logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zamiana baterii żelowych na li-ion w wózku inwalidzkim elektrycznym

kmagducha 12 Kwi 2024 12:01 699 18
  • #1 21042557
    kmagducha
    Poziom 2  
    Z racji tego, że moje akumulatory żelowe są już w nienajlepszym stanie, chciałabym skorzystać z okazji i je wymienić na li-on w technologii LifePO4. Główne powody, dla których nie chcę już żelków to: trzeba je ładować codziennie, po 10h - nawet jak się zrobiło tylko kilometr - inaczej tracą żywotność, nie można przerywać ładowania - bo tracą żywotność, należy unikać minusowych temperatur - bo tracą żywotność. Jak na pojazd dla osób niepełnosprawnych, to bardzo dziwny wybór, ale tylko taki był.

No ale do brzegu.
    Wiem już, że muszę kupić do nowych akumulatorów LifePO4 balanser. Okej.

Pytanie mam inne odnośnie ładowania: obecnie ładuję akumulatory przez gniazdo Neutrik NC3MX umieszczone w joysticku, z którego biegnie kabel pod siedzenie do baterii. Czy w tym wypadku wystarczy w nowej oryginalnej ładowarce zastąpić klemy kablem ze złączem Neutrik?

Mam znajomego, któremu serwis wymienił to wszystko i jest bardzo zadowolony. Ale! Okazało się, że po zmianie rodzaju akumulatorów, diody w joysticku nie czytają stanu baterii (cały czas palą się wszystkie) w związku z czym musiał dokupić kulometr - ja po prostu myślę o bluetoothu. Podobno winą tego jest inne napięcie. Czy da się te parametry w samym joysticku jakoś przestawić czy faktycznie aplikacja na telefon to najlepsze wyjście?

Poniżej wstawiam kilka danych technicznych stanu obecnego:

Akumulatory:
    AGM 50 Ah (C20) 2 szt.
    Wielkość komory na akumulator:
    Maks. wymiary akumulatora (dł. x szer. x wys.) 260 x 172 x 210 mm (x2)

Dane sterownika (joysticka)
    Dane techniczne
    Napięcie zasilania: 24 Vdc
    Napięcie robocze: 16 Vdc lub 35 Vdc
    Napięcie szczytowe: 35 Vdc
    Napięcie wsteczne akumulatora: 40 Vdc
    Częstotliwość PWM: 20kHz ± 0,5%
    Napięcie hamowania: 12 Vdc lub 24 Vdc
    Prąd hamowania: 100 mA min., 1 A max.
    Złącze ładowarki: Tylko Neutrik NC3MX
    Prąd ładowania akumulatora 12 Arms max.
    Prąd siłownika: 12 A max.
    Maks. prąd napędu: VR2 50 50A, VR2 60 60A, VR2 70 70A, VR2 90 90A
  • #2 21042683
    jdubowski
    Specjalista - urządzenia lampowe
    Ocena: 2795
    kmagducha napisał:
    Główne powody, dla których nie chcę już żelków to: trzeba je ładować codziennie, po 10h - nawet jak się zrobiło tylko kilometr - inaczej tracą żywotność, nie można przerywać ładowania - bo tracą żywotność, należy unikać minusowych temperatur - bo tracą żywotność

To sa jakieś zabobony a nie powody.
  • #3 21042732
    kmagducha
    Poziom 2  

jdubowski napisał:
    To są jakieś zabobony, a nie powody.

To są fakty potwierdzone przez całkiem sporą ilość osób niepełnosprawnych. Poza tym nie to jest tematem tego posta. Zadałam dwa pytania i na te pytania chciałabym uzyskać odpowiedź
  • #4 21043155
    slawko_k
    Poziom 35  
    Ocena: 234
    Cytat:
    Pytanie mam inne odnośnie ładowania: obecnie ładuję akumulatory przez gniazdo Neutrik NC3MX umieszczone w joysticku, z którego biegnie kabel pod siedzenie do baterii. Czy w tym wypadku wystarczy w nowej oryginalnej ładowarce zastąpić klemy kablem ze złączem Neutrik?

Możesz zrobić co chcesz byle prąd z ładowarki doszedł do akumulatora (+ do+, - do -). Złącze dowolne, rób tak żeby tobie wygodnie było.
    Co to jest nowa oryginalna ładowarka? Oryginalna to chyba do żeli była.
    A nowa ma być dopasowana do nowego akumulatora.

Cytat:
    Mam znajomego, któremu serwis wymienił to wszystko i jest bardzo zadowolony. Ale! Okazało się, że po zmianie rodzaju akumulatorów, diody w joysticku nie czytają stanu baterii (cały czas palą się wszystkie) w związku z czym musiał dokupić kulometr - ja po prostu myślę o bluetoothu. Podobno winą tego jest inne napięcie. Czy da się te parametry w samym joysticku jakoś przestawić czy faktycznie aplikacja na telefon to najlepsze wyjście?

Może wstawił akumulator o wyższym napieciu i wskaźnik cały czas pokazuje full.
    Inna spraw że lifepo mają dość płaską charakterystyke rozładowania więc ciężko oszacować tylko na podstawie napięcie stopień naładowania. Moduł na BT tez podejrzewam że będzie mierzył napięcie
    [/quote]
  • #5 21047044
    jdubowski
    kmagducha napisał:
    To są fakty potwierdzone przez całkiem sporą ilość osób niepełnosprawnych.

Sugeruję raczej pytać specjalistów od akumulatorów, bo "mądrości" w rodzaju "trzeba je ładować codziennie, po 10h - nawet jak się zrobiło tylko kilometr" nie mają nic wspólnego z prawdą, zwłaszcza jeśli ładowarka jest głupia i w takim cyklu funduje akumulatorom przeładowanie.

kmagducha napisał:
    Czy w tym wypadku wystarczy w nowej oryginalnej ładowarce zastąpić klemy kablem ze złączem Neutrik?

Nie wiemy co jest w wózku między tym gniazdem a akumulatorami. Jeśli tylko przewody i bezpiecznik i na dodatek dopuszczalny prąd ładowania nie będzie przekroczony - można.

kmagducha napisał:
    Okazało się, że po zmianie rodzaju akumulatorów, diody w joysticku nie czytają stanu baterii (cały czas palą się wszystkie) w związku z czym musiał dokupić kulometr - ja po prostu myślę o bluetoothu. Podobno winą tego jest inne napięcie. Czy da się te parametry w samym joysticku jakoś przestawić czy faktycznie aplikacja na telefon to najlepsze wyjście?

Inny zakres napięć.
    Czy da się przestawić w "joysticku" zależy od jego możliwości. poszukaj dokumentacji.
    Sprawdź czy aby dokumentacja z https://www.alliedmedical.co.nz/media/7487/vr2-technical-manual.pdf nie pasuje (nie podajesz producenta sterownika) - tam nic nie piszą o chemii akumulatorów, zapewne wtedy nikt sobie nie wyobrażał innego akumulatora niż ołowiowy/AGM.
    Czy aplikacja na telefon - nie wiem, może moduł sprzętowy monitorujący naładowanie do zainstalowania w wózku.
  • #6 21047071
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3324
    Przy pakiecie Li-ion np z ogniw 18650 przy połączeniu szeregowym 6 ogniw nic nie trzeba zmieniać jeśli chodzi o odczyt napięcia i pracę wózka. Spokojnie można dać pakiet np 6s20p. Wtedy zakres napięć takiego pakietu to 25.2 V do 18V czyli idealnie taki sam ma kwasiak. Przy zastosowaniu ogniw 2,5 Ah x20 mamy też pojemność zbiorczą taką samą czyli 50Ah. Do tego BMS na 6S lub dwa 3s z dopuszczalnym prądem ciut większym od prądów pobieranych przez wózek jakiś bezpiecznik i jest ok. Zostaje problem ładowania. Ale to albo budowa nowej z zasilacza i przetwornicy z CC i CV (ograniczeniem prądowym, regulowanym napięciem) albo dołożenie przetwornicy do obecnej ładowarki. Takich przeróbek zrobiłem już kilka i wnioski są takie że :
    1. Pakiet li-ion jest lżejszy/mniejszy.
    2. Bardziej wydajny prądowo (mniej napięcie siada pod obciążeniem)
    3. Trwały. Spokojnie przeżyje kilka zestawów aku AGM. Dzięki temu ogólny koszt wychodzi taniej.

Wady:
    1. Elektronika w BMS nie lubi wilgoci. Kropla wody potrafi załatwić BMS a on rozładować sekcję czy cały pakiet po 4 miesiącach nieużywania do 0.
    2. Przy li-ion zawsze istnieje ryzyko zwarcia wewnętrznego i zapłonu czy też uszkodznie mechaniczne prowadzi do tego samego.
  • #8 21047244
    sigwa18
    Poziom 43  
    Co jeden strzelił?
  • #12 21047396
    brudny33
    Poziom 3  
    jdubowski napisał:
    brudny33 napisał:
    Lev lion

LEV: Lion Electric Co to nazwa firmy a nie chemii akumulatora. Ciekawe co kupiłeś...

Jak patrzyłem, to wszystkie w necie takie były i mój znajomy też takie kupił do melexa.

Założyłem swój temat w tym dziale z ty m związany, więc jak chcesz pomóc, to z wpraszam.
  • #13 21047400
    sigwa18
    Poziom 43  
    Bez typu ogniwa będzie ciężko określić dopuszczalny zakres napięć dla nich oraz prądów. A to determinuje jaki pakiet z nich stworzyć by zastąpić jak najlepiej oryginalny akumulator.
  • #14 21047506
    jdubowski
    brudny33 napisał:
    Założyłem swój temat w tym dziale z ty m związany, więc jak chcesz pomóc, to z wpraszam.

Ten?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4048998.html#21047432
    sigwa18 napisał:
    Co jeden strzelił?

Akumulator strzelił?
  • #15 21047722
    brudny33
    Poziom 3  
    jdubowski napisał:
    brudny33 napisał:

Ten?
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic4048998.html#21047432
    sigwa18 napisał:
    Co jeden strzelił?

Akumulator strzelił?

Tak, nie wiem co było przyczyną, jasne, że nie było bmsa ale przeladowania pilnowałem. Dobre ponoć baterie ale trzeba pilnować, bo mogą się nawrt zapalić jak się zrobi zwarcie lub przeładuje.
  • #16 21047783
    sigwa18
    Poziom 43  
    Bez BMS całkowite napięcie może być ok ale pojedynce ogniwo w szeregu potrafi zejść albo naładować się ponad stan. Po to jest BMS by zapobiegł takiej sytuacji a balanser w nieraz wbudowany w BMS by powoli wyrównać napięcie.
  • #17 21047850
    brudny33
    Poziom 3  
    sigwa18 napisał:
    Bez BMS całkowite napięcie może być ok ale pojedynce ogniwo w szeregu potrafi zejść albo naładować się ponad stan. Po to jest BMS by zapobiegł takiej sytuacji a balanser w nieraz wbudowany w BMS by powoli wyrównać napięcie.

Tak wiem dlatego społem pary plusami, żeby przynajmniej w parach było w przybliżeniu. Dodałem zdj w swoim temacie jak coś.
  • #18 21048296
    teskot
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 951
    Do wózka spokojnie możesz zakupić akumulatory LiFePO4 będące zamiennikami funkcjonalnymi ołowiowych. Taka bateria ma wbudowany BMS i nic nie trzeba przerabiać. Napięcie też się mieści w typowych dla Pb akumulatora; tam są 4 ogniwa szeregowo o napięciu maksymalnym końcowym ładowania 3,6V na ogniwo co daje 14,4V, a rozładowania 2,5V na ogniwo czyli razem 10V. Można je ładować prądem C/5, a większość ma wbudowany wyświetlacz stanu naładowania. Oryginalny wyświetlacz też będzie działać ale jak już wspomniano charakterystyka rozładowania jest płaska co sprawi, że napięcie długo nie będzie spadać znacząco, aż zacznie spadać gwałtownie.
    Ładowarka musi zapewniać maksymalne napięcie końcowe nie wyższe niż 28,8V. Pomiędzy bateriami 12V powinien być balanser (są takie do ciężarówek). Dla baterii 50Ah (choć upchniesz pewnie i 100Ah) prąd ładowania może wynosić nawet 10 i więcej A z tym, że oryginalna ładowarka i złącze mogą tego nie zapewnić.
  • #19 21053063
    jdubowski
    brudny33 napisał:
    Tak, nie wiem co było przyczyną, jasne, że nie było bmsa ale przeladowania pilnowałem.

Miałeś podłączone 10 woltomierzy?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik rozważa wymianę akumulatorów żelowych w elektrycznym wózku inwalidzkim na akumulatory LiFePO4, wskazując na problemy z codziennym ładowaniem, utratą żywotności w niskich temperaturach oraz koniecznością długiego ładowania. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące ładowania nowych akumulatorów, w tym konieczność zastosowania balansera oraz dostosowania ładowarki do nowego typu akumulatorów. Uczestnicy forum podkreślają, że akumulatory LiFePO4 mogą być funkcjonalnymi zamiennikami akumulatorów ołowiowych, a ich instalacja nie wymaga dużych przeróbek, o ile zachowane są odpowiednie parametry napięcia i prądu. Wskazano również na znaczenie systemu BMS (Battery Management System) dla bezpieczeństwa i efektywności ładowania.
REKLAMA