logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] YAMAHA RX-V350 wyłącza się - diagnoza napięć DC i tryb DIAG

01 Kwi 2024 01:12 1050 17
REKLAMA
  • #1 21027349
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #2 21027359
    sylweksylwina
    Moderator - Komputery Serwis
    Ocena: 2357
    Schemat, sprawdzić na które napięcia się składa sygnał PS, sprawdzić wszystkie te napięcia i napięcie na sygnale PS (Jak się nie mylę to właśnie ADC sprawdza 0-5V), następnie sprawdzić napięcie referencyjne ADC procesora.

Nie ma tu czarnej magii, układ zabezpieczeń jest dość prosty...
  • REKLAMA
  • #3 21027895
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #4 21027934
    sylweksylwina
    PS PRT 0 zapewne oznacza właśnie 0V. Sprawdź piny CPU opisane jako PRV i VREF. Napięcia jakie powinny być na tych pinach są wskazane na serwisówce.

Co do zasilacza po sprawdzeniu +-12V i 5V sprawdź też +-50V, jak widzę te 5 napięć się składa na sygnał PRV po dzielnikach na wskazanych przez ciebie rezystorach.

Czy sprzęt nowy czy stary sposoby działania zabezpieczeń na przetwornikach ADC jest taka sama.

W części cyfrowej dobrym odniesieniem do pomiarów będzie masa opisana jako MG. Sprzęt podczas pomiarów najlepiej by był skręcony jak najbardziej, by wszystkie masy były ze sobą połączone. Tzn wiem że CPU pewnie jest od spodu i będzie to trudne.
  • Pomocny post
    #5 21027975
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    Ocena: 128
    PRV masz wykrywanie niestabilności głównych zasilań, jest to podłączone pod gałęzie AC1 i AC2 z głównego trafa i dodatkowo linii - 12V +12V po stabilizacji. Jeśli różnica nie jest w dozwolonych ramach to ampli nie pozwoli na włączenie. Proste jak budowa cepa. Wystarczy sprawdzić te linie i oba napięcia po prostownikach i mamy miejsce gdzie jest problem. Może problemu nie ma nigdzie, tylko odciągi z tych linii gdzieś przerwało i procek dostaje zakłamane info. Obstawiam jednak, że AC1 dalej po prostowniku albo na minusie albo plusie masz gdzieś coś ufajczone na końcówkach i "zjada" więcej niż dopuszcza norma, więc napięcie +/- się nie stabilizuje i procek odłącza. Mało prawdopodobne żeby strzelił tylko zener przy procku na gałęzi PRV a są tam 2.
  • REKLAMA
  • #6 21028022
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • Pomocny post
    #7 21028082
    sylweksylwina
    Napięcie zapewne na głównych kondensatorach zasilające końcowki mocy, obecnie nie mam uruchomionej serwisówki. Jak pamiętam tam było podane ok. 49V dodatnie i ujemne.

Obecnie odczyty wyglądają na prawidłowe. Być może gdzieś masz zimne luty lub gdzieś masa nie stykała.
  • #8 21029281
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #9 21029686
    Elektromonterek
    Poziom 26  
    Ocena: 128
    Sprzęt obstawiam, że grzebany wcześniej. Jedyne co po kimś poprawiłeś, to skręciłeś go tak jak się powinno to zrobić. Teraz masz pierwotną usterkę. Zanim zaczniesz teraz ty grzebać nie tam gdzie powinieneś - "kondensatory?" to zastanów się dlaczego na źródle dopiero na 0 coś słychać. Najlepszym wyznacznikiem głośności jest wbudowany tuner, a nie coś tam podłączane i kto wie z jakim sygnałem. Jak nadal jest cicho to podłączamy na wejścia końcówek sygnał zewnętrzny, żeby sprawdzić czy tu jest ok. Jak zagra, to po kolei lecimy drogę audio. Najpierw Volume selektor do sprawdzenia i jego oba napięcia. Szum to też temat rzeka i to że sobie tak napiszesz nie znaczy, że każdy od razu wie co to za szum. To tak jakbym ja ci napisał odkurzacz irobot szumi, ale nie wciąga. Jest coś takiego jak video, dyktafon, każdy telefon obecnie to ma. Nie prościej, niż tłumaczyć?
  • #10 21029762
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #11 21029783
    sylweksylwina
    Zrob pomiar DC na wyjściu. Np podczas przełączania źródeł lub regulacji głośności.

PS minimalny to 8, skoro miałeś 12 to nie powinien układ zabezpieczeń zadziałać.
  • #12 21029806
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • #13 21029819
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1102
    Ja bym sprawdził oscyloskopem jak wyglądają napięcia z zasilacza. Może jakieś tętnienia występują.
  • #14 21029840
    sylweksylwina
    Czytaj serwisówkę.
    Nie będę całej tłumaczył.
    Ok, pomieszałem się w zeznaniach. Faktycznie pisałeś o DC. Mój błąd.
    Odnieś się do tego co napisałem by sprawdzić w poście 11.

Pomiar DC na wyjściu końcówki mocy... Każdy kanał.
  • #15 21046457
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #16 21046460
    sylweksylwina
    Nie można na pająka uruchamiać, stąd od razu złe wskazania DC i TMP.

Ja pisze o DC na wyjściu, ty piszesz o biasie.

Kończę tą dyskusje bo do niczego to nie doprowadzi, szkoda naszego czasu.
  • #17 21046469
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #18 21046471
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z amplitunerem YAMAHA RX-V350, który wyłącza się po sekundzie, a w trybie diagnostycznym pokazuje błąd PS PRT: 0% A, co sugeruje problem z napięciem zasilania. Po przeanalizowaniu schematu i pomiarach napięć, użytkownik odkrył, że amplituner działa poprawnie po odłączeniu płyty głównej, co wskazuje na problem w tej sekcji. Po dalszych pomiarach, napięcia zasilacza (5V, 12V, -12V) były w normie, ale pojawił się szum w dźwięku, niezależnie od źródła. Użytkownik zauważył, że amplituner czasami wyłącza się z błędem DC PRT: 12%, co wskazuje na problemy z napięciem DC. Wskazówki dotyczące pomiarów napięć oraz sprawdzenia kondensatorów i połączeń masy były udzielane przez innych uczestników dyskusji. Ostatecznie problem nie został rozwiązany, a użytkownik zamknął temat.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA