logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Po odłączeniu od akumulatora NA 20 minut, Mercedes GLK nie odpala pomimo, iż nowy akumulator!

Lord Jim Romek 25 Mar 2024 19:32 8865 24
REKLAMA
  • #1 21019454
    Lord Jim Romek
    Poziom 6  
    Ocena: 5
    Dzień dobry. Wymieniłem olej w Mercedesie GLK. Chciałem zresetować komputer poprzez odłączenie akumulatora na 20 minut, co się okazało błędem i po podłączeniu akumulatora już stacyjka nie reaguje na zapłon pomimo, iż ogólnie prąd jest wszędzie wszechobecny. No cóż, reasumując jak powyżej, to potrzebuję pomocy zwłaszcza, że do mechanika nie dojadę??? Jeżeli da się jakoś ów problem rozwiązać systemem chałupniczym, to proszę o wiadomość. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21019635
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3431
    Mało danych o aucie. Kluczyk rybka? Blokada kierownicy elektryczna? Było słychać ją przed usterką?
  • Pomocny post
    #3 21020067
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3627
    Lord Jim Romek napisał:
    Chciałem zresetować komputer poprzez odłączenie akumulatora na 20 minut, co się okazało błędem.

Wybacz kolego, ale jeżeli masz takie pojęcie o obsłudze skomplikowanej elektroniki współczesnego auta to lepiej czym prędzej poszukaj fachowca. Zanim coś więcej nabroisz.
  • #4 21020089
    Lord Jim Romek
    Poziom 6  
    Witam. Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Kluczyk jest tzw. "Rybka" Blokada kierownicy nigdy nie działała (chyba?) ponieważ nie sprawdzałem jej od 8-miu lat, po prostu nie było takiej potrzeby i nigdy nie szarpałem się z kierownicą. Może dokładniej streszczę co wczoraj nabroiłem mianowicie, kupiłem sobie pompkę do wyciągania oleju z miski olejowej i klucz do filtra aby sobie samemu wymienić olej. Wymiana poszła gładko ale nie umiałem zresetować na zegarze ikony kluczyka, że taki "serwis" przeprowadziłem. Zacząłem resetować przyciskami na kierownicy co się dało, a że prawie nie znam języka angielskiego, to nie bardzo mi to wychodziło. W moim aucie nie mam tłumaczenia na nasz język!!! Następnie chciałem się posiłkować Internetem co w takim przypadku mam zrobić i przeczytałem, że należy odłączyć akumulator (mam nową WARTĘ STOP-START oryginalną do mojego samochodu) Po odłączeniu klemy minusowej na około 20 minut, powtórnie ją solidnie przymocowałem! No i ....... stało się, wchodzę do auta światła w kabinie i na liczniku jak zwykle się zapalają, wkładam kluczyk rybkę do stacyjki, obracam raz, potem drugi stopień i przekręcam na trzeci, czyli starter i nie ma żadnej reakcji!!!! Po chwili gasną światła tzw. zegara głównego na tablicy rozdzielczej, wyciągam kluczyk, licznik na nowa się zaświeca, powtarzam tę czynność parokrotnie i ciągle to samo. czyli narastający stres, bo żona zła, gdyż mieliśmy dzisiaj planowany wyjazd do rodziny do Wisły a mi się zachciało samemu wymieniać olej. Jestem już facetem że mi bliżej do 70-siątki na emeryturze ( emerytowany oficer Wojska Polskiego) Za moich czasów bardziej uczyli języka rosyjskiego niż angielskiego, no i można rzec stąd cały problem??? Mam nadzieję, że Pan mi w tej kwestii pomoże, P.S. Do swojego mechanika nie dzwonię, ponieważ najnormalniej w świecie wstydzą się, że nie pojechałem jak zwykle wymienić olej do niego, tylko sam próbowałem sił w temacie jak powyżej. To tyle mojej dokładnej a jakże szczerej spowiedzi!!! Z niecierpliwością będę czekać na odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam.
  • Pomocny post
    #5 21020096
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3627
    Samo rozłączenie akumulatora nie skutkuje usterką tego typu. Coś więcej się wydarzyło. A co? Tego nikt ci nie powie. Bez komputera ani rusz. To nie są auta do których wystarczy śrubokręt, kombinerki i kontrolka z żarówki. Możesz po kolei sprawdzać rozrusznik, bezpieczniki, moduły - ale bez odpowiedniej wiedzy i sprzętu to tylko marnowanie czasu.
  • Pomocny post
    #6 21020102
    piotrekwoj1
    Poziom 43  
    Ocena: 3431
    Skrzynia automat czy manual?
  • Pomocny post
    #7 21020114
    kortyleski
    Poziom 43  
    Ocena: 3858
    Gerri napisał:
    Samo rozłączenie akumulatora nie skutkuje usterką tego typu

Niestety ale czasem skutkuje. Prawdopodobnie zapomniał klucz, teraz to nic więcej nie ruszać tylko na lawetę i do kogoś kto dobrze ogarnia mercedesa i ma bardzo solidny sprzęt diagnostyczny.
    Niestety ale w nowszych autach nieumiejętne odłączenie akumulatora potrafi bardzo dużo nabroić.
  • REKLAMA
  • #8 21020123
    Lord Jim Romek
    Poziom 6  
    MERCEDES GLK 220 CDI. 4 MATIC. SRZYNIA AUTOMATYCZNA 7-MIO STOPNIOWA.

Dodano po 17 [minuty]:

Witam. Problem jeszcze nie jest rozwiązany. Proszę o więcej merytorycznych a zarazem bardziej empatycznych porad. Pozdrawiam.

Dodano po 1 [minuty]:

>>21020102
    Skrzynia automatyczna.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21020102
    Skrzynia automatyczna.

Dodano po 2 [minuty]:

Problem nadal jest i nie jest rozwiązany!!!

Dodano po 42 [sekundy]:

>>21020089
    @ElektrodaBot
  • Pomocny post
    #9 21020148
    Zvirek
    Poziom 27  
    Ocena: 337
    Kol. Kortyleski już Ci napisał:
    przyczyna - auto nie rozpoznaje kluczyka
    rozwiązanie - znależć elektronika z softem i hardwarem do mietka. Podjedzie, w kwadrans ogarnie temat. Ps przygotować z pięć stówek.

Porada empatyczna - nie dotykać rzeczy na których się nie znamy.
  • #10 21020176
    Lord Jim Romek
    Poziom 6  

Dzięki, ale kluczyk tzw. rybka otwiera i zamyka samochód. Po włożeniu do stacyjki zapala się główny zegar na tablicy rozdzielczej. Czy to ma jakiś wpływ na rozpoznawanie kluczyka??? Jestem amatorem w sprawach jak powyżej, dlatego każda rada jest brana pod rozwagę, za którą serdecznie dziękuję!!!
  • Pomocny post
    #11 21020182
    m.tosiek
    Poziom 22  
    Ocena: 125
    Jak by nie rozpoznawał kluczyka, to by nie dało się go przekręcić w stacyjce. Możliwe że przy odłączaniu akumulatora spadł jakiś przewód. Sprawdził bym też bezpieczniki na początek.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 21020186
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    m.tosiek napisał:
    Jaj by nie rozpoznawał kluczyka, to by nie dało się go przekręcić w stacyjce.

Nie w tym modelu. Tylko w starszych tak było.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #13 21020197
    kortyleski
    Poziom 43  
    Lord Jim Romek napisał:
    Dzięki, ale kluczyk tzw. rybka otwiera i zamyka samochód. Po włożeniu do stacyjki zapala się główny zegar na tablicy rozdzielczej. Czy to ma jakiś wpływ na rozpoznawanie kluczyka???

Otwiera i zamyka pilot radiowy, to niezależne od blokady startu urządzenie mimo że w jednej obudowie klucza. To że zapala się zegar po włożeniu klucza to też nic nie znaczy. Dowolna rybka z innego mietka da taki sam efekt.

Zvirek napisał:
    znależć elektronika z softem i hardwarem do mietka. Podjedzie, w kwadrans ogarnie temat. Ps przygotować z pięć stówek.

O ile tylko klucz zgubił. Bo jak się posypała synchronizacja między kalkulatorami to nie będzie kwadrans i nie pięć stówek.
  • Pomocny post
    #14 21020201
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3600
    Dokładnie, elektromagnes nie puści i EZS nie pozwoli przekręcić nieautoryzowanego klucza.
    Miałem ostatnio podobny przypadek, klient po wymianie akumulatora nie mógł zapalić, nie działał rozrusznik. Rozleciał się przekaźnik przytwierdzony do klemy +, który odcina prąd do rozrusznika
  • Pomocny post
    #15 21020874
    Frog_Qmak
    Poziom 25  
    Ocena: 298
    kortyleski napisał:

O ile tylko klucz zgubił. Bo jak się posypała synchronizacja między kalkulatorami to nie będzie kwadrans i nie pięć stówek.

z ciekawości (jestem laikiem w tym temacie) - chodzi o elementy systemu bezpieczeństwa rozproszone w różnych miejscach samochodu, w których zaszyty jest np. VIN?
  • Pomocny post
    #16 21020982
    ANGELUS_4G
    Poziom 9  
    Ocena: 4
    A co z drugim kluczykiem - ten sam objaw ?
  • Pomocny post
    #17 21021447
    szeryf3
    Poziom 30  
    Ocena: 674
    Bardzo przykro, ale bez mechanika się nie obejdzie.
    Trzeba będzie podpiąć laptopa do komputera samochodu.
  • Pomocny post
    #18 21021508
    carrot
    Moderator Samochody
    Ocena: 3600
    Cytat:
    z ciekawości (jestem laikiem w tym temacie) - chodzi o elementy systemu bezpieczeństwa rozproszone w różnych miejscach samochodu, w których zaszyty jest np. VIN?

Mniej więcej. W mercedesach są moduły SAM, takie lokalne BCM (body control module), komputery odpowiadające za sterowanie wyposażeniem samochodu, które komunikują się za pomocą magistrali CAN.
    Na przykład: po włożeniu klucza do stacyjki ta po jego autoryzacji wysyła sygnał "unlock" do blokady kierownicy, blokada zwalnia kierownicę i wysyła do stacyjki (EZS) odpowiedź "unlock ok", elektromagnes w stacyjce zwalnia blokadę i pozwala przekręcić klucz. W momencie przekręcania klucza, włączania zapłonu, stacyjka wysyła do przedniego lewego SAM polecenie "terminal 15 on", moduł włączy zasilanie po uzyskaniu autoryzacji z EZS.
    Aby uruchomić rozrusznik stacyjka wysyła stosowne polecenie do sterownika silnika, ten musi uzyskać zgodę na rozruch ze sterownika skrzyni biegów (P lub N) lub stycznika pedału sprzęgła, po otrzymaniu zgody na start sterownik wysyła sygnał do prawego przedniego SAM, który dopiero włącza przekaźnik rozrusznika
  • Pomocny post
    #19 21021659
    mariukonie
    Poziom 31  
    Ocena: 379
    W jakim celu odpinałeś ten akumulator? Może gdzieś coś naprawiałeś i jest problem.
  • #20 21022751
    Lord Jim Romek
    Poziom 6  

Odłączyłem akumulator przez złe doradztwo, mianowicie, chciałem zresetować komputer po wymianie oleju, aby zniknęła ikona klucza, czyli serwis! I tylko to i aż to! Ponieważ odłączenie okazało się na tyle groźne, że nawet mechanicy z aparatami wykrywania usterek w tego typu samochodzie nie bardzo wiedzą o co chodzi! Problem okazał się bardziej skomplikowany, jak pierwotnie sądziliśmy! A wystarczyło tylko zresetować serwis przyciskami na kierownicy! No cóż, nie wszystkie rady są poprawne, delikatnie rzecz ujmując! Pozdrawiam.

Dodano po 3 [minuty]:

>>21021508
    Witam. To teraz jakie wnioski mam wyciągnąć? Czyli co zrobić ma mechanik, aby mi to w moim garażu zrobił, nie biorąc auta na lawetę do serwisu Mercedesa??? Proszę o poradę.
  • Pomocny post
    #21 21022814
    kortyleski
    Poziom 43  
    Lord Jim Romek napisał:
    Czyli co zrobić ma mechanik, aby mi to w moim garażu zrobił,

Przyjechać do ciebie ze sprzętem. A co robić z autem to już on sam powinien wiedzieć.
    O ile takiego znajdziesz co będzie chciał przyjechać. Albo cię tak skasuje że laweta wyszła by taniej.
    Tym bardziej że to co co zostało tu powiedziane to tylko spekulacje. Pewno bliskie prawdy ale nie na sto procent. Równie dobrze może gdzieś być ukryta blokada która się uzbroiła po twoich manewrach z akumulatorem. Albo sto innych przyczyn. Konieczne są oględziny auta. Przez internet się go nie naprawi.
  • Pomocny post
    #22 21022827
    ociz
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3486
    Mechanikowi przekaz tylko i wyłącznie fakty, czyli to czego jesteś pewien w 100% i dałbyś sobie rękę uciąć że to prawda, co trzeba zrobić to już będzie musiał sam wiedzieć.
  • Pomocny post
    #23 21022944
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6666
    Lord Jim Romek napisał:
    ! A wystarczyło tylko zresetować serwis przyciskami na kierownicy!
    reset serwisu trzymał auto ? Szczerze nie wierze. Przyjeżdzają merce nie kasowane od x czasu . Naprawa alterantora, rozrusznika, odpiete zasilanie i nie trafilo sie nigdy takie coś
  • Pomocny post
    #24 21023065
    Jacdiag
    Poziom 30  
    Ocena: 381
    andrzej20001 napisał:
    odpiete zasilanie i nie trafilo sie nigdy takie coś
    Bo tu nastąpił ciąg dalszy (a raczej wcześniejszy)
    Lord Jim Romek napisał:
    Zacząłem resetować przyciskami na kierownicy co się dało, a że prawie nie znam języka angielskiego, to nie bardzo mi to wychodziło.
  • #25 21047028
    Lord Jim Romek
    Poziom 6  

Dzień dobry. Problem tkwił w blokadzie kierownicy, a ściślej, w wypalonym silniczku rygla. Z racji powyższego, zdemontowałem rygiel i stacyjkę, którą wysłałem do kodowania wraz z kluczykiem do gościa, który sprzedaje emulatory i koduje całość. Po 4 dniach kurier mi dostarczył całość już zakodowaną. Złożyłem wszystko do kupy i auto znów, jak nowe. Całość kosztowała mnie 420 zł. W demontażu i montażu pomógł mi Internet YouTube. Nawet dobrze poszło. Dziękuję Wszystkim, którzy pomogli mi rozwiązać ów problem. Serdecznie pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik wymienił olej w Mercedesie GLK 220 CDI i próbował zresetować komputer poprzez odłączenie akumulatora na 20 minut, co spowodowało, że samochód przestał odpalać. Pomimo obecności prądu, stacyjka nie reagowała. W dyskusji poruszono różne możliwe przyczyny problemu, w tym blokadę kierownicy oraz problemy z kluczykiem. Użytkownik ostatecznie zidentyfikował problem jako uszkodzenie silniczka rygla blokady kierownicy, co wymagało demontażu i kodowania stacyjki. Po naprawie samochód wrócił do sprawności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA