logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Sterownik PLC z kalendarzem, serwerem WWW i synchronizacją czasu

ienecode 16 Kwi 2024 08:28 528 7
  • #1 21047041
    ienecode
    Poziom 21  
    Ocena: 96
    Witam,

Potrzebuję zintegrowany sterownik PLC z kalendarzem. Najlepiej aby był wyposazony - w serwer www, na kórym operator mógłby definiować dni wolne, święta itp. w celu ralizacji logiki zdefinowanej w PLC.
    - synchornizację czasu, lato/zima bez dostepu do internetu

Coś gotowego na rynku jest dostepne ?
  • #2 21047094
    JacekCz
    Poziom 42  
    Ocena: 1464
    Jak słyszę "kalendarz" (jako programista ogólny a nie automatyk), to nie wyobrażam sobie rozwiązania generycznego, a programowa/customizowane kodem.
    Regularnie co kilka lat implementowałem "jakiś" kalendarz w różnych środowiskach, i nigdy nie wyszedł "gotowy z możliwością wyklikania przez usera"
    Uniwersalny kalendarz to tylko martwy, o wartości kartonowego z listą dat i świąt, z niczym nie połączony

Chyba są PLC programowane w jakimś Pythonie / Lua / C# / Javie, kiedyś czytałem referencję takiego PLC . Nie jestem automatykiem, ale wydaje mi się tylko tam są rozwiązania (typu wędka a nie ryba). Zwłaszcza webserwer, też nie wyobrażam sobie nie-customizowanego
  • #3 21047297
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    @ienecode Nie spotkałem się z takim PLC. Jedyna opcja to kupno czegoś co na pokładzie ma możliwość uruchomienia node-red.
    https://flows.nodered.org/node/node-red-contr...scheduler/in/590bc13ff3a5f005c7d2189bbb563976
  • #4 21047363
    Rariusz
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 128
    Witam,

Można takie coś zaimplementować w PLC wraz z systemem wizualizacji. Proponowałabym coś opartego od Codesys
    lub jak wyżej NodeRed.
  • #5 21049671
    jestam
    Specjalista Automatyk
    Ocena: 145
    "operator mógłby definiować dni wolne, święta itp. w celu ralizacji logiki zdefinowanej w PLC." - może nie rozumiem intencji, ale takie rzeczy robiło się od lat jako 12 ekranów HMI po jednym dla każdego miesiąca z listą dni i wariantem logiki do wyboru do każdego dnia. Trochę małpiej roboty z tym jest, kopiuj wklej popraw referencję, ale nic trudnego. Kłopot się robi gdy ktoś chce terminarz godzinowy, ale tutaj sensowny UI zależy od szczegółów wymagań.

"synchornizację czasu, lato/zima bez dostepu do internetu" - wiele współczesnych PLC z Ethernetem ma SNTP, ale z czym chcesz się synchronizować bez internetu? DCS-77? To będzie trzeba samemu oprogramować komunikację z odbiornikiem i korektę zegara w PLC.
  • #6 21055117
    ienecode
    Poziom 21  
    @Wojciech.
    Uruchomiłem przykład w node-red. Wydaje się ok. Harmonogramy o określonym czasie i dniu tygodnia można łatwo konfigurować z poziomu www, jednak brakuje mi tu jeszcze kalendarza.

Chodzi o to żeby można było wyklikać dowolny dzien w roku i ustawić w nim harmonogram jak w tym przy kladzie w noe-red
  • #7 21055400
    Wojciech.
    Poziom 37  
    Ocena: 467
    @ienecode Zobacz z ciekawości integrację kalendarza google z node-red.
    Na pewno dużo roboty, ale możliwości bardzo duże.

https://rutg3r.com/google-calendar-events-via...and-homeseer-via-mysql-on-realtime-dashboard/
  • #8 21057504
    ienecode
    Poziom 21  
    Sprawa rozwiązana.
    Całość rozwiąząłem za pomocą:

EdgeBoxRPi 200
    Codesys
    Visualization
    Modbus TCP Remote I/O

Kilka godzin i projekt zrealizowany. Polecam Codeysa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik poszukiwał zintegrowanego sterownika PLC z kalendarzem, serwerem WWW oraz synchronizacją czasu, bez potrzeby dostępu do internetu. W odpowiedziach zasugerowano, że gotowe rozwiązania mogą być trudne do znalezienia, a bardziej elastyczne opcje mogą wymagać programowania w językach takich jak Python, Lua, C# lub Java. Proponowano wykorzystanie Node-RED oraz systemów wizualizacji, takich jak Codesys, do implementacji kalendarza i harmonogramów. Użytkownik ostatecznie zrealizował projekt z użyciem EdgeBoxRPi 200, Codesys oraz Modbus TCP Remote I/O, co potwierdził jako skuteczne rozwiązanie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA