logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterownik OFF-GRID: funkcje, sterowanie gniazdkami 230V, monitorowanie PV

margas60 13 Maj 2024 08:50 354 6
REKLAMA
  • Pomocny post
    #1 21080279
    margas60
    Poziom 8  
    Ocena: 7
    Ten sterownik zaprojektowałem i napisałem program dawno temu ale myślę że może komuś się taki projekt przyda lub będzie bazą dla innego projektu.
    U mnie sterownik włącza i wyłącza gniazdka przekaźnikami półprzewodnikowymi z optoizolacją
    Funkcje realizowane przez sterownik:
    wyświetlanie bieżącego czasu , daty i dnia tygodnia z możliwością jego programowania
    monitorowanie napięcia i prądu i mocy ogniw fotowoltaicznych oraz napięcia prądu poboru przez oświetlenie i inne odbiorniki 12V [wymagany stabilizator 24V na 12V w instalacji 24V] oby zasilić oświetlenie LED w wydzielonej 12V instalacji niskonapięciowej.
    niezależne manualne sterowanie czterema obwodami 230V [gniazdka]
    dla każdego kanału do czasu wyłączenia np.;11:00 możliwość dodania czasu zwłoki od 1-6 h, po których dojdzie do wyłączenia obwodu.
    programowanie czasu załącz wyłącz dla każdego kanału [gniazdka] z rozróżnieniem na dni robocze [od poniedziałku do piątku] i dni wolne [sobota niedziela].
    ustawianie progu napięcia akumulatora przy którym nastąpi wyłączenie falownika fotowoltaicznego lub innego zadania.
    ustawianie progu napięcia akumulatora zezwalając na załączenie manualne lub automatyczne falownika fotowoltaicznego lub innego zadania.
    Dodatek:
    do instalacji niskonapięciowej 12V można podłączyć rozdzielacz gniazdek samochodowych z adapterami 12/5V wykorzystując je do lądowania smartfonów , słuchawek i innych urządzeń o napięciu zasilania 5V.
    ATMEEGA 32PU kwarc 16Mhz
    ULN2003 załącza do masy przekaźniki obciążalność jednego wyjścia 200mA
    PCF8583 zegar czas, data, rok
    7805 stabilizator 5V w obudowie 220 , zamontować plaski radiator
    ACS712 bezstykowy pomiar prądu efekt Halla 0,066V na każdy 1 A przepływającego prądu.
    LCD cztery wiersze po 20 znaków.
    Załączniki:
    • pcb-schemat-opis.zip (12.79 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • program w C.zip (133.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 21080306
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7712
    Ciekawe rozwiązanie. Sam mam zamiar coś podobnego zbudować, jednak z użyciem ESP32 i webowym interfejsem użytkownika (WiFi).
  • REKLAMA
  • #3 21080996
    margas60
    Poziom 8  
    Możesz dopisać do ATMEG obsługę RS232 i wypychać dane poprzez ESP po wifi do komputera z interfacem graficznym pozwalając na zdalna konfiguracje i monitoring.
  • REKLAMA
  • #4 21081002
    ArturAVS
    Moderator
    Ocena: 7712
    Aż takim orłem w programowaniu nie jestem :D. Z drugiej strony, po co dwa mikrokontrolery skoro sam ESP spokojnie to ogarnie?
  • #5 21081007
    margas60
    Poziom 8  
    ESP8266 ... kombinuje jak z falownika posłać przez niego dane go lapka na którym jest program monitorująco konfiguracyjny ..... jak na razie to jestem w malinach nie mam przepływu danych.
  • #6 21081034
    tos18
    Poziom 42  
    Ocena: 1811
    Fajna konstrukcja.
    Z jakim falownikiem chcesz Waść gadać ?
  • REKLAMA
  • #7 21119475
    margas60
    Poziom 8  
    GRS 3k-24

Podsumowanie tematu

✨ Sterownik OFF-GRID zaprojektowany do zarządzania gniazdkami 230V oraz monitorowania systemu fotowoltaicznego. Umożliwia wyświetlanie czasu, daty oraz programowanie czasów załączenia i wyłączenia dla czterech obwodów 230V. Funkcje obejmują monitorowanie napięcia, prądu i mocy ogniw PV oraz zasilanie oświetlenia LED w instalacji 12V. Użytkownicy dyskutują o możliwościach rozbudowy systemu, w tym integracji z ESP32 i ESP8266 dla zdalnego monitorowania oraz konfiguracji. Pojawia się również pytanie o kompatybilność z falownikami, w tym GRS 3k-24.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA