logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zacinki w grach 3D na ASUS A7V8X-MX SE z Athlon XP+ 2000MHz - jakieś sugestie?

ady2470 08 Maj 2024 10:41 240 6
REKLAMA
  • #1 21074128
    ady2470
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Cześć!
    Jestem niezbyt szczęśliwym posiadaczem płyty głównej ASUS A7V8X-MX SE wraz z procesorem ATHLON XP+ 2000Mhz.
    Miała posłużyć do budowy komputera pod gry w MS-DOS lub\i FREEDOS.
    Gry pod MS-DOS 7.1 działają. Problem polega na tym, że w niektórych, większych grach 3D typu QUAKE czy DUKE NUKEM 3D podczas obsługi myszką obraz zacina się (widać skoki obrazu jak gdyby procesor nie dawał rady). Nie ma znaczenia czy w systemie zainstalowana jest karta muzyczna czy jest wyciągnięta z komputera. Nie ma też znaczenia czy mysz (USB zgodna z PS/2) podłączona jest do USB czy PS/2 przez przejściówkę. Domyślnie karta muzyczna instalowana jest na przerwaniu 10 wraz z kontrolerem USB. No chyba, że ustawi się I/O w biosie na MIDI IRQ = 10, to wtedy karta dźwiękowa (i USB) będzie miała IRQ 5. BIOS jest trochę ascetyczny. To jakaś dziwna odmiana - Phoenix Award Bios 6.0PG. Czarno - biały, wyglądający jak zupełnie jak bios Phoenix. Nie da się w nim np. zarezerwować dla kart rozszerzeń PCI IRQ10, a uwolnić PCI IRQ7 bo po zapisaniu biosu wcale nie jest to zapisywane w CMOS. No nie da się. Używając MODBIN 6 edytowałem BIOS by odblokować dla kart PCI IRQ7 i zablokować IRQ10 i nie dało rady.
    Może ma ktoś jakąś modyfikację tego biosu? A może zna temat i trzeba zrobić coś innego? W każdym razie proszę o pomoc...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 21074165
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Ocena: 925
    ady2470 napisał:
    Cześć!
    Jestem niezbyt szczęśliwym posiadaczem płyty głównej ASUS A7V8X-MX SE wraz z procesorem ATHLON XP+ 2000Mhz.
    Miała posłużyć do budowy komputera pod gry w MS-DOS lub\i FREEDOS.
    Gry pod MS-DOS 7.1 działają. Problem polega na tym, że w niektórych, większych grach 3D typu QUAKE czy DUKE NUKEM 3D podczas obsługi myszką obraz zacina się (widać skoki obrazu jak gdyby procesor nie dawał rady).

Coś tu zupełnie nie pasuje.
    Procesor jest dużo nowszy niż wspomniane gry.
    Duke Nuken 3D to rok 1996.
    Quake 1 to też 1996.
    procesory ATHLON XP+ zostały wprowadzne w końcówce 2001 roku.

Może jest problem z obsługą zbyt nowoczesnej architektury ?

Procesor ma ogromną nadwyżkę mocy obliczeniowej w stosunku do wymienionych tytułów. Ja w nie grałem na Pentium 1 133MHz i na karcie bez sprzętowe akceleracji 3D :)
  • #4 21074749
    ady2470
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    LightOfWinter - nadwyżka mocy w niczym mi nie przeszkadza. Być może obniżę zegar jeżeli się będzie dało to i temperatura procesora spadnie. Bios jest w wersji 6.0PG i można startować z pendrive. Poza tym P133 niezbyt pasuje do Quake. Na celeronie 500Mhz płynności nie mam nawet przy rozdzielczości 640x480 pikseli.

speedy9 - grafika to Radeon 9600 Pro. No ale naprowadziłeś mnie na pewien trop. Włożyłem kartę nVidia GeForce FX550 i już wszystko działa. Gdy instalowała się karta muzyczna z poprzednią grafiką to PCI IO Base była równa A000, z GeForce jest C000. Z tego co wiem adresy od A000 do AFFF należą do grafiki.

Bardzo dziękuję panom za zaangażowanie. Myślę, że temat rozwiązany
  • REKLAMA
  • #5 21075222
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    Najważniejsze że udało się rozwiązać problem.
    Nadwyżka mocy nie przeszkadza, jedynie wskazuje że problem nie leży w wydajności CPU.

Co do Quake - obecnie słowo płynność w FPS rozumie się trochę inaczej. Gracze dążą do min 60 fps.
    Przed rokiem 2000 zadowalające było 25fps. Nie było też tak szybkiego internetu jak obecnie ..itd ;)
  • #6 21075232
    qrek1
    Poziom 38  
    Ocena: 608
    ady2470 napisał:
    Na celeronie 500Mhz płynności nie mam nawet przy rozdzielczości 640x480 pikseli.

celeron 500, to była prędkość p2 266MHz, więc 10x wolniej niż Athlon XP+ 2000MHz
    LightOfWinter napisał:
    Przed rokiem 2000 zadowalające było 25fps.

Nie było zadowalające. Grałem na multi w quake i płynne było w okolica 40-50fps, przy ustawionym odświeżaniu monitora CRT 85Hz+
  • REKLAMA
  • #7 21075290
    LightOfWinter
    Poziom 38  
    qrek1 napisał:
    LightOfWinter napisał:
    Przed rokiem 2000 zadowalające było 25fps.

Nie było zadowalające. Grałem na multi w quake i płynne było w okolica 40-50fps, przy ustawionym odświeżaniu monitora CRT 85Hz+

Dla mnie było zadowalające 25fps :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z zacinaniem się obrazu w grach 3D, takich jak Quake i Duke Nukem 3D, na płycie głównej ASUS A7V8X-MX SE z procesorem Athlon XP+ 2000MHz. Problemy występowały mimo wystarczającej mocy obliczeniowej procesora. Po wymianie karty graficznej z Radeon 9600 Pro na nVidia GeForce FX550, problem został rozwiązany, co sugeruje, że przyczyną były konflikty z adresami I/O PCI. Użytkownik podkreślił, że BIOS nie pozwala na rezerwację IRQ dla kart rozszerzeń, co mogło wpływać na wydajność.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA