logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak wymienić zabezpieczenie przedlicznikowe na Etimat T w Energa?

pakeroso 10 Mar 2024 13:13 3258 32
Najlepsze odpowiedzi

Jak legalnie wymienić przedlicznikowe zabezpieczenie B25 na ETIMAT-T w Enerdze i co trzeba przygotować przed wizytą elektryka?

Jeśli w umowie masz tylko wartość zabezpieczenia 25A, to przedlicznikowy B25 można zastąpić ETIMAT-T 25A, najlepiej przez elektryka z uprawnieniami i z zachowaniem tego samego prądu znamionowego oraz charakterystyki zgodnej z WT operatora [#20998423][#21084822][#21085256] Przed ETIMAT-T daj rozłącznik bezpiecznikowy na wkładki D02, np. STV; w odpowiedzi padło, że takie rozwiązanie wynika z warunków technicznych operatora, a D02 jest dopuszczalne tam, gdzie nie ma miejsca na RBK [#20998423][#21084822] Jeśli w umowie lub dokumentach masz wpisane „B25” albo coś jednoznacznie wskazującego na wyłącznik nadprądowy, czeka Cię formalne zgłoszenie modernizacji i warunków modernizacji, a nie zwykła podmiana [#20998423] Zerwanie plomb trzeba zgłosić i po robocie poprosić o ponowne plombowanie; w praktyce przy plombowaniu operator sprawdza, co zostało zamontowane [#21084822] Nie zostawiaj żadnego aparatu w torze PEN — to jest niedopuszczalne i taki element trzeba usunąć oraz skorygować uziemienie/GSU w budynku [#20998971][#21099063]
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
  • #1 20998132
    pakeroso
    Poziom 12  
    Ocena: 32
    Witam serdecznie. Chciałbym się poradzić.

Mam przyłącze 3F napowietrzne, a w zabezpieczeniu przedlicznikowym wyłącznik nadprądowy B25 oraz wyłącznik B25 na PEN. Myślę o wymianie tego na ogranicznik mocy Etimat T.

No więc pytanie - jak się za to zabrać i co przygotować przed wizytą elektryka?

Energa Operator w swoich standardach technicznych podaje
    Kod: Text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Etimat natomiast przedstawia to tak:
    Schemat układu zabezpieczeń instalacji z wyłącznikiem selektywnym

Jak to zatem ma wyglądać w praktyce - mogę dać STV lub VLC przed Etimatem, czy też nie? (na RBK miejsca raczej nie mam)
    Muszę coś uzgadniać z energetyką, czy wystarczy zgłosić zerwanie plomby?
    A może da się to też tak załatwić, żeby nie płacić za powtórne plombowanie?

Dodam, że licznik mam w domu i wolałbym uniknąć sytuacji, że każą mi go przenieść na elewację.
  • Pomocny post
    #2 20998423
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 20998640
    pakeroso
    Poziom 12  
    jozwieckimichal napisał:
    Co masz zapisane w umowie? Jeżeli napisano "Zabezpieczenie 25A"

Mam standardową umowę kompleksową z zapisem "wartość zabezpieczenia przedlicznikowego: 25A", zatem jak rozumiem mogę wymienić.

jozwieckimichal napisał:
    Dal rozłącznik na wkładki D02.

Czyli STV, jest na wkładki D02.

Zastanawiam się jeszcze, czy mogę pominąć ten rozłącznik, skoro pierwszymi aparatami na rozdzielnicy (po FR) będą również 2 rozłączniki bezpiecznikowe zabezpieczające odejścia na kolejne pod-rozdzielnice (tylko na wkładki 10x38).
    Na pewno będzie lepiej dla selektywności.

Minus jest taki, że licznik nie będzie posiadał zabezpieczenia zwarciowego w szafie pomiarowej, ale chyba też nie musi?
  • #4 20998664
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #5 20998710
    pakeroso
    Poziom 12  
    jozwieckimichal napisał:
    Istnienie tego rozłącznika to nie jest Twoje widzimisie tylko warunki techniczne operatora.

Czy aby na pewno? Energa w standardach technicznych pisze, że ma być ogranicznik mocy i o niczym więcej nie wspomina.

jozwieckimichal napisał:
    Kwestia tego czy potrzebujesz dobezpieczać odejścia na podrozdzielnice.

Tak. Część nie wymienionej jeszcze instalacji to TNC, a ta wymieniona już na TNC-S będzie w przekroju 5x6 mm2. Lepiej dobezpieczyć i spać spokojniej.

Zatem idąc za Twoimi radami dam przed licznikiem STV D02 50A gG, a w rozdzielnicy 25A 10x38 gG. Ewentualnie 63A i 32A.
    Powinna być też zapewniona w takim układzie selektywność z zabezpieczeniami końcowymi B16.

Gdyby ktoś chciał mi coś zarzucić, to będzie to rozwiązanie zgodne z zaleceniami ETI.

Całość skonsultuję jeszcze z elektrykiem, bo sam nie będę grzebał przed licznikiem na włączonym zasilaniu.
  • #6 20998739
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4288
    pakeroso napisał:
    ...oraz wyłącznik B25 na PEN.
    Możesz to wyjasnić?
    pakeroso napisał:
    ...dam przed licznikiem STV D02 50A gG, a w rozdzielnicy 25A 10x38 gG. Ewentualnie 63A i 32A.

Gdzie jest licznik, a gdzie rozdzielnica?

I najlepiej by było gdybyś to narysował.
  • #7 20998749
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #8 20998886
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1613
    pakeroso napisał:
    Mam przyłącze 3F napowietrzne, a w zabezpieczeniu przedlicznikowym wyłącznik nadprądowy B25 oraz wyłącznik B25 na PEN. Myślę o wymianie tego na ogranicznik mocy Etimat T.

No więc pytanie - jak się za to zabrać i co przygotować przed wizytą elektryka?

pakeroso napisał:
    Całość skonsultuję jeszcze z elektrykiem, bo sam nie będę grzebał przed licznikiem na włączonym zasilaniu.

Proszę sprecyzować: kto to ma robić elektryk czy kol. sam.
    Jeśli elektryk to on będzie wiedział jak to wykonać a wykonane ma być zgodnie z WT operatora .
    Co to jest?
    pakeroso napisał:
    w zabezpieczeniu przedlicznikowym wyłącznik nadprądowy B25 oraz wyłącznik B25 na PEN

Czy kol. wie o czym pisze?
  • #9 20998954
    pakeroso
    Poziom 12  
    jozwieckimichal napisał:
    Punkt 8 podpunkty A. Rozłącznik bezpiecznikowy masz jak byk napisany.

To jest dla Enei. Energa pisze, że zabezpieczeniem przedlicznikowym jest ogranicznik mocy. Koniec i kropka.

https://secure.sitebees.com/file/mediakit/2587830/50/st_standardy_techniczne_w_eop_sa_w29.pdf
    Strona 33.

kkas12 napisał:
    I najlepiej by było gdybyś to narysował.

Tak na szybko jak to ma wyglądać
    Schemat elektryczny z rozdzielnicą pomiarową i główną oraz licznikiem.

kkas12 napisał:
    pakeroso napisał:
    ...oraz wyłącznik B25 na PEN.
    Możesz to wyjasnić?

Topolski Mirosław napisał:
    pakeroso napisał:
    w zabezpieczeniu przedlicznikowym wyłącznik nadprądowy B25 oraz wyłącznik B25 na PEN
    Czy kol. wie o czym pisze?

Owszem. W rozdzielnicy pomiarowej mam 2 eski - 3xB25 oraz 1xB25. Powiem szczerze, że nie sprawdzałem czy ta jednopolowa działa. Być może nie rozdziela PEN, być może kiedyś była jedna faza, dlatego tam siedzi. To nie istotne, bo i tak ją zlikwiduję.

Topolski Mirosław napisał:
    Proszę sprecyzować: kto to ma robić elektryk czy kol. sam.
    Jeśli elektryk to on będzie wiedział jak to wykonać a wykonane ma być zgodnie z WT operatora .

Życie mi miłe, nie planuję sam działać na aktywnym zasilaniu. Natomiast chcę być rozeznany w temacie i przygotowany na wizytę elektryka. Osprzęt chcę mieć swój, a nie taki, jakim ktoś dysponuje na stanie.
    Trochę jak z mechanikiem samochodowym - oddaję auto na serwis i wiem co ma naprawić i wymienić, a nie robić po swojemu bo taką ma wizję. I jeszcze za części prowizję doliczyć.
  • #10 20998971
    kkas12
    Poziom 43  
    Ja nie pytałem jak ENEA "rysuje" , ale o to jak jest to rozmieszczone.
    Gdzie jest przyłącze, co jest w miejscu wprowadzenia przyłącza do budynku, gdzie jest licznik a gdzie tablica rozdzielcza.

Montowanie jakiegokolwiek zabezpieczenia, czy jakiegokolwiek innego "przerywacza" w torze PEN jest niedopuszczalne, bo kto przerywa PEN'a ten rozumu nie ma!!!
    Więc bardzo mnie dziwi twa nonszalancja i twierdzenie iż jest to nieistotne, gdyż jeśli jest to prawda to tańczysz z kostuchą!
  • #11 20998989
    pakeroso
    Poziom 12  
    kkas12 napisał:
    Ja nie pytałem jak ENEA "rysuje" , ale o to jak jest to rozmieszczone.

Narysowałem tak jak jest rozmieszczone. Wątek Enei dotyczy sposobu zabezpieczenia przedlicznikowego w odpowiedzi do kol. jozwieckimichal.

Natomiast tego, jak jest wykonane i zabezpieczone przyłącze nie wiem. Rozdzielnice pomiarową mam na elewacji poniżej przyłącza, a licznik obok rozdzielnicy mieszkaniowej.

kkas12 napisał:
    bardzo mnie dziwi twa nonszalancja i twierdzenie iż jest to nieistotne

Nieistotne z punktu widzenia tego wątku. Nie wiem jakie jest przeznaczenie tego "esa", natomiast wiem, że nie powinno go tam być.
  • #12 20999010
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #13 20999025
    kkas12
    Poziom 43  
    No widzisz. To wszystko należy podawać na początku tematu.
    Jeszcze jak byś zamieścił wartości zabezpieczeń, przekroje przewodów i miejsce uziemienia PEN to byłoby całkiem ok :)

pakeroso napisał:
    Nieistotne z punktu widzenia tego wątku. Nie wiem jakie jest przeznaczenie tego "esa", natomiast wiem, że nie powinno go tam być.

Z punktu widzenia tego wątku może i nieistotne, ale z punktu widzenia bezpieczeństwa istotne i to bardzo.
    A jeśli nie wiesz jakie jest jego przeznaczenie to po co pisałeś
    pakeroso napisał:
    ...wyłącznik B25 na PEN
    i aby się przekonać należy jego przeznaczenie niezwłocznie sprawdzić!
  • #14 20999031
    pakeroso
    Poziom 12  
    jozwieckimichal napisał:
    Co w takim razie jest w złączu pomiarowym
    W złączu jest wyłącznik nadprądowy przedlicznikowy.
    Dlaczego tak to jest zrobione, to nie do mnie pytanie. Dom z lat 70.

kkas12 napisał:
    miejsce uziemienia PEN

Obawiam się, że najbliżej na słupie.

kkas12 napisał:
    aby się przekonać należy jego przeznaczenie niezwłocznie sprawdzić

Pośrednio dlatego też jest ten wątek. Będę zrywał plomby przy zakładaniu Etimata T, to się wszystko wyjaśni.
  • #15 20999040
    kkas12
    Poziom 43  
    Kolego, żadne słupy nas nie interesują.
    Interesuje nas uziemienie PEN bądź PE w tym budynku!!!

Dodano po 1 [minuty]:

pakeroso napisał:
    Będę zrywał plomby przy zakładaniu Etimata T, to się wszystko wyjaśni.

Miejmy nadzieję, że do tego czasu nikomu się krzywda nie stanie.
    Ale to już twój cyrk i menażeria też twoja.
    Odpowiedzialność również.
  • #16 20999053
    pakeroso
    Poziom 12  
    kkas12 napisał:
    interesuje nas uziemienie PEN bądź PE w tym budynku!

Dom nie posiada uziemienia, ani GSU.

kkas12 napisał:
    Miejmy nadzieję, że do tego czasu nikomu się krzywda nie stanie

Przez ostatnie 50 lat nic się z instalacją nie działo, więc jeszcze kilka tygodni pociągnie.

Dziękuję za pomoc, napiszę co z tym PEN-em jak się dowiem i temat wówczas zamknę.
  • #17 20999063
    kkas12
    Poziom 43  
    pakeroso napisał:
    Dom nie posiada uziemienia, ani GSU.

Więc trzeba wykonać.

pakeroso napisał:
    Przez ostatnie 50 lat nic się z instalacją nie działo, więc jeszcze kilka tygodni pociągnie.

Jak czytam takie teksty to naprawdę nie wiem co o ich autorze myśleć.
    Ale jedno wiem na pewno.
    Od elektryki powinien trzymać się jak najdalej!

I nie pisz, że owe s-ki tkwią tam od pięćdziesięciu lat.
  • #18 20999073
    pakeroso
    Poziom 12  
    kkas12 napisał:
    Jak czytam takie teksty to naprawdę nie wiem co o ich autorze myśleć.
    Ale jedno wiem na pewno.
    Od elektryki powinien trzymać się jak najdalej!

Czepiasz się mnie jakbym ja to zaprojektował i wybudował.

Póki co nie jestem jeszcze oficjalnym właścicielem budynku, ale mogę powoli modernizować instalację lub też nic nie robić.
  • #19 20999077
    kkas12
    Poziom 43  
    Nie dawaj więc powodów do "czepiania".
    pakeroso napisał:
    ...mogę powoli modernizować instalację...
    A to jest tylko twoje zdanie. Bo z takim lekceważącym podejściem do spraw bezpieczeństwa powinieneś trzymać się od instalacji z daleka.
    Znajdź kompetentną osobę, która się tym zajmie i odpowiednimi pomiarami potwierdzi bezpieczeństwo dla użytkowników instalacji.
  • #20 21084055
    pakeroso
    Poziom 12  
    A zatem zakupiłem już wspomniane aparaty Etimat T oraz STV i tu pojawił się problem laika - ten STV jest znacznie większym aparatem niż choćby rozłącznik bezpiecznikowy na wkładki 10x38 jakich używam z Noarka.

Obecne zabezpieczenia przedlicznikowe zamknięte są w jakiejś starej skrzynce SWKI-3 jak ta

Plombowalna skrzynka elektryczna Polam 7-modułowa

i wszystko wskazuje na to, że nie zmieszczę w środku 3-polowego Etimata wraz z STV, który zajmuje jakieś 4,5 pola.

Czy możecie polecić jakieś rozwiązanie, które pomieści oba aparaty i jest plombowalne? Może taka oto 7-modułowa skrzynka się nada?
    Siedmiomodularna skrzynka z przezroczystą pokrywą na bezpieczniki.
  • #21 21084468
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6638
    pakeroso napisał:
    Czy możecie polecić jakieś rozwiązanie, które pomieści oba aparaty i jest plombowalne?

A uzgadniałeś to z OSD?
  • #22 21084538
    pakeroso
    Poziom 12  
    Niczego jeszcze nie uzgadniałem, czy sugerujesz, że operator wskaże mi konkretny mode skrzynki, który mogę zastosować?
  • #23 21084567
    Tomek.K.
    Poziom 33  
    Ocena: 533
    Każdy OSD ma swoje standardy stosowanych kablowych rozdzielnic szafowych i szafek pomiarowych nn.. Energa również.
    Link
  • #24 21084594
    pakeroso
    Poziom 12  
    Tylko wiecie - wytyczne wytycznymi, a ja mam jeszcze licznik w domu, a zabezpieczenie przedlicznikowe we wnęce na elewacji, zatem nijak ma się to do obecnych standardów operatora, no a szafkę na zabezpieczenia jakaś muszę przecież mieć.

Dlatego upraszczając moje pytanie - czy znacie konkretnie jakąś małą skrzynkę z możliwością plombowania, która zmieści razem ogranicznik Etimat T wraz z rozłącznikiem STV D02 na szynie TH35?
  • #25 21084623
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6638
    pakeroso napisał:
    Niczego jeszcze nie uzgadniałem

Czyli o czym w ogóle tu rozmawiamy?
  • #26 21084667
    pakeroso
    Poziom 12  
    O tym, że planuję wymienić zabezpieczenie nadprądowe B25 na ogranicznik mocy Etimat T 25A, co jest zgodne z wytycznymi operatora.
    Tym samym potrzebuję nowej obudowy do tegoż aparatu.
    Tu nie ma zbytnio czego uzgadniać.

Uważasz, że jeśli wymienię zabezpieczenie wraz ze skrzynką i zgłoszę operatorowi potrzebę zaplombowania, to będą chcieli ode mnie jakieś uzgodnienia?
    Nie sądzę, więc nie popadajmy w paranoję.
  • #27 21084751
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1854
    Wybaczy Kolega ale zadam pytanie z innej beczki - gdzie została wyznaczona granica własności ?
    https://www.ure.gov.pl/pl/konsumenci/faq-czes...osci-za-instalacje-elektryczne-pomiedzy-.html

Czy nie próbujesz przypadkiem ingerować w sieć nie należącą do Ciebie ?
  • #28 21084812
    pakeroso
    Poziom 12  
    Musiałbym zerknąć w takim razie do umowy.

Ale tu was zaskoczę - dzwoniłem właśnie do Energii z pytaniem czy mogę wymienić zabezpieczenie przedlicznikowe i uzyskałem telefonicznie następującą odpowiedź: "rób pan co chcesz, tylko zgłoś zerwanie plomb".

Dopytywałem o jakieś uzgodnienia, zezwolenia, kogo pytać, do których drzwi zastukać, żeby się czegoś dowiedzieć i otrzymałem jednoznaczną odpowiedź - klient może dokonać samodzielnej wymiany zabezpieczenia przedlicznikowego.
  • #29 21084822
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #30 21084835
    pakeroso
    Poziom 12  
    A więc wracamy do punktu wyjścia - moje zabezpieczenia wymieni elektryk na zgodne z mocą przyłączeniową i wytycznymi operatora

Ponawiam więc pytanie - czy znacie/montujecie małą skrzynkę z możliwością plombowania, która pomieści trójfazowego Etimata T i rozłącznik STV D02?

EDIT:
    Ok, myślę że problem uda mi się jakoś rozwiązać - Elektroplast ma w ofercie mnóstwo rozdzielnic natynkowych 8 modułowych, więc powinno się coś dopasować.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje wymianę zabezpieczenia przedlicznikowego z wyłącznika nadprądowego B25 na ogranicznik mocy Etimat T w instalacji 3F. W dyskusji poruszono kwestie związane z przygotowaniem do wizyty elektryka, koniecznością zgłoszenia zerwania plomb oraz zgodnością z warunkami technicznymi operatora Energa. Użytkownik zastanawia się nad umiejscowieniem nowych urządzeń w istniejącej skrzynce, która może być zbyt mała. Wskazano na potrzebę zapewnienia selektywności zabezpieczeń oraz na kwestie związane z bezpieczeństwem instalacji, w tym uziemieniem. Użytkownik poszukuje również odpowiedniej skrzynki plombowalnej, która pomieści zarówno Etimat T, jak i rozłącznik STV D02.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA