacieki.
  • #7 20982459
    Telo
    Serwisant RTV
    Tak jak kolega wyżej napisał, czyszczenie było zrobione po macoszemu, ale spotykałem się też z przypadkiem, że po czasie wraca w to miejsce brud i jest powtórka tego, co mamy u kolegi.
  • #8 20983540
    MateuszFz1
    Poziom 2  
    W takim razie co koledzy poradzicie robić kolejne zgłoszenia serwisu i telewizor będzie jeździł tam i na zot ? Najbardziej rozbawiło mnie zdanie w ekspertyzie „jeśli dalej widać przebłyski zalecamy ściemnić telewizor” czy poddać się ? Nie ukrywam od stycznia telewizor miałem na może 3 dni a tak to jeździ tam i powrotem. Ręce mi opadają poprzedni Philips wytrzymał 5 lat nic takiego się nie działo ….
  • #9 20983554
    Adam4321
    Poziom 20  
    Ocena: 84
    Być może przed pierwszą naprawą te plamy były większe a teraz są ale takie są w normie. Tego ekranu na gwarancji nie otwiera się, ponieważ jest klejony do ramki, mogą go tylko wymienić. Z praktyki wiem że czasami pomaga coś takiego jak 'masowanie' matrycy. Przez niewielki nacisk miekką szmatką w okolicy jasnej plamy można zniwelować naprężenia wewnatrz matrycy.
    Matryce teraz są coraz to cieńsze i są bardziej podatne na miejscowe odkształcenia. Starsze matryce są grubsze/ szytwniejsze i tam trudniej o takie plamy.
  • #10 20983566
    MateuszFz1
    Poziom 2  

Moim zdaniem gdy porównam 1 matrycę oraz 2 matrycę (zdjęcia) tak wychodzi z pism od serwisu, że została wymieniona na nową. Te plamy są na nowej większe niż na starej i bardziej widoczne….

Telewizor LED z widocznymi plamami na ekranie, ustawiony na szafce RTV. Telewizor z widocznymi plamami na ekranie.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z telewizorem Philips 55PUS8807/12, który po wymianie matrycy w serwisie wykazuje duże białe plamy na czarnym tle. Po pierwszej naprawie, która miała miejsce 5 lutego 2024 roku, telewizor został odebrany w dobrym stanie, jednak już 7 lutego pojawiły się nowe plamy. Użytkownik domaga się wymiany na nowy model lub zwrotu pieniędzy, ale otrzymał ekspertyzę, która sugeruje, że "ten typ tak ma". W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące dalszych działań, w tym kontynuacji reklamacji oraz możliwości "masowania" matrycy w celu zniwelowania naprężeń. Użytkownicy wskazują również na potencjalne problemy z jakością serwisu oraz na ogólną jakość produktów Philips.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA