logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nie wykrywa sterowników do modemu WWAN EM7345 w Lenovo T440 z Win10

rasher 11 Mar 2024 18:39 702 8
REKLAMA
  • #1 21000104
    rasher
    Poziom 9  
    Nie wykrywa sterowników do modemu WWAN EM7345 w Lenovo T440 z Win10 Witam wszystkich forumowiczów. Z tej strony Piotr.

Na co dzień pracuję jako serwisant i korzystam często z laptopa a wręcz jest on niezbędny do mojej pracy, która odbywa się w 95% w delegacjach i terenie u klientów. Posiadam do pracy laptopa Lenovo T440 z Windows 10 Pro. Ostatnio zakupiłem do niego moduł/modem wewnętrzny WWAN Lenovo EM7345 który oczywiście zamontowałem i włożyłem kartę Aero2 z wykupionym abonamentem. Oczywiście pobrałem sterowniki z strony Lenovo lecz w menadżerze urządzeń wyświetla się cały czas że nie znaleziono sterowników do tego modemu. Zaznaczę tutaj iż raz na liście dostępnych sieci miałem wyświetlone Aero2 zaraz nad Wifi aczkolwiek teraz tylko widać Wifi oraz Lan a połączeń komórkowych wogóle. Czy byłby ktoś w stanie pomóc mi z dobraniem i zainstalowaniem sterowników do mojego modemu?

Modem wewnętrzny M2:
    Sierra Wireless AirPrime
    Model: EM7345
    G12Z024.05 HF
  • REKLAMA
  • #2 21000264
    blekis
    Poziom 27  
    Ocena: 244
    Spróbuj zainstalować Lenovo system update i niech przeskanuje kompa pod względem sterowników i brakujące zainstalować.
  • REKLAMA
  • #3 21000324
    rasher
    Poziom 9  
    Niestety ten zabieg nie pomógł :(

Zrzut ekranu z aplikacji do aktualizacji systemu pokazujący komunikat o braku dostępnych pakietów do zainstalowania.
  • #4 21000526
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15475
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #6 21004195
    rasher
    Poziom 9  
    >>21000526

Witaj, niestety mimo, że posiadam konto na tej stronie os sterowników od 2007r. To i tak przekierowuje mnie do kupna programu za 150zł. Sorki, ale mała przesada :)

Dodano po 1 [minuty]:

>>21000607

Zainstalowałem wszystkie możliwe z strony Lenovo oczywiście po kolei i obserwowałem czy coś się zmieni i niestety nic.
  • #7 21004200
    dt1
    Admin grupy komputery
    Ocena: 8205
    rasher napisał:
    Zainstalowałem wszystkie możliwe z strony Lenovo oczywiście po kolei i obserwowałem czy coś się zmieni i niestety nic.

Wszystkich sterowników ani nie trzeba instalować, ani nie jest to w sumie istotne w kontekście tego problemu.
    Chodzi mi o konkretny sterownik - dokładnie ten, który wskazałem, bo ten jest od modemu, do którego sterownika Tobie brakuje.

https://download.lenovo.com/pccbbs/mobiles/nz0wo01w.exe

Dodano po 1 [minuty]:

rasher napisał:
    Witaj, niestety mimo, że posiadam konto na tej stronie os sterowników od 2007r. To i tak przekierowuje mnie do kupna programu za 150zł. Sorki, ale mała przesada :)

Generalnie bardziej chodziło o wykonanie punktów 1-4, czyli podanie identyfikatora sprzętu, aby można ocenić, czy proponowane sterowniki są prawidłowe.
  • REKLAMA
  • #8 21004241
    rasher
    Poziom 9  

Zrzut ekranu z okna właściwości urządzenia Sierra Wireless EM7345. A więc wpis wygląda następująco: USBVID_1199&PID_A001&MI_00&SS

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik Piotr zgłasza problem z brakiem wykrywania sterowników do modemu WWAN Lenovo EM7345 w laptopie Lenovo T440 z systemem Windows 10 Pro. Po zainstalowaniu modemu i karty Aero2, mimo pobrania sterowników z oficjalnej strony Lenovo, modem nie jest rozpoznawany w menedżerze urządzeń. Użytkownik próbował zainstalować aktualizacje systemowe oraz wszystkie dostępne sterowniki, jednak bezskutecznie. Inni forumowicze sugerują konkretne sterowniki oraz sprawdzenie identyfikatora sprzętu, a także korzystanie z zewnętrznych źródeł do pobrania sterowników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA