logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konfiguracja ZTE MC889 T5400 z T-Mobile: WiFi, Bridge, Przekierowanie Portów

wavelenght 23 Lut 2024 16:45 9582 16
REKLAMA
  • #1 20975223
    wavelenght
    Poziom 2  
    Cześć,
    Mam do wyboru z T-Mobile te dwa zestawy:

- WNC T-Mobile Internet 5G Home Office
    - ZTE MC889 + T5400

Po przeczytania kilkunastu wątków tutaj wybór raczej padnie na ZTE. Ale mam kilka pytań odnośnie konfiguracji.
    Obecnie mam radiowkę od lokalnego ISP, antena na zewnątrz i router w domu. Do routera podłączony przewodem rejestrator od kamer, po WiFi Raspberry. Mam publiczne statyczne IP i wszystko działa tak jak powinno, chce zmienic (spróbować) innego dostawcy ponieważ prędkość nie jest zadowalajaca. Stąd mam kilka pytań o IDU ODU.

1. Czy można ustawić aby i ODU i IDU rozsyłał WiFi? Jak to sie ma do bridge?
    2. Czy przekierowanie portów trzeba zrobić na ODU i IDU? (czy w ogóle można to zrobić na tym T5400, manuale dostępne w internecie są dosyć skromne)?
    3. Jeśli ODU będzie działał w trybie bridge to czy trzeba coś ustawić unikalnego w IDU? Czy w takim przypadku ODU może rozgłaszać WiFi?

Chciałbym aby konfiguracja spełniała założenia takie jak dzisiaj, czyli rejestrator po kablu do routera i Raspberry po WiFi, oczywiscie dostanie się do nich z zewnątrz. Aktualnie 15 PLN publiczne statyczne IP z T-Mobile.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 20976082
    dontonico
    Poziom 24  
    Ocena: 121
    1. ODU nie ma wifi.
    2. ODU działa domyślnie w BRIDGE, więc na nim nie musisz nic przekierowywać.
    3. Patrz punkt 1.
  • REKLAMA
  • #3 21012522
    wavelenght
    Poziom 2  
    Mały update odnośnie oferty T-Mobile.
    Gdy pisałem pierwszy post dwóch konsultantów z T-Mobile informowało mnie, że jest możliwość dokupienia stałego IP.
    Tydzień temu, gdy już się zdecydowałem na zamówienie Internetu od nich konsultant powiedział, że jednak nie ma takiej możliwości dla klienta indywidualnego.
    Stad pytanie do was. Jest jakaś oferta Internetu mobilnego bez limitu danych z możliwością dokupienia stałego IP dla zwykłego szaraka?
  • #4 21012640
    IC_Current
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 2499
    wavelenght napisał:
    bez limitu danych z możliwością dokupienia stałego IP dla zwykłego szaraka?

Jeszcze nie ma, ale pisz skargę do UOKIK, że jesteś dyskryminowany ze względu na neutralność sieci. Wg dyrektywy nie można różnicować ruchu ze względu na źródło i odbiorcę. Ty nie możesz wcale udostępniać danych, więc jesteś dyskryminowany. Operator powinien zapewnić Ci możliwość połączenia (choćby minimum poprzez IPv6). UOKIK podobno nie ma oficjalnych skarg ani w związku z dyrektywą o neutralności ani w kwestii montażu własnych routerów, więc nie mają podstawy do dalszych działań.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #5 21012793
    KOCUREK1970
    Ocena: 5351
    @IC_Current
    Jako, że UOKiK nie załatwia spraw indywidualnych, w skardze nie może wspominać słowem o sobie.

Czyli musi wskazać przepisy która łamie operator, i tylko to.

No i skarg niestety musi być więcej niż jedna, czyli od innych ludzi.

Co istotne, by złożyć skargę nie trzeba korzystać z usług danego operatora.
  • #6 21012886
    IC_Current
    @KOCUREK1970
    Można wspomnieć o sobie jak najbardziej, a nawet trzeba, bo musi być pokazane faktyczne złamanie prawa. Sam pisalem do nich kiedys skargę na ceny w Biedronce i zajęli się tematem, a nawet byla kontrola inspekcji handlowej w placówce. Natomiast UOKIK nie podejmie działań w indywidualnej sprawie na zasadzie "tylko Tobie jednemu pomożemy", np reprezentując Cię przed sądem.

KOCUREK1970 napisał:
    Czyli musi wskazać przepisy która łamie operator, i tylko to.

Tak. Ale nie musi to być wskazanie konkretnego paragrafu. Pisałem też skargę na Orange i nowe klauzule inflacyjne, które dają firmie prawo do podwyżek na zasadzie przesłanek niemożliwych do weryfikacji orzez konsumenta. Bez jakiego jakiegokolwiek paragrafu. Też przyjęli i odpisali że się zajmują tą kwestią. Chyba coś zrobili, bo w nowych regulaminach o TM już sa konkretne kwoty ewentualnych podwyżek, a nie "ile będziemy chcieć tyle podniesiemy".

KOCUREK1970 napisał:
    No i skarg niestety musi być więcej niż jedna, czyli od innych ludzi.

Dlatego właśnie to tutaj promuję. Zaczninijmy wszyscy promować ten temat, niech ludzie czytają i wiedzą o problemie i niech piszą do UOKIK.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #7 21012948
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5744
    Popieram, te zapisy w regulaminach z T-mobile dla domowego, ograniczajace klienta jak dla mnie wykluczają mozliwość podpisania umowy z nimi. Ogólnie to operator w reklamacjach na prędkości często uzywa argumentu ze to usługa internetu mobilnego bez gwaramcji prędkości a w regulaminach uzywa zapisów jakby to była usługa stacjonarna, przypisuje kartę SIM do konkretnego sprzetu, a nawet stacji bazowej.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #9 21013484
    KOCUREK1970
    Ocena: 5351
    @IC_Current
    Chodziło mi o to, że UOKiK przyjmuje skargi i rozpatruje wnioski w sprawie, a nie przeciwko konkretnego osobie czy firmie.
    Czyli unikać na przykład tekstu: operator nie daje mi możliwości skorzystania...
    Zamiast tego: operator nie daje możliwości skorzystania...
    Albo na przykład: chciałem skorzystać, ale operator odmówił mi takiej możliwości...
    Zamiast tego lepiej: klienci chcący z tego skorzystać, nie mają takiej możliwości...

Swego czasu też wsparłem takie działania (operator dał sobie prawo do podwyżki), napisałem skargę nie tylko ja, i operator wykreślił z regulaminu taki zapis.
  • #10 21013567
    IC_Current
    KOCUREK1970 napisał:
    Albo na przykład: chciałem skorzystać, ale operator odmówił mi takiej możliwości...
    Zamiast tego lepiej: klienci chcący z tego skorzystać, nie mają takiej możliwości...

Ano tak. Właśnie w taki sposób pisałem do nich.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #11 21013947
    wavelenght
    Poziom 2  
    IC_Current napisał:
    Wg dyrektywy
    Możesz powiedzieć o jakiej konkretnej dyrektywie mówisz? Mogę trochę się pokopać z koniem, nic nie stracę. Napisałem również maila do T mobile i dostałem taka sama odpowiedź, więc mam ich stanowisko na „papierze”. Wiem, że to raczej nic nie da, ale jakiś grunt do UOKiK jest.

Rozmawiałem dzisiaj z Orange oraz Play i jest taka sama odpowiedz, że można zamówić stale IP, ale tylko na firmę. Inna odpowiedz otrzymałem w Plusie, możliwość dopłacenia do stałego IP 18PLN, ale limit danych 1000GB.

Wiec jak na razie chyba zostanę z obecnym dostawca, jeśli chodzi o rejestrator i RPi. Co około 2, 3 miesiące chciałbym mieć trochę szybszy Internet wiec może coś doraźnego na kartę? Jaka ofertę możecie polecić oraz router z antena, żeby kupić w swoim zakresie? Najbliższe BTS działają w pasmie LTE 800, 900, 1800, 2100, 2600. Nie, nie robiłem jeszcze żadnych pomiarów, mam na myśli tylko kwestie oferty.
  • #12 21014320
    IC_Current
    https://sip.lex.pl/akty-prawne/dzienniki-UE/r...dotyczace-dostepu-do-otwartego-68574459?_gl=1*bi3b0i*_ga*MTg2MzU3MTAwNi4xNzExMDgzODE3*_ga_TRNTF04CYF*MTcxMTA4MzgxNy4xLjEuMTcxMTA4MzgxOC4wLjAuMA..

Napisz skargę na obie kwestie - blokowanie urządzeń końcowych (przypisywanie do IMEI w mobilnej oraz brak ONT w FTTH) i brak dostępu z zewnątrz, czyli nierówne traktowanie.
    Na Telepolis (w artykule na głównej, po skargach na forum) pisali też do UOKIK w kwestii blokowania urządzeń typu router, jeśli taryfa nie jest ofertą "data only". Na to też UOKIK nie miał skarg, więc warto uwzględnić w piśmie.

Kwestia ONT w FTTH oraz blokad IMEI i taryf data na routerach mobilnych.
    (5) Uzyskując dostęp do internetu użytkownicy końcowi powinni mieć swobodę wyboru między różnymi rodzajami końcowych urządzeń określonymi w dyrektywie Komisji 2008/63/WE 5 . Dostawcy usług dostępu do internetu nie powinni nakładać ograniczeń w zakresie korzystania z urządzeń końcowych służących do łączenia się z siecią, oprócz wymogów nałożonych przez producentów lub dystrybutorów urządzeń końcowych zgodnie z prawem Unii.

Kwestia braku publicznego IP (przynajmniej bezpłatnie IPv6):
    (6) Użytkownicy końcowi powinni mieć - za pośrednictwem usługi dostępu do internetu - prawo dostępu do informacji i treści oraz ich rozpowszechniania oraz prawo do korzystania i udostępniania, bez dyskryminacji, aplikacji i usług.
    Bo nie możesz udostępniać bez dyskryminacji własnych aplikacji i usług (np NAS, własny www, czyli dyskryminacja Ciebie). Nie możesz korzystać z kamer producentów nie oferujących usług chmurowych (dyskryminacja niektórych producentów, kwestie bezpieczeństwa i prywatności oraz nadmiarowe przetwarzanie danych RODO, bo musisz korzystać z chmury).

Dlaczego UOKIK i UKE:
    Krajowe organy regulacyjne i inne właściwe organy powinny być zobowiązane - w ramach swoich zadań monitorowania i egzekwowania wykonywania przepisów - do interwencji w przypadku gdy postanowienia umowne lub praktyki handlowe miałyby doprowadzić do podważenia istoty praw użytkowników końcowych.

Zakaz dyskryminacji Twojego ruchu:
    (11) Wszelkie praktyki zarządzania ruchem wykraczające poza takie odpowiednie środki zarządzania ruchem, które blokują, spowalniają, zmieniają, ograniczają, faworyzują lub ingerują w określone treści, aplikacje lub usługi, lub określone kategorie treści, aplikacji lub usług, lub też pogarszają ich jakość, powinny zostać zakazane, z zastrzeżeniem uzasadnionych i określonych wyłączeń ustanowionych w niniejszym rozporządzeniu.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #13 21014525
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 844
    Ciekawe z tym blokowaniem ruchu - mam roter LTE i w nim karee Orage, co jakiś czas wylogowuje mnie z Orange.
    Ta sama karta działa w telefonie bez problemy, w tym routerze karta Plus dział i nie wylogowuje się. Może to być jakaś blokawa w Orange?
    Router chyba prymitywny, ale tak sie dzieje od jakiegoś pół roku co jakiś czas nie ciagle. Jak można to zweryfikować?
  • #14 21014556
    IC_Current
    sq3evp napisał:
    mam roter LTE i w nim karee Orage, co jakiś czas wylogowuje mnie z Orange.

W O nie było do tej pory systemowego blokowania urządzeń (poza VoLTE). Nawet w FTTH idzie mieć swoje urządzenia. Raczej bym obstawiał jakiś bug po stronie softu w routerze lub po stronie O. Tym bardziej, że blokada to raczej byłaby permanentna.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #15 21014607
    sq3evp
    Poziom 39  
    Ocena: 844
    Dzięki za info - podejrzewam, że to właśnie soft. Karta PLUS działa juz 3 godzinę i jest OK.
    W telefonie O działa ok, transfery porządne. Tak sobie myślę, czy kończący sie pakiet nie mógł wpływać?
    Karta używana od czasu do czasu (backup Internetu w domu jak nie dział od dostawcy kablowego).

Małe update - przyczyną była w kończącym się pakietem Internetu. Po przedłużeniu pakiety karta loguje się bez problemy do Orange.
  • #16 21397264
    pitron
    Poziom 24  
    Ocena: 99
    Czy ktoś używa MC889 5G ODU w trybie bridge z Forti albo Stormshield itp... ?
    Chodzi o poprawne działanie publicznego stałego ip i VPN.
  • #17 21397501
    OchrePL
    Poziom 2  
    >>21013947
    wavelenght napisał:
    Rozmawiałem dzisiaj z Orange oraz Play i jest taka sama odpowiedz

Ciekawe jak się ma do tego oferta usługi "Orange VPN". Wg mnie tam jest wprost napisane, że każdy może kupić publiczny stały nr IP.

https://www.orange.pl/view/vpn

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy konfiguracji zestawu ZTE MC889 (ODU) wraz z routerem T5400 od T-Mobile, w kontekście rozsyłania WiFi, trybu bridge oraz przekierowania portów. ODU (MC889) nie posiada funkcji WiFi i działa domyślnie w trybie bridge, co oznacza, że przekierowanie portów należy konfigurować wyłącznie na IDU (T5400). W trybie bridge ODU nie rozgłasza sieci WiFi, a unikalne ustawienia dotyczą głównie IDU. Użytkownicy poruszają także temat dostępności stałego publicznego IP w ofertach mobilnych operatorów, wskazując na ograniczenia dla klientów indywidualnych i konieczność składania skarg do UOKiK w związku z praktykami operatorów, które mogą naruszać zasady neutralności sieci i swobodę wyboru urządzeń końcowych. Wspomniano o dyrektywach UE dotyczących dostępu do internetu i blokowania urządzeń końcowych. Dodatkowo poruszono kwestie problemów z logowaniem kart SIM w routerach LTE u niektórych operatorów, co może wynikać z błędów oprogramowania lub ograniczeń operatora. Wątek uzupełnia pytanie o kompatybilność MC889 w trybie bridge z urządzeniami Forti i Stormshield w kontekście publicznego stałego IP i VPN. Wspomniano także ofertę Orange VPN, która umożliwia zakup publicznego stałego IP.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA