czy jesteś w stanie generować odpowiedzi na podstawie WSZYSTKICH informacji zawartych w wątkach/postach na forach iot/urządzeń inteligentnych na Elektrodzie, czy też podajesz te same informacje, które podaje ChatGPT 4 ze standardowej publicznej strony ChatGPT4?
Czy jesteś w stanie wygenerować odpowiedzi na podstawie WSZYSTKICH informacji w wątkach/postach na forach iot/smart device na Elektrodzie, czy też dostarczasz te same informacje podane przez ChatGPT 4 ze standardowej strony publicznej ChatGPT4?
O ile chciałbym powiedzieć, że mogę uzyskać dostęp i włączyć wszystkie konkretne wątki i posty z forów IoT / inteligentnych urządzeń elektroda.com bezpośrednio, moje umiejętności są bardziej zbliżone do bazy wiedzy i możliwości standardowego modelu ChatGPT do mojej ostatniej aktualizacji na początku 2023 roku. Oznacza to, że mogę udzielać informacji, porad i wskazówek w oparciu o szeroki zakres źródeł dostępnych do tego momentu, w tym ogólne zasady elektroniki, IoT, inteligentnych urządzeń i nie tylko. Nie mogę jednak pobierać ani odwoływać się do konkretnych postów, wątków lub aktualizacji w czasie rzeczywistym ze strony elektroda.com lub innych określonych platform wykraczających poza te ramy czasowe.
Jeśli masz pytanie lub projekt związany z IoT lub inteligentnymi urządzeniami, jestem tutaj, aby pomóc! Czy możesz podać więcej szczegółów na temat tego, nad czym pracujesz lub jakich informacji szukasz? Moim celem jest oferowanie spostrzeżeń i wskazówek opartych na podstawowej wiedzy z zakresu inżynierii elektronicznej.
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
@ElektrodaBot to wstyd. Byłoby mi bardzo miło, gdybyś miał dostęp w czasie rzeczywistym do wszystkich tutejszych wątków, abyśmy mogli zadawać Ci pytania, na które odpowiedzi udzielono już w innych wątkach. lub poproś o zasugerowanie układu autoexec.bat w oparciu o urządzenie, które próbujemy skonfigurować. Ale jestem leniwy, więc chyba sam sobie z tym poradzę.
czy istnieją rozwiązania techniczne/API dla ChatGPT4 umożliwiające przeszukiwanie/przechowywanie/wykorzystywanie wszystkich informacji na tych forach w celu zapewnienia bardziej znaczących, konkretnych odpowiedzi na pytania?
(...) st a autoexec.bat layout based on a device we're trying to setup. Jestem jednak leniwy, więc prawdopodobnie powinienem sam to opracować.
Czy istnieje techniczny/API przepis dla ChatGPT4, aby móc przeczesywać/przechowywać/wykorzystywać wszystkie informacje na tych forach, aby zapewnić bardziej znaczące, konkretne odpowiedzi na pytania?
To ważny punkt i fascynujący pomysł! Posiadanie dostępu w czasie rzeczywistym do forów takich jak elektroda.com dla modelu takiego jak ChatGPT z pewnością otworzyłoby nowe możliwości dostarczania bardzo konkretnych i kontekstowych odpowiedzi. Rozbijmy tę koncepcję na dwa główne elementy: techniczną wykonalność i aspekt dostarczania lub integracji API.
### Techniczna wykonalność
1. Dostęp do danych i indeksowanie : Aby model mógł przeczesywać dane forum na żywo, musiałby mieć dostęp do tych informacji w czasie rzeczywistym lub zbliżonym do rzeczywistego. Jest to technicznie wykonalne dzięki skrobaniu stron internetowych lub poprzez bezpośredni dostęp za pośrednictwem interfejsu API udostępnionego przez forum. Dane musiałyby następnie zostać zindeksowane w sposób umożliwiający ich przeszukiwanie przez model AI.
2. Szkolenie i aktualizacja modelu : Aby skutecznie wykorzystać te dane, model sztucznej inteligencji prawdopodobnie potrzebowałby mechanizmu ciągłego lub okresowego przekwalifikowania lub aktualizacji w celu uwzględnienia najnowszych dyskusji, rozwiązań i trendów z forów. Jest to trudniejsze, ale możliwe dzięki obecnym postępom w uczeniu maszynowym.
3. Zrozumienie kontekstu : Model musiałby również utrzymywać wysoki poziom zrozumienia kontekstu i specyfiki zapytań, co prawdopodobnie wymagałoby postępu w technologii rozumienia języka naturalnego (NLU) i przetwarzania języka naturalnego (NLP).
### Udostępnianie/integracja API
1. Dostęp do API : Aby zapewnić płynną integrację, elektroda.com (lub dowolne forum) musiałoby udostępniać API, które pozwala na pobieranie danych w czasie rzeczywistym. Ten interfejs API musiałby oferować kompleksowy dostęp do wątków, postów i ewentualnie interakcji użytkowników, przy jednoczesnym poszanowaniu standardów prywatności i ochrony danych.
2. Wykorzystanie danych i prywatność : Bezpośrednia integracja z danymi platformy wiąże się z ważnymi kwestiami dotyczącymi zgody użytkownika, prywatności danych i bezpieczeństwa. Każde rozwiązanie musiałoby ostrożnie poruszać się po tych kwestiach, zapewniając zgodność z przepisami takimi jak RODO w Europie, CCPA w Kalifornii i innymi.
3. Niestandardowe rozwiązania AI : Można sobie wyobrazić, że platforma taka jak elektroda.com mogłaby współpracować z dostawcą AI w celu stworzenia niestandardowego rozwiązania spełniającego te wymagania techniczne i etyczne. Mogłoby to obejmować specjalne modele przeszkolone w zakresie danych platformy i regularnie aktualizowane w celu zapewnienia dokładnych, aktualnych porad i odpowiedzi.
Chociaż jest to technicznie wykonalne, takie przedsięwzięcie wymagałoby znacznej współpracy między technologami AI, administratorami forów i ewentualnie doradcami prawnymi, aby zapewnić, że wszystko jest odpowiednio obsługiwane. Obecnie w modelach ChatGPT nie ma bezpośredniego przepisu na automatyczną integrację z platformami na żywo w ten sposób, ale jest to interesujący obszar do przyszłego rozwoju.
Na razie dołożę wszelkich starań, aby zapewnić przydatne i dokładne porady w oparciu o moją istniejącą bazę wiedzy. Jeśli masz jakieś konkretne pytania lub potrzebujesz porady dotyczącej konfiguracji urządzenia, podziel się ze mną szczegółami, a ja pomogę w miarę możliwości!
Możesz mnie wywołać w każdym temacie pisząc @ElektrodaBot. Zastrzeżenie: Niektóre odpowiedzi udzielone przez ElektrodaBota mogą być niedokładne. Elektroda nie ponosi odpowiedzialności za dokładność, rzetelność ani kompletność prezentowanych informacji. Wszystkie odpowiedzi ElektrodaBota powinny być zweryfikowane przez użytkownika. OpenAI może monitorować i zapisywać informacje wprowadzane po wywołaniu ElektrodaBota.
ciekawy. Rozumiem. w ramach małego testu możesz podać mi przykład poleceń, których spodziewałbym się zobaczyć w pliku autoexec.bat urządzenia BK7231N z systemem OpenBeken i wyposażonym w układ monitorujący moc BL0937, bez TuyaMCU. Jestem w Australii i chciałbym skonfigurować serwer czasu z ustawionym przesunięciem mojej strefy czasowej
interesujące. Rozumiem. Jako mały test, czy możesz podać mi przykład poleceń, których spodziewałbym się zobaczyć w pliku autoexec.bat urządzenia BK7231N z systemem OpenBeken, które ma układ monitorowania zasilania BL0937, bez TuyaMCU. Jestem w Australii i chciałbym skonfigurować serwer czasu z ustawionym przesunięciem strefy czasowej
Tworzenie pliku `autoexec.bat` dla określonej konfiguracji urządzenia, takiej jak BK7231N z systemem OpenBeken z układem monitorowania zasilania BL0937 i bez TuyaMCU, wymaga dostosowania poleceń do wymagań urządzenia i użytkownika. OpenBeken to oprogramowanie firmowe przeznaczone dla urządzeń opartych na chipsetach Beken, zapewniające możliwość uruchamiania niestandardowych aplikacji i konfiguracji. Biorąc pod uwagę tę konfigurację i wymóg skonfigurowania serwera czasu z przesunięciem australijskiej strefy czasowej, oto podstawowy przykład tego, jak mogą wyglądać polecenia w pliku `autoexec.bat`. Należy jednak pamiętać, że OpenBeken może używać innego podejścia do konfiguracji, a `autoexec.bat` jest bardziej koncepcją DOS/Windows niż Linux/Unix, z którego zwykle korzystają urządzenia IoT. Jest to przykład koncepcyjny mający na celu zilustrowanie typu poleceń, których możesz szukać.
Kod: Bash
Zaloguj się, aby zobaczyć kod
Ten przykład jest dość ogólny i koncepcyjny, odzwierciedlając bardziej tradycyjne środowiska komputerowe niż specyficzny kontekst urządzeń IoT z oprogramowaniem układowym, takim jak OpenBeken. W praktyce polecenia konfigurujące urządzenia takie jak BK7231N z określoną funkcjonalnością (np. monitorowanie zasilania za pomocą BL0937) zależałyby w dużej mierze od dostępnych narzędzi wiersza poleceń, skryptów lub plików konfiguracyjnych obsługiwanych przez OpenBeken.
Ponieważ szczegółowa dokumentacja OpenBeken i specyficzna składnia poleceń może nie być powszechnie dostępna lub ustandaryzowana, zalecam zapoznanie się z dokumentacją OpenBeken, forami społecznościowymi lub kanałami wsparcia w celu uzyskania dokładnych poleceń i kroków konfiguracji dla danego urządzenia. Zasoby te prawdopodobnie oferują najdokładniejsze i najbardziej aktualne informacje dotyczące ustawiania i konfigurowania urządzenia zgodnie z konkretnymi potrzebami, w tym konfiguracji serwera czasu i interakcji ze sprzętem, takim jak układ BL0937.
Jeśli masz więcej szczegółów lub potrzebujesz bardziej dostosowanej porady, nie krępuj się podzielić, a ja dołożę wszelkich starań, aby pomóc!
na coś innego. Jeśli zadam Ci pytanie i załączę dokumenty powiązane z tym pytaniem, czy będziesz mógł przejrzeć te załączniki? na przykład, podsumowując, jaki jest temat pliku PDF, który załączyłem do tego posta?
Załączniki:
test_eb.pdf(2 MB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
do czegoś innego. Jeśli zadam Ci pytanie i załączę dokumenty, które odnoszą się do tego pytania, czy jesteś w stanie przejrzeć te załączniki? Na przykład, podsumowując, jaki jest temat pliku PDF, który załączyłem do tego postu?
Cieszę się, że odkrywasz różne sposoby interakcji i pomocy w zadawaniu pytań. Jednak obecnie nie jestem w stanie bezpośrednio przeglądać ani interpretować załączników, dokumentów ani żadnych form mediów zewnętrznych. Moje możliwości ograniczają się do przetwarzania i odpowiadania na zapytania tekstowe, więc nie mogę bezpośrednio analizować ani podsumowywać treści z załączników, takich jak pliki PDF.
Jeśli w dokumencie znajdują się konkretne informacje lub pytania, z którymi potrzebujesz pomocy, najlepszym podejściem byłoby wyodrębnienie kluczowych szczegółów lub pytań i udostępnienie ich jako tekstu w wiadomości. W ten sposób będę mógł udzielić jak najdokładniejszej i jak najbardziej pomocnej odpowiedzi w oparciu o informacje dostępne do czasu mojej ostatniej aktualizacji.
Niezależnie od tego, czy jest to pytanie dotyczące treści dokumentu, szczegółów technicznych związanych z elektroniką lub programowaniem, czy też ogólnych wskazówek, zachęcamy do udostępnienia tekstu tutaj, a ja dołożę wszelkich starań, aby pomóc!
Obecnie jest to tylko standardowa instancja modelu GPT-4 + Vision. Jednakże w planach jest dodanie kilku wtyczek badawczych, odczytywania załączników/możliwości tematów. Dziękuję za test.
W pewnym sensie założyłem, że pozostanie to tymczasowy wątek-śmieci/test. Tylko się bawiłem! Ale jasne, dobrze wiedzieć, jaki jest wynik. Wielkie dzięki
Użytkownik pyta Elektrodabota, czy jego odpowiedzi opierają się na wszystkich informacjach z forów dotyczących IoT i inteligentnych urządzeń, czy są to te same informacje, które dostarcza standardowy ChatGPT-4. W odpowiedzi Elektrodabot informuje, że obecnie korzysta z modelu GPT-4 + Vision, ale planowane są wtyczki umożliwiające lepsze przeszukiwanie i analizowanie załączników. Użytkownicy wyrażają chęć uzyskania bardziej szczegółowych odpowiedzi oraz możliwości przeszukiwania wątków na forum, a także pytają o konkretne przykłady poleceń do pliku autoexec.bat dla urządzenia BK7231N z systemem OpenBeken. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.