logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Traktorek Castel Garden TCP 122 Hydro - ciągłe kręcenie rozrusznikiem

pppbogdan 01 Mar 2024 18:06 1995 11
REKLAMA
  • #1 20985935
    pppbogdan
    Poziom 5  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,
    mam problem z traktorkiem kosiarka castel garden tcp 122 hydro z 2003 roku. Problem zaczął się od tego, że maszyna "kręciła" na 1 pozycji stacyjki. Rozebrałem stacyjkę, finalnie ją wymieniłem i to nie to. Jak zacząłem szukać głębiej okazało się, że rozrusznik kręci nawet gdy przewód od startera ze stacyjki jest ściągnięty. Sprawdziłem solenoid, jest oki. Jak dłubałem dalej wyszło, że na przewodzie, który ma wzbudzać solenoid jest napięcie po przekręceniu stacyjki (również bez podłączonego przewodu do stacyjki od pozycji start). Finalnie doszedłem, że padnięty jest jeden z przekaźników na płytce. Kolega mi go wymienił no i niestety problemem nie jest przekaźnik tylko objawem. Po założeniu płytki znowu go spaliło, problem, jest gdzieś przed nim. Trochę się obawiam kupić nową ponieważ kosztuje około 400 zł. Być może się okazać, że coś spali znowu nową płytkę.
    Miał ktoś podobny objaw u siebie lub wie co to może być? Schematu płytki niestety nie udało mi się odszukać.

Numer katalogowy płytki :125722413/1. Zdjęcie płytki drukowanej z traktorka kosiarki Castel Garden TCP 122 Hydro z komponentami. Płytka drukowana traktorka kosiarki Castel Garden TCP 122 Hydro.
  • REKLAMA
  • #2 20986393
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2575
    Przypuszczalnie mógł uszkodzić się tranzystor kluczujący cewkę odpowiedzialną za stycznik rozrusznika, lub któryś z tranzystorów lub rezystorów znajdujących się w „układzie logiki” opartej na kaskadzie diod prostowniczych. Niestety trzeba będzie trochę posiedzieć przy tej płytce, częściowo zrysowując schemat.
  • REKLAMA
  • #3 20986446
    pppbogdan
    Poziom 5  

Coś mi się wydaje, że bez wizyty u elektronika się nie obejdzie. Dzięki póki co za sugestie.
  • #4 20986466
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5157
    Przekaźnik na tej płytce uruchamia stycznik rozrusznika. Sprawdziłeś go ? Przy zwarciu w jego cewce oczywiste jest, że zniszczy się przekaźnik.
  • REKLAMA
  • #5 20986619
    pppbogdan
    Poziom 5  
    Jak podłączyłem płytkę i włączyłem napięcie poszedł z niego dymek. Później go sprawdzałem i zwarty jest na cewce. To przekaźnik obok bezpiecznika i wtyczki na 4 pin.
  • #6 20992885
    pppbogdan
    Poziom 5  
    Zbliżenie na płytę elektroniczną z widocznymi tranzystorami i innymi komponentami.

Prawdopodobnie spaliłem takie tranzystory przy próbie sprawdzenia przekaźnika. ( +- powalilem) Wie ktoś może co to za tranzystor?
    Na jednym pisze 5BW 36. Nic mi nie wyskakuje jak wpisuje takie coś. Chodzi o te dwa prostokąciki w środku.
  • #7 20993351
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1173
    Tranzystor to BC807
  • #8 20993360
    pppbogdan
    Poziom 5  
    Super dzięki.
    Piszesz o tym co napisałem czy tym co za foto?
    Chyba podjadę do sklepu elektronicznego i dokupić te elementy, może się uda to reaktywować.
  • REKLAMA
  • #9 20993370
    tolo
    Poziom 35  
    Ocena: 1173
    5BW = BC807
  • #10 20996312
    pppbogdan
    Poziom 5  
    Dzięki. kupię i będę sprawdzał.
  • #11 21054201
    danielkogut324
    Poziom 1  

Sprawdź jeszcze stykownik rozrusznika, prawdopodobnie jest zwarty.
    I to jest główna przyczyna.
  • #12 21059576
    pppbogdan
    Poziom 5  
    Niestety to nie to. Dostałem od pana, u którego kupiłem traktorek płytkę, wszystko działa ale coś jest z nią nie tak bo alarm cały czas wyje. Na elektrodzie znalazłem temat o ciągłym alarmie w takiej płytce i się okazało że któryś z tranzystorów padnięty. Niestety autor tematu mi nie odpisuje który tranzystor wymienił. Obecnie płytki są u elektronika. Zobaczymy co wymyśli.
    Na tą chwilę rozrusznik i noże włączam zwykłymi włącznikami po prostu ominąłem płytkę, ale nie lubię jak coś jest i mi nie działa, dlatego bym chciał to uruchomić tak jak się należy.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z traktorkiem kosiarką Castel Garden TCP 122 Hydro z 2003 roku, który nie przestaje kręcić rozrusznikiem, nawet po odłączeniu przewodu od stacyjki. Po wymianie stacyjki i przekaźnika, problem nadal występuje, co sugeruje uszkodzenie tranzystora kluczującego lub innego elementu na płytce. Użytkownik podejrzewa zwarcie w cewce przekaźnika oraz uszkodzenie tranzystorów, co potwierdzają dalsze testy. W międzyczasie, płytka została przekazana do elektronika w celu diagnozy. Użytkownik planuje zakupić tranzystory BC807, aby spróbować naprawić problem samodzielnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA