logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Rozwiązano] Jak odzyskać usuniętą partycję z Windows XP i starymi grami?

Mariusz34x 19 Kwi 2024 00:40 765 14
REKLAMA
  • #1 21051014
    Mariusz34x
    Poziom 11  
    Ocena: 12
    Witam szanownych użytkowników,
    Zwracam się do Was z wielką prośbą o pomoc w takiej sprawie.
    Niedawno złożyłem sobie starszego PC-ta do zabawy w retro, komputer był na Windowsie XP i posiada dysk 80GB.
    Miałem na nim zapisane mnóstwo różnego rodzaju starych programów pod DOS i starych gier, które zbierałem przez długi czas, większość pochodziła jeszcze z starych dyskietek, które zostały już zagubione bądź sformatowane.
    Tyle historii w dużym skrócie, a teraz co się stało, bawiąc się dzisiaj uruchomiłem komputer z dyskietki startowej z DOSem 6.22 i uruchomiłem program Fdisk i omyłkowo usunąłem partycję startową dysku C:, na której było wszystko, od systemu Win XP poprzez wszystkie programy i gry. O ile postawić na nowo Windowsa to nie problem, o tyle najbardziej zależy mi na całej reszcie. Czy da się jakoś przywrócić tą partycję lub chociaż programy zapisane na dysku? Formatowania na szczęście w nieszczęściu nie robiłem.
    Jeśli da się to jakoś uratować, przywrócić partycję lub chociaż utracone oprogramowanie zbierane latami, to jakim programem darmowym można to zrobić najłatwiej i najszybciej?

Bardzo proszę Was o pomoc, wiem, że na użytkowników elektrody zawsze można liczyć.
    Dodam, że posiadam drugi nowszy komputer z Windowsem 10, do którego mogę podpiąć ten dysk HDD z tego starego komputera, ale co dalej?
  • REKLAMA
  • #2 21051028
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    Cześć,
    mnie zawsze najlepiej się sprawdzał Easeus Data Recovery Pro lub Technician. Również bdb jest DMDE.
  • REKLAMA
  • #4 21051257
    Mariusz34x
    Poziom 11  
    Przepraszam że zdjęcia robione telefonem ale widać wszystko, program zainstalowany, wybrałem dysk, partycję znalazł, wskazałem właściwą i co dalej?
    Będzie jakoś odzyskiwana partycja żeby system się ładował czy poszczególne katalogi i pliki a system będzie trzeba zainstalować od początku?
    Załączniki:
    • Jak odzyskać usuniętą partycję z Windows XP i starymi grami? IMG20240419094044.jpg (3.21 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Jak odzyskać usuniętą partycję z Windows XP i starymi grami? IMG20240419094025.jpg (2.93 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 21051285
    kaleron

Specjalista - HDD i odzyskiwanie danych
    Ocena: 2325
    Jest taki przycisk "prnt scrn" - robi zrzut ekranu, jaki potem możesz zapisać do pliku. Jakość obrazków będzie lepsza:)
    Podejrzewam "bo tego nie napisałeś", że problem dotyczy partycji "$Noname 03" Jeśli tak, to zaznacz krateczkę "zaawansowane", kliknij na tę partycję i wybierz opcję "wstaw".
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • REKLAMA
  • #6 21051290
    Mariusz34x
    Poziom 11  
    Znam ten przycisk ;) ale tak mi łatwiej
    Tak, chodzi o noname03, Kliknąłem kratkę zaawansowane tylko gdzie jest ta opcja wstaw?
    Czy chodzi o to żeby kliknąć edycję a potem "wstaw partycję (undelete)" ?
    Czy kliknąć przywróć a wtedy pyta czy przywrócić sektor rozruchowy z kopii?
    Jak potem zaakceptować?

Przepraszam że tak szczegółowo ale nie chcę nic spierniczyć bardziej np. na dysku w kompie z Win10
  • Pomocny post
    #7 21051314
    kaleron

https://dmde.com/pl/manual/toc.html - szczegółowa instrukcja do programu.

Tak, Boot rekord przywróć z kopii. Jak to zrobisz, pojawi się opcja zaakceptowania zmian.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
    Hirszfelda 4/18, Jelcz-Laskowice, 55-231 | Tel.: 713XXXXXX (Pokaż) | Strona WWW: https://kaleron.pl
  • #8 21051331
    zdolnyadam
    Poziom 29  
    Ocena: 239
    No właśnie... bez oglądnięcia filmów sprawne poruszanie sie po DMDE bedzie utrudnione dlatego zaproponowalem EDR.

Kilka kliknięć i leci odzyskiwanie. Prosto, szybko i przyjemnie.
  • #9 21051337
    kaleron

zdolnyadam napisał:
    bez oglądnięcia filmów sprawne poruszanie sie po DMDE bedzie utrudnione
    - nieprawda - wystarczy uważnie czytać komunikaty, by w parę minut przywrócić partycję z działającym systemem.

zdolnyadam napisał:
    zaproponowalem EDR.

Kilka kliknięć i leci odzyskiwanie. Prosto, szybko i przyjemnie.
    - i masz worek plików + system i oprogramowanie do zainstalowania i skonfigurowania, podczas gdy w tej sytuacji można uratować działające środowisko. EDR, to bardzo prymitywne narzędzie w porównaniu do DMDE, aczkolwiek żeby wykorzystać pełnię możliwości DMDE faktycznie coś trzeba umieć, podczas gdy EDR po krótkim instruktażu nawet orangutan potrafiłby obsłużyć.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #10 21051373
    Mariusz34x
    Poziom 11  

Więc tak, partycja z noname03 zamieniła nazwę na noname01 oraz nie jest już wyszarzała tylko pogrubiona i nazywa się podstawowa z systemem plików NTFS, czyli teoretycznie tak jak było i być powinno, ale co z tego skoro po przełożeniu do właściwego kompa dalej nie startuje :( tak jakby była nieaktywna czy coś?
    Wstawiam też obrazek
    Załączniki:
    • Jak odzyskać usuniętą partycję z Windows XP i starymi grami? IMG20240419112842.jpg (3.43 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #11 21051376
    kaleron

Wrzuć na forum sektory 0, 63 i 79875179 (narzędzia->kopiuj sektory -> do pliku.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #12 21051390
    Mariusz34x
    Poziom 11  
    o to chodzi?
    jesli tak to zaraz zapodam, kolejne sektory
  • #13 21051399
    kaleron

Wgraj te sektory na dysk i sprawdź - jak zadziała, pozostałe nie będą potrzebne. Sposób postępowania analogiczny, tylko tym razem wgrywasz z pliku do dysku.
    Załączniki:
    • dev1_lba0_2.bin (1 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    Konto firmowe:
    Kaleron sp. z o. o.
  • #14 21051401
    Mariusz34x
    Poziom 11  
    Dobra temat rozwiązany, nie trzeba kopiować żadnych sektorów, sam doszedłem do tego że po operacji odzyskania partycji w opcji edytuj trzeba ją jeszcze uaktywnić i wszystko śmiga jak trzeba, sprawdziłem na właściwym kopie.
    Niniejszym temat można uznać za zakończony sukcesem.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim zaangażowanym a zwłaszcza adminowi za polecenie właściwego programu
  • #15 21051413
    Mariusz34x
    Poziom 11  
    Partycja przywrócona i aktywowana za pomocą poleconego programu

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył starszy komputer z systemem Windows XP i przypadkowo usunął partycję startową, tracąc dostęp do starych programów i gier. W odpowiedzi na prośbę o pomoc, użytkownicy forum polecili programy do odzyskiwania danych, takie jak Easeus Data Recovery Pro oraz DMDE. Po zainstalowaniu DMDE, użytkownik zdołał zidentyfikować partycję, która zmieniła nazwę na noname01 i była oznaczona jako podstawowa z systemem plików NTFS. Po kilku wskazówkach dotyczących przywracania boot rekordu i aktywacji partycji, użytkownik pomyślnie przywrócił partycję i uzyskał dostęp do danych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA