logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Candy ROW 4854DXH1-S nie suszy - grzałka czy czujnik temperatury?

AlicjaJU 25 Mar 2024 12:27 894 7
  • #1 21018806
    AlicjaJU
    Poziom 2  

Witam,

Pralko-suszarka przestała suszyć.

Program suszenia działa od początku do końca, nie zwraca żadnych błędów, ale pranie nie suszy się.
    Wyczyściłam filtr odpływu, wylało się sporo wody, ale suszenie nadal nie działa.
    Ze względu na to, że podczas suszenia urządzenie w ogóle się nie nagrzewa, zakładam, że może to być problem z grzałką lub czujnikiem temperatury. Nie mam jednak żadnego doświadczenia w naprawie pralek czy pralek-suszarek, więc nie wiem od czego zacząć.

Wykonałam przegląd automatyczny puszczony z aplikacji, ale nie dowiedziałam się nic na temat tej usterki.

Chciałabym spróbować działać samodzielnie zanim wezmę serwis. Na north.pl widziałam różne czujniki temperatury do tego modelu. Z chęcią skorzystam z Waszej pomocy, żeby dowiedzieć się więcej w tym temacie.

Pozdrawiam,
    Alicja
  • #2 21018868
    klamocik
    Poziom 36  
    Ocena: 722
    Na taką wodę to nawet ja bym się nie rzucił..., czujnik to działa by wyłączyć gdy temperatura wzrośnie a gdy jej nie ma to najpierw grzałka, ale naprawdę od tego nie zaczynaj nauki, mało masz chłopaków co by mogli pomóc?.
  • #3 21020273
    AlicjaJU
    Poziom 2  
    Myślę, że problem leży w grzałce.

Zmierzyłam impedancję grzałki pomiędzy pinami i jest 40Ω - rozumiem, że to ok. Zmierzyłam między pinami czujnika temperatury i wyszło 22,5kΩ co jest ok dla temperatury pokojowej. Niestety nie ma ma wyniku dla pomiaru pomiędzy pinem grzałki, a przewodem ochronnym. Ustawiłam zakres 2MΩ. Co oznacza, że albo mierzę tę wartość niepoprawnie albo problemem jest grzałka. Jeżeli ktoś chciałby pomóc to z chęcią usłyszę co można jeszcze zrobić :)
  • #4 21020402
    Sebastian_M26
    Poziom 30  
    Ocena: 435
    AlicjaJU napisał:
    Niestety nie ma ma wyniku dla pomiaru pomiędzy pinem grzałki, a przewodem ochronnym. Ustawiłam zakres 2MΩ.
    I bardzo dobrze, chociaż to powinno być na zakresie min. 20MΩ i jeśli byłby wynik to byłoby bardzo źle. No i pytanie, którą mierzysz?
  • #5 21020645
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 377
    Jest tam na pewno kilka termostatów, które też trzeba zmierzyć, powinny mieć ciągłość. Zwykle dwa są na grzałce i dwa koło bębna.
    Coś w tym stylu, jak na zdjęciu, te akurat są resetowalne, natomiast jeśli one są zepsute to prawdopodobnie masz jeszcze gdzieś problem z przegrzewaniem jak na przykład zapchany filtr itd.
    Resetowalne termostaty z czerwonymi przyciskami na metalowej podstawie

Dodano po 14 [minuty]:

Czasem wystarczy wcisnąć te czerwone guziki.
    Znalazłem takie wideo, nie w ludzkim języku ale może być pomocne.
    https://www.youtube.com/watch?v=p7ipdkRAPhM

Dodano po 1 [minuty]:

Sprawdź przy okazji, czy wiatrak suszarki się luźno kręci.
  • #6 21022349
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6921
    AlicjaJU napisał:
    Niestety nie ma ma wyniku dla pomiaru pomiędzy pinem grzałki, a przewodem ochronnym.

Jest i miernik wykazuje 0L, czyli Open Line, tłumacząc na nasze, obwód przerwany, czyli prawidłowo jak już wyżej było wspomniane.

Generalnie w Candy bardzo często stosuje się termostat z zabezpieczeniem które włącza się ponownie ręcznie.
    Choć kolega wyżej nieco bajki pisze o pierdylionie termostatów w sprzęcie, ale rację ma w jednym, trzeba przydusić ten czerwony dzyndzel palcem i jesli usłyszysz klik to maszyna będzie suszyć. Pozostnie jeszcze ustalić przyczynę wywalenia zabezpieczenia, czyli przekgrzania kanału suszarki.
  • #7 21022365
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 377
    Haha, dzięki Mr. Ice, pisanie bajek też trzeba umieć. Rzeczywiście, chwilowo pomyliłem to z solo suszarką, w których jest więcej termostatów. Tyle tych tematów, że się człowiek gubi. Przyczyną może być na przykład wcześniejsze ręczne zakończenie programu suszenia bez końcowego chłodzenia, albo może też wiatrak nie wieje, dlatego pisałem o sprawdzeniu, czy się kręci.
  • #8 21022818
    mrice
    Moderator AGD
    Ocena: 6921
    mariukonie napisał:
    chwilowo pomyliłem to z solo suszarką, w których jest więcej termostatów.

Też nie, chyba, że rozważali byśmy urządzenia sprzed 25 lat.

mariukonie napisał:
    Przyczyną może być na przykład wcześniejsze ręczne zakończenie programu suszenia bez końcowego chłodzenia,

To nie wywali zabezpieczenia.
    mariukonie napisał:
    albo może też wiatrak nie wieje, dlatego pisałem o sprawdzeniu

To już prędzej.

W każdym razie, trzeba doprowadzić do ładu samo grzanie i szukać przyczyny.

Podsumowanie tematu

✨ Pralko-suszarka Candy ROW 4854DXH1-S przestała suszyć, mimo że program działa poprawnie i nie wyświetla błędów. Użytkownik sprawdził filtr odpływu oraz wykonał pomiary grzałki i czujnika temperatury, które wskazują na potencjalny problem z grzałką. W dyskusji zasugerowano sprawdzenie termostatów, które mogą wymagać resetowania, oraz upewnienie się, że wiatrak suszarki działa prawidłowo. Wskazano również na możliwość przegrzewania się urządzenia jako przyczyny problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA