logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[Praca] Jak podłączyć 3 telewizory LED 60 cali w autobusie bez agregatu?

goldtherapyuk 22 Kwi 2024 11:14 501 11
REKLAMA
  • #1 21055316
    goldtherapyuk
    Poziom 3  
    Witam, szukam fachowców, którzy się znają na rzeczy. Potrzebuję podłączyć 3 telewizory LED 60-calowe do autobusu. Jakie Państwo macie pomysły rozwiązania? Mój pomysł: 3 telewizory + konwerter, ale co dalej? Jak mocny musi być konwerter? Pod co podłączyć? Agregat odpada. A może podłączyć pod akumulator samochodowy? Tylko obawiam się, czy instalacja autobusu to wytrzyma. Jak się oblicza moc? Dziękuję za pomoc.

Etykieta techniczna telewizora TCL 65C635A. Etykieta energetyczna telewizora LG z klasą D i zużyciem energii.
  • REKLAMA
  • #2 21055351
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 280
    Moze pokaz tabliczke znamionowa a nie jakis reklamowki.
  • REKLAMA
  • #3 21055440
    goldtherapyuk
    Poziom 3  
    Wysłałem detale innego telewizora ale to nie ma znaczenia jaki ma być .Chodzi mi o jakiś patent jak rozwiązać ten problem 3 telewizory LED 60 calowe + konwerter a potem co ? I jaki konwerter ?
  • #4 21055472
    waltersalata
    Poziom 25  
    Ocena: 280
    Przetwornica z napięcia stałego 24V (lub 12V) na ~230V o odpowiedniej mocy.
  • REKLAMA
  • #5 21055489
    stachu_l
    Poziom 38  
    Ocena: 1111
    goldtherapyuk napisał:
    Jak się oblicza moc ?
    Dla określenia mocy są potrzebne dane z tabliczki znamionowej - te dodane pokazują moc 230W, podobne dane znalazłem dla 60" Sony więc pewno będą podobne dla wszystkich tej wielkości.
    3x230W daje 690W
    230W (gdyby przetwornica, konwerter miał duża sprawność) to pobiera ok 10A z akumulatora 24V, trzy dadzą 30A. To nie jest tak dużo dla instalacji autokaru.
    Przykładowa firma sprzedająca takie instalacje do autokarów: https://www.videosat.com.pl/
    Tak po głowie mi chodzi, że w autokarach instalowano przetwornice 24V DC na 230V AC o mocy ponad 2000W i zasilali np ekspres do kawy, pewno monitory (dawniej CRT czyli kineskopowe).
    Jeżeli tylko te telewizory będą zasilane to nawet przetwornica 1000W/1500W wystarczy.
    Trzeba podłączyć przetwornicę do instalacji przewodami na ok 50A (70A) z odpowiednim zabezpieczeniem i najlepiej jakimś wyłącznikiem.
    Od drugiej strony instalacja na 230V - podłączenie do trzech gniazd (ewentualnie jakieś zapasowe).
    Dobrze byłoby wiedzieć jakie są przepisy dla takich instalacji bo nie koniecznie takie jak dla domowych.
    Czy te telewizory maja pracować w czasie jazdy czy na postoju?
    Jak na postoju to zakładając 30A poboru i akumulatory 160-200Ah to wytrzyma 5-6 godzin a potem załoga pcha autokar albo bezpiecznie ok 3 godzin.
  • #6 21056193
    Matheu
    Poziom 25  
    Ocena: 300
    @goldtherapyuk
    , aż się zapytam:

• Dałeś posta w Dziale Bazar/ Ogłoszenia
    • chcesz, żeby Ci podpiąć 3 telewizory w autobusie - czyli będziesz na tym zarabiać (no chyba, że sam będziesz w tym autobusie oglądać te trzy telewizory)
    • w tytule posta dałeś [Praca]

jakie wynagrodzenie przewidujesz- za wykonanie tej Pracy dla Ciebie?

no, chyba, że Pracę-rozdajesz za darmo
    ?

(ja się tylko dopytuję, żeby- wyjaśnić sytuację)
  • #7 21056654
    goldtherapyuk
    Poziom 3  
    To będzie jeżdżący kamper.do tych 3 telewizorów dojdzie mała lodówka i mała pralka i mała kuchenka .Jeśli razem będzie za dużo pobierało ,to same telewizory będę włączał osobno .

Dodano po 1 [minuty]:

Telewizory będą włączane na postoju i podczas jazdy

Dodano po 2 [minuty]:

Mam jeszcze jedno pytanie zamiast małego inwertera dać konkretny 3000.tylko pytanie czy to ma sens .Jak z instalacją autobusu .Bo czasem to można przecholowac
  • #8 21056695
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3287
    No 3000 W to już ponad 100 A przy 24 V wiec wpięcie bezpośrednio w akumulatory. Autobus to duża powierzchnia dachu myślałeś o panelach PV bo tak to pooglądasz telewizję i już nie odpalisz. Typowo to dodaje się akumulatory tylko dla falownika które ładowane są z alternatora i/lub PV i odłączane na postoju od akumulatora rozruchowego (podłączane do ładowania dopiero po odpaleniu silnika) tak by aku rozruchowy nie brał udziału w zabawie i był tylko do rozruchu.
  • REKLAMA
  • #9 21056783
    goldtherapyuk
    Poziom 3  
    Mój plan jest taki .3 telewizory moc około 700w + inwerter 1500 podłączony pod główny akumulator .Silnik autobusu będzie ciągle pracował .Nic więcej nie będę podłączał .chyba że wyłączę telewizory wtedy będę włączał lodówkę pralkę .Jak to Pan widzi ? Teraz pytanie moje brzmi czy może Pan mi powiedzieć jaki kupić inwertor ,chodzi o model bo tego dużo jest a niechce bubla kupować .gdzie i jakie bezpieczniki załączyć .Co do paneli to na razie odpada $$$$$$$.Dziękuję za wyrozumiałość . pozdrawiam
  • #10 21056803
    sigwa18
    Poziom 43  
    Ocena: 3287
    Pytanie czy alternator wyda te dodatkowe 30 A prądu czy np da 20 A a reszta pójdzie z alternatora. Panel 410 W już można kupić z 300 zł.
  • #11 21058326
    goldtherapyuk
    Poziom 3  
    Panele to super sprawa sam je używam w przyczepie .Ale to dochodzi cała instalacja więc koszt się robi już spory . Dzięki za pomoc
  • #12 21059214
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7743
    sigwa18 napisał:
    pytanie czy alternator wyda te dodatkowe 30 A

Alternatory stosowane w autobusach to nie rzadko 200A wydajności, czasami są nawet dwa. Zależy jaki to autobus, taki do jazdy lokalnej czy na trasy dalekie. U znajomego w MAN Lion's Coach, siedzą dwa Valeo 250A. Jeździ z wycieczkami po całej europie, a takie pojazdy potrzebują dużo prądu do zapewnienia komfortu (pokładowe WC, system TV, kuchnia, potężna wielostrefowa klimatyzacja etc).
    @goldtherapyuk Podaj model i markę pojazdu.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono temat podłączenia trzech telewizorów LED 60-calowych w autobusie bez użycia agregatu. Użytkownik rozważał zastosowanie konwertera, a uczestnicy sugerowali przetwornicę napięcia stałego 24V (lub 12V) na 230V o odpowiedniej mocy. Wskazano, że dla trzech telewizorów o mocy 230W każdy, łączna moc wynosi 690W, co wymaga przetwornicy o mocy 1000W-1500W. Podkreślono, że instalacja autobusu powinna wytrzymać obciążenie, a alternator w autobusach często ma dużą wydajność (nawet 200A). Użytkownik planuje również podłączenie lodówki, pralki i kuchenki, co wymaga przemyślenia mocy i sposobu zasilania. Pojawiły się sugestie dotyczące użycia paneli słonecznych, ale użytkownik na razie odrzucił ten pomysł z powodu kosztów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA