logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Rosyjski przerywacz kierunkowskazów

theoneabbove 03 Kwi 2024 00:09 3078 58
Najlepsze odpowiedzi

Jak podłączyć 4-pinowy przerywacz kierunkowskazów i który pin jest od zasilania, lamp oraz kontrolki?

W tym przerywaczu 49 to zasilanie (+), 49a idzie na przełącznik kierunkowskazów i dalej na lampy, C służy do kontrolki, a C2 wygląda na dodatkowy styk/wyjście, które w niektórych wersjach jest pomijane albo odpowiada drugiemu wyjściu [#21034790][#21035262][#21035640] Do testu trzeba podać mu odpowiednie obciążenie żarówką, bo takie przerywacze mogą nie ruszyć bez obciążenia, a jeśli mimo tego nie cyka, forumowicze uznali, że egzemplarz jest po prostu uszkodzony [#21033245][#21034790]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 21030123
    theoneabbove
    Poziom 5  
    Witam, posiadam rosyjski przerywacz kierunkowskazów, potrzebuję mądrej głowy, która by mi pomogła w podłączeniu kabli, tzn. który pin do czego podłączyć :). Przerywacz 4-pinowy, ślady rdzy są z górnego dekla, więc jest duża szansa, że może jeszcze działać. (Tak, wiem, można kupić drugi, po prostu niesamowicie mnie kusi ze względu na oryginał, stąd też prośba o schemat podłączenia tego cuda ((Jeśli pomylę dział, proszę o przeniesienie))). Pozdrawiam

Rosyjski przerywacz kierunkowskazów z widocznymi kablami i śladami rdzy. Rosyjski przerywacz kierunkowskazów z korozją Ręka trzymająca rosyjski 4-pinowy przerywacz kierunkowskazów z widocznymi przewodami i niebieskim kondensatorem. Rosyjski przerywacz kierunkowskazów z oznakami korozji Stary, zardzewiały, 4-pinowy rosyjski przerywacz kierunkowskazów z wystającymi kablami. Rosyjski przerywacz kierunkowskazów z widocznymi śladami rdzy i czterema pinami. Zardzewiały 4-pinowy rosyjski przerywacz kierunkowskazów z kondensatorami i cewką. Zdjęcie czteropinowego rosyjskiego przerywacza kierunkowskazów z widocznymi śladami rdzy. Zbliżenie na trzymany w dłoni przerywacz kierunkowskazów z widocznymi śladami rdzy. 4-pinowy rosyjski przerywacz kierunkowskazów z widocznymi przewodami i rdzą Zdjęcie rosyjskiego przerywacza kierunkowskazów z czterema pinami, widoczna lekka rdza.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 21030143
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Ocena: 1175
    Witam. On Mi przypomina fiatowski PSA-116. Tylko że C ma 10V.
  • Pomocny post
    #3 21030146
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 452
    Jedyna moja rada, to wyrzucić to do śmietnika - do utylizacji elektrośmieci. Doprowadzenie go do stanu użytecznego mija się z względów praktycznych, z jakimkolwiek sensem! Chcesz się w to bawić, to najpierw przewiń cewkę. W takim stanie jak jest, grozi spaleniem instalacji elektrycznej.
    Kotwica to dokładny element. Ta, która tam jest, nie nadaje się do żadnej regeneracji.
    Dziury na wylot, w mechanicznie uszkodzonej podstawce.
  • Pomocny post
    #4 21030149
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    Fakt, nima co... Chyba że chcesz tylko sprawdzić czy "tyka" przerywa, w co wątpie że działa, na "stole"....😕
  • #5 21030151
    theoneabbove
    Poziom 5  

Dzięki za odpowiedzi, właśnie chodzi mi o to tykanie czy cokolwiek tam jeszcze żyje, stąd moja prośba jak to podłączyć. Dobrze wiem, że to kłamot ale i tak kusi 😁
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 21030179
    Adam Walko
    Poziom 35  
    Ocena: 452
    theoneabbove napisał:
    ale i tak kusi

Sprawdzać, to możesz wyniki toto-lotka!
    Na początek są potrzebne podstawowe z podstawowych, najprostsze pomiary. Dotychczas pomierzyłeś co?
  • #7 21030428
    theoneabbove
    Poziom 5  
    Adam Walko napisał:
    theoneabbove napisał:
    ale i tak kusi

Sprawdzać, to możesz wyniki toto-lotka!
    Na początek są potrzebne podstawowe z podstawowych, najprostsze pomiary. Dotychczas pomierzyłeś co?

Prędzej on zadziała niż wygrasz w totka . Jedyne co mierzylem czy jest przejście pomiędzy pinami i teraz się zastanawiam bo 3 z nich maja przejście miedzy soba . Dalej bez schematu nic nie powiem ja to wole podłączyć i dopiero się bawić , o instalacje nie trzeba sie martwić bo będzie inny .

Dodano po 25 [minuty]:

Tak z drugiej bajki ,skoro on jest 4 pinowy to drugi przerywacz tez musi być 4 pinowy ? Zastanawim się czy ten czwarty pin idzie na kontrolke w desce ?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #8 21030471
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1125
    theoneabbove napisał:
    Dalej bez schematu nic nie powiem ja to wole podłączyć i dopiero się bawić , o instalacje nie trzeba sie martwić bo będzie inny .
    Ale jakiego schematu - tego przerywacza czy samochodu gdzie był używany?
    W tym przerywaczy jest w zasadzie tylko kilka elementów więc można schemat narysować dość szybko.
    Jednak aby działało to trzeba posprawdzać:
    - rezystory - maja takie brązowe plamy z czarna otoczką - albo kapała ne nie jakaś rdzawa woda albo są spalone.
    - Najlepiej podnieść płytkę z "elektroniką" i zobaczyć stan ścieżek bo mogą być skorodowane.
    - sprawdzić przekaźnik - można spróbować podać 12V przez żarówkę 5/10/21W, wtedy nawet jak ma zwarcie to nie powinien zadymić.
    Ta cewka na płytce elektroniki z dość grubego drutu to jest przekaźnik kontaktronowy ale takie prądowy a nie napięciowy. Miałem podobne rozwiązanie w przerywaczy ARO 10.4 - ona zasila kontrolkę kierunków, jak nie ma odpowiedniego obciążenia (spalone żarówki) to kontrolka nie działa.
    Wydaje mi się, że te przerywacze wymagały zasilania i masy i miał wyjście na lampy kierunkowskazów i do kontrolki.
    Taki klasyczny termo-bimetaliczny nie potrzebował masy bo opierał się tylko na przepływie prądu do lamp kierunkowskazów.

Rysuj schemat tego ustrojstwa i wtedy będzie jasne co gdzie podłączyć.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 21030524
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    Przerywacz wcale nie jest rosyjski lecz nasz rodzimy. Obecnie można nabyć podobne egzemplarze jako nowe (może poza kontrolą kontaktronem). Masz tam przyłącze + i -, wyjście obciążeniowe na żarówki oraz wyjście na lampkę kontrolną. Przed próbami należałoby to oczyścić w miarę bezinwazyjnie. Elementy zastosowane na 10 V sugerują, że był stosowany w instalacji 6 V, czyli np Trabant a może Zaporożec i pod takim napięciem należy testować. Do uzyskania działania należy zapewnić funkcjonowanie styku przekaźnika czyli oczyścić.
  • Pomocny post
    #10 21030576
    BANANvanDYK
    Poziom 43  
    Ocena: 2590
    Widać na podstawie logo Hybryd, czyli polska produkcja.
    Rzeczywiście wygląda jak PSA-116, tyle że to był przerywacz świateł awaryjnych — przekaźnik z dwoma parami styków na obwody prawych i lewych kierunkowskazów.
    Nie pamiętam jaki był elektroniczny przerywacz kierunkowskazów w maluchu FL (1990 rok).
    Nie ma pewności czy ten przerywacz jest do instalacji 6V. Dwa kondensatory to klasyczny układ generatora bistabilnego, który do poprawnej pracy wymaga stabilnego zasilania, a więc obniżonego i stabilizowanego.
    Firma Hybryd wciąż istnieje, ale obecnie produkuje oświetlenie i na stronie internetowej nie przedstawia żadnych informacji o modułach do samochodów.
  • #11 21030599
    theoneabbove
    Poziom 5  
    mczapski napisał:
    Przerywacz wcale nie jest rosyjski lecz nasz rodzimy. Obecnie można nabyć podobne egzemplarze jako nowe (może poza kontrolą kontaktronem). Masz tam przyłącze + i -, wyjście obciążeniowe na żarówki oraz wyjście na lampkę kontrolną. Przed próbami należałoby to oczyścić w miarę bezinwazyjnie. Elementy zastosowane na 10 V sugerują, że był stosowany w instalacji 6 V, czyli np Trabant a może Zaporożec i pod takim napięciem należy testować. Do uzyskania działania należy zapewnić funkcjonowanie styku przekaźnika czyli oczyścić.

Napisałem ze rosyjski ,bo był w rosyjskiej maszynie ,wyglądowo tez przypomina rosyjskie ustrojstwo juz mniejsza o to . Mógłby mi Pan narysować gdzie co podłączyć ? Czyli mam rozumieć ze przerywacz ciągle wysyła prąd (przerywany) na dźwigienke migaczy , a dopiero z niej idzie na lampy bo tak patrząc na kable w dzwigience to tak by było ?
  • Pomocny post
    #12 21030704
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1125
    Stary, zardzewiały przerywacz z czterema oznaczeniami liczbami na stykach.
    theoneabbove napisał:
    Czyli mam rozumieć ze przerywacz ciągle wysyła prąd (przerywany) na dźwigienke migaczy ,
    Nie koniecznie i raczej tak nie jest bo przekaźnik by cały czas pracował. Myślę, że prąd przerywany pojawia się jak zostanie podłączona żarówka/i od kierunkowskazów, jak dźwigienka jest na środku to przekaźnik nie pracuje. Ale tak, jest podawane napięcie na dźwigienkę i jak przyłączysz kierunki lewe lub prawe (pojawi się przepływ prądu) to rusza impulsowanie.

Moje typowanie:
    1 - zasilanie (+)
    2 - kontrolka kierunkowskazów
    3 - wyjście na kierunkowskazy, na dźwigienkę
    4 - pozostaje na masę ale byłbym ostrożny bo trudno ustalić gdzie to jest przyłączone.

Proponuje podłączyć 1(+) szeregowo przez żarówkę od reflektora
    do 2 i masy jakąś małą żarówkę (2 do 5W)
    do 3 żarówkę kierunkowskazów 21W
    4 do masy.
    Jak po podłączeniu zasilania ta reflektorowa zabłyśnie pełnym światłem to gdzieś jest zwarcie albo 4 nie jest od masy. Można odłączyć 4 i zobaczyć co się stanie.

Zgodnie z sugestiami to jest pytanie -czy pojazd w jakim to było używane miał instalacje 6V czy 12V?
    Jak 6V to trzeba takiego napięcia i żarówek - może być trudniejsze do zdobycia w dzisiejszych czasach.
  • #13 21030791
    theoneabbove
    Poziom 5  

stachu_l napisał:
    Stary, zardzewiały przerywacz z czterema oznaczeniami liczbami na stykach.
    theoneabbove napisał:
    Czyli mam rozumieć, że przerywacz ciągle wysyła prąd (przerywany) na dźwignię migaczy,
    Nie koniecznie i raczej tak nie jest, bo przekaźnik byłby cały czas w pracy. Myślę, że prąd przerywany pojawia się, gdy zostanie podłączona żarówka/i od kierunkowskazów. Gdy dźwignia jest na środku, to przekaźnik nie pracuje. Ale tak, napięcie jest podawane na dźwignię i gdy podłączysz kierunkowskazy lewe lub prawe (pojawi się przepływ prądu), to zaczyna migotać.

Moje typowanie:
    1 - zasilanie (+)
    2 - kontrolka kierunkowskazów
    3 - wyjście na kierunkowskazy, na dźwignię
    4 - pozostaje na masie, ale byłbym ostrożny, bo trudno ustalić, gdzie to jest podłączone.

Proponuję podłączyć 1(+) szeregowo przez żarówkę od reflektora do 2 i masy jakąś małą żarówkę (2 do 5W) do 3 żarówkę kierunkowskazów 21W 4 do masy. Jeśli po podłączeniu zasilania reflektorowa żarówka zabłyśnie pełnym światłem, to gdzieś jest zwarcie albo 4 nie jest od masy. Można odłączyć 4 i zobaczyć, co się stanie.

Zgodnie z sugestiami, pytanie - czy pojazd, w którym to było używane, miał instalację 6V czy 12V? Jeśli 6V, to trzeba takiego napięcia i żarówek - może być trudniejsze do zdobycia w dzisiejszych czasach.

Dzięki wielkie za odpowiedzi 😁 Nie mam pojęcia, z jakiej instalacji on pochodził, ale był zamontowany na instalacji 12V w chwili obecnej. Kupiłem nowy przerywacz (na 3 wsówki) i ten ma takie oznaczenia (+ to jest plus, L to jest przerywacz, czyli idzie na dźwignię, P i z tym nie wiem co zrobić, bo gdy szukałem schematu, pisało, żeby pod nic nie podłączać). Czy dobrze rozumiem te oznaczenia? Gdy podłączyłem prąd pod znaczek plusa, na tych dwóch pozostałych też jest prąd.
  • Pomocny post
    #14 21030852
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1753
    Jak wygląda ten co kupiłeś?
    Jest metalowy?
  • #15 21030893
    theoneabbove
    Poziom 5  
    Tak metalowa beczolka na 3 wsówki . Metalowa beczka z podłączeniem kabli, oznaczenia P i L Osoba trzyma metalowy element z trzema wypustkami, z podłączonymi kablami czerwonym i czarnym. Zbliżenie na metalowy wtyk z trzema wsuwkami podłączonymi do kabli, oznaczony literą P. Metalowa beczka z trzema terminalami podłączona do kabli. Widok na metalową beczkę ze złączami elektrycznymi, trzymaną w ręce
    Tak to podlaczylem , czerwony kabel to zasilanie a czarny idzie na dzwigienke . Nie wiem co z tym P zrobić ?
  • Pomocny post
    #16 21030935
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1753
    To masz tradycyjny przerywacz bimetalowy. Zacisk P jest do kontrolki.
    Ten przerywacz nie nadaje się do podłączenia świateł awaryjnych.
  • Pomocny post
    #17 21030950
    mczapski
    Poziom 40  
    Ocena: 1658
    A więc nabyłeś przerywacz bimetaliczny, który nie potrzebuje do pracy podłączenia do masy pojazdu (sam przerywacz). Przy okazji dowiedziałem się że jestem daltonistą co trzeba będzie zgłosić tu i ówdzie. Nie widzę przewodu czarnego. A złącze P s↓ży do przyłączenia lampki kontrolnej kierunkowskazów. I z racji że jest jeden biegun zasilania to na tym przyłączu będą się pojawiać dodatnie impulsy (nie zwierać bezpośrednio do masy). A co do sprawdzania przerywacza zabytkowego to sprawa wygląda tak iż ostatnio w takim urządzeniu dłubałem pewno ze trzydzieści lat wstecz i co do szczegółów wykasowana pamięć. Przy skrajnym przyłączu widzę napis C2 co sugeruje kontrolkę. Zasilenie przełącznika (czyli odpowiednik L) przez uzwojenie cewki kontaktronu (tego grubego drutu).
  • #18 21031001
    theoneabbove
    Poziom 5  
    Dzieki Wielkie :) , swiatla awaryjne sa mi zbedne ze wzgledu ze niepowiedzialem czegos waznego to jest w ciagniku a nie w aucie :D wiec raczej rzadko by sie to przydalo (nie jezdze na strajki :P ) aczkolwiek moge awarayjne wymusic w inny sposlob ;) . Jeszcze raz dzieki za informacje :)
  • #19 21031038
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #20 21031276
    theoneabbove
    Poziom 5  
    Witam jak napisales o Moskwiczu zaczolem szukac , okazuje sie ze jeszczek Zuki mialy taki przerywacz https://allegro.pl/oferta/przerywacz-kierunkowskazow-awaryjnych-zuk-tpk80-20-15131938926 . A co do tego nowego beczkowego przerywacza to skoro P idzie na kontrolke w desce to znaczy ze ona ciagle bedzie sie swiecic ? Bo jak podlaczylem prad na tego (+) to na P tez jest prad . (( po mojemu ona ciagle bedzie swiecic , dopiero jak wlacze kierunkowskaz to bedzie mrugac )) ?
  • #21 21031291
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #22 21031301
    theoneabbove
    Poziom 5  
    Raczej nie ten nowy przerywacz od poczatku mial przejscie na kazda wsowke bo zanim go podlaczylem sprawdzilem przejscie miernikiem . A to dziwne troche by bylo , najwyzej bede musial podpierniczyc prad z wyjscia dzwigienki kierunkowskazow tylko jak to zrobic bo zarowka jest jedna a dwoch kabli z dzwigni nie podlacze bo bede mial automatycznie awaryjne prawdopodobnie .
  • #23 21031324
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    Ocena: 5162
    nikusert napisał:
    Kto tak powiedział ?

@theoneabbove Połącz sobie oba styki skrajne wyłącznika dźwigienkowego kierunkowskazów przez dwie diody i wyłacznik do wyjścia przerywacza. Będziesz miał awaryjne na tym dodatkowym wyłączniku.
  • #24 21031366
    theoneabbove
    Poziom 5  
    Schemat połączeń elektrycznych z dźwignią i przełącznikiem.
    Krzysztof Kamienski napisał:
    nikusert napisał:
    Kto tak powiedział ?

@theoneabbove Połącz sobie oba styki skrajne wyłącznika dźwigienkowego kierunkowskazów przez dwie diody i wyłacznik do wyjścia przerywacza. Będziesz miał awaryjne na tym dodatkowym wyłączniku.

Zrobilem taki rysunek w Paincie :D , gdybym zalozyl wlacznik pomiedzy tymi dwoma kablami z dzwigni tez bym mial awaryjne (maly edit oczywiscie po wczesniejszym wlaczeniu lewego lub prawego migacza) ? . Gorzej jest wyprowadzic z tych dwoch kabli na kontrolke .. chyba ze kupie poprostu druga kontrolke i kazda bedzie zasilana z osobnego kabla migacza .
  • #25 21031464
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    theoneabbove napisał:
    Gorzej jest wyprowadzic z tych dwoch kabli na kontrolke
    Przypomnę DIODY ! Z obu linii (lewy i prawy kierunkowskaz) przez diody do kontrolki. Drugi biegun kontrolki do masy.
  • #26 21031491
    theoneabbove
    Poziom 5  

Nie rozumiem szefie, o co chodzi z tymi diodami?
  • #28 21031530
    theoneabbove
    Poziom 5  
    Wracajac jeszcze do starego przerywacza zrobie tak jak @4jerry pisze , wychodzi na to ze on nie potrzebuje zadnej masy (-) ?
  • Pomocny post
    #29 21031550
    Krzysztof Kamienski
    Poziom 43  
    theoneabbove napisał:
    wychodzi na to ze on nie potrzebuje zadnej masy (-) ?
    To źle wychodzi, skoro jest tam multiwibrator na co wskazuje obecność kondensatorów elektrolitycznych.
  • Pomocny post
    #30 21031552
    rnb_bolii
    Poziom 39  
    4jerry napisał:
    A taki biegły w elektryce samochodowej to już nie jestem. Być może ci się uszkodził poprzez poprzednią próbę podłączenia. I powiem ci, że te "beczkowe" są bimetaliczne i podatne na uszkodzenia. Lepiej działają elektroniczne, są stabilne i niewrażliwe na wahania napięcia.

....i na temperature😜 Bo te bimetalowe, lub kiedyś z drutem oporowym co się rozciągał i łączył styki, działał z różną częstotliwością "błysków żarówek", bo zależało jak bydzie zima lub ciepło na dworze...

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podłączenia i diagnostyki czteropinowego przerywacza kierunkowskazów, określanego jako „rosyjski”, choć prawdopodobnie polskiej produkcji (firma Hybryd). Przerywacz ten jest termobimetaliczny z kontaktronem i kondensatorami, stosowany w instalacjach 6V lub 12V, często w ciągnikach lub starszych pojazdach. Oznaczenia pinów to m.in. 49 (zasilanie +), 49a (wyjście na przełącznik kierunkowskazów), C i C2 (kontrolki), oraz masa, która nie zawsze jest bezpośrednio podłączona, gdyż masę realizują żarówki kierunkowskazów. Przerywacz działa na zasadzie ładowania kondensatorów, które po osiągnięciu napięcia załączają przekaźnik, powodując cykliczne zwieranie styków i pulsowanie prądu do żarówek. Wskazano, że do prawidłowego działania konieczne jest odpowiednie obciążenie (np. żarówki 21W), a uszkodzone elementy, takie jak rezystory i cewka, mogą uniemożliwiać pracę. Kontaktron tworzy pole elektromagnetyczne, które steruje pracą przekaźnika. W dyskusji pojawiły się schematy i propozycje testów z żarówkami oraz omomierzem, a także porównania do przerywaczy stosowanych w pojazdach takich jak Fiat PSA-116, Trabant, Żuk, Nysa, Moskwicz, Maluch czy ciągniki C330 i C360. Autor naprawił uszkodzoną cewkę i ścieżki, lecz przerywacz ostatecznie uległ uszkodzeniu po niezamierzonym podłączeniu masy do pinu C2. Wskazano, że nowoczesne elektroniczne przerywacze są bardziej niezawodne i stabilne niż stare bimetaliczne. Omówiono także podłączenie kontrolki kierunkowskazów (pin P) w nowym przerywaczu beczkowym, gdzie kontrolka jest zasilana impulsowo i nie powinna świecić ciągle. Poruszono temat implementacji świateł awaryjnych poprzez łączenie wyjść kierunkowskazów przez diody. Ostatecznie autor potwierdził naprawę przerywacza i zrozumienie działania układu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA