Z racji tego, że moje akumulatory żelowe są już w nienajlepszym stanie, chciałabym skorzystać z okazji i je wymienić na li-on w technologii LifePO4. Główne powody, dla których nie chcę już żelków to: trzeba je ładować codziennie, po 10h - nawet jak się zrobiło tylko kilometr - inaczej tracą żywotność, nie można przerywać ładowania - bo tracą żywotność, należy unikać minusowych temperatur - bo tracą żywotność. Jak na pojazd dla osób niepełnosprawnych, to bardzo dziwny wybór, ale tylko taki był.
No ale do brzegu.
Wiem już, że muszę kupić do nowych akumulatorów LifePO4 balanser. Okej.
Pytanie mam inne odnośnie ładowania: obecnie ładuję akumulatory przez gniazdo Neutrik NC3MX umieszczone w joysticku, z którego biegnie kabel pod siedzenie do baterii. Czy w tym wypadku wystarczy w nowej oryginalnej ładowarce zastąpić klemy kablem ze złączem Neutrik?
Mam znajomego, któremu serwis wymienił to wszystko i jest bardzo zadowolony. Ale! Okazało się, że po zmianie rodzaju akumulatorów, diody w joysticku nie czytają stanu baterii (cały czas palą się wszystkie) w związku z czym musiał dokupić kulometr - ja po prostu myślę o bluetoothu. Podobno winą tego jest inne napięcie. Czy da się te parametry w samym joysticku jakoś przestawić czy faktycznie aplikacja na telefon to najlepsze wyjście?
Poniżej wstawiam kilka danych technicznych stanu obecnego:
Akumulatory:
AGM 50 Ah (C20) 2 szt.
Wielkość komory na akumulator:
Maks. wymiary akumulatora (dł. x szer. x wys.) 260 x 172 x 210 mm (x2)
Dane sterownika (joysticka)
Dane techniczne
Napięcie zasilania: 24 Vdc
Napięcie robocze: 16 Vdc lub 35 Vdc
Napięcie szczytowe: 35 Vdc
Napięcie wsteczne akumulatora: 40 Vdc
Częstotliwość PWM: 20kHz ± 0,5%
Napięcie hamowania: 12 Vdc lub 24 Vdc
Prąd hamowania: 100 mA min., 1 A max.
Złącze ładowarki: Tylko Neutrik NC3MX
Prąd ładowania akumulatora 12 Arms max.
Prąd siłownika: 12 A max.
Maks. prąd napędu: VR2 50 50A, VR2 60 60A, VR2 70 70A, VR2 90 90A
No ale do brzegu.
Wiem już, że muszę kupić do nowych akumulatorów LifePO4 balanser. Okej.
Pytanie mam inne odnośnie ładowania: obecnie ładuję akumulatory przez gniazdo Neutrik NC3MX umieszczone w joysticku, z którego biegnie kabel pod siedzenie do baterii. Czy w tym wypadku wystarczy w nowej oryginalnej ładowarce zastąpić klemy kablem ze złączem Neutrik?
Mam znajomego, któremu serwis wymienił to wszystko i jest bardzo zadowolony. Ale! Okazało się, że po zmianie rodzaju akumulatorów, diody w joysticku nie czytają stanu baterii (cały czas palą się wszystkie) w związku z czym musiał dokupić kulometr - ja po prostu myślę o bluetoothu. Podobno winą tego jest inne napięcie. Czy da się te parametry w samym joysticku jakoś przestawić czy faktycznie aplikacja na telefon to najlepsze wyjście?
Poniżej wstawiam kilka danych technicznych stanu obecnego:
Akumulatory:
AGM 50 Ah (C20) 2 szt.
Wielkość komory na akumulator:
Maks. wymiary akumulatora (dł. x szer. x wys.) 260 x 172 x 210 mm (x2)
Dane sterownika (joysticka)
Dane techniczne
Napięcie zasilania: 24 Vdc
Napięcie robocze: 16 Vdc lub 35 Vdc
Napięcie szczytowe: 35 Vdc
Napięcie wsteczne akumulatora: 40 Vdc
Częstotliwość PWM: 20kHz ± 0,5%
Napięcie hamowania: 12 Vdc lub 24 Vdc
Prąd hamowania: 100 mA min., 1 A max.
Złącze ładowarki: Tylko Neutrik NC3MX
Prąd ładowania akumulatora 12 Arms max.
Prąd siłownika: 12 A max.