logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Magazyn energii dla instalacji z mikrofalownikami Hoymiles - jakie urządzenie?

cinas 17 Mar 2024 21:07 14247 18
  • #1 21008321
    cinas
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam
    Chciał bym zbudować magazyn energii ale instalacje mam opartą na mikrofalownikach hoymiles - 5 szt 3-fazowych
    Czy ktoś ma sprawdzone urządzenie które sprawdzi się jako magazyn energii z pomiar energii wytworzonej przez falowniki i pomiar energii co idzie z lub do sieci
  • #2 21008655
    Tech132
    Poziom 29  
    Ocena: 393
    Czy te mikrofalowniki maja certyfikat do zgłoszenia do zakładu energetycznego?
  • #3 21008677
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #4 21008686
    cinas
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Tech132 napisał:
    Czy te mikrofalowniki maja certyfikat do zgłoszenia do zakładu energetycznego?

Tak bez problemu, instalacja działa ponad rok czasu od zgłoszenia

Dodano po 4 [minuty]:

Znalazłem SOFAR SOLAR ME 3000SP https://corab.pl/oferta/falowniki/me-3000-sp
    Spełnia wymogi mojej instalacji , dokonuje pomiaru produkcji z paneli i poboru z sieci , może ktoś ma inne rozwianie lub ma ten falownik wady zalety
  • #5 21008724
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 723
    napisał:
    Mikrofalowniki do magazynu mają się jak pięść do oka. Mikroinwertery zamieniaj DC na AC tuż przy panelach PV a magazyn ładowany jest prądem DC. Więc dochodzi kolejna konwersja.

Racja ale jak już się POSIADA taką instalację to ma się dwie opcje:
    1. nadwyżkę produkcji wysyłać do sieci
    2. nadwyżkę produkcji ładować aku (oczywiście podwójnie coś tam tracąc na konwersji AC->DC->AC)
  • #6 21012758
    malopolskaoze
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    Magazyny AlphaESS. z licznikiem Chint , który jest w zestawie. Ja montowałem takie instalacje ale tu nie odejdziemy od zmiany AC na DC i znowu AC. np. Smile B3 lub B5 albo SMILE S6 inverter 6kW + 2 baterie o łącznej mocy 10kWh lub SMILE T10 inverter 10kW + bateria o mocy 8,2kWh albo po jednej baterii. AlphaESS na pewno działa we wszystkich modelach z Hoymiles. Nawet z starszymi wersjami mikrofalowników.
  • #7 21131548
    kviatekwr82
    Poziom 1  
    Ocena: 7
    Kup falownik Deye i wpięć instalację na mikroinwerterach w złącze agregatu ... Do tego masz możliwość jeszcze wpięcia 2 stringów ... a nawet 3, jak pomyślisz
  • #8 21131741
    kmarkot
    Poziom 31  
    Ocena: 362
    kviatekwr82 napisał:
    wpięć instalację na mikroinwerterach w złącze agregatu

no i co to da ? Niby jak to ma działać ?

chociaż może hybrydowy HOYMILES np HA S-3.0LV-EUG1 ogarnia .
    Załączniki:
    • HAS-LV-EUG1-Series_Quick-Installation-Guide_EN_REV1.1.pdf (25.77 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #9 21132142
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 21514077
    Dzonzi
    Poziom 12  
    Ocena: 59
    Ale po co pakować się w mikroinwertery żeby kupić i tak jeden centralny falownik hybrydowy? Ideą stosowania mikroinwerterów jest chyba chęć stworzenia instalacji PV równoległej, niskonapięciowej dzięki czemu jest bezpieczna szczególnie gdy montujemy na dachu. Czy da się wtedy ominąć centralny falownik i spiąć taką instalację z GRID i magazynem niskonapięciowym?
    Mając instalację z 24 panelami, trzeba 24 mikroinwerterów. Jak to podłączyć wtedy?
  • #11 21514554
    pllub
    Poziom 21  
    Ocena: 114
    Dzonzi napisał:
    Mając instalację z 24 panelami, trzeba 24 mikroinwerterów. Jak to podłączyć wtedy?

Hoymiles ma mikroinwertery na 4 panele więc potrzeba tylko 6 szt. na dachu.
  • #12 21514724
    michalPV
    Poziom 31  
    Ocena: 723
    pllub napisał:
    Dzonzi napisał:

Hoymiles ma mikroinwertery na 4 panele więc potrzeba tylko 6 szt. na dachu.

Zbijam sztuk Hoymilesów do 4, ponieważ są mikroinwertery na 6szt paneli (3-fazowe)
  • #13 21514940
    malopolskaoze
    Poziom 5  
    Ocena: 6
    >>21514724 Bardzo prosto, magistralami na HMS 2000, 3-fazowe mają małe amperaże. Robię na Hoymiles od 5 lat
  • #14 21598218
    Kilg
    Poziom 10  
    Witajcie,
    mam podobną sytuację do opisywanej powyżej, tzn. instalacja 3,6 kW na mikroinwerterach założona przez poprzedniego właściciela budynku (nie rozumiem sensu takiej inwestycji, ale to osobna sprawa), chciałbym dołożyć magazyn, nawet niewielki, głównie jako backup na wypadek wyłączenia prądu, ostatnie miesiące zaliczyłem awarie trwające po kilkanaście godzin i to mnie natchnęło do myślenia o zabezpieczeniu.

Pytałem w dwóch firmach, w obu usłyszałem wycenę rzędu 30 tys., ("bo przecież połowę Panu zwróci się z dotacji..."), co jest bez sensu.

Fajna opcja z tym Deye, ale szukając w sieci widzę cenę ok. 8 tys. za sam falownik.
    Czy znacie sposób, żeby uzyskać zabezpieczenie (magazyn 4-5 kWh) na wypadek utraty zasilania, najlepiej z możliwością korzystania z paneli off-grid w razie długiej awarii, za rozsądne pieniądze? Rozsądne dla mnie to ok. 8 000 zł (ew. 16 tys., jeśli się załapię na mój prąd, niestety sam tego nie zrobię, bo nie ta branża).

Ktoś mi w innym miejscu podsuwał opcję akumulatora 150 Ah z inwerterem typu Volt, ale to nie będzie działać off-grid i potrzebowałbym takich urządzeń do domu ze 3-4.
  • #15 21598817
    kmarkot
    Poziom 31  
    Kilg napisał:
    mam podobną sytuację do opisywanej powyżej, tzn. instalacja 3,6 kW na mikroinwerterach założona przez poprzedniego właściciela budynku (nie rozumiem sensu takiej inwestycji, ale to osobna sprawa)

Przy racjonalnym użytkowaniu urządzeń AGD w godzinach produkcji energii elektrycznej z instalacji PV zawsze ograniczą rachunki za prąd. Auto konsumpcja, grzanie CWU....
    Kilg napisał:
    głównie jako backup na wypadek wyłączenia prądu, ostatnie miesiące zaliczyłem awarie trwające po kilkanaście godzin i

Tu powinieneś zastanowić się nad tym czy chcesz podtrzymać pracę wszystkich odbiorników w domu, czy tylko wybranych Jeżeli zdecydujesz się na drugą opcję w postaci zasilania awaryjnego tylko do lodówki ,internetu, komputera,telewizora, pieca ... W znacznym stopniu ograniczysz koszty.
    Wystarczy mały falownik off-grid z akumulatorem LiFePo4
  • #16 21599719
    Kilg
    Poziom 10  
    Cześć,
    Dziękuję za odpowiedź.
    Doprecyzuję, że mam mały domek, i z rzeczy „krytycznych” na prąd mam tylko lodówkę, ekspres do kawy, a zimą piec na pellet. Stąd myślałem o jakimś inwerterze z aku AGM lub podobnym. Założenie, żeby działało w razie awarii, i żeby wystarczyło na 12–24 h, i mogło doładować się w ciągu dnia z PV. Jak miałby działać taki falownik offgrid? Jako niezależny w pełni obwód? Rozsądnie by było mieć opcję przełączania się na sieć energetyczną, gdy jest prąd, a akumulator się wyczerpie. Mógłbym prosić o sugestie, jak to ma wyglądać w formie prostego schematu czy coś? Mogę pociągnąć osobne kable nad sufitem, w ścianie nie bardzo.

Chętnie bym porozmawiał z kimś lokalnie u mnie (Wielkopolska), są jakieś listy polecanych elektryków lub firm? Google to wiadomo, zasypie mnie papką reklamową.
  • #17 21599875
    kmarkot
    Poziom 31  
    Naj taniej zbudować instalację off-grid
    https://allegro.pl/oferta/inwerter-hybrydowy-solarny-off-grid-easun-3kw-24-17630055935
    https://allegro.pl/oferta/ogniwa-baterii-lifepo4-3-2-v-280-ah-zestaw-4szt-17662523848 - 2 sztuki
    https://allegro.pl/oferta/modul-smart-bms-8s-150a-lifepo4-balanser-m-bt-wifi-15677392348
    Taniej jest na aliexpress

Podłączyć wybrane urządzenia do w/w falownika które wymagają backupu w przypadku awarii sieci.

Ładować akumulator można z sieci w godzinach produkcji z instalacji fotowoltaicznej. Zastosować można zegar astronomiczny

Do sterowania falownikiem można użyć też Home assistant + licznik dwukierunkowy , integracja falownika z HA.

Albo kupić 4 panele 450W - dodatkowo wyprodukują parę kilowat energii elektrycznej
  • #18 21601586
    kmarkot
    Poziom 31  
    Można też istniejące panele fotowoltaiczne mikroinwerter /off-grid przełączać manualnie za pomocą przełączników zasilania
    >>19980702
  • #19 21882307
    Borek_PL
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Coś wymyśliłeś w tym temacie? Mam podobny problem i szukam rozwiązania (instalacja 1 faza).
    Dla wszystkich proponujących klasyczną hybrydę oto argumenty, że też mam mikrofalowniki:
    - brak przestrzeni na wielką połać modułów PV tworzących string z wystarczająco wysokim napięciem
    - zabudowa osiedlowa, więc szybko wędrujące zacienienie od drzew, budynków
    - możliwość rozłożenia paneli na kilka kierunków (szczyt produkcji na różne godziny)
    - brak poboru mocy falownika podczas braku produkcji (tutaj Deye przeraża i do mojej instalacji 3,6 kW przez 4 zimowe miesiące bym sporo dokładał, bo sam falownik z całej produkcji by się nie używił)
    O ile wszystko działa jak należy, a nawet system autokonsumpcji działa dobrze (w wybranych sytuacjach), największym problemem okazało się wysokie napięcie w sieci, które już w słoneczne dni w godzinach porannych (weekendy to prawdziwa katastrofa) osiąga 253 V, powoduje, że wszystko zaczyna tak nieprzewidywalnie i silnie pływać, że mój system załączania grzałek (w zależności od exportu) też się sypie.

Szukam zatem rozwiązania (hybrydy czy UPS-a) z wejściem 230 V (na którym będzie wystawiał napięcie, by można podpiąć mikrofalowniki on-grid), ale nie będzie to napięcie sieci, którego zbyt wysoka wartość mi je wyłączy, a reszta funkcji jak w klasycznym falowniku (przy czym oczywiście nie potrzebuję wejścia DC na stringi modułów PV).

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy doboru magazynu energii do instalacji PV opartej na mikroinwerterach Hoymiles, z pomiarem produkcji oraz przepływu energii do i z sieci. Pojawiają się wątpliwości, czy mikroinwertery dobrze współpracują z magazynem energii ze względu na konieczność dodatkowej konwersji AC/DC/AC oraz potrzebę zastosowania rozwiązania retrofit lub falownika hybrydowego. Wskazywane są alternatywy: SOFAR SOLAR ME 3000SP, magazyny AlphaESS z licznikiem Chint, hybrydowe falowniki Deye z portem GEN oraz możliwość wykorzystania hybrydowego HOYMILES. Omawiane są też rozwiązania off-grid do zasilania awaryjnego wybranych odbiorników, z akumulatorami LiFePO4 lub AGM, przełączaniem ręcznym, integracją z Home Assistant i licznikami dwukierunkowymi. Celem jest uzyskanie niedrogiego backupu 4–5 kWh oraz ewentualnego doładowania z PV podczas awarii sieci.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA