Witam. Bardzo dziękuję za zainteresowanie moim problemem. Kluczyk jest tzw. "Rybka" Blokada kierownicy nigdy nie działała (chyba?) ponieważ nie sprawdzałem jej od 8-miu lat, po prostu nie było takiej potrzeby i nigdy nie szarpałem się z kierownicą. Może dokładniej streszczę co wczoraj nabroiłem mianowicie, kupiłem sobie pompkę do wyciągania oleju z miski olejowej i klucz do filtra aby sobie samemu wymienić olej. Wymiana poszła gładko ale nie umiałem zresetować na zegarze ikony kluczyka, że taki "serwis" przeprowadziłem. Zacząłem resetować przyciskami na kierownicy co się dało, a że prawie nie znam języka angielskiego, to nie bardzo mi to wychodziło. W moim aucie nie mam tłumaczenia na nasz język!!! Następnie chciałem się posiłkować Internetem co w takim przypadku mam zrobić i przeczytałem, że należy odłączyć akumulator (mam nową WARTĘ STOP-START oryginalną do mojego samochodu) Po odłączeniu klemy minusowej na około 20 minut, powtórnie ją solidnie przymocowałem! No i ....... stało się, wchodzę do auta światła w kabinie i na liczniku jak zwykle się zapalają, wkładam kluczyk rybkę do stacyjki, obracam raz, potem drugi stopień i przekręcam na trzeci, czyli starter i nie ma żadnej reakcji!!!! Po chwili gasną światła tzw. zegara głównego na tablicy rozdzielczej, wyciągam kluczyk, licznik na nowa się zaświeca, powtarzam tę czynność parokrotnie i ciągle to samo. czyli narastający stres, bo żona zła, gdyż mieliśmy dzisiaj planowany wyjazd do rodziny do Wisły a mi się zachciało samemu wymieniać olej. Jestem już facetem że mi bliżej do 70-siątki na emeryturze ( emerytowany oficer Wojska Polskiego) Za moich czasów bardziej uczyli języka rosyjskiego niż angielskiego, no i można rzec stąd cały problem??? Mam nadzieję, że Pan mi w tej kwestii pomoże, P.S. Do swojego mechanika nie dzwonię, ponieważ najnormalniej w świecie wstydzą się, że nie pojechałem jak zwykle wymienić olej do niego, tylko sam próbowałem sił w temacie jak powyżej. To tyle mojej dokładnej a jakże szczerej spowiedzi!!! Z niecierpliwością będę czekać na odpowiedź. Serdecznie pozdrawiam.