logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalacja elektryczna w bloku z wielkiej płyty - jak zabezpieczyć i rozdzielić?

pypen11 29 Lut 2024 13:28 1047 8
REKLAMA
  • #1 20984159
    pypen11
    Poziom 8  
    Witam. Wykonałem instalację elektryczną w bloku z wielkiej płyty kablami trójżyłowymi.
    Wstępnie instalacja miała być trójfazowa, jednak z powodu zbyt wielkich kosztów takiego przedsięwzięcia (konieczna budowa szafki pomiarowej na zewnątrz lokalu z nowymi zabezpieczeniami przed i zalicznikowych) została podjęta decyzja o pozostawieniu obecnego zasilania jednofazowego (kabel zasilający pozostaje niewymieniony, przekrój 2x2,5 miedziany).
    Czy mogę wyzerować wszystkie gniazda w rozdzielnicy przechodząc tym samym w układ TN-C-S? Czy mogę zabezpieczyć wszystkie obwody wyłącznikami RCD i jakiego typu wyłączniki zastosować? Jak płytę indukcyjną rozdzielić na dwa bezpieczniki B16? Dodam tylko, że kabel zasilający jest bardzo krótki - mieszkanie na parterze.
  • REKLAMA
  • #2 20984176
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4287
    Wymień ten przewód zasilający na 3x6.
    pypen11 napisał:
    Czy mogę wyzerować wszystkie gniazda w rozdzielnicy przechodząc tym samym w układ TN-C-S? Czy mogę zabezpieczyć wszystkie obwody wyłącznikami RCD i jakiego typu wyłączniki zastosować?

Co rozumiesz przez "wyzerować?

pypen11 napisał:
    Jak płytę indukcyjną rozdzielić na dwa bezpieczniki B16?

Jaki przewód został do płyty doprowadzony?
  • #3 20984179
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1966
    pypen11 napisał:
    Czy mogę zabezpieczyć wszystkie obwody wyłącznikami RCD i jakiego typu wyłączniki zastosować?

Nie tylko możesz ale nawet musisz. Po co się za to zabrałeś jak nie wiesz takich rzeczy?
    pypen11 napisał:
    Czy mogę wyzerować wszystkie gniazda w rozdzielnicy przechodząc tym samym w układ TN-C-S?

A jaki układ sieci był dotychczas? Wcale nie jest powiedziane że przejdziesz tym samym w układ TN.
  • REKLAMA
  • #4 20984272
    waski78
    Poziom 20  
    Ocena: 89
    kkas12 napisał:
    Wymień ten przewód zasilający na 3x6

A nie lepiej przyszłościowo na 5x6? Kto wie, może za jakiś czas sytuacja się zmieni i wtedy byłoby jak znalazł ;-) tym bardziej, że autor tematu już o tym myślał.
  • #5 20984286
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4287
    pypen11 napisał:
    Wstępnie instalacja miała być trójfazowa, jednak z powodu zbyt wielkich kosztów takiego przedsięwzięcia (konieczna budowa szafki pomiarowej na zewnątrz lokalu z nowymi zabezpieczeniami przed i zaliczeniowych) została podjęta decyzja o pozostawieniu obecnego zasilania jednofazowego (kabel zasilający pozostaje niewymieniony, przekrój 2x2,5 miedziany).

Decyzja należała do autora i została podjęta.
    Wiemy tylko, że w przypadku zmiany nowy licznik na pewno nie znajdzie się w tym samym miejscu co stary.
    Więc po co układać dziś przewód, który w ewentualnej przyszłości i tak wymagał będzie sztukowania?
  • REKLAMA
  • #6 20984299
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3851
    Po raz kolejny od początku do końca babol. Żadne zerowanie przy RCD. WLZ 2x2,5? Śmieszne. Układ sieci zasilającej to drobiazg taki, nieistotny. Zacząć od ustalenia układu sieci, później wymiana tego nieszczęsnego 2x2,5. I prawidłowy rozdział PEN o ile zasilanie będzie w TN-C
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #7 20984425
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6630
    pypen11 napisał:
    Czy mogę wyzerować wszystkie gniazda w rozdzielnicy
    A mnie jeszcze to zastanawia - jakie i ile tych gniazd w rozdzielnicy?
    W przemyśle gniazdo serwisowe bywa przydatne, ale w mieszkaniówce wielkopłytowej jeszcze takiego nie spotkałem, gdzie każdy wolny moduł szyny TH jest niemal na wagę złota. A tu mowa o wielu gniazdach.
    Poza tym, skoro z rozdzielnicy obwody wyprowadzone są trzema żyłami - to o jakim zerowaniu jest w ogóle rozmowa?
    I jeszcze pytasz czy i jakie RCD instalować...

Mi to śmierdzi skrajną amatorszczyzną, albo trollowaniem.
  • #8 20986470
    pypen11
    Poziom 8  

kkas12 napisał:
    Wymień ten przewód zasilający na 3x6.
    Dlaczego? Jeżeli w przyszłości będzie wymiana liczników na klatce to wtedy będę miał wolną żyłę na doprowadzenie PE do mieszkania? A w tym momencie będzie bezużyteczne?
    pypen11 napisał:
    Czy mogę wyzerować wszystkie gniazda w rozdzielnicy przechodząc tym samym w układ TN-C-S? Czy mogę zabezpieczyć wszystkie obwody wyłącznikami RCD i jakiego typu wyłączniki zastosować?

Co rozumiesz przez "wyzerować?
    Zmostkować szynę PE z N w rozdzielnicy. Do gniazdek lecą kable 3x2,5 i są normalnie podpięte.

pypen11 napisał:

Jaki przewód został do płyty doprowadzony?

5x2,5 i został połączony kolor w kolor w puszce przy płycie indukcyjnej na klapwago
  • #9 20986506
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 360
    pypen11 napisał:
    Wykonałem instalację elektryczną w bloku z wielkiej płyty kablami trójżyłowymi.

pypen11 napisał:
    kabel zasilający pozostaje niewymieniony, przekrój 2x2,5 miedziany

pypen11 napisał:

pypen11 napisał:
    5x2,5 i został połączony kolor w kolor w puszce przy płycie indukcyjnej na klapwago

No i zobacz jaki miszmasz zrobiłeś- do płyty położony 5x2,5 - podłączony ma być pod 2 eski 16A, zasilanie jednofazowe na starym przewodzie 2x2,5...
    Zostałeś bohaterem w swoim domu...
    Gorzej jeśli to cudzy dom...

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono kwestie dotyczące instalacji elektrycznej w bloku z wielkiej płyty, w tym przejścia z zasilania jednofazowego na układ TN-C-S oraz zabezpieczeń obwodów. Użytkownik zadał pytania dotyczące możliwości wyzerowania gniazd w rozdzielnicy, zastosowania wyłączników RCD oraz podziału płyty indukcyjnej na dwa bezpieczniki B16. Odpowiedzi wskazują na konieczność wymiany przewodu zasilającego na odpowiedni (zalecany 3x6 lub 5x6), a także na błędy w podejściu do instalacji, w tym niewłaściwe podłączenie przewodów i brak zrozumienia układu sieci. Wskazano również na potrzebę ustalenia układu sieci przed podjęciem dalszych działań.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA